Proefdierverzorger worden: Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Proefdierverzorger? Lees de functieomschrijving.

Als Proefdierverzorger kun je in de dienstverlenende sector van dierverzorging aan de slag. Te denken valt aan het verzorgen van proefieren bij Universiteiten of onderzoekslaboratoria. Onderzoekslaboratoria kunnen bijvoorbeeld stallen, operatiekamers of experimentenruimtes hebben waar de dieren gehouden worden.

Als Proefdierverzorger faciliteer je de experimenten die op de dieren worden gedaan. Je doet altijd alle dagelijkse verzorging die de dieren nodig hebben zoals het schoonmaken van de leefomgeving, voeren en water geven en de algemene verzorging.

Daarnaast assisteer je bij eventuele fokprogramma's, voer je de niet te moeilijke biotechnische handelingen uit en bewaak je de gezondheid van het dier. De bedoeling binnen een onderzoekslab of Universiteit is dat je als Proefdierverzorger ook bijhoudt in rapportages welke handelingen je verricht en wat eventuele uitwerkingen hiervan zijn.

Als Proefdierverzorger kun je een leidinggevende functie hebben en andere verzorgers aansturen. Zelf word je aangestuurd door de onderzoekers die voor de dieren verantwoordelijk zijn.

Wil je werken als Proefdierverzorger?

Werk je al als Proefdierverzorger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Proefdierverzorger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Proefdierverzorger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Proefdierverzorger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Proefdierverzorger
 • Onderzoeker
 • Assistent Onderzoeker
 • Leidinggevende

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1500 tot €2450

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Proefdierverzorger

Wat verdient een Proefdierverzorger?

Het salaris van een Proefdierverzorger is sterk afhankelijk van kennis, opleiding en ervaring. Ook de werkgever waarvoor je komt te werken heeft daarin nog redelijk wat vrijheid. Het wel of niet mogen uitvoeren van biotechnische handelingen is mede bepalend.

Voor het beroep van Proefdierverzorger geldt een CAO die soms afhangt van de sector waarbinnen je werkzaam bent. Het minimum ligt zo rond de €1500 en het maximumsalaris van een Proefdierverzorger met ervaring ligt zo rond de €2450.

Er zijn verder geen bonusregelingen of dergelijk van toepassing.

Salarisschaal Proefdierverzorger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Proefdierverzorger

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Proefdierverzorger

Hoe goed is de toekomst voor de Proefdierverzorger? 

De kansen op een  baan als Proefdierverzorger zijn redelijk. Wel is er in het westen van het land iets meer behoefte aan Proefdierverzorgers dan elders.

Doorgroeimogelijkheden liggen voor de Proefdierverzorger in het doorstromen naar de fuctie van biotechnicus - en dus het tevens uit mogen voeren van biotechnische handelingen - danwel het doorgroeien naar leidinggevende Proefdierverzorging.

Baankans Proefdierverzorger

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Proefdierverzorger worden: Opleidingen tot Proefdierverzorger

Hoe word je een Proefdierverzorger? 

Proefdierverzorger is een onderdeel van de opleiding Dierverzorging. Je kunt onder andere gaan voor een vakopleiding Dierverzorger met als afstudeerrichting Proefdierverzorger.

De opleiding duurt drie jaar en gaat vooral in op verzorging, voeding, hanteren, en schoonmaak. Daarnaast is er ook aandacht voor onder andere klantcontact, voortplanting en welzijn.

Het theoretisch gedeelte van de studie is aangevuld met praktijk zodat je als proefdierverzorger goed beslagen ten ijs komt.

Daarnaast heb je de zogenaamde artikel 12 bevoegdheid nodig. De meeste scholen waar de opleiding te volgen is zullen dit ook aanbieden.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Proefdierverzorger

Meer opleidingen Proefdierverzorger

Weet je nog niet of je Proefdierverzorger wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Proefdierverzorger of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Proefdierverzorger

Met wie werkt een Proefdierverzorger samen? 

Afhankelijk van de grootte van de klus zal een Proefdierverzorger soms met meerdere Proefdierverzorgers samenwerken. Bij een kleinere klus zul je vaak zelfstandig alle dieren kunnen verzorgen.

Je krijgt als aanwijzingen van een leidinggevende. Daarnaast geef je ook gehoor aan de wensen en eisen van de onderzoeker om het onderzoek niet te verstoren en eventueel te ondersteunen.

Waar dat van toepassing is kan het voorkomen dat een assistent van de onderzoeker zich tevens met de uit te voeren werkzaamheden bemoeit.


 • Proefdierverzorger
 • Onderzoeker
 • Assistent Onderzoeker
 • Leidinggevende
Proefdierverzorger


Organisaties waar een Proefdierverzorger werkzaam is

Waar werkt een Proefdierverzorger meestal? 

Eigenlijk hangt profit of non-profit af van de sector waar je als Proefdierverzorger werkt.

Veel onderzoek en onderzoekscentra zullen gericht zijn op het doen van degelijk onderzoek met eventueel maatschappelijk belang en daarin vooruit komen en niet zo zeer op het maken van winst. Toch zullen ook bedrijven met commerciële doeleinden misschien onderzoek doen of onderzoek sponsoren waarin dierproeven worden gedaan. In dergelijke gevallen is de scheiding minder duidelijk.


Best beoordeelde werkgevers Proefdierverzorger

Waar kun je het beste werken als Proefdierverzorger? Hieronder vindt je de best door de Proefdierverzorger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Proefdierverzorger.

Competenties, Skills en Vaardigheden Proefdierverzorger:

Welke competenties heeft een een Proefdierverzorger nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Proefdierverzorger

Wat voor persoonlijkheid heb je als Proefdierverzorger nodig? 

Het beroep van Proefdierverzorger houdt in dat je de dieren verzorgt en dat je bij wat je aan biotechnische werkzaamheden uitvoert ook te allen tijde rekening houdt met het welzijn van het dier. Handig is het als je van nature de wil hebt om te zorgen en rekening te houden met anderen (Gever).

Daarnaast moeten onderzoekers er vanuit kunnen gaan dat een Proefdierverzorger te vertrouwen is, dat je de taken verricht wanneer dat moet en volgens protocollen. Handig is het als je als ordelijk kan werken omdat vooral in een lab onderzoeksresultaten van belang zijn en verstoring problemen op kan leveren (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Proefdierverzorger


Gever


Lees meer

Perfectionist


Lees meer

Interview met een Proefdierverzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Proefdierverzorger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Proefdierverzorger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Proefdierverzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Proefdierverzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Proefdierverzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Proefdierverzorger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Proefdierverzorger iets voor je?

Zou je graag Proefdierverzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Proefdierverzorger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Proefdierverzorger

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar