Dakdekker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dakdekker: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Dakdekker? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Dakdekker wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Dakdekker, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Dakdekker


Vacatures Dakdekker

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Dakdekker?

De Dakdekker heeft een fysiek inspannende baan op hoogte. De Dakdekker moet dan ook geen hoogtevrees hebben. Aangezien er gewerkt wordt met machines en gereedschap is het noodzakelijk om enige feeling te hebben met techniek.

Dakdekkersbedrijven houden zich bezig met het verwijderen van oude daken, het aanleggen van nieuwe daken en het verrichten van onderhoud aan kapotte daken.

De Dakdekker voert deze zaken uit in samenwerking met zijn collega's en onder leiding van een voorman. De werkzaamheden beslaan het strippen van oude daklagen (dakpannen, isolatie, geraamte etc.), het procedureel verantwoord verwijderen van de afvalmaterialen, het aanschaffen en aanbrengen van het nieuwe materiaal en/of het repareren van defecten in de dakbedekking. Afhankelijk van de 'specialisatie' van de Dakbedekker wordt er gewerkt met bitumen, metaal, dakpannen of bijvoorbeeld lei als laatste deklaag van het dak. De dakbedekking wordt bevestigd met behulp van soldeer-, timmer- en lastechnieken en -apparatuur. Voor veel gebouwen kan gebruik gemaakt worden van een lift om de nodige materialen en apparatuur naar boven te krijgen, maar de Dakdekker zal ten alle tijde een beroep moeten doen op zijn spierkracht.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden dient de Dakdekker ten slotte zeker te weten of hij werkzaam is op het juiste dak. Fouten kunnen voor nare situaties zorgen.

De Dakdekker werkt op de gebruikelijke bouwwerktijden.


Past het beroep Dakdekker bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Dakdekker per stad

Vacatures Dakdekker Alkmaar

Vacatures Dakdekker Almelo

Vacatures Dakdekker Almere

Vacatures Dakdekker Alphen aan den Rijn

Vacatures Dakdekker Amersfoort

Vacatures Dakdekker Amstelveen

Vacatures Dakdekker Amsterdam

Vacatures Dakdekker Apeldoorn

Vacatures Dakdekker Arnhem

Vacatures Dakdekker Assen

Vacatures Dakdekker Bergen op Zoom

Vacatures Dakdekker Breda

Vacatures Dakdekker Capelle aan den IJssel

Vacatures Dakdekker Delft

Vacatures Dakdekker Den Bosch

Vacatures Dakdekker Den Haag

Vacatures Dakdekker Den Helder

Vacatures Dakdekker Deventer

Vacatures Dakdekker Doetinchem

Vacatures Dakdekker Dordrecht

Vacatures Dakdekker Ede

Vacatures Dakdekker Eindhoven

Vacatures Dakdekker Emmen

Vacatures Dakdekker Enschede

Vacatures Dakdekker Gouda

Vacatures Dakdekker Groningen

Vacatures Dakdekker Haarlem

Vacatures Dakdekker Haarlemmermeer

Vacatures Dakdekker Heerlen

Vacatures Dakdekker Helmond

Vacatures Dakdekker Hengelo

Vacatures Dakdekker Hilversum

Vacatures Dakdekker Hoogeveen

Vacatures Dakdekker Hoorn

Vacatures Dakdekker Katwijk

Vacatures Dakdekker Leeuwarden

Vacatures Dakdekker Leiden

Vacatures Dakdekker Lelystad

Vacatures Dakdekker Maastricht

Vacatures Dakdekker Middelburg

Vacatures Dakdekker Nieuwegein

Vacatures Dakdekker Nijmegen

Vacatures Dakdekker Oss

Vacatures Dakdekker Purmerend

Vacatures Dakdekker Roermond

Vacatures Dakdekker Roosendaal

Vacatures Dakdekker Rotterdam

Vacatures Dakdekker Schiedam

Vacatures Dakdekker Spijkenisse

Vacatures Dakdekker Terneuzen

Vacatures Dakdekker Tilburg

Vacatures Dakdekker Utrecht

Vacatures Dakdekker Veenendaal

Vacatures Dakdekker Venlo

Vacatures Dakdekker Vlaardingen

Vacatures Dakdekker Westland

Vacatures Dakdekker Zaanstad

Vacatures Dakdekker Zeist

Vacatures Dakdekker Zoetermeer

Vacatures Dakdekker Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Dakdekker

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Dakdekker?

 De Dakdekker wordt tijdens zijn/haar opleiding al werkzaam bij een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het dekken van daken. Het loon van de Dakdekker is conform de CAO Metaal & Techniek en is afhankelijk van leeftijd. Als Dakdekker verdien je tussen de €2000 en €3600 bruto per maand.

Naast het loon krijgt de Dakdekker dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden als iedere ander medewerker binnen de CAO Metaal & Techniek. Zo zal er sprake zijn van 24 vakantiedagen per jaar, 13 arbeidsduurvergrotingsdagen per jaar (vrije dagen), een collectief geregeld pensioen en een collectieve zorgverzekering. Bovendien is er een vakantietoeslag acht procent, een jaarlijkse scholingsdag, een salarisverhoging conform de CAO, een reiskostenvergoeding en een keuzemogelijkheid m.b.t. de uitbetaling van overuren (in vrije tijd, pensioenopbouw of loon).


Meer weten over het salaris Dakdekker

Salaris aankomend Dakdekker Salaris junior Dakdekker Wat is het salaris van een medior Dakdekker? Welk salaris krijgt een senior Dakdekker?


Hoe word je een Dakdekker? 

Om Dakdekker te worden dient er allereerst een opleiding tot Dakdekker gevolgd te worden. Afhankelijk van het beoogde werkniveau kan er gekozen worden voor een MBO opleiding op niveau 2, 3 of 4.

Voor de opleiding tot Dakdekker dient men te beschikken over een VMBO diploma (ahet niveau varieert, afhankelijk van de gewenste richting) of over een eerdere Dakdekkeropleiding. Zo kan men doorstromen naar niveau 3 na de opleiding Dakdekker op 2 te hebben afgerond.

De opleiding tot Primair Dakdekker duurt twee jaar, de opleiding tot Allround Dakdekker duurt drie jaar en de opleiding tot Voortgezette Dakdekker duurt één jaar.

Tijdens de opleiding tot Primaire Dakdekker leert de gegadigde hoe hij daken moet afstrippen en opnieuw moet aanleggen. Er dient een richting gekozen te worden (lei, bitumen, metaal, kunststof of dakpannen). Tijdens de opleiding tot Allround Dakdekker leer je over meerdere soorten dakdekking en leer je leiding te geven aan kleine groepen. De opleiding tot Voortgezette Dakdekker draait om de te gebruiken procedures tijdens het dakdekken. Na afronding van deze opleiding mag men zelfstandig daken leggen en kan men optreden als voorman (leidinggevende over een groep bouwvakkers).

Opleidingen Dakdekker

Dakdekker
Weten hoe je een dak isoleert en ventileert? Een plat dak of hellend dak dekken? Je leert welke systemen en materialen je gebruikt om het waterdicht en tochtvrij te maken. Kapot …
Dakdekker
EPDM verwerken voor kleine houten daken
Steeds vaker wordt EPDM gebruikt voor het bekleden van daken van tuinhuisjes en overkappingen. Met deze training maak je kennis met dit steeds vaker voorkomende materiaal. Steeds vaker wordt EPDM …
EPDM verwerken voor kleine houten dakenOmscholen tot Dakdekker

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Dakdekker. Zelfstandig of georganiseerd.

Omscholing vacatures Dakdekker

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot Schilder met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Word jij blij als iets er goed uit ziet? Kom je graag op verschillende plekken? Heb jij een vaste hand en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Dakdekker

Als je Dakdekker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Dakdekker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Dakdekker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Dakdekker?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Dakdekker

Een Dakdekker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Plannen en organiseren
Plannen en organiseren

Steekwoorden: structureel, kritisch, resultaat- en taakgericht, prioriteiten

Omschrijving

Voordat deze mensen beginnen aan de uitvoer van een bepaalde taak, hebben zij een goede werkplanning gemaakt. De complete opdracht staat structureel uitgewerkt in een plan van aanpak. Hierbij gebruiken deze mensen het doel van de opdracht als uitgangspunt, vervolgens hangen zij hier de verschillende taken aan op plus de daarbij behorende prioriteiten.

Sterke punten
Deze mensen werken structureel en kunnen hoofd- en bijzaken goed van elkaar scheiden. Deze mensen zijn zowel resultaat- als taakgericht. Prioriteiten worden hierbij scherp in de gaten gehouden. Deze mensen zijn dan ook vaak kritisch en kijken afzonderlijk naar de verschillende deeltaken.

Zwakke punten
Mensen die teveel plannen en organiseren verliezen soms hun spontaniteit, hierdoor kan ook de creativiteit achteruit gaan. Het kan voor deze mensen moeilijk zijn om hun eigen ideeën los te laten en ook anderen input te laten geven. Daarnaast kunnen sommige mensen die van plannen en organiseren houden niet goed tegen verandering. Zij laten zich dan nog weleens van de wijs brengen. 

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Dakdekker

 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Positiviteit
 • Luisteren
 • Analyseren
 • Verbanden leggen
 • Voorbereiden
 • Gestructureerd werken
 • Prioriteiten stellen
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Dakdekker nodig? 

De Dakdekker heeft een zorgzame, verantwoordelijke, spontane, snelle, nieuwsgierige, productieve en charmante persoonlijkheid. Toch is het ook zo dat de Dakdekker op zijn tijd impulsief, ongedisciplineerd en inflexibel kan reageren (Loyalist).

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden probeert de Dakdekker te zorgen voor een plezierige, werkbare sfeer. Tevens lukt het hem om verantwoordelijk te werk te gaan op de momenten dat het nodig is zoals bij dreigend gevaar op grote hoogte (Levensgenieter).


Eigenschappen Dakdekker

 • Optimisme
 • Energiek
 • Vindingrijkheid
 • Trouw
 • Integriteit
 • PunctueelWat zijn de baankansen voor een Dakdekker?

De Dakdekker kan binnen de sector zijn werkzaamheden blijven uitvoeren. Het is op den duur mogelijk om naar een hoger Dakdekkersniveau door te stromen, indien de benodigde papieren hiervoor gehaald worden.

De Dakdekker zou binnen de bouwsector werkzaam kunnen worden voor een ander onderdeel (bijvoorbeeld als timmerman, metselaar, loodgieter), maar ook hiervoor dienen andere diploma's gehaald te worden.

Momenteel heeft de bouwsector te kampen met een daling in nieuwbouwprojecten i.v.m. de economische crisis en de vermindering van het aantal verkochte/gekochte huizen. Er wordt verwacht dat dit op den duur weer zal aantrekken, waardoor het aantal klussen weer zal stijgen. Bovendien zullen er de komende jaren Dakdekkers met pensioen gaan, waardoor de instroom van nieuwelingen gewenst is.

De actuele kans op werk voor een Dakdekker

Het beroep Dakdekker is onderdeel van de beroepsfamilie Dakdekkers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Dakdekkers is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

16

Baankans Dakdekker

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Dakdekker

Het beroep Dakdekker is onderdeel van de beroepsfamilie Dakdekkers.


Waar werkt een Dakdekker?

Na afronding van de opleiding tot Dakdekker zal de gegadigde werkzaam worden voor een aannemers- of dakdekbedrijf. Binnen dit bedrijf zal er gewerkt worden aan nieuwbouw en/of restauratie met het doel winst te maken.

Op den duur zou de Dakdekker er voor kunnen kiezen om zelf zijn eigen Dakdek- of aannemersbedrijf te starten.


Met wie werkt een Dakdekker samen? 

Binnen de organisatie van het Dakdekkersbedrijf zal er gewerkt worden onder leiding van een voorman. De Dakdekker werkt samen in een team van Dakdekkers bij het uitvoeren van zijn werkzaamheden. Tevens zal er sprake zijn van contacten met bouwlieden met een andere specialisatie (timmerman, metselaar e.d.). Dit contact zou kunnen gaan over het afstemmen van werktijden, maar ook over het gezamenlijk aannemen van klussen.

De Dakdekker voert zijn werkzaamheden uit voor zijn klanten. Doorgaans betreffen dit particulieren of bedrijven, maar het zou voor kunnen komen dat er daken gedekt dienen te worden voor de overheid. Aangezien de Dakdekker in de particuliere sector werkzaam is, moet er klantvriendelijk gewerkt worden om klussen in de toekomst veilig te stellen.


 • Dakdekker
 • Bouwvakker
 • Voorman
Dakdekker

Verwante beroepen Dakdekker:

Timmerman
Salaris: €2300 tot €3500
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Hou je ervan om iets moois te maken? Zit je liever niet te vaak stil? Ben je handig en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een baan als Timmerman misschien wel iets voor jou. Een Timmerman houdt ervan om mooie dingen te maken en is trot…
Loodgieter
Salaris: €2000 tot €4000
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Rietdekker
Salaris: €1700 tot €2500
Opleiding: Geen MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Dakdekker in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Dakdekker
 • Bouwvakker
 • Voorman

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2000 tot €3600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

16Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar