Dierenarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dierenarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dierenarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dierenarts wordt.

Wat is een Dierenarts?

Een Dierenarts houdt zich bezig met de gezondheid en het welzijn van dieren. Zowel het voorkomen dat dieren ziek worden en het beter maken van dieren hoort hierbij.

Als Dierenarts kan je alleen een praktijk hebben of deel je een praktijk met andere Dierenartsen. Meer dan de helft van alle Dierenartsen in Nederland werkt vanuit een praktijk.

Er zijn praktijken voor gezelschapsdieren (katten, honden, konijnen etc.), paarden en landbouwhuisdieren (koeien, varkens, pluimvee). Bij een gezelschapsdieren- of paardenpraktijk heb je vooral te maken met individuele dieren. Bij een landbouwhuisdierenpraktijk heb je meestal te maken met groepen dieren.

In een praktijk werk je samen met een of meerdere dierenartsassistenten die onder andere agendabeheer doen.

Mensen nemen in je wachtkamer plaats wanneer zij met hun dier op controle komen of voor inentingen, maar ook als het huisdier iets mankeert. Als Dierenarts werk je dus veel met zieke of gewonde dieren. In dergelijke gevallen is het aan de Dierenarts om een diagnose te stellen. Het kan nodig zijn om bijvoorbeeld tests uit te voeren in het laboratorium van de praktijk of bijvoorbeeld röntgenfoto's te maken.

Als de diagnose duidelijk is zal de dierenarts een keuze maken voor een bepaalde behandeling en bijvoorbeeld medicatie voorschrijven of  wanneer dat nodig is eventueel opereren. In het laatste geval zal de Dierenarts de operatie ook zelf uitvoeren in samenwerking met de assistenten.

Naast controle en behandeling van huisdieren kent het werk van de Dierenarts ook een administratieve component, waaronder het bijhouden van patiëntendossiers. Tot slot hebben Dierenartsen de taak mensen voor te lichten over de zorg voor hun huisdieren.

Wil je werken als Dierenarts?

Werk je al als Dierenarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dierenarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Dierenarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Dierenarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dierenarts

Wat verdient een Dierenarts?

Dierenartsen verdienen tussen de €2000 en de €5000 per maand, met een gemiddelde van rond de €3000. Het is niet gebruikelijk om een 13de maand te krijgen binnen deze beroepsgroep. Wat wel redelijk gebruikelijk is is de vergoeding van gemaakte kilometers. Dit zullen vrijwel altijd woon-werk kilometers zijn. Een Dierenarts zal niet snel ergens op huisbezoek gaan, maar het kan voorkomen.

Salarisschaal Dierenarts

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Dierenarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Dierenarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dierenarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Dierenarts vacatures

Docent Dierenarts, Zwolle
Werkzoeken.nl
Over de functie De gezondheid van dieren bepalen en analyseren is jouw vak. Als docent Dierenarts vind jij het belangrijk dat de juiste diagnoses gesteld worden bij de dieren. Jij …
Broederijspecialist
In Ovo B.V.
High-tech innovatie scale-up In Ovo is op zoek naar nieuwe teamleden! Wij zoeken een broederijspecialist die zich hands-on gaat bezighouden met twee nieuwe producten voor de broederij: 1) een …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dierenarts

Wat is de toekomst van Dierenarts?

Er is tegenwoordig minder vraag naar nieuwe praktijken. Daarin is het aantal plaatsen afgenomen omdat de markt bijna verzadigd is. Wel worden er nog steeds vervangende Dierenartsen gevraagd door de bestaande praktijken. En daarin zijn nog aardig wat vacatures te vinden. Dit komt ook doordat  het een toch vrij stressvol beroep is dat ook redelijk wat verloop kent.

Het is mogelijk om, eventueel direct na de studie Diergeneeskunde, door te studeren en Veterinair Specialist te worden. Dit wordt echter niet heel veel gedaan. Een andere mogelijkheid is om als Dierenarts een eigen praktijk te beginnen en daarbij dus ook het managen er als taak bij te krijgen. Echter zoals gezegd is de markt inmiddels vrijwel verzadigd. Verdere doorstroommogelijkheden zijn beperkt, omdat er niet heel veel werkgevers zijn en er voor elke specialisatie aparte functies zijn. Doorstromen gaat dus eigenlijk niet zonder verdere scholing.

Baankans Dierenarts

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Dierenarts worden: Opleidingen tot Dierenarts

Wil je dierenarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Dierenarts? 

De studie Diergeneeskunde (WO) duurt zes jaar en kent een numerus fixus. Je moet dus eerst ingeloot worden voordat je de opleiding kunt volgen. Na de eerste vier jaar krijgt de aanstaande dierenarts de titel doctorandus in de Diergeneeskunde.  Binnen de studie komen diverse onderwerpen aan bod. Zo wordt er ingegaan op de algemene kennis over diersoorten, maar ook anatomie en ziekteleer zijn belangrijk. Aan het einde van de studie staat vooral het opdoen van praktijkervaring centraal.

Om de studie te kunnen volgen moet een vooropleiding zijn gedaan op VWO niveau in de richting Natuur en Gezondheid. In uitzonderlijke gevallen kan een HBO opleiding ook mogelijkheden bieden als vooropleiding.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Dierenarts

Dierenartsassistent
Droomde jij als kind al van werken met dieren? Je kunt het werkelijkheid laten worden in de grotemensenwereld met deze thuisstudie Dierenartsassistent. Werken met puppy’s, kittens, maar ook oudere dieren, …
Meer opleidingen Dierenarts

Weet je nog niet of je Dierenarts wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Dierenarts of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Dierenarts

Met wie werkt een Dierenarts samen? 

Als Dierenarts zul je vaak werkzaam zijn binnen een praktijk met meerdere Dierenartsen. Hoewel je niet direct met de andere Dierenartsen samen zult werken aan de patiënten die binnenkomen, zul je wel degelijk contact met hen hebben. Daarnaast zul je tijdens diverse werkzaamheden worden ondersteund door een dierenartsassistent. Het kan zijn dat de assistent de agenda beheert, meehelpt tijdens een consult of assisteert bij een operatie.

De klant is ook belangrijk in het netwerk van de Dierenarts. De eigenaar van een huisdier komt op spreekuur en is degene die de Dierenarts moet vertellen wat er precies is en waar hij of zij voor komt.

Tot slot zijn er ook de leveranciers van de diverse benodigdheden, van de voeding verkoop tot het hechtdraad in de operatiekamer.


Dierenarts


Organisaties waar een Dierenarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Dierenarts meestal werkt.

Waar werkt een Dierenarts?

Een dierenartsenpraktijk is niet echt een bedrijf dat bedoeld is om veel winst te maken. Natuurlijk moet er voldoende binnenkomen om de praktijk draaiende te houden en eventueel iets meer, maar net als de reguliere zorg is het niet zo dat er echt winst gemaakt wordt. Aangezien dit meestal is waar Dierenartsen terecht komen zullen ze dus ook vrijwel altijd in de non-profit sector werkzaam zijn. In uitzonderlijke gevallen kan het toch zijn dat de Dierenarts in de profit terecht komt. Dit kan zijn binnen een bedrijf dat dieren gebruikt om omzet te maken. Bijvoorbeeld in de fok, de landbouw of de farmaceutische industrie.


Best beoordeelde werkgevers Dierenarts

Waar kun je het beste werken als Dierenarts? Hieronder vind je de best door de Dierenarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dierenarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dierenarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Dierenarts.

Welke competenties heeft een Dierenarts nodig?

Een Dierenarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Dierenarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Dierenarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Dierenarts nodig? 

De eerste stap die een Dierenarts maakt is het stellen van een diagnose. Aan de ene kant kan daarvoor de verklaring van een eigenaar worden gebruikt, maar belangrijker nog is wat er van het dier af te lezen valt. Goed kunnen waarnemen van lichaamstaal en reactie van de patiënt en het interpreteren daarvan is dus van groot belang (Waarnemer).

Daarnaast is het belangrijk dat een Dierenarts de tests, behandelingen en operaties zo perfect mogelijk uitvoert. Het gaat om het leven en welzijn van een dier en daarmee is het dus een goede eigenschap te streven naar perfectie en het maken van fouten te voorkomen (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Dierenarts


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Dierenarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dierenarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dierenarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dierenarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dierenarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dierenarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dierenarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dierenarts iets voor je?

Zou je graag Dierenarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dierenarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dierenarts

anoniemaatje

ik moet een verslag maken over dierenarts omdat ik het later wil worden deze site helpt super!!!!!!!

ikke

ik moet iets maken voor school dit helpt me er echt heel goed bij!

Anoniem

Geweldig beroep dit! Ik wil het ook echt graag doen!

Simon

Vergis je niet in de studie en je hbt natuulijk ook minder aardige beesten. gr.

Dierenarts

Klopt veel niet aan het bovenstaande stuk. Een dierenartspraktijk is een klein bedrijf en geen non-profit. Genoemde loon ligt te hoog. Arbeidsperspectief is matig. En er zijn veel nachtdiensten en onregemaltige werktijden.

Baba

Toppie

Ass.dierenarts

een goede beschrijving.Er zijn veel dierenartsen in de non-profit sector werkzaam.en natuurlijk ook in de profit sector.Een groor aantal dierenartsen verdient meer als het hierboven genoemde salaris .H.Gr. H . G r .

iemand die antwoord nodig heeft

welke 3 vaardigheden heb je als dieren arts nodig??    

vlimmen

Een goed stel hersens,dierenliefhebber,doorzettingsvermogen en nog een aantal.Veel sucses. r   e   d oo r z t t i n g s v e r m o e n

dierenarts

Arbeidsvoorwaarden en inkomen verschillen sterk tussen dierenartsen in loondienst, of wanneer ze werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer / partner in maatschap.

Iris

ik vind het een heel leuk beroep en ik wil het later ook heel erg graag worden  heee als ik het mag worden dan zoek ik een baantje bij de dierenarts super tof !!!!!!1 groetjes mij

Anoniempje

Het lijkt mij een super leuk beroep!

RTL4

ik vind de dierenarts zooooooooo leuk egt top!!!!  

Iris

ik vind het een heel leuk beroep en ik wil het later ook heel erg graag worden  heee als ik het mag worden dan zoek ik een baantje bij de dierenarts super tof !!!!!!1 groetjes mij

Anoniempje

Het lijkt mij een super leuk beroep!

RTL4

ik vind de dierenarts zooooooooo leuk egt top!!!!  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar