Dierverzorger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Dierverzorger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep dierverzorger. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je dierverzorger wordt.

 

Wat is een Dierverzorger?

Een Dierenverzorger is verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging van de dieren binnen het bedrijf waar hij/zij werkzaam is, bijvoorbeeld een asiel, dierentuin of kinderboerderij.

 

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Dierverzorger?

Onder dagelijkse verzorging valt niet alleen het geven van voedsel en water, maar ook het schoonmaken van het verblijf. Indien nodig zorgt de Dierenverzorger ook dat de vacht van de dieren in goede conditie is en de nagels en eventueel het gebit goed verzorgd zijn. Hierbij staan de hygiëne en veiligheid van mens en dier voorop.

Als Dieenrverzorger ken je de dieren die je onder je hoede hebt en ben je bekend met hun gedrag. Zo ben jij degene die veranderingen daarin vaak als eerste oppikt en het hoofd dierverzorging inlicht over mogelijke ziekte of andere problemen van de dieren. Je werkt meestal volgens een vast schema, omdat de meeste werkzaamheden op vaste tijdstippen zullen moeten gebeuren. 

Ook valt training van de dieren overeenkomstig de nationale wetgeving onder de werkzaamheden van een Dierenverzorger.

Taken, verantwoordelijkheden en werkzaamheden van een Dierenverzorger

 • de beweging van dieren controleren
 • bewegingsactiviteiten voor dieren organiseren
 • dieren ethisch behandelen
 • dierenhygiëne beheren
 • dierenwelzijn beheren
 • diertraining geven
 • eerste hulp bieden aan dieren
 • gedrag van dieren beoordelen
 • omgaan met veterinaire noodgevallen
 • omgaan met werkdieren
 • trainingsprogramma’s voor dieren uitvoeren
 • verrijkende omgeving bieden voor dieren
 • voeding geven aan dieren
 • welzijn van dieren controleren

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Dierverzorger?

Werk je al als Dierverzorger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Dierverzorger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Dierverzorger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Dierverzorger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1800 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Dierverzorger

Wat verdient een Dierverzorger?

Een indicatie van het salaris van een startende Dierenverzorger is €1800.  Als je meer ervaring hebt opgedaan als Dierverzorger kan dat oplopen tot ongeveer €2800.

Het uiteindelijke salaris van een Dierverzorger hangt af van de werkgever, de sector en precieze functieinhoud. Bij een dierenasiel zal de Dierenverzorger wat minder verdienen dan in een goedlopende dierentuin.

Heb je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en heb je minder sturing nodig in je werk, dan zal je waarschijnlijk meer verdienen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden Dierenverzorger

In de sector is het niet gebruikelijk om bijvoorbeeld een bonus of 13de maand te krijgen. Een reiskostenvergoeding is geen vaste voorwaarde, maar is afhankelijk van de werkgever bespreekbaar.

Salarisschaal Dierverzorger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Dierverzorger

Op zoek naar een nieuwe baan als Dierverzorger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Dierverzorger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Dierverzorger vacatures

Vacature Dierenverzorging Stadsboerderij parttime
Unique
Altijd al een willen weten hoe het is om op een boerderij te werken? Dit is je kans Wij zoeken voor de gemeente Den Haag 2 enthousiaste medewerkers voor de …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Dierverzorger

Wat zijn de baankansen voor een Dierverzorger?

In alle bedrijven of organisaties waar met levende dieren wordt gewerkt is verzorging nodig. Te denken valt aan bedrijven in de detailhandel als een dierenspeciaalzaak of tuincentrum tot aan de veeteelt of de proefdiersector. Genoeg mogelijkheden dus. Maar vaak ga je als Dierverzorger binnen je studie al een bepaalde richting op. Verstandig is het dus om tijdens je studie al te kijken in welke sector op dat moment de meeste vraag is of wat je het meeste aanspreekt.

Het gebeurt wel vaak dat binnen bedrijven de functies al worden opgevuld of dat stagiaires functies opvullen omdat zij erg goedkoop zijn. Daarbij is het een populaire studie en komen er dus jaarlijks veel nieuwe dierverzorgers op de markt. Het kan dus moeilijk zijn om een passende en leuke baan te vinden binnen het gekozen segment.

De doorgroeimogelijkheden zijn voor een groot deel afhankelijk van je werkgever en de structuur van de organisatie. Wanneer er een coördinator is voor een bepaalde afdeling en misschien ook nog een leidinggevende voor de diverse coördinatoren dan is groeien een stuk beter mogelijk dan wanneer die functies er niet zijn.

De actuele kans op werk voor een Dierverzorger

Het beroep Dierverzorger is onderdeel van de beroepsfamilie Dierenverzorgers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dierenverzorgers is in de huidige periode slecht

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Dierverzorger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Dierverzorger worden: Opleidingen tot Dierverzorger

Wil je Dierverzorger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Dierverzorger.

Hoe word je een Dierverzorger? 

Er zijn vier opleidingsniveaus waarop de MBO opleiding Dierverzorger gevolgd kan worden. Je kunt onder andere gaan voor een opleiding Assistent Medewerker Voedsel en Leefomgeving, Medewerker Dier, de vakopleiding Dierverzorger of Gespecialiseerd Dierverzorger dan wel Dierhouder. Bij deze laatste zal de functie vooral op managementniveau worden uitgevoerd. Bij de andere ligt de nadruk op de verzorging zelf.

De lagere niveaus duren twee jaar en behandelen vooral verzorging, voeding, hanteren, en schoonmaak.

Op niveau 3, een driejarige opleiding, komt daar ook onder andere klantcontact, voortplanting en welzijn bij kijken.

Het hoogste niveau, vier jaar, gaat zoals gezegd ook meer in op het management. Dat wil zeggen; ondernemerschap, communicatie, finaniën en kwaliteitszorg.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Dierverzorger

Dierenverzorging
Huisdieren zijn er in allerlei types, soorten en maten. Of je nu een hond hebt, een volière vol tropische zangvogels, of een melkveehouderij, alle dieren hebben hun eigen verzorging nodig. …
Dierenverzorging
Kattenfokker
Krijg een goede naam in de kattenwereld en zorg met jouw cattery voor sterke kittens. Schattig, knuffelbaar en blakend van gezondheid! Heb je een prachtige Siamees, Ragdoll of Britse Korthaar …
Kattenfokker
Kattentrimmer
Als kattentrimmer zorg je voor een blije kat met een verzorgde vacht. Jij zal niet rusten voordat je katten van hun klitten hebt verlost. Klaar voor je eigen kattentrimsalon? Als …
Kattentrimmer
Kattenverzorger
Als echt kattenmens kom je met deze studie alles te weten over de kattenwereld. Mrauww! Ben jij helemaal verslaafd aan grappige kattenfilmpjes? Kun je geen genoeg krijgen van het eigenzinnige …
Kattenverzorger
Konijnenverzorger
Hoe communiceren konijnen? Waarom stampen, likken, tandenknarsen ze? Aan de manier waarop konijnen snuffelen, slapen en wassen kun je een hele hoop aflezen. Zijn konijnen je favoriete dieren en wil …
Konijnenverzorger

Omscholen tot Dierverzorger

Als je je wilt omscholen tot Dierverzorger is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Dierverzorger zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Dierverzorger dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Dierverzorger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Dierverzorger

Als je Dierverzorger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Dierverzorger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Dierverzorger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Dierverzorger?

Competenties en Vaardigheden Dierverzorger

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Dierverzorger nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Dierverzorger nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Dierverzorger

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Energie
Energie
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit

Persoonlijkheid van een Dierverzorger

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Dierverzorger. Als Dierverzorger wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Dierverzorger:


zie volledige beschrijving persoonstype Dierverzorger

Vakkennis voor een Dierverzorger

Het is voor een Dierverzorger ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Dierverzorger zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Dierverzorger

Paardenverzorging E-Learning
Cursus Paardenverzorging: leer alles over paarden en pony's verzorgenDressuur, springen, rennen of tochten door bossen en over stranden: paardrijden. Wat heeft een paard eigenlijk nodig? Welke voeding is het beste? …
Paardenverzorging E-Learning
Dierenverzorging E-Learning
Vergroot je kennis met de cursus DierenverzorgingWerk jij beroepsmatig met dieren? De cursus Dierenverzorging geeft je inzicht in hoe je met dieren kunt én moet omgaan.Huisdieren spelen in het leven …
Dierenverzorging E-Learning

Werkervaring Dierverzorger

Het is voor een startend Dierverzorger die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Dierverzorger is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Dierverzorger het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Dierverzorger

Met wie werkt een Dierverzorger samen? 

Als Dierverzorger zal je afhankelijk van de grootte van de organisatie met meer of minder mensen samenwerken. In veel gevallen zul je wel met andere Dierverzorgers de verantwoording krijgen over een groep dieren of diersoort. In dat geval zul je in teamverband moeten werken.

Daarnaast staat er vaak een leidinggevende, of coördinator, boven de Dierverzorgers. Hij of zij is eindverantwoordelijk voor een afdeling of de gehele dierverzorging. De coördinator dierverzorging is ook je aanspreekpunt wanneer je bijvoorbeeld ziekte vermoedt bij een dier.


Dierverzorger


Organisaties waar een Dierverzorger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Dierverzorger meestal werkt.

Waar werkt een Dierverzorger?

Dieren worden gehouden in diverse takken. Dat kan zijn in de non-profit sector zoals in een asiel, maar ook in de profit sector zoals de dieren in veehouderijen of in een speciaalzaak. Dat betekent dat een Dierverzorger zowel in de non-profit als in de profit sector aan de slag kan.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Dierverzorger

Waar kun je het beste werken als Dierverzorger? Hieronder vind je de best door de Dierverzorger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Dierverzorger.

Competenties, Skills en Vaardigheden Dierverzorger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Dierverzorger.

Welke competenties heeft een Dierverzorger nodig?

Een Dierverzorger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Dierverzorger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Dierverzorger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Dierverzorger nodig? 

Als Dierverzorger kom je logischerwijs veel met dieren in aanraking. Op een gegeven bouw je een band op met de dieren en wordt het makkelijker om afwijkingen en/of veranderingen in uiterlijk of gedrag op te merken. Het is belangrijk oplettend te blijven en iets met je waarnemingen te doen. Veranderingen kunnen immers betekenen dat er ingegrepen moet worden (Waarnemer).

In het schoonmaken en het verzorgen van de dieren en hun omgeving en daarmee zorgdragen voor hun hygiëne heeft de Dierverzorger een grote verantwoordelijkheid. Hij werkt zorgvuldig en hanteert een hoge standaard. Ook bij het geven van het juiste voedsel in de correcte hoeveelheid aan elk dier is nauwkeurigheid en oplettendheid vereist (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Dierverzorger


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Dierverzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Dierverzorger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Dierverzorger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Dierverzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Dierverzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Dierverzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Dierverzorger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Dierverzorger iets voor je?

Zou je graag Dierverzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Dierverzorger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Dierverzorger

Sandra

Hai, Aan welke opleiding/cursus/training moet ik denken als ik dierenverzorger in het asiel wil worden? Gr. Sandra

Zilly

Vacature voor :  DIERENVERZORGER / STER ( MBO / HBO 3 -4 jaar )!!! ROTTWEILER KENNEL -   Zoek op  korte termijn 2 vlotte  flexibele, zelfstandig en enthousiast Gediplomerd Honden verzorger/ ster voor 32 uren. Wij zijn op zoek naar iemand die veel tijd heeft en veel liefde en geduld wilen geven aan onze rottweilers !!! Leeftijd van af :  tussen 21 en 24 jaar ** Ervaring vereist bij een Dieren Pension of Asiel of werk met grote honden( minste 1 jaar ervaring)! ** In bezit van een rijbewijs en auto ** En NO 9 to 5 workers !!! Belangstelling mail /schijf of bel naar : SCHUTWIJK  4 , 7916 TT. ELIM ( Drenthe )10 km van Hoogeveen info@elitehofrottweilers.co Tel :  0528- 352456 ( niet in de weekend )  

Chantal

Hallo Sandra,Via een MBO-opleiding,is denk ik het beste,hierboven staat het heel goed omschreven.Als ja al aan iets anders bezig ben,wil ik je adviseren om via cursussen en opl.die hierboven ook genoemd worden ,je de theoretische kant van het vak eigen te maken en proberen via eventhueel vrijwillegerswerk naar het beoogde doel toe te werken.Sucses Chantal

nancy

En Francis,heb je al iets gevonden?

Francis

Ik ben Francis Girrel ben 23 jaar oud woon in Venlo. Ik heb op 2 juli 2014 mijn diploma behaald voor de opleiding Dierverzorging en mijn diploma voor Dieren EHBO. Ik werk als vrijwilliger bij dierenbeschering locatie Noord Limburg. Graag hoor ik van u. Met vriendelijke groeten Francis Girrel

dierenvriend

Beste Francis,je wilt waarschijnlijk van je hobby je beroep maken.Dit wordt erg moeilijk er zijn weinig vacatures.Volg de raad van Willem (reactie hierboven)op.Dit is de juiste weg.

lisa

Salaris per maand of alles bij elkaar in een jaar?

Willem

Van mijn hobby mijn beroep gemaakt,wel een beetje geluk gehad.Ik zal tegen Melanie willen zeggen,probeer diplomas te halen en blijf solliciteren.

Melanie Visser

Geachte, mijn naam is melanie visser in ben 21 jaar oud en woon in wijk bij duurstede, ik zag u vacature staan en ben daar zeer in geintereseert ik hou super veel van dieren, heb het beste met ze voor wil ze graag een super leuke tijd met me geven met knuffelen en vertroetelen, ik zou daarin ook graag willen doorgroeien als dat van toepassing mocht zijn. hoop u zo voeldoende te hebben geinformeerd hoop op reactie van u, MVG Melanie Visser

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar