Ondernemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ondernemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Ondernemer. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Ondernemer nodig heeft.Wat doet een Ondernemer? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Ondernemer?

Een ondernemer is iemand die uit eigen initiatief, individueel of in samenwerking met anderen, een bedrijf creëert of in stand houdt; over het algemeen met als doel uit deze ondermening inkomen te genereren. In de regel doet hij dit door arbeid, kapitaal en kennis op een zodanige manier te organiseren dat de baten groter zijn dan de kosten en er dus winst wordt gemaakt. Dit maakt een ondernemer tot iemand die risico’s neemt en kansen inschat. Een ondernemer neemt risico wanneer hij investeert in een ondernemingsplan - winst is immers niet gegarandeerd - maar afhankelijk van zijn vermogen kansen in te schatten en te benutten, kunnen de opbrengsten groot zijn. De term ondernemer kan van toepassing zijn op iedereen die een eigen initiatief ontplooit, maar wordt meestal gebruikt in een zakelijke context. Hoewel het einddoel van een onderneming niet noodzakelijk winst hoeft te zijn – er zijn ook ideële, non-profit ondernemingen- wordt het succes van een onderneming over het algemeen afgemeten aan de financiële opbrengsten. Ondernemers worden vaak gemotiveerd door de drang onafhankelijk te zijn en de behoefte zich te onderscheiden op grond van eigen merites. De verantwoordelijkheden van een ondernemer, evenals zijn aansprakelijkheid, zijn afhankelijk van de juridische vorm van zijn bedrijf. Het ondernemerschap wordt wel gezien als het tegenovergestelde van het werknemerschap, al bestaan er combinaties van de twee vormen. Bij de zogenaamde ‘vrije beroepen’ spreken we ook vaak over ondernemers, zoals artsen, apothekers en kunstenaars. 

Past het beroep Ondernemer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Ondernemer

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Entrepeneur, zakenman, zakenvrouw


Vacatures Ondernemer

Op zoek naar een nieuwe baan als Ondernemer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ondernemer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Ondernemer per ervaringsniveau en/of stad

Vind vacatures Ondernemer op alle werkniveau's. Leerling/omscholing-, junior-niveau, medior-niveau en senior-vacatures. Bekijk ook de vacatures Ondernemer in Rotterdam of 60 andere steden.

Vacatures Ondernemer per stad

Vacatures Ondernemer Alkmaar

Vacatures Ondernemer Almelo

Vacatures Ondernemer Almere

Vacatures Ondernemer Alphen aan den Rijn

Vacatures Ondernemer Amersfoort

Vacatures Ondernemer Amstelveen

Vacatures Ondernemer Amsterdam

Vacatures Ondernemer Apeldoorn

Vacatures Ondernemer Arnhem

Vacatures Ondernemer Assen

Vacatures Ondernemer Bergen op Zoom

Vacatures Ondernemer Breda

Vacatures Ondernemer Capelle aan den IJssel

Vacatures Ondernemer Delft

Vacatures Ondernemer Den Bosch

Vacatures Ondernemer Den Haag

Vacatures Ondernemer Den Helder

Vacatures Ondernemer Deventer

Vacatures Ondernemer Doetinchem

Vacatures Ondernemer Dordrecht

Vacatures Ondernemer Ede

Vacatures Ondernemer Eindhoven

Vacatures Ondernemer Emmen

Vacatures Ondernemer Enschede

Vacatures Ondernemer Gouda

Vacatures Ondernemer Groningen

Vacatures Ondernemer Haarlem

Vacatures Ondernemer Haarlemmermeer

Vacatures Ondernemer Heerlen

Vacatures Ondernemer Helmond

Vacatures Ondernemer Hengelo

Vacatures Ondernemer Hilversum

Vacatures Ondernemer Hoogeveen

Vacatures Ondernemer Hoorn

Vacatures Ondernemer Katwijk

Vacatures Ondernemer Leeuwarden

Vacatures Ondernemer Leiden

Vacatures Ondernemer Lelystad

Vacatures Ondernemer Maastricht

Vacatures Ondernemer Middelburg

Vacatures Ondernemer Nieuwegein

Vacatures Ondernemer Nijmegen

Vacatures Ondernemer Oss

Vacatures Ondernemer Purmerend

Vacatures Ondernemer Roermond

Vacatures Ondernemer Roosendaal

Vacatures Ondernemer Rotterdam

Vacatures Ondernemer Schiedam

Vacatures Ondernemer Spijkenisse

Vacatures Ondernemer Terneuzen

Vacatures Ondernemer Tilburg

Vacatures Ondernemer Utrecht

Vacatures Ondernemer Veenendaal

Vacatures Ondernemer Venlo

Vacatures Ondernemer Vlaardingen

Vacatures Ondernemer Westland

Vacatures Ondernemer Zaanstad

Vacatures Ondernemer Zeist

Vacatures Ondernemer Zoetermeer

Vacatures Ondernemer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Ondernemer

Wat verdient een Ondernemer?

Er bestaat een vrijwel oneindige diversiteit aan ondernemingen, variërend in omvang van micro-ondernemingen tot wereldomspannende ondernemingen.

Het inkomen van een ondernemer kan dan ook sterk uiteenlopen en is niet in een CAO vastgelegd. Een ondernemer betaald zichzelf loon uit. Hoeveel dat is hangt vanzelfsprekend af van de omzet die zijn bedrijf maakt. Er is voor dit loon wel een norm vastgesteld door de belastingdienst, dit is het DGA salaris

Hoogte DGA salaris in 2021

Het DGA salaris (dit staat voor Directeur Groot Aandeelhouder salaris) staat in 2021 op € 47.000 per jaar

 

Salarisschaal Ondernemer

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Ondernemer

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Ondernemer


Bekijk het salaris Ondernemer per ervaringsniveau

Salaris junior Ondernemer Wat verdient een startend Ondernemer? Wat is het loon senior Ondernemer? beginnend Ondernemer salaris Maximaal salaris trainee Ondernemer Hoeveel verdient een leidinggevend Ondernemer? Wat is het salaris van een medior Ondernemer? Salaris aankomend Ondernemer Wat verdient een ervaren Ondernemer? Welk salaris krijgt een leerling Ondernemer?


Ondernemer worden: Opleidingen tot Ondernemer

Wil je Ondernemer worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Ondernemer.

Hoe word je een Ondernemer? 

Er zijn geen specifieke opleidingen die noodzakelijk zijn om ondernemer te kunnen worden. Wel is er een veelheid aan opleidingen, op alle niveaus, gericht op het aanleren, stimuleren en ontwikkelen van goed ondernemerschap. In principe kan iedereen ondernemer worden, mits hij voldoet aan enkele juridische criteria. Een ondernemer dient zich bijvoorbeeld in te schrijven bij de kamer van koophandel. Als je wil leren om de hypotheek berekenen zzp dan vind je hier meer infromatie.

Opleidingen Ondernemer

Ondernemerschap; Begeleiding richting succesvol zelfstandig ondernemerschap (ZZP VoF BV)
Zoek jij die bedrijfscoach voor de start van jouw onderneming? Of zoek je hulp voor die extra impuls in je bestaande onderneming? Ik ben Pedro van Helden, bedrijfscoach en auteur …
Ondernemerschap; Begeleiding richting succesvol zelfstandig ondernemerschap (ZZP VoF BV)
NIEUW: Zelfverzekerd & Boeiend Presenteren op de werkvloer!
Hoe je ervoor zorgt dat mensen naar je WILLEN luisteren! Via een aantal stappen die iederéén kan leren. Op basis van inzichten uit de wetenschap. Door een trainer met professionele …
NIEUW: Zelfverzekerd & Boeiend Presenteren op de werkvloer!
Design Thinking
Design thinking: de meest innovatieve merken ter wereld zoals Apple, Google en Tesla gebruiken het, en de meest toonaangevende universiteiten doceren het. Maar wat is Design Thinking? En hoe zet je het in
Design Thinking
Design thinking in a day | Creatief problemen oplossen
Design thinking: de meest innovatieve merken ter wereld (Apple, Google en Tesla) gebruiken het, en de meest toonaangevende universiteiten (Stanford, Harvard en MIT) doceren het. Maar wat is Design Thinking? En hoe zet
Design thinking in a day | Creatief problemen oplossen
ZZP Ondernemerstraining "Volle Kracht Vooruit" (Ondernemerscoaching)
Volle Kracht Vooruit is een speciaal programma voor ZZPérs/ kleine zelfstandigen die willen doorbreken. Het programma (zowel is in een groep als 1 op 1 te volgen) begeleidt de ondernemer …
ZZP OndernemerstrainingOndernemer worden: Omscholen tot Ondernemer

Als je je wilt omscholen tot Ondernemer is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Ondernemer zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Ondernemer dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ondernemer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ondernemer

Als je Ondernemer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ondernemer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ondernemer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Ondernemer?


Competenties en Vaardigheden Ondernemer:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Ondernemer.

Welke competenties heeft een Ondernemer nodig?

Een Ondernemer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Vaardigheden Ondernemer

 • Zelfmotivatie
 • Durf
 • Kansen zien
 • Doelgericht
 • Wilskracht
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Out of the box denken
 • Veerkracht
 • Stressbestendig
 • Zelfvertrouwen
 • Positiviteit
 • Ambitie

Persoonlijkheid en Eigenschappen Ondernemer

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Ondernemer passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ondernemer nodig? 

Een ondernemer is over het algemeen de eindverantwoordelijke en baas van zijn eigen bedrijf. Dit brengt met zich mee dat er, zeker wanneer hij veel personeel heeft, zware verantwoordelijkheden op hem rusten. Het succes van zijn onderneming is afhankelijk van zijn vermogen zijn personeel aan te sturen en kansen te benutten. Hij dient te beschikken over besluitvaardigheid, een evenwichtig en optimistisch karakter en het vermogen de lijnen uit te zetten (Baas

Aangezien het succes van zijn onderneming bijna geheel afhankelijk is van zijn eigen capaciteiten dient de ondernemer te beschikken over ambitie, durf, deskundigheid en doorzettingsvermogen. Zijn succes staat of valt bij zijn vermogen reële inschattingen van risico’s en kansen te kunnen maken. (succesvolle werker)  

Bekijk de persoonstypen voor Ondernemer


Eigenschappen Ondernemer

 • Zelfverzekerd
 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Enthousiast
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Ondernemer

Wat zijn de baankansen voor een Ondernemer?

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden van een ondernemer zijn in hoge mate afhankelijk van de economische omstandigheden en het ondernemersklimaat. Momenteel zijn de omstandigheden wat dat betreft dus niet ideaal. Het ondernemerschap is aan de andere kant bij uitstek een discipline waarin op eigen kracht, door blijk te geven van doortastenheid, durf en kunde, altijd succes kan worden geboekt. In het algemeen is er in Nederland een zeer goed handelsklimaat.

De actuele kans op werk voor een Ondernemer

De kans op werk voor het beroep Ondernemer is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

15

Baankans Ondernemer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Organisaties waar een Ondernemer werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Ondernemer meestal werkt.

Waar werkt een Ondernemer?

Een ondernemer is een zelfstandige en werkt niet in loondienst bij een werkgever. Hij registreert zich bij de kamer van koophandel en betaald zijn loon uit de inkomsten die hij genereert uit zijn onderneming. De ondernemer stelt zich tot doel winst te maken

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Netwerk Ondernemer

Met wie werkt een Ondernemer samen? 

Bij goed ondernemerschap hoort het opzetten en onderhouden van een waardevol netwerk. Het succes van een onderneming is bijvoorbeeeld in hoge mate afhankelijk van de klantenkring die de ondernemer aan zich kan binden. Ook kan men denken aan leveranciers, andere ondernemingen om kennis mee te delen, overheden etc.


 • Klanten, opdrachtgevers, patienten, inkopers
Ondernemer

Interview met een Ondernemer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Ondernemer in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten, opdrachtgevers, patienten, inkopers

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €5050

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

15Ga direct naar