Rietdekker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rietdekker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep rietdekker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je rietdekker wordt.

 

Wat is een Rietdekker?

Een Rietdekker is iemand die daken met riet bedekt. Dit kan gedaan worden bij nieuwbouwwijken, maar een Rietdekker kan ook de opdracht krijgen om renovatie of onderhoud aan een rieten dak bij bijvoorbeeld een woning, boerderij of bedrijfsgebouw te verrichten.

De werkzaamheden bij een dak dat nog nooit van riet voorzien is verschillen van de onderhoudswerkzaamheden bij een dak dat wel al van riet voorzien is. Ondanks dat de werkzaamheden van elkaar verschillen, zijn er ook overeenkomsten. Zo moet een Rietdekker voordat hij feitelijk aan de slag gaat met het riet op een dak, voorbereidende werkzaamheden verrichten. Deze bestaan uit opbouwen van een steiger, het inspecteren van het dak in het algemeen en het verzamelen van benodigde materialen.

Een Rietdekker die een dak voor het eerst van riet gaat voorzien, begint vervolgens met het voorbereiden van het dak op het riet. Hierbij moet een Rietdekker soms sloopwerkzaamheden verrichten. Vervolgens legt een Rietdekker een onderconstructie op het dak aan. Hierna kan het echte werk van een Rietdekker beginnen: het leggen en bevestigen van het riet op het dak.

Een Rietdekker die renovatie en onderhoud aan een rieten dak verricht, houdt zich niet bezig met het bouwen van een onderconstructie op het dak. Hoogstens repareert hij deze. Daarnaast komen er doorgaans ook geen sloopwerkzaamheden bij kijken. De voornaamste werkzaamheden van een Rietdekker die een rieten dak renoveert en/of onderhoud is het inspecteren van het riet en het eventueel vervangen ervan.
 Wil je werken als Rietdekker?

Werk je al als Rietdekker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rietdekker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Rietdekker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Rietdekker in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1700 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

4


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rietdekker

Wat verdient een Rietdekker?

Het salaris van een Rietdekker is sterk afhankelijk van de organisatie waarin hij werkzaam is. Een Rietdekker die de organisatie in de vorm van een eenmansbedrijf gegoten heeft, heeft zijn salaris meer zelf in de hand dan een Rietdekker die in loondienst bij een bedrijf werkzaam is. Als gemiddelde kan een bedrag van 2.200,- bruto per maand gegeven worden. Dit bedrag is op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur per week.

Een Rietdekker die werkzaam is bij een bedrijf die lid is van de Vakfederatie Rietdekkers, valt hierdoor onder het cao voor hellende daken. In dat cao worden als secundaire arbeidsvoorwaarden vakantiegeld, reiskostenvergoeding, overurenvergoeding, scholing en diverse verzekeringen genoemd.

Salarisschaal Rietdekker

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Rietdekker

Op zoek naar een nieuwe baan als Rietdekker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Rietdekker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Rietdekker vacatures

Vacature Leerling rietdekker
Seesing Flex
Heb je er ooit over nagedacht om rietdekker te worden? Waarschijnlijk nog niet, wat eigenlijk erg zonde is. Als aankomend rietdekker leer je namelijk een echt ambacht. Als rietdekker plaats …
Vacature Aankomend Rietdekker
Olympia
Jij bent een harde werker die het beste tot zijn/haar recht komt wanneer je flink aan mag pakken. Juist dit maakt jou die rietdekker waar wij naar op zoek zijn! …
Vacature Rietdekker
Pape Rietdekkers B.V.
Pape Rietdekkers B.V. zoekt een Rietdekker te LBO geplaatst op 22-09-2020 Pape Rietdekkers in hart en nieren, is op zoek naar een fulltime: Rietdekker Pape Rietdekkers is een familiebedrijf gevestigd …
Vacature Leerling Rietdekker
Olympia Uitzendbureau
Jij gaat het vak van rietdekker leren van een ervaren vakman. Je ziet ze wel eens voorbij komen, die mooie huizen met grote rieten daken. Heb jij je ooit afgevraagd …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rietdekker

Wat is de toekomst van Rietdekker?

Rietdekken is een beroep dat bij jongeren in het algemeen niet veel interesse opwekt. Hierdoor is de instroom van nieuwe Rietdekkers laag, terwijl de vraag erna gemiddeld tot goed is. De arbeidsmarkt voor een Rietdekker is hierdoor goed te noemen.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Rietdekker redelijk, maar deze houden op als de Rietdekker de opleiding tot allround-Rietdekker gevolgd heeft.
Wel kan een leerling-Riedekker zich opwerken tot ervaren Rietdekker, maar een leerling-Rietdekker is nog geen echte Rietdekker.
Een mogelijkheid die een Rietdekker heeft om misschien meer salaris te ontvangen, is zich ook gaan specificeren in andere dakbedekkingsmethoden.

Baankans Rietdekker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

4


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Rietdekker worden: Opleidingen tot Rietdekker

Wil je Rietdekker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Rietdekker.

Hoe word je een Rietdekker? 

Er bestaat een opleiding specifiek gericht op het leren van het vak van een Rietdekker aan leerlingen die er geen ervaring in hebben. Dit is de Mbo-opleiding ‘Dakdekker riet’. Deze opleiding wordt in BBL-vorm gegeven, wat in dit geval inhoudt dat een leerling vier dagen per week praktijk ervaring opdoet door mee te lopen met een ervaren Rietdekker en één dag in de week theorieles krijgt. Deze opleiding duurt twee jaar. Na het succesvol afronden van de opleiding, krijgt de leerling een mbo BBL-niveau 2 diploma.

Een andere opleiding voor Rietdekker is de opleiding ‘Allround Rietdekker’. Een toegangseis tot deze opleiding is dat een leerling is spe of in het bezit moet zijn van het diploma Dakdekker riet niveau 2 of vier jaar werkervaring als Rietdekker moet hebben. Deze opleiding duurt één jaar.

Ondanks dat er twee opleidingen in het vakgebied van een Rietdekker zijn, is het hebben van een diploma hierin geen vereiste om aan het werk te gaan als Rietdekker.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Rietdekker

Er zijn geen opleidingen Rietdekker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Rietdekker in werkt

Bekijk alle opleidingen Bouw

Omscholen of doorgroeien tot Rietdekker

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Rietdekker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Rietdekker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Rietdekker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Rietdekker?

Competenties en Vaardigheden Rietdekker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Rietdekker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Rietdekker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Rietdekker

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Rietdekker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Rietdekker. Als Rietdekker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Rietdekker:


zie volledige beschrijving persoonstype Rietdekker

Vakkennis voor een Rietdekker

Het is voor een Rietdekker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Rietdekker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Rietdekker


Werkervaring Rietdekker

Het is voor een startend Rietdekker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Rietdekker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Dakdekker .

Iets anders leren?

Is Rietdekker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Rietdekker

Met wie werkt een Rietdekker samen? 

Ook het aantal personen waarmee een Rietdekker tijdens zijn werkzaamheden in contact mee staat, hangt af van het type bedrijf waarbij hij werkzaam is. Zo staat een eenmans Rietdekker gedurende de klus met alle betrokken in contact, een Rietdekker die werkzaam is binnen een organisatie staat dat veel minder.

Een Rietdekker die als zelfstandige werkzaam is, zal vooral in contact staan met de opdrachtgever. Met de opdrachtgever bespreekt hij vooraf te klus, die houdt hij tussentijds op de hoogte van de vorderingen en met hem bespreekt hij naderhand het resultaat. Een Rietdekker werkzaam binnen een organisatie zal minder contact hebben met opdrachtgever, omdat er tussen hem en de opdrachtgever vaak een tussenpersoon in de vorm van een baas staat.

Een Rietdekker kan tijdens de werkzaamheden in contact staan met collega’s, maar dit hangt er natuurlijk van af of er tijdens de opdracht in teamverband gewerkt wordt of dat een Rietdekker de klus zelfstandig doet.


Rietdekker


Organisaties waar een Rietdekker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Rietdekker meestal werkt.

Waar werkt een Rietdekker?

Een Rietdekker is doorgaans of als zelfstandig ondernemer werkzaam, of als werknemer bij een klein bedrijf waar vaak nog een klein aantal Rietdekkers werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Beroepsgroep Bouw?

Bekijk werken in Beroepsgroep Bouw

Best beoordeelde werkgevers Rietdekker

Waar kun je het beste werken als Rietdekker? Hieronder vind je de best door de Rietdekker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rietdekker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rietdekker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Rietdekker.

Welke competenties heeft een Rietdekker nodig?

Een Rietdekker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Rietdekker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Rietdekker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Rietdekker nodig? 

Een Rietdekker moet een succesvolle werker zijn. De werkzaamheden van een Rietdekker worden soms in teamverband gedaan, maar vaker staat een Rietdekker er alleen voor. Hij is in dat geval dan ook als enige verantwoordelijk voor de verrichte werkzaamheden, omdat er geen controle van een collega Rietdekker is. Meer als een Rietdekker zelfstandig aan een klus bezig is, maar zeker ook in het geval dat hij dit in teamverband doet, moet een Rietdekker zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan. Dat is namelijk de enige manier dat een Rietdekker de werkzaamheden naar verwachting kan verrichten.

Naast een succesvolle werker is een Rietdekker ook een waarnemer. De eigenschappen van een waarnemer moet een Rietdekker hebben, omdat de werkzaamheden niet louter bestaan uit het bevestigen van riet op een dak, maar ook uit voorbereidende werkzaamheden. Vooral in de fase van de voorbereidende werkzaamheden dient een Rietdekker analytisch en inzichtelijk te werk te gaan, omdat anders het bevestigen van het riet niet naar verwachting gedaan kan wordendit kan op zijn beurt voor grote problemen in de woning zorgen.

Bekijk de persoonstypen voor Rietdekker


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rietdekker

Gerben van de Langemeen is rietdekker.

Ben je benieuwd wat een rietdekker allemaal doet op een dag? Gerben van de Langemeer is rietdekker en vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Rietdekker

Beoordeling van het beroep Rietdekker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rietdekker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rietdekker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rietdekker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rietdekker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rietdekker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rietdekker iets voor je?

Zou je graag Rietdekker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rietdekker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rietdekker

Arie

Behalve dat een rietdekker geen hoogtevrees moet hebben, zijn er nog bepaalde fysieke vereisten waaraan een rietdekker moet voldoen? Is rietdekker bijzonder belastend? Moet je jong zijn of kan een fitte vijftiger ook nog rietdekken leren?

Dirk

Als vijftiger,zal ik er niet meer aan beginnen.ook voor een vrij jonge vent is het nog behoorlijk zwaar.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar