Sociotherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Sociotherapeut? Lees de functieomschrijving.

Een Sociotherapeut werkt met groepen cliënten in de GGZ. Sociotherapeuten proberen - door het bieden van structuur, duidelijkheid en veiligheid - een ideale behandelomgeving te creëeren voor mensen die (poli)klinisch in therapie zijn. Een Sociotherapeut werkt vrijwel altijd in een multidisciplinair teamv met hulpverleners als psychologen, psychiaters en maatschappelijk werkers. De Sociotherapeut is als het ware in dit team belast met de dagelijkse gang van zaken voor patiënten of cliënten op de afdeling en een soort eerste aanspreekpunt.

Om een optimaal behandelklimaat te waarborgen observeert de Sociotherapeut cliënten, intervenieert hij waar nodig en heeft hij evaluerende en organisatorische taken. Hij rapporteert zijn bevindingen, draagt bij aan de patiëntenadministratie en neemt behandelonderdelen op zich. Het werk van de Sociotherapeut is niet beperkt tot de therapiesessies, maar beslaat juist ook te tijd daar omheen, zoals maaltijden en pauzes, die immers ook onderdeel zijn van het leven van de cliënt.

Behalve met groepen werkt een Sociotherapeut ook met individuele cliënten die hij begeleidt of behandelt. Hij voert hiervoor intakegesprekken en stelt behandelplannen op.

Sociotherapeuten zijn werkzaam op afdelingen waar mensen met psychische of psychiatrische problemen (langdurig) behandeld worden. Ook in de forensische psychiatrie wordt met Sociotherapeuten gewerkt. Deze werken dan met groepen gedetineerden om terugval te voorkomen en hun voor te bereiden op (eventuele) terugkeer in de maatschappij. Hier is het bewaken van een veilige leef- en behandelomgeving eveneens de taak van de Sociotherapeut.

Wil je werken als Sociotherapeut?

Werk je al als Sociotherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Sociotherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Sociotherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Sociotherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Psycholoog
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1300 tot €2750

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

8


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Sociotherapeut

Wat verdient een Sociotherapeut?

Het salaris van de Sociotherapeut begint rond de €1300 en loopt op tot €2750 bruto per maand.

De salariëring van de Sociotherapeut hangt af van opleiding, werkgever en ervaring.

Secundaire Arbeidsvoorwaarden zijn 8% vakantietoeslag, een eindejaarsuitkering en scholingsmogelijkheden.

Salarisschaal Sociotherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Sociotherapeut

Op zoek naar een nieuwe baan als Sociotherapeut? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Sociotherapeut. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Sociotherapeut vacatures

Sociotherapeut
Randstad
Locatie/Standplaats ALMERE Functieomschrijving Ben jij sociotherapeut? Ben jij een sociotherapeut die op zoek is naar zijn volgende uitdaging? Heb jij als sociotherapeut altijd al graag bij de Oostvaarderskliniek in Almere …
Sociotherapeut Klinische opname
Mutsaersstichting
Iedereen is uniek en verdient een zo optimaal mogelijke ontwikkeling in de maatschappij. Daar staat de Mutsaersstichting voor. Wij bieden plaats aan alle mensen die bedreigd worden in hun ontwikkeling. …
Sociotherapeut
Verslavingszorg Noord Nederland
Waar ga je aan de slag? Het Intramuraal Motivatie Centrum (IMC) is een forensische verslavingskliniek met een laag beveiligingsniveau. De cliënten die op het IMC worden opgenomen hebben een justitiële …
Verpleegkundige slaapdienst |Sociotherapeut
Verslavingszorg Noord Nederland
Wij zoeken een verpleegkundige of verpleegkundigen slaapdienst voor 3 - 7 nachten per 4 weken. Naast de slaapdienst is het bespreekbaar of je ingezet kan worden in de functie van …
Sociotherapeut forensische psychiatrie
Maandag Arnhem
Voor een opdrachtgever zijn wij opzoek naar iemand die gespecialiseerde zorg kan bieden aan cliënten met psychiatrische problemen en daarnaast in aanraking zijn geweest met justitie. Als persoon ben jij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Sociotherapeut

Hoe goed is de toekomst voor de Sociotherapeut? 

De doorgroeimogelijkheden zijn gemiddeld, gezien er inhoudelijk snel de top bereikt wordt met de gevolgde opleiding voor dit beroep. Mocht je door willen groeien en meer verantwoordelijkheden op je nemen is extra scholing vrijwel altijd noodzakelijk. Eventueel zou je hoofd van een afdeling kunnen worden.

Het arbeidsmarktperspectief is gemiddeld, aangezien de sociale opleidingen steeds populairder worden. Er zijn wel veel vacatures beschikbaar.

Baankans Sociotherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

8


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Sociotherapeut worden: Opleidingen tot Sociotherapeut

Hoe word je een Sociotherapeut? 

De Sociotherapeut heeft een HBO opleiding nodig als Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Sociaal Pedagogische Hulpverlening of Creatieve Therapie. Deze opleidingen duren vier jaar. De opleidingen, net als het beroep, zijn sociaal ingestelde opleidingen, waarbinnen veel gebruik wordt gemaakt van de praktijk. Stages vormen een belangrijk deel van de opleiding, die ook in deeltijd of duaal te volgen is.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Sociotherapeut

Meer opleidingen Sociotherapeut

Weet je nog niet of je Sociotherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Sociotherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Sociotherapeut

Met wie werkt een Sociotherapeut samen? 

De Sociotherapeut staat in direct contact met maatschappelijk werkers, psychiaters, psychologen en sociaal pedagogische hulpverleners omdat deze vaak samen in een team werken om de cliënt te behandelen. Het is van belang om een rapport bij te houden waarin alle gegevens staan van de cliënt zodat eventuele collegae daar uit kunnen putten.


 • Huisarts
 • Maatschappelijk Werker
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
 • Psycholoog
 • Cliënt
Sociotherapeut


Organisaties waar een Sociotherapeut werkzaam is

Waar werkt een Sociotherapeut meestal? 
 • GZ/GGZ
 • Maatschappelijke dienstverlening
 • Ziekenhuizen
 • Daklozenopvang
 • (Psychiatrische) Kliniek
 • Overheidsinstellingen
 • Verslavingszorg
 • Gehandicapten zorg
 • Bureau Jeugdzorg
 • Reclassering
 • Forensische psychiatrie

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Sociotherapeut

Waar kun je het beste werken als Sociotherapeut? Hieronder vindt je de best door de Sociotherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Sociotherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Sociotherapeut:

Welke competenties heeft een een Sociotherapeut nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Sociotherapeut

Wat voor persoonlijkheid heb je als Sociotherapeut nodig? 

De Sociotherapeut staat van alle behandelaars op een afdeling het meest in direct contact met de cliënt. Als er iemand inzicht heeft in de behoeften van de cliënt is hij het wel. Hij is geduldig, heeft empatisch vermogen en weet mensen tot rust te brengen of te motiveren. Sociotherapeuten zijn makkelijk te benaderen door/voor cliënten en hebben een belangrijke socialie funcite (Gever)

Ook moet de Sociotherapeut erg opmerkzaam zijn en situaties goed in kunnen schatten om adequaat te kunnen reageren. Het constant op de hoogte blijven van ontwikkelingen in zijn vakgebied is ook kenmerkend voor de Sociotherapeut (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Sociotherapeut


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Sociotherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Sociotherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Sociotherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Sociotherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Sociotherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Sociotherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Sociotherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Sociotherapeut iets voor je?

Zou je graag Sociotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Sociotherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Sociotherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar