Ranger: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ranger: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Ranger? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Ranger wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Ranger, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Ranger


Vacatures Ranger

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Ranger?

Het werk van een Ranger lijkt op dat van een Boswachter, maar bestaat vaak uit meer taken. Eén van de taken van een Ranger is het handhaven van de regels in een nationaal park of een natuurreservaat. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen de dieren niets aandoen, geen bomen omzagen en geen vuur maken. Doen zij dit wel, dan mag de Ranger boetes uitdelen.

Tevens houdt de Ranger bij welke planten- en dierensoorten er voorkomen in ‘zijn’ gebied en ook noteert hij het aantal. Hij zorgt ervoor dat de flora en fauna in evenwicht zijn. Zijn er bijvoorbeeld te veel bomen, dan geeft de Ranger door dat er wat gekapt moet worden.

De Ranger bewaakt de veiligheid en gezondheid van de dieren en planten, maar ook dat van de bezoekers aan het park of reservaat. Vaak geeft de Ranger rondleidingen, licht bezoekers voor en beantwoordt vragen. Soms geeft de Ranger ook lezingen of les op (basis)scholen. Ook weet de Ranger precies hoe hij de bezoekers moet beschermen tegen eventuele aanvallen van wilde dieren.

In Nederland komt het beroep van Ranger bijna niet voor, omdat we hier in verhouding weinig natuurparken en –reservaten hebben. Wel komt het voor dat Nederlanders Ranger worden in bijvoorbeeld Amerika of Afrika.


Past het beroep Ranger bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Ranger per stad

Vacatures Ranger Alkmaar

Vacatures Ranger Almelo

Vacatures Ranger Almere

Vacatures Ranger Alphen aan den Rijn

Vacatures Ranger Amersfoort

Vacatures Ranger Amstelveen

Vacatures Ranger Amsterdam

Vacatures Ranger Apeldoorn

Vacatures Ranger Arnhem

Vacatures Ranger Assen

Vacatures Ranger Bergen op Zoom

Vacatures Ranger Breda

Vacatures Ranger Capelle aan den IJssel

Vacatures Ranger Delft

Vacatures Ranger Den Bosch

Vacatures Ranger Den Haag

Vacatures Ranger Den Helder

Vacatures Ranger Deventer

Vacatures Ranger Doetinchem

Vacatures Ranger Dordrecht

Vacatures Ranger Ede

Vacatures Ranger Eindhoven

Vacatures Ranger Emmen

Vacatures Ranger Enschede

Vacatures Ranger Gouda

Vacatures Ranger Groningen

Vacatures Ranger Haarlem

Vacatures Ranger Haarlemmermeer

Vacatures Ranger Heerlen

Vacatures Ranger Helmond

Vacatures Ranger Hengelo

Vacatures Ranger Hilversum

Vacatures Ranger Hoogeveen

Vacatures Ranger Hoorn

Vacatures Ranger Katwijk

Vacatures Ranger Leeuwarden

Vacatures Ranger Leiden

Vacatures Ranger Lelystad

Vacatures Ranger Maastricht

Vacatures Ranger Middelburg

Vacatures Ranger Nieuwegein

Vacatures Ranger Nijmegen

Vacatures Ranger Oss

Vacatures Ranger Purmerend

Vacatures Ranger Roermond

Vacatures Ranger Roosendaal

Vacatures Ranger Rotterdam

Vacatures Ranger Schiedam

Vacatures Ranger Spijkenisse

Vacatures Ranger Terneuzen

Vacatures Ranger Tilburg

Vacatures Ranger Utrecht

Vacatures Ranger Veenendaal

Vacatures Ranger Venlo

Vacatures Ranger Vlaardingen

Vacatures Ranger Westland

Vacatures Ranger Zaanstad

Vacatures Ranger Zeist

Vacatures Ranger Zoetermeer

Vacatures Ranger Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Ranger

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Ranger?

Sommige Rangers werken op vrijwillige basis. Doen ze dat niet, dan verdienen zij tussen de €1900,- en €3000,- bruto per maand bij een fulltime werkaanstelling.

Verder kan een Ranger rekenen op bijvoorbeeld vakantiegeld en een onregelmatigheidstoeslag.


Meer weten over het salaris Ranger

Salaris aankomend Ranger Salaris junior Ranger Wat is het salaris van een medior Ranger? Welk salaris krijgt een senior Ranger?


Hoe word je een Ranger? 

Om Ranger te worden, is het aan te raden een studie als HBO Bos- en Natuurbeheer (met richtingen als Bosbouw en Natuur-&Landschapstechniek) te doen. Om meerdere taken op je te kunnen nemen, is het nodig daarnaast diverse cursussen en trainingen te volgen. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren in het rondleiden van bezoekers of op de diverse wetgeving.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ranger

Er zijn geen opleidingen Ranger aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ranger in werkt

Bekijk alle opleidingen Agrarisch & Milieu


Omscholen tot Ranger

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Ranger. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ranger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ranger

Als je Ranger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ranger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ranger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Ranger?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Ranger

Een Ranger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid

Steekwoorden: beslissingen, argumenten, overtuigen, durf

Omschrijving

Deze personen durven beslissingen te nemen. Dit doen ze bijvoorbeeld door een bepaalde actie uit te voeren of een regel in te stellen. Deze besluitvaardige personen stellen hun beslissingen niet uit tot ze alle informatie hebben, zij proberen zo snel mogelijk de knoop door te maken. Bij eventuele consequenties kan hij terugkomen op de beslissing en een andere keuze maken. De persoon weet de beslissingen op een goede manier te onderbouwen.

Sterke punten
Deze personen weten anderen te overtuigen van hun besluit, ze gebruiken hierbij verschillende argumenten die passen bij hun standpunt. Voor het nemen van besluiten is lef nodig, hierover beschikt deze besluitvaardige persoon dan ook.

Zwakke punten
Aan het nemen van beslissingen zitten risico’s en deze risico’s kunnen gevolgen hebben. Op het moment dat deze persoon te snel teveel beslissingen neemt, kan hij roekeloos worden en zijn oog voor het resultaat verliezen. Het is dan ook van belang dat deze persoon op het juiste moment de juiste beslissing neemt en goed nadenkt over de voor- en nadelen ervan.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Leiderschap
Leiderschap

Steekwoorden: delegeren, luisteren, overtuigen, taken verdelen

Omschrijving

Deze mensen kunnen individuen en groepen aansturen. De leiders maken een goede balans tussen delegeren en bijvoorbeeld regels opleggen. Deze personen leggen anderen uit wat er van hen wordt verwacht. Op die manier kunnen zij een project sturen. Daarbij kunnen leiders de verantwoordelijkheden bij anderen neerleggen.

Sterke punten
Een goede leider kan luisteren, iemand opfleuren, maar ook overtuigen. De leider maakt beslissingen en probeert ervoor iedereen het beste uit te halen. Een goede leider laat dingen los, maar probeert ook overzicht te houden. Ook kan een goede leider anderen inspireren en motiveren om gezamenlijk een doel te bereiken. Hij neemt hierbij het resultaat als uitgangspunt.

Zwakke punten
Sommige leiders willen teveel zelf doen, hierdoor krijgen werknemers niet de kans om zich te ontwikkelen. Ook kan dit voor frustratie en stress zorgen. Ook kunnen leiders het resultaat zo voorop stellen dat de omgeving wegvalt. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Vaardigheden Ranger

  • Inlevingsvermogen
  • Omgaan met veranderingen
  • Flexibiliteit
  • Analytisch vermogen
  • Initiatief ontplooien
  • Inzicht in omgeving
  • Beslissingen nemen
  • Afwegen
  • Prioriteiten stellen
  • Analyseren
  • Evalueren
  • Redeneren
  • Besluitvaardigheid
  • Delegeren
  • Motiveren
  • Doelgericht werken
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ranger nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Ranger zijn Waarnemer en Baas.

Een Ranger moet zijn omgeving goed waarnemen en op basis van zijn waarnemingen de juiste beslissingen nemen. Zijn er teveel bomen, dan moet de Ranger ervoor zorgen dat er bomen gekapt worden. Ziet de Ranger dat een wild dier zich anders gedraagt, dan moet hij nagaan wat de oorzaak kan zijn en het probleem op een veilige, goede manier oplossen (Waarnemer).

Een Ranger moet verder gezag uitstralen. Hij is vriendelijk, maar streng. Hij moet bezoekers vriendelijk aanspreken op verkeerd gedrag, maar er wel voor zorgen dat zij zijn verzoek daadwerkelijk opvolgen. De Ranger is zelfverzekerd en direct (Baas).


Eigenschappen Ranger

  • Overwicht
  • Gedrevenheid
  • Zelfverzekerdheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Ranger?

Het is in Nederland heel moeilijk om een baan als Ranger te zoeken, omdat wij maar enkele natuurreservaten hebben. In bijvoorbeeld Afrika zijn de kansen groter. Je moet dan wel dáár een opleiding volgen.

Een Ranger kan diverse trainingen en cursussen doen, zodat hij steeds meer verantwoordelijkheden op zich kan nemen. Hield hij zich eerst alleen bezig met het natuurbehoud, dan kan hij na een training ook rondleidingen gaan geven. Tevens kan de Ranger na enige tijd ervaring andere Rangers aansturen en trainingen gaan geven.

De actuele kans op werk voor een Ranger

Het beroep Ranger is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders. De kans op werk voor de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Ranger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Ranger

Het beroep Ranger is onderdeel van de beroepsfamilie Boswachters, bos- en natuurbeheerders.


Waar werkt een Ranger?

Natuurparken en –reservaten vallen onder de overheid, en dus werkt een Ranger in de non-profit sector.


Met wie werkt een Ranger samen? 

Een Ranger werkt vaak alleen, maar geregeld komt hij ook in contact met anderen. Soms patrouilleert de Ranger in z’n eentje, maar doet bijvoorbeeld een rondleiding samen met een collega. Natuurlijk heeft een Ranger ook veel te maken met bezoekers van het natuurpark of –reservaat, andere medewerkers van het park of reservaat, enzovoort.


  • Collega’s
  • Bezoekers
Ranger

Verwante beroepen Ranger:

Boswachter
Salaris: €2224 tot €2890
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Natuurgids
Salaris: € tot €
Opleiding: Geen
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Ranger in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Collega’s
  • Bezoekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1900 tot €3000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar