Sociotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sociotherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sociotherapeut wordt.

 

Wat is een Sociotherapeut?

Een Sociotherapeut is een gespecialiseerd gedragstherapeut die werkt met groepen cliënten in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Sociotherapeuten proberen - door het bieden van structuur, duidelijkheid en veiligheid - een ideale behandelomgeving te creëeren voor mensen die (poli)klinisch in therapie zijn.

Een Sociotherapeut werkt vrijwel altijd in een multidisciplinair team met hulpverleners als psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers. De Sociotherapeut is als het ware in dit team belast met de dagelijkse gang van zaken voor patiënten of cliënten op de afdeling en een soort eerste aanspreekpunt.

 Wat doet een Sociotherapeut?

Sociotherapeuten zijn werkzaam op afdelingen waar mensen met psychische of psychiatrische problemen (langdurig) behandeld worden. Ook in de forensische psychiatrie wordt met Sociotherapeuten gewerkt. Deze werken dan met groepen gedetineerden om terugval te voorkomen en hun voor te bereiden op (eventuele) terugkeer in de maatschappij. Hier is het bewaken van een veilige leef- en behandelomgeving eveneens de taak van de Sociotherapeut.

Om een optimaal behandelklimaat te waarborgen observeert de Sociotherapeut cliënten, intervenieert hij waar nodig en heeft hij evaluerende en organisatorische taken. Hij rapporteert zijn bevindingen, draagt bij aan de patiëntenadministratie en neemt behandelonderdelen op zich. Het werk van de Sociotherapeut is niet beperkt tot de therapiesessies, maar beslaat juist ook te tijd daar omheen, zoals maaltijden en pauzes, die immers ook onderdeel zijn van het leven van de cliënt.

Behalve met groepen werkt een Sociotherapeut ook met individuele cliënten die hij begeleidt of behandelt. Hij voert hiervoor intakegesprekken en stelt behandelplannen op.

 

Wil je werken als Sociotherapeut?

Werk je al als Sociotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sociotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sociotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Psycholoog
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2600 tot €3700

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

16


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociotherapeut

Wat verdient een Sociotherapeut?

Het salaris van de Sociotherapeut begint rond de €2600 en loopt op tot ongeveer €3700 bruto per maand.

De hoogeste van het salaris wordt bepaalt door de ervaring, opleidingen en certificaten en de werkgever.

Secundaire Arbeidsvoorwaarden Sociotherapeut:

 • 8% vakantietoeslag
 • eindejaarsuitkering
 • scholingsmogelijkheden.

Salarisschaal Sociotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sociotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Sociotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sociotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sociotherapeut vacatures

Vacature Sociotherapeut
Maandag
Over de functieIn jouw rol als sociotherapeut ben jij dé stabiele basis voor jouw patiënten en is het belangrijk dat jij stevig in je schoenen staat. Je behandelt en begeleidt …
Vacature Parttime Sociotherapeut
Samen Professionals
Als Sociotherapeut ga jij aan de slag met cliënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Samen met ervaren MBT-therapeuten van verschillende disciplines mag je diverse groeps- en individuele therapieën uitvoeren in een …
Vacature Sociotherapeut jeugd (begeleider) GGZ
Bij Ons zorginstelling
Gespecialiseerde sociotherapeutBij Ons Zorginstelling zoekt een gespecialiseerde sociotherapeut die van uitdagingen houdt. Bij Ons worden kinderen en jongeren in de leeftijd van +/- t/m jaar met verschillende problematieken begeleidt. …
Vacature Sociotherapeut Jeugd
Samen Professionals
Ieder kind verdient de juiste behandeling en steun! Als Sociotherapeut Jeugd draag jij hier zorg voor. Als Sociotherapeut ga je aan de slag met jeugd met psychische en/of gedragsstoornissen. Denk …
Vacature Sociotherapeut in een forensische setting
Maandag
Jij gelooft dat het verhaal van mensen herschreven kan worden. Jij wilt als sociotherapeut en als mens de taboe en vooroordelen doorbreken. Maar je bent ook realistisch en kent de …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociotherapeut

Wat zijn de baankansen voor een Sociotherapeut?

De doorgroeimogelijkheden zijn gemiddeld, gezien er inhoudelijk snel de top bereikt wordt met de gevolgde opleiding voor dit beroep. Mocht je door willen groeien en meer verantwoordelijkheden op je nemen is extra scholing vrijwel altijd noodzakelijk. Eventueel zou je hoofd van een afdeling kunnen worden.

Het arbeidsmarktperspectief is gemiddeld, aangezien de sociale opleidingen steeds populairder worden. Er zijn wel veel vacatures beschikbaar.

De actuele kans op werk voor een Sociotherapeut

Het beroep Sociotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Sociotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Sociotherapeuten is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

16

Baankans Sociotherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sociotherapeut worden: Opleidingen tot Sociotherapeut

Wil je Sociotherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sociotherapeut.

Hoe word je een Sociotherapeut? 

De Sociotherapeut heeft een HBO opleiding nodig als Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Creatieve Therapie. Deze opleidingen duren vier jaar. De opleidingen, net als het beroep, zijn sociaal ingestelde opleidingen, waarbinnen veel gebruik wordt gemaakt van de praktijk. Stages vormen een belangrijk deel van de opleiding, die ook in deeltijd of duaal te volgen is.

De 4 best beoordeelde opleidingen tot Sociotherapeut

SPH: Jeugd en veiligheid Thuisstudie
Omgaan met jeugdcriminaliteit? Volg de cursus SPH: Jeugd en veiligheid op HBO-niveauLoverboys, jeugdige veelplegers, minderjarige zedendelinquenten en jeugdbendes… Wie zet welke methodes in en voorkomt zo jeugdcriminaliteit: de sociaal hulpverlener. …
SPH: Jeugd en veiligheid Thuisstudie
SPH: Het ondersteuningsplan Thuisstudie
Met een cliënt een ondersteuningsplan maken? Volg de cursus SPH: Het ondersteuningsplan op HBO-niveauSoms hebben kinderen, ouderen, chronisch zieken en mensen met een psychiatrische aandoening ondersteuning nodig. De sociaal hulpverlener …
SPH: Het ondersteuningsplan Thuisstudie
SPH: De cliënt in beeld Thuisstudie
Mensen veranderen? Volg de cursus SPH: De cliënt in beeld op HBO-niveauKinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met een psychiatrische aandoening: sommige mensen hebben hulp nodig. Wie biedt deze cliënten hulp? …
SPH: De cliënt in beeld Thuisstudie
Basisopleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) Thuisstudie
Is mensen helpen je roeping? Volg de Basisopleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) op HBO-niveauVan kinderen tot ouderen, chronisch zieken en mensen met een psychiatrische aandoening: sommige mensen hebben dringend hulp …
Basisopleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) Thuisstudie

Omscholen of doorgroeien tot Sociotherapeut

Als je Sociotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sociotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sociotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sociotherapeut?

Competenties en Vaardigheden Sociotherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sociotherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sociotherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sociotherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Creativiteit
Creativiteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Sociotherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sociotherapeut. Als Sociotherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sociotherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Sociotherapeut

Vakkennis voor een Sociotherapeut

Het is voor een Sociotherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sociotherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sociotherapeut


Werkervaring Sociotherapeut

Het is voor een startend Sociotherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sociotherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Maatschappelijk werker, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener .

Iets anders leren?

Is Sociotherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sociotherapeut

Met wie werkt een Sociotherapeut samen? 

De Sociotherapeut staat in direct contact met maatschappelijk werkers, psychiaters, psychologen en sociaal pedagogische hulpverleners omdat deze vaak samen in een team werken om de cliënt te behandelen. Het is van belang om een rapport bij te houden waarin alle gegevens staan van de cliënt zodat eventuele collegae daar uit kunnen putten.


 • Huisarts
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Psycholoog
 • Cliënt
Sociotherapeut


Organisaties waar een Sociotherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sociotherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Sociotherapeut?

 • GZ/GGZ
 • Maatschappelijke dienstverlening
 • Ziekenhuizen
 • Daklozenopvang
 • (Psychiatrische) Kliniek
 • Overheidsinstellingen
 • Verslavingszorg
 • Gehandicapten zorg
 • Bureau Jeugdzorg
 • Reclassering
 • Forensische psychiatrie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Sociotherapeut

Waar kun je het beste werken als Sociotherapeut? Hieronder vind je de best door de Sociotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociotherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sociotherapeut.

Welke competenties heeft een Sociotherapeut nodig?

Een Sociotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sociotherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sociotherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sociotherapeut nodig? 

De Sociotherapeut staat van alle behandelaars op een afdeling het meest in direct contact met de cliënt. Als er iemand inzicht heeft in de behoeften van de cliënt is hij het wel. Hij is geduldig, heeft empatisch vermogen en weet mensen tot rust te brengen of te motiveren. Sociotherapeuten zijn makkelijk te benaderen door/voor cliënten en hebben een belangrijke socialie funcite (Gever)

Ook moet de Sociotherapeut erg opmerkzaam zijn en situaties goed in kunnen schatten om adequaat te kunnen reageren. Het constant op de hoogte blijven van ontwikkelingen in zijn vakgebied is ook kenmerkend voor de Sociotherapeut (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Sociotherapeut


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sociotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociotherapeut iets voor je?

Zou je graag Sociotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Sociotherapeut?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Sociotherapeut

Vacature Sociotherapeut
Maandag
Sta jij sterk in je schoenen? Haal jij werkgeluk uit kwaliteitsverbetering en ontwikkeling van de behandeling en werkmethodes? Dan heb ik een bijzondere uitdaging voor je! Voor een opdrachtgever in …
Vacature Sociotherapeut
Maandag
Sta jij sterk in je schoenen? Haal jij werkgeluk uit kwaliteitsverbetering en ontwikkeling van de behandeling en werkmethodes? Dan heb ik een bijzondere uitdaging voor je! Voor een opdrachtgever in …
Vacature Senior sociotherapeut open groep
Maandag
Ieder kind verdient de juiste behandeling en steun. Als senior sociotherapeut binnen een open groep in de Kind & Jeugd psychiatrie draag jij hier zorg voor. Dit naast dat dat …
Vacature Sociotherapeut
De Rooyse Wissel
De Rooyse Wissel zoekt een Sociotherapeut te MBO geplaatst op 08-05-2021 Wij gaan een nieuwe afdeling openen en zoeken daarom meerdere Sociotherapeuten (MBO / HBO) Professionals met lef en doorzettingsvermogen …
Vacature Sociotherapeut
Maandag
Over de functieSta jij sterk in je schoenen? Haal jij werkgeluk uit kwaliteitsverbetering en ontwikkeling van de behandeling en werkmethodes? Dan heb ik een bijzondere uitdaging voor je! Voor een …

Actuele blogposts


reacties op Sociotherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar