Ondernemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Ondernemer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Ondernemer? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Ondernemer wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Ondernemer, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Ondernemer


Vacatures Ondernemer

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Ondernemer?

Een ondernemer is iemand die uit eigen initiatief, individueel of in samenwerking met anderen, een bedrijf creëert of in stand houdt; over het algemeen met als doel uit deze ondermening inkomen te genereren. In de regel doet hij dit door arbeid, kapitaal en kennis op een zodanige manier te organiseren dat de baten groter zijn dan de kosten en er dus winst wordt gemaakt. Dit maakt een ondernemer tot iemand die risico’s neemt en kansen inschat. Een ondernemer neemt risico wanneer hij investeert in een ondernemingsplan - winst is immers niet gegarandeerd - maar afhankelijk van zijn vermogen kansen in te schatten en te benutten, kunnen de opbrengsten groot zijn. De term ondernemer kan van toepassing zijn op iedereen die een eigen initiatief ontplooit, maar wordt meestal gebruikt in een zakelijke context. Hoewel het einddoel van een onderneming niet noodzakelijk winst hoeft te zijn – er zijn ook ideële, non-profit ondernemingen- wordt het succes van een onderneming over het algemeen afgemeten aan de financiële opbrengsten. Ondernemers worden vaak gemotiveerd door de drang onafhankelijk te zijn en de behoefte zich te onderscheiden op grond van eigen merites. De verantwoordelijkheden van een ondernemer, evenals zijn aansprakelijkheid, zijn afhankelijk van de juridische vorm van zijn bedrijf. Het ondernemerschap wordt wel gezien als het tegenovergestelde van het werknemerschap, al bestaan er combinaties van de twee vormen. Bij de zogenaamde ‘vrije beroepen’ spreken we ook vaak over ondernemers, zoals artsen, apothekers en kunstenaars. 


Past het beroep Ondernemer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Ondernemer per stad

Vacatures Ondernemer Alkmaar

Vacatures Ondernemer Almelo

Vacatures Ondernemer Almere

Vacatures Ondernemer Alphen aan den Rijn

Vacatures Ondernemer Amersfoort

Vacatures Ondernemer Amstelveen

Vacatures Ondernemer Amsterdam

Vacatures Ondernemer Apeldoorn

Vacatures Ondernemer Arnhem

Vacatures Ondernemer Assen

Vacatures Ondernemer Bergen op Zoom

Vacatures Ondernemer Breda

Vacatures Ondernemer Capelle aan den IJssel

Vacatures Ondernemer Delft

Vacatures Ondernemer Den Bosch

Vacatures Ondernemer Den Haag

Vacatures Ondernemer Den Helder

Vacatures Ondernemer Deventer

Vacatures Ondernemer Doetinchem

Vacatures Ondernemer Dordrecht

Vacatures Ondernemer Ede

Vacatures Ondernemer Eindhoven

Vacatures Ondernemer Emmen

Vacatures Ondernemer Enschede

Vacatures Ondernemer Gouda

Vacatures Ondernemer Groningen

Vacatures Ondernemer Haarlem

Vacatures Ondernemer Haarlemmermeer

Vacatures Ondernemer Heerlen

Vacatures Ondernemer Helmond

Vacatures Ondernemer Hengelo

Vacatures Ondernemer Hilversum

Vacatures Ondernemer Hoogeveen

Vacatures Ondernemer Hoorn

Vacatures Ondernemer Katwijk

Vacatures Ondernemer Leeuwarden

Vacatures Ondernemer Leiden

Vacatures Ondernemer Lelystad

Vacatures Ondernemer Maastricht

Vacatures Ondernemer Middelburg

Vacatures Ondernemer Nieuwegein

Vacatures Ondernemer Nijmegen

Vacatures Ondernemer Oss

Vacatures Ondernemer Purmerend

Vacatures Ondernemer Roermond

Vacatures Ondernemer Roosendaal

Vacatures Ondernemer Rotterdam

Vacatures Ondernemer Schiedam

Vacatures Ondernemer Spijkenisse

Vacatures Ondernemer Terneuzen

Vacatures Ondernemer Tilburg

Vacatures Ondernemer Utrecht

Vacatures Ondernemer Veenendaal

Vacatures Ondernemer Venlo

Vacatures Ondernemer Vlaardingen

Vacatures Ondernemer Westland

Vacatures Ondernemer Zaanstad

Vacatures Ondernemer Zeist

Vacatures Ondernemer Zoetermeer

Vacatures Ondernemer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Ondernemer

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Ondernemer?

Er bestaat een vrijwel oneindige diversiteit aan ondernemingen, variërend in omvang van micro-ondernemingen tot wereldomspannende ondernemingen.

Het inkomen van een ondernemer kan dan ook sterk uiteenlopen en is niet in een CAO vastgelegd. Een ondernemer betaald zichzelf loon uit. Hoeveel dat is hangt vanzelfsprekend af van de omzet die zijn bedrijf maakt. Er is voor dit loon wel een norm vastgesteld door de belastingdienst, dit is het DGA salaris

Hoogte DGA salaris in 2021

Het DGA salaris (dit staat voor Directeur Groot Aandeelhouder salaris) staat in 2021 op € 47.000 per jaar

 


Meer weten over het salaris Ondernemer

Salaris aankomend Ondernemer Salaris junior Ondernemer Wat is het salaris van een medior Ondernemer? Welk salaris krijgt een senior Ondernemer?


Hoe word je een Ondernemer? 

Er zijn geen specifieke opleidingen die noodzakelijk zijn om ondernemer te kunnen worden. Wel is er een veelheid aan opleidingen, op alle niveaus, gericht op het aanleren, stimuleren en ontwikkelen van goed ondernemerschap. In principe kan iedereen ondernemer worden, mits hij voldoet aan enkele juridische criteria. Een ondernemer dient zich bijvoorbeeld in te schrijven bij de kamer van koophandel. Als je wil leren om de hypotheek berekenen zzp dan vind je hier meer infromatie.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Ondernemer

Er zijn geen opleidingen Ondernemer aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Ondernemer in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Omscholen tot Ondernemer

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Ondernemer. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Ondernemer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Ondernemer

Als je Ondernemer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Ondernemer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Ondernemer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Ondernemer?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Ondernemer

Een Ondernemer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Durf
Durf

Steekwoorden Competentie Durf / Lef / Moed:

lef, doorzetten, confrontatie, risico's, resultaatgericht, ambitie, flexibiliteit, moed 

Omschrijving

Deze mensen nemen risico’s en nemen beslissingen. Hiermee proberen ze een voordeel te behalen. In discussies hoor je deze persoon regelmatig en ze zijn niet bang om confrontaties aan te gaan. Bij tegenslagen komen ze met een, soms niet populaire maar noodzakelijke, oplossing. 

Sterke punten
Deze mensen houden van een uitdaging en gaan graag een discussie aan. Durfals zijn meestal resultaatgericht en nemen risico’s en beslissingen om hun doel te behalen. Beslissingen kunnen onbekende gevolgen hebben, deze mensen zijn dan vaak ook flexibel. Ze passen zich makkelijk aan en laten zich niet uit het veld slaan. Het zijn dan ook doorzetters die sterk in hun schoenen staan.

Zwakke punten
Soms kan het zijn dat deze mensen te gewaagde beslissingen nemen. Ze nemen dan door hun impulsiviteit te grote risico’s. Durfals kunnen dan ook onbetrouwbaar overkomen. 

Ondernemerschap
Ondernemerschap

Steekwoorden: ambitieus, doorzettingsvermogen, durf, kansrijk

Omschrijving

Deze mensen hebben kennis op veel verschillende gebieden. Zij zien nieuwe kansen en bedreigingen van de markt en durven nieuwe producten op de markt te lanceren. Zij nemen hierbij risico’s en proberen zakelijke voordelen te behalen. Zij spelen in op ‘gaten’ in de markt. Hierbij proberen zij zowel hun eigen belangen als de belangen van eventuele gebruikers goed in de gaten te houden. Deze ondernemers doen onderzoek naar haalbaarheid, klantvriendelijkheid en proberen hierop te anticiperen.  

Sterke punten
Mensen die over deze competentie beschikken zien overal mogelijkheden. Zij creëren kansen en nemen gedurfde besluiten. Deze mensen kunnen hun producten goed verkopen en weten zakelijke contracten binnen te halen. Daarnaast zijn deze mensen echte doorzetters, zij willen graag hun eigen gestelde doelen behalen. Goed kunnen netwerken valt ook onder de competentie ondernemerschap. Deze mensen zijn goed in het contact leggen en houden met mensen.

Zwakke punten
Een valkuil kan zijn dat deze ondernemer teveel risico’s neemt. Daarnaast kan de ondernemer zich ook opdringen aan de kopers. Het ondernemerschap brengt ook een risico met zich mee, deze mensen zetten zich voor 150% in voor de onderneming, hierdoor is de kans groter dat ze overspannen raken van het harde werken.

Vaardigheden Ondernemer

 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen
 • Durf
 • Doelmatig werken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Buiten kaders denken
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Ambitie
 • Bereid om risico's te nemen
 • Besluitvaardigheid
 • Positiviteit
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Ondernemer nodig? 

Een ondernemer is over het algemeen de eindverantwoordelijke en baas van zijn eigen bedrijf. Dit brengt met zich mee dat er, zeker wanneer hij veel personeel heeft, zware verantwoordelijkheden op hem rusten. Het succes van zijn onderneming is afhankelijk van zijn vermogen zijn personeel aan te sturen en kansen te benutten. Hij dient te beschikken over besluitvaardigheid, een evenwichtig en optimistisch karakter en het vermogen de lijnen uit te zetten (Baas

Aangezien het succes van zijn onderneming bijna geheel afhankelijk is van zijn eigen capaciteiten dient de ondernemer te beschikken over ambitie, durf, deskundigheid en doorzettingsvermogen. Zijn succes staat of valt bij zijn vermogen reële inschattingen van risico’s en kansen te kunnen maken. (succesvolle werker)  


Eigenschappen Ondernemer

 • Zelfverzekerdheid
 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Enthousiasme
 • OndernemendheidWat zijn de baankansen voor een Ondernemer?

Het arbeidsmarktperspectief en de doorgroeimogelijkheden van een ondernemer zijn in hoge mate afhankelijk van de economische omstandigheden en het ondernemersklimaat. Momenteel zijn de omstandigheden wat dat betreft dus niet ideaal. Het ondernemerschap is aan de andere kant bij uitstek een discipline waarin op eigen kracht, door blijk te geven van doortastenheid, durf en kunde, altijd succes kan worden geboekt. In het algemeen is er in Nederland een zeer goed handelsklimaat.


Waar werkt een Ondernemer?

Een ondernemer is een zelfstandige en werkt niet in loondienst bij een werkgever. Hij registreert zich bij de kamer van koophandel en betaald zijn loon uit de inkomsten die hij genereert uit zijn onderneming. De ondernemer stelt zich tot doel winst te maken


Met wie werkt een Ondernemer samen? 

Bij goed ondernemerschap hoort het opzetten en onderhouden van een waardevol netwerk. Het succes van een onderneming is bijvoorbeeeld in hoge mate afhankelijk van de klantenkring die de ondernemer aan zich kan binden. Ook kan men denken aan leveranciers, andere ondernemingen om kennis mee te delen, overheden etc.


 • Klanten, opdrachtgevers, patienten, inkopers
Ondernemer

Alles over het beroep Ondernemer in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Klanten, opdrachtgevers, patienten, inkopers

Salarisindicatie:

 • Van €2200 tot €5050

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar