Paardentandarts: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Paardentandarts: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden
Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Paardentandarts. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Paardentandarts nodig heeft.
- Bekijk de vacatures Paardentandarts
- Bekijk opleidingen Paardentandarts
- Vaardigheden Paardentandarts
- Omscholen tot Paardentandarts
- Salaris Paardentandarts
Wat doet een Paardentandarts? Lees de functieomschrijving.
Wat is een Paardentandarts?
Een paardentandarts zorgt ervoor dat de tanden en kiezen van een paard geen problemen veroorzaken. Als de tanden en kiezen van paarden te lang zijn, er haakjes aan zitten of de tanden niet meer goed op elkaar passen, kunnen ze de mond van het paard gaan irriteren en veel leed veroorzaken. Ze kunnen hun eten niet meer goed kauwen, zodat proppen ontstaan en er een grotere kans op koliek en vermagering ontstaat. Bovendien hebben ze last van een pijnlijke mond tijdens het rijden, waardoor het paard kan gaan schudden met het hoofd of het bit vastpakken. Op den duur kan zelfs artrose in het kaakgewricht ontstaan.
Een paardentandarts voorkomt of verhelpt bovengenoemde problemen. Eerst brengt hij het paard onder plaatselijke verdoving. Daarna worden de lengte van de snijtanden bekeken, evenals de stand van de tanden en kiezen en tevens wordt gekeken of er sprake is van haakjes of onregelmatigheden. Daarna begint de paardentandarts met het elektrisch wegraspen van haken. Ook worden eventuele wolftandjes weggehaald en snijtanden op de juiste lengte gezaagd en in de goede stand gezet, zodat de tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten.
Overigens is de term ‘paardentandarts’ in Nederland niet rechtsgeldig. Volgens de wet mogen alleen dierenartsen tandheelkundige behandelingen uitvoeren bij paarden. Alleen zij mogen in principe tanden trekken en verdovingen geven. Paardentandartsen mogen zich alleen bezig houden met bijvoorbeeld het raspen en goed zetten van de tanden en kiezen.
Past het beroep Paardentandarts bij jou?
Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!
Bekijk jouw persoonlijke baansuggestiesAndere namen het beroep Paardentandarts
Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Gebitsverzorger paarden
Vacatures Paardentandarts
Op zoek naar een nieuwe baan als Paardentandarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paardentandarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.
Vacatures laden...
Vacatures Paardentandarts per ervaringsniveau
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Paardentandarts
Wat verdient een Paardentandarts?
Hoeveel geld een paardentandarts verdient, hangt af van hoeveel paarden hij of zij behandelt en hoeveel geld hij of zij daarvoor vraagt.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn eigenlijk niet van toepassing op het beroep ‘paardentandarts’, omdat een paardentandarts vrijwel altijd zelfstandig werkt.
Salarisschaal Paardentandarts
- Maximaal
- Gemiddeld
- Minimaal
Meer weten over het salaris Paardentandarts
Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Paardentandarts
Bekijk het salaris Paardentandarts per ervaringsniveau
Paardentandarts worden: Opleidingen tot Paardentandarts
Wil je Paardentandarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Paardentandarts.
Hoe word je een Paardentandarts?
De meeste paardentandartsen in Nederland hebben een opleiding of cursussen in het buitenland gevolgd, zoals in Amerika. Voor zover bekend is de enige opleiding in Nederland de MBO-opleiding tot gebitsverzorger in Deurne.
Opleidingen, cursussen en trainingen tot Paardentandarts
Er zijn geen opleidingen Paardentandarts aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Paardentandarts in werkt
Bekijk alle opleidingen Dieren & VerzorgingPaardentandarts worden: Omscholen tot Paardentandarts
Als je je wilt omscholen tot Paardentandarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Paardentandarts zijn vind je die hieronder.
Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie
Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!
Vacatures met (Om)scholing
Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Paardentandarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.
Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Paardentandarts
Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Paardentandarts
Als je Paardentandarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Paardentandarts zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Paardentandarts
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Paardentandarts?
Competenties en Vaardigheden Paardentandarts:
Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Paardentandarts.
Welke competenties heeft een Paardentandarts nodig?
Een Paardentandarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf
Omschrijving
Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.
Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.
Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.
Steekwoorden Competentie Analytisch:
analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch
Omschrijving
Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.
Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.
Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.
Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend
Omschrijving
Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.
Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.
Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.
Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit
Omschrijving
Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.
Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.
Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.
Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus
Omschrijving
Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.
Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.
Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out.
Vaardigheden Paardentandarts
- Doelgericht
- Zelfmotivatie
- Wilskracht
- Vasthoudendheid
- Ambitie
- Analytisch vermogen
- Kritisch denken
- Methodisch werken
- Klantvriendelijkheid
- Begripvol
- Dienstverlenend
- Luisteren
- Kansen zien
- Contacten leggen
Persoonlijkheid en Eigenschappen Paardentandarts
De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Paardentandarts passen.
Wat voor persoonlijkheid heeft een Paardentandarts nodig?
Een paardentandarts moet zich verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat, betrouwbaar zijn en loyaal. Dit maakt hem of haar een loyalist. Tevens dient een paardentandarts analytisch te zijn en inzicht te hebben in alle mogelijk voorkomende situaties. Elk paardengebit is namelijk anders en elk paard reageert anders op de behandeling. Deze eigenschap past bij een waarnemer.
Bekijk de persoonstypen voor Paardentandarts
Wat voor persoonlijkheidstype is de gever? De gever heeft een prettige persoonlijkheid. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De gever is sociaal erg vaardig en kan zich goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is behulpzaam en mensenlievend.
Zwakke eigenschappen
De gever heeft een sterke behoefte aan aandacht en goedkeuring, en overschreidt hierbij soms de grenzen van anderen. Hij wordt soms manipulatief. Doordat de focus naar buiten is gericht, heeft de gever geen goed inzicht in en controle over de eigen gevoelens. Dit maakt hem soms emotioneel en irrationeel in het beoordelen van sociale situaties.
Omgang
De gever is erg goed in de omgang met anderen. Hij hecht veel belang aan dienstbaarheid en goedkeuring, en zet zich dan ook sociaal strategisch in om dit te verkrijgen. In meer diepgaande contacten kan dit leiden tot een verstikkende aandacht en ongebalanceerde relaties.
Wat voor persoonlijkheidstype is de Loyalist? De loyalist is een zeer trouw persoon. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De loyalist is door diens twijfel in anderen zelf erg punctueel, concreet en probleemgericht. Daarnaast heeft de loyalist een goede intuïtie en is hij trouw. Vaak ondersteunt hij het gezag op alle mogelijke manieren. Verder is hij door zijn twijfel en behoefte aan controle goed in het opsporen van fouten en het opzetten en controleren van processen.
Zwakke eigenschappen
De loyalist is erg slecht in het vertrouwen van anderen, en daardoor vaak erg onrustig en teruggetrokken. Door de angst is het moeilijk voor de loyalist om de gevoelens van anderen en die van zichzelf te onderscheiden, waardoor de twijfel in anderen ook erg subjectief is. Ook kan hij zich door zijn twijfel gaan verzetten tegen het gezag.
Omgang
Een loyalist is over het algemeen prettig in de omgang. Hij laat het nooit zien als er iets mis is, maakt grapjes en komt zijn afspraken altijd na. Wel kan de loyalist onrustig zijn in de omgang. Dit kan leiden tot misverstanden. De verhouding tot de autoriteit kan verder tot stroeve relaties met collega’s leiden.
Wat voor persoonlijkheidstype is de waarnemer?
De waarnemer ziet vaak de details die een ander niet kent. Je vindt hieronder de sterke en zwakke kanten van dit persoonstype, zoals het beschreven is in het enneagram.
Sterke eigenschappen
De waarnemer is vaak specialist op een bepaald vakgebied en bezit daarmee veel en diepgaande kennis over zaken. Ook heeft hij een sterke motivatie om te werken en is hij analytisch, eerlijk en intellectueel. De waarnemer kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Tevens is de waarnemer door diens onafhankelijke, afstandelijke natuur goed in het houden van geheimen en is hij objectief.
Zwakke eigenschappen
De waarnemer is door diens persoonlijkheid slecht in het onderhouden van menselijk contact en persoonlijke relaties. Door de nadruk op het intellectuele, is het moeilijk voor de waarnemer om spontane dingen te doen. De waarnemer kan dus ook gesloten en afstandelijk zijn.
Omgang
De waarnemer is goed in luisteren, en sterk als het gaat om het eigen vakgebied. Verder is het moeilijk voor een waarnemer om met anderen te praten. Hij heeft ook meestal geen behoefte om over zogenaamde “onbenulligheden” te praten. Conflicten worden vermeden.
Eigenschappen Paardentandarts
- Empatisch
- Behulpzaam
- Vriendelijk
- Trouw
- Integriteit
- Punctueel
- Waarnemend
- Gedetailleerd
- Leergierig
Arbeidsmarktperspectief Paardentandarts
Wat zijn de baankansen voor een Paardentandarts?
In Nederland zijn er slechts een paar honderd paardentandartsen. Veel mensen zien het belang in van een gezond gebit van hun paard, dus de paardentandartsen hebben meestal werk genoeg. Een paardentandarts kan zich ook op andere gebieden specialiseren, zoals paardenfysiotherapie of hoefsmederij. Vaak hebben paardentandartsen naast hun werk als gebitsverzorger namelijk ook nog een andere baan. Bovendien kan een paardentandarts zijn kennis bijspijkeren door middel van cursussen in binnen- of buitenland.
De actuele kans op werk voor een Paardentandarts
Het beroep Paardentandarts is onderdeel van de beroepsfamilie Dierenartsen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dierenartsen is in de huidige periode zeer goed
Huidige aantal vacatures
0
Baankans Paardentandarts
Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen
Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?
Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!
Plaats je CV nu direct op MonsterboardDoorgroei mogelijkheden Paardentandarts
Je kunt als Paardentandarts een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.
Het beroep Paardentandarts is onderdeel van de beroepsfamilie Dierenartsen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een PaardentandartsVerwante beroepen Paardentandarts
Mogelijke specialisaties voor een Paardentandarts
Doorgroei beroepen voor een Paardentandarts
Organisaties waar een Paardentandarts werkzaam is
Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Paardentandarts meestal werkt.
Waar werkt een Paardentandarts?
Een paardentandarts werkt voor zichzelf. Soms doet hij of zij dit parttime, bijvoorbeeld naast een baan als dierenarts, en soms fulltime. Hij of zij wil geld verdienen, dus dit beroep hoort bij de profit-sector.
Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?
Bekijk werken in Bijzonder / HumorNetwerk Paardentandarts
Met wie werkt een Paardentandarts samen?
Een paardentandarts komt onder andere in aanraking met klanten, dierenartsen, hoefsmeden, manegehouders en andere mensen die zich inzetten voor de gezondheid van een paard.
- Dierenarts
- Klanten
- Hoefsmid
- Manegehouders
Interview met een Paardentandarts
Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.
Verwante beroepen Paardentandarts:
Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Paardentandarts verwant is.
Wat zijn soortgelijke beroepen als Paardentandarts?
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend
Baankans
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Opleiding: HBO
Baankans: Zeer goed
Baankans
Alles over het beroep Paardentandarts in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Netwerk:
- Dierenarts
- Klanten
- Hoefsmid
- Manegehouders
Opleidingsniveau:
Salarisindicatie:
- Van €3100 tot €4400
Baankans:
Aantal vacatures:
Aantal opleidingen:
Baankans
Huidige aantal vacatures
0
FAQ / Veelgestelde vragen beroep Paardentandarts
❓ Hoeveel opleidingen Paardentandarts hebben jullie?
Wij hebben op dit moment 0 opleidingen, trainingen of cursussen Paardentandarts online staan van verschillende aanbieders. Je kunt bij ons de opleidingen vergelijken op prijs, duur, gemiddelde beoordeling en natuurlijk de inhoud. Je vind de gemiddelde beoordeling van een opleiding in de overzichtstegel en op de informatiepagina van de opleiding.
❓ Hoeveel vacatures Paardentandarts hebben jullie op nu online staan?
Wij hebben op dit moment 0 vacatures Paardentandarts online staan van verschillende vacaturesites & werkgevers. Je vindt op nationaleberoepengids.nl de introductie van de vacatures en kan doorklikken naar de vacaturesite of de werkgever.
❓ Hoe kan ik het beste mijn beroepskeuze maken?
Wij proberen je op nationaleberoepengids.nl alle informatie te bieden die je nodig hebt om jouw beroeps- en loopbaankeuzes te maken. Zo hebben we natuurlijk de Beroepskeuzetest, maar ook de Omschoolwijzer voor als je Paardentandarts wilt worden. Op deze pagina geven we je de antwoorden op jouw vragen over het salaris, de baankans, de functie, de competenties en de persoonstypen, zodat jij kan nadenken of het beroep Paardentandarts iets voor jou is.