Paardentandarts: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Paardentandarts: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Paardentandarts. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Paardentandarts nodig heeft.Wat doet een Paardentandarts? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Paardentandarts?

 

Een paardentandarts zorgt ervoor dat de tanden en kiezen van een paard geen problemen veroorzaken. Als de tanden en kiezen van paarden te lang zijn, er haakjes aan zitten of de tanden niet meer goed op elkaar passen, kunnen ze de mond van het paard gaan irriteren en veel leed veroorzaken. Ze kunnen hun eten niet meer goed kauwen, zodat proppen ontstaan en er een grotere kans op koliek en vermagering ontstaat. Bovendien hebben ze last van een pijnlijke mond tijdens het rijden, waardoor het paard kan gaan schudden met het hoofd of het bit vastpakken. Op den duur kan zelfs artrose in het kaakgewricht ontstaan.

Een paardentandarts voorkomt of verhelpt bovengenoemde problemen. Eerst brengt hij het paard onder plaatselijke verdoving. Daarna worden de lengte van de snijtanden bekeken, evenals de stand van de tanden en kiezen en tevens wordt gekeken of er sprake is van haakjes of onregelmatigheden. Daarna begint de paardentandarts met het elektrisch wegraspen van haken. Ook worden eventuele wolftandjes weggehaald en snijtanden op de juiste lengte gezaagd en in de goede stand gezet, zodat de tanden en kiezen goed op elkaar aansluiten.

Overigens is de term ‘paardentandarts’ in Nederland niet rechtsgeldig. Volgens de wet mogen alleen dierenartsen tandheelkundige behandelingen uitvoeren bij paarden. Alleen zij mogen in principe tanden trekken en verdovingen geven. Paardentandartsen mogen zich alleen bezig houden met bijvoorbeeld het raspen en goed zetten van de tanden en kiezen.
 

Past het beroep Paardentandarts bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Paardentandarts

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Gebitsverzorger paarden


Vacatures Paardentandarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Paardentandarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Paardentandarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Paardentandarts per ervaringsniveau

junior Paardentandarts vacatures startend Paardentandarts vacatures senior Paardentandarts vacatures beginnend Paardentandarts vacatures trainee Paardentandarts vacatures leidinggevend Paardentandarts vacatures medior Paardentandarts vacatures aankomend Paardentandarts vacatures ervaren Paardentandarts vacatures leerling Paardentandarts vacatures vacatures omscholen tot Paardentandarts vacatures opleiding tot Paardentandarts

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Paardentandarts

Wat verdient een Paardentandarts?

Hoeveel geld een paardentandarts verdient, hangt af van hoeveel paarden hij of zij behandelt en hoeveel geld hij of zij daarvoor vraagt. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn eigenlijk niet van toepassing op het beroep ‘paardentandarts’, omdat een paardentandarts vrijwel altijd zelfstandig werkt.

Salarisschaal Paardentandarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Paardentandarts

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Paardentandarts


Bekijk het salaris Paardentandarts per ervaringsniveau

Salaris junior Paardentandarts Wat verdient een startend Paardentandarts? Wat is het loon senior Paardentandarts? beginnend Paardentandarts salaris Maximaal salaris trainee Paardentandarts Hoeveel verdient een leidinggevend Paardentandarts? Wat is het salaris van een medior Paardentandarts? Salaris aankomend Paardentandarts Wat verdient een ervaren Paardentandarts? Welk salaris krijgt een leerling Paardentandarts?


Paardentandarts worden: Opleidingen tot Paardentandarts

Wil je Paardentandarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Paardentandarts.

Hoe word je een Paardentandarts? 

 

De meeste paardentandartsen in Nederland hebben een opleiding of cursussen in het buitenland gevolgd, zoals in Amerika. Voor zover bekend is de enige opleiding in Nederland de MBO-opleiding tot gebitsverzorger in Deurne.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Paardentandarts

Er zijn geen opleidingen Paardentandarts aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Paardentandarts in werkt

Bekijk alle opleidingen Dieren & Verzorging


Paardentandarts worden: Omscholen tot Paardentandarts

Als je je wilt omscholen tot Paardentandarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Paardentandarts zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Paardentandarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Paardentandarts

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Paardentandarts

Als je Paardentandarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Paardentandarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Paardentandarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Paardentandarts?


Competenties en Vaardigheden Paardentandarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Paardentandarts.

Welke competenties heeft een Paardentandarts nodig?

Een Paardentandarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Netwerken
Netwerken

Steekwoorden: spontaan, relaties, nieuwe contacten, sociabiliteit

Omschrijving

Deze mensen bouwen relaties en netwerken op met verschillende mensen. En deze netwerken en relaties gebruiken ze om in de toekomst zaken voor elkaar te krijgen. Deze netwerkers zijn vaak in het gezelschap van anderen en leggen vaak gemakkelijk contact met mensen. Ook vinden deze mensen het leuk om nieuwe dingen uit te proberen om op die manier nieuwe contacten te leggen. Ze brengen mensen binnen in hun netwerk met elkaar in contact zodat zij hier hun voordeel mee kunnen doen.

Sterke punten
Deze mensen nemen vaak initiatief op verschillende gebieden. Op een proactieve manier proberen ze nieuwe relaties te leggen. Deze mensen kunnen vaak goed luisteren en zich inleven in andere personen. Deze netwerkers zijn hulpvaardig, spontaan en erg sociaal.

Zwakke punten
Mensen die te graag willen netwerken kunnen ‘gemaakt’ overkomen en opdringerig overkomen. Het lijkt ze niet meer te gaan om de persoon maar puur om hun netwerk uit te breiden. Daarnaast kunnen ze zich ook teveel inleven in anderen. Het lijkt dan of ze zich overal mee willen bemoeien.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Paardentandarts

 • Doelgericht
 • Zelfmotivatie
 • Wilskracht
 • Vasthoudendheid
 • Ambitie
 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Klantvriendelijkheid
 • Begripvol
 • Dienstverlenend
 • Luisteren
 • Kansen zien
 • Contacten leggen

Persoonlijkheid en Eigenschappen Paardentandarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Paardentandarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Paardentandarts nodig? 

 

Een paardentandarts moet zich verantwoordelijk voelen voor het eindresultaat, betrouwbaar zijn en loyaal. Dit maakt hem of haar een loyalist. Tevens dient een paardentandarts analytisch te zijn en inzicht te hebben in alle mogelijk voorkomende situaties. Elk paardengebit is namelijk anders en elk paard reageert anders op de behandeling. Deze eigenschap past bij een waarnemer.

 

 

 

Bekijk de persoonstypen voor Paardentandarts


Eigenschappen Paardentandarts

 • Empatisch
 • Behulpzaam
 • Vriendelijk
 • Trouw
 • Integriteit
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Paardentandarts

Wat zijn de baankansen voor een Paardentandarts?

In Nederland zijn er slechts een paar honderd paardentandartsen. Veel mensen zien het belang in van een gezond gebit van hun paard, dus de paardentandartsen hebben meestal werk genoeg. Een paardentandarts kan zich ook op andere gebieden specialiseren, zoals paardenfysiotherapie of hoefsmederij. Vaak hebben paardentandartsen naast hun werk als gebitsverzorger namelijk ook nog een andere baan. Bovendien kan een paardentandarts zijn kennis bijspijkeren door middel van cursussen in binnen- of buitenland.

 

 

De actuele kans op werk voor een Paardentandarts

Het beroep Paardentandarts is onderdeel van de beroepsfamilie Dierenartsen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dierenartsen is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Paardentandarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Doorgroei mogelijkheden Paardentandarts

Je kunt als Paardentandarts een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Paardentandarts is onderdeel van de beroepsfamilie Dierenartsen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Paardentandarts


Organisaties waar een Paardentandarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Paardentandarts meestal werkt.

Waar werkt een Paardentandarts?

 

Een paardentandarts werkt voor zichzelf. Soms doet hij of zij dit parttime, bijvoorbeeld naast een baan als dierenarts, en soms fulltime. Hij of zij wil geld verdienen, dus dit beroep hoort bij de profit-sector. 

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Paardentandarts

Met wie werkt een Paardentandarts samen? 

Een paardentandarts komt onder andere in aanraking met klanten, dierenartsen, hoefsmeden, manegehouders en andere mensen die zich inzetten voor de gezondheid van een paard. 


 • Dierenarts
 • Klanten
 • Hoefsmid
 • Manegehouders
Paardentandarts

Interview met een Paardentandarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Paardentandarts:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Paardentandarts verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Paardentandarts?

De beroepen die verwant zijn aan Paardentandarts zijn:
Hoefsmid
Salaris: €1400 tot €2400
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Veearts
Salaris: €3400 tot €5000
Opleiding: WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Paardenfysiotherapeut
Salaris: €2100 tot €3700
Opleiding: HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Paardentandarts in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Dierenarts
 • Klanten
 • Hoefsmid
 • Manegehouders

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3100 tot €4400

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Ga direct naar