Sociotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep sociotherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je sociotherapeut wordt.

 

Wat is een Sociotherapeut?

Een Sociotherapeut werkt met groepen cliënten in de GGZ. Sociotherapeuten proberen - door het bieden van structuur, duidelijkheid en veiligheid - een ideale behandelomgeving te creëeren voor mensen die (poli)klinisch in therapie zijn. Een Sociotherapeut werkt vrijwel altijd in een multidisciplinair teamv met hulpverleners als psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers. De Sociotherapeut is als het ware in dit team belast met de dagelijkse gang van zaken voor patiënten of cliënten op de afdeling en een soort eerste aanspreekpunt.

Om een optimaal behandelklimaat te waarborgen observeert de Sociotherapeut cliënten, intervenieert hij waar nodig en heeft hij evaluerende en organisatorische taken. Hij rapporteert zijn bevindingen, draagt bij aan de patiëntenadministratie en neemt behandelonderdelen op zich. Het werk van de Sociotherapeut is niet beperkt tot de therapiesessies, maar beslaat juist ook te tijd daar omheen, zoals maaltijden en pauzes, die immers ook onderdeel zijn van het leven van de cliënt.

Behalve met groepen werkt een Sociotherapeut ook met individuele cliënten die hij begeleidt of behandelt. Hij voert hiervoor intakegesprekken en stelt behandelplannen op.

Sociotherapeuten zijn werkzaam op afdelingen waar mensen met psychische of psychiatrische problemen (langdurig) behandeld worden. Ook in de forensische psychiatrie wordt met Sociotherapeuten gewerkt. Deze werken dan met groepen gedetineerden om terugval te voorkomen en hun voor te bereiden op (eventuele) terugkeer in de maatschappij. Hier is het bewaken van een veilige leef- en behandelomgeving eveneens de taak van de Sociotherapeut.Wil je werken als Sociotherapeut?

Werk je al als Sociotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Sociotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sociotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Psycholoog
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2750

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociotherapeut

Wat verdient een Sociotherapeut?

Het salaris van de Sociotherapeut begint rond de €1300 en loopt op tot €2750 bruto per maand.

De salariëring van de Sociotherapeut hangt af van opleiding, werkgever en ervaring.

Secundaire Arbeidsvoorwaarden zijn 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering en scholingsmogelijkheden.

Salarisschaal Sociotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Sociotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Sociotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sociotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sociotherapeut vacatures

Vacature Sociotherapeut open groep
Maandag® Maastricht
Functiebeschrijving Ieder kind verdient de juiste behandeling en steun! Als sociotherapeut binnen een open groep in de Kind & Jeugd psychiatrie draag jij hier zorg voor. Ook al hebben jouw …
Vacature Sociotherapeut
Maandag® Arnhem
Functiebeschrijving Als sociotherapeut werk je op de groep met verschillende cliënten binnen de forensische GGZ. Je biedt structuur, duidelijkheid en veiligheid om de ideale behandelomgeving te creëren. Jij kunt goed …
Vacature Sociotherapeut
Maandag® Arnhem
Functiebeschrijving Als sociotherapeut werk je op de groep met verschillende cliënten binnen de forensische GGZ. Je biedt structuur, duidelijkheid en veiligheid om de ideale behandelomgeving te creëren. Jij kunt goed …
Vacature Begeleider beschermd wonen / Sociotherapeut
Maandag Groningen
Voor in de provincie Groningen ben ik op zoek naar een ervaren Begeleider beschermd wonen / Sociotherapeut die niet bang is. Niet bang denk je dan? Ja, want in jouw …
Vacature Sociotherapeut gesloten opname afdeling
Maandag
Als kind of jeugdige opgenomen worden in een gesloten klinische setting is niet niks. Als sociotherapeut geef je vorm aan de behandeling en help jij hen verder. Je streeft ernaar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociotherapeut

Wat is de toekomst van Sociotherapeut?

De doorgroeimogelijkheden zijn gemiddeld, gezien er inhoudelijk snel de top bereikt wordt met de gevolgde opleiding voor dit beroep. Mocht je door willen groeien en meer verantwoordelijkheden op je nemen is extra scholing vrijwel altijd noodzakelijk. Eventueel zou je hoofd van een afdeling kunnen worden.

Het arbeidsmarktperspectief is gemiddeld, aangezien de sociale opleidingen steeds populairder worden. Er zijn wel veel vacatures beschikbaar.

Baankans Sociotherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

8


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Sociotherapeut worden: Opleidingen tot Sociotherapeut

Wil je Sociotherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Sociotherapeut.

Hoe word je een Sociotherapeut? 

De Sociotherapeut heeft een HBO opleiding nodig als Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Creatieve Therapie. Deze opleidingen duren vier jaar. De opleidingen, net als het beroep, zijn sociaal ingestelde opleidingen, waarbinnen veel gebruik wordt gemaakt van de praktijk. Stages vormen een belangrijk deel van de opleiding, die ook in deeltijd of duaal te volgen is.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Sociotherapeut

Masterclass Change Management
Onze bekende Masterclass Change Management, nu weer terug naar de roots: voor het senior management. Ben jij die senior manager die alles al heeft gezien? Die al diverse veranderingen heeft …
Masterclass Change Management
Das Kapital
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Das Kapital (Samenvatting) Marx  'Das Kapital' is legendarisch. En lijvig. Wat was de essentie in het …
Das Kapital
Das Kapital
Volg nu Das Kapital en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Das Kapital (Samenvatting) Marx  'Das
Das Kapital
Masterclass Verandermanagement
Module Verandermanagement Managers werken in een plaats die we een organisatie noemen. De organisatie is het ‘speelveld’ waarop managers opereren. Eén van de meest essentiële aspecten van effectief management is …
Masterclass Verandermanagement
Communicatie B
Deze opleiding is aangewezen weg om “verder te komen” in het Communicatie vak. Deze opleiding richt op mensen die in het bezit zijn van het Communicatie-A diploma en/of al …
Communicatie B

Omscholen of doorgroeien tot Sociotherapeut

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Sociotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Sociotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Sociotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Sociotherapeut?

Competenties en Vaardigheden Sociotherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Sociotherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Sociotherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Sociotherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Sociotherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Sociotherapeut. Als Sociotherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Sociotherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Sociotherapeut

Vakkennis voor een Sociotherapeut

Het is voor een Sociotherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Sociotherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Sociotherapeut

Das Kapital
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Das Kapital (Samenvatting) Marx  'Das Kapital' is legendarisch. En lijvig. Wat was de essentie in het …
Das Kapital
Das Kapital
Volg nu Das Kapital en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. Das Kapital (Samenvatting) Marx  'Das
Das Kapital
BreinBewust 1.0 - Persoonlijke Ontwikkeling
58 Lessen in 8 weken Maak van uw hersenen uw beste bondgenoot! BreinBewust 1.0 Dit zelfhulpprogramma bevat 58 korte lessen waardoor het mogelijk is om -in acht weken- een reeks …
BreinBewust 1.0 - Persoonlijke Ontwikkeling

Werkervaring Sociotherapeut

Het is voor een startend Sociotherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Sociotherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Maatschappelijk werker, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener .

Iets anders leren?

Is Sociotherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Sociotherapeut

Met wie werkt een Sociotherapeut samen? 

De Sociotherapeut staat in direct contact met maatschappelijk werkers, psychiaters, psychologen en sociaal pedagogische hulpverleners omdat deze vaak samen in een team werken om de cliënt te behandelen. Het is van belang om een rapport bij te houden waarin alle gegevens staan van de cliënt zodat eventuele collegae daar uit kunnen putten.


 • Huisarts
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Psycholoog
 • Cliënt
Sociotherapeut


Organisaties waar een Sociotherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Sociotherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Sociotherapeut?

 • GZ/GGZ
 • Maatschappelijke dienstverlening
 • Ziekenhuizen
 • Daklozenopvang
 • (Psychiatrische) Kliniek
 • Overheidsinstellingen
 • Verslavingszorg
 • Gehandicapten zorg
 • Bureau Jeugdzorg
 • Reclassering
 • Forensische psychiatrie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Sociotherapeut

Waar kun je het beste werken als Sociotherapeut? Hieronder vind je de best door de Sociotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociotherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Sociotherapeut.

Welke competenties heeft een Sociotherapeut nodig?

Een Sociotherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Sociotherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Sociotherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Sociotherapeut nodig? 

De Sociotherapeut staat van alle behandelaars op een afdeling het meest in direct contact met de cliënt. Als er iemand inzicht heeft in de behoeften van de cliënt is hij het wel. Hij is geduldig, heeft empatisch vermogen en weet mensen tot rust te brengen of te motiveren. Sociotherapeuten zijn makkelijk te benaderen door/voor cliënten en hebben een belangrijke socialie funcite (Gever)

Ook moet de Sociotherapeut erg opmerkzaam zijn en situaties goed in kunnen schatten om adequaat te kunnen reageren. Het constant op de hoogte blijven van ontwikkelingen in zijn vakgebied is ook kenmerkend voor de Sociotherapeut (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Sociotherapeut


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sociotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociotherapeut iets voor je?

Zou je graag Sociotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Sociotherapeut?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Sociotherapeut

Vacature Sociotherapeut open groep
Maandag
Ieder kind verdient de juiste behandeling en steun! Als sociotherapeut binnen een open groep in de Kind & Jeugd psychiatrie draag jij hier zorg voor. Ook al hebben jouw cliënten …
Vacature Sociotherapeut
Maandag Eindhoven
Ben jij de gedreven Sociotherapeut die in teamverband daadkrachtig kan optreden? Schrik jij niet terug van een doelgroep met complexere problematiek en kun je werken onder druk? Lees dan snel …
Vacature Sociotherapeut open groep
Maandag® Maastricht
Functiebeschrijving Ieder kind verdient de juiste behandeling en steun! Als sociotherapeut binnen een open groep in de Kind & Jeugd psychiatrie draag jij hier zorg voor. Ook al hebben jouw …

Actuele blogposts


reacties op Sociotherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar