Gedragstherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gedragstherapeut? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gedragstherapeut. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gedragstherapeut wordt.

 

Wat is een Gedragstherapeut?

De gedragstherapeut is voornamelijk geïnteresseerd in gedrag tijdens stressvolle situtaties. Door middel van gesprekken te voeren met de cliënt wil de gedragstherapeut het gedrag in kaart brengen en de knelpunten bespreken. In deze gesprekken komen verschillende onderwerpen aan bod waaronder de jeugd van de cliënt en ervaringen die een grote indruk hebben gemaakt (ook wel stressoren genoemd). De gedragstherapeut is aangeleerd om verschillende gesprekstechnieken te gebruiken om deze gesprekken tot een zo goed mogelijk resultaat te leiden. Ook het observeren van het verbale en non-verbale gedrag van de cliënt wordt aangeleerd.

Van groot belang is de samenwerking tussen de cliënt en de gedragstherapeut en de motivatie van beiden gezien een goed resultaat alleen wordt behaald door een goede samenwerking om de problemen op te lossen of zo goed mogelijk te begeleiden. Dit staat ook centraal in de opleidingen die gevolgd kunnen worden voor dit beroep. De gedragstherapeut werkt als een soort katalist voor het oplossingsvermogen van de cliënt. De gedragstherapeut lost nooit zelf het probleem op, maar geeft de cliënt de eigenschappen en eventuele gereedschappen om de problemen zelf op te kunnen lossen.

Een gedragstherapeut is vaak werkzaam in bijvoorbeeld instellingen, vrijgevestigde praktijken of gezondheidscentra.

Past het beroep Gedragstherapeut bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Gedragstherapeut?

Werk je al als Gedragstherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gedragstherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gedragstherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gedragstherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Cliënt
 • Pedagoog
 • Verzorger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2873 tot €5442

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gedragstherapeut

Wat verdient een Gedragstherapeut?

Het salaris van een gedragstherapeut varieert sterk tussen de 2873 euro bruto per maand en 5442 euro bruto per maand.

De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen en de toekomstige werkgever.

Ook is het salaris sterk afhankelijk van de registratie bij het NIP.

Salarisschaal Gedragstherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Gedragstherapeut

Er zijn geen vacatures Gedragstherapeut aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Gedragstherapeut in werkt.

Meer weten over de sector waar een Gedragstherapeut in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gedragstherapeut

Wat zijn de baankansen voor een Gedragstherapeut?

De doorgroeimogelijkheden van de gedragstherapeut zijn positief. Er kan toegewerkt worden naar klinisch psycholoog, GZ-psycholoog, onderzoeker, etc.

Het arbeidsmarktperspectief wordt steeds minder gezien de populariteit van de opleiding psychologie en dan met name de richting klinische- en gezondheidspsychologie. Toch is het huidige perspectief positief gezien de brede inzet van psychologen en gedragstherapeuten.

De actuele kans op werk voor een Gedragstherapeut

Het beroep Gedragstherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Gedragstherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Gedragstherapeut worden: Opleidingen tot Gedragstherapeut

Wil je Gedragstherapeut worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gedragstherapeut.

Hoe word je een Gedragstherapeut? 

De gedragstherapeut kan een HBO opleiding Toegepaste Psychologie volgen, welke 4 jaar duurt. Na de 4 jarige HBO opleiding is het een slimme keuze om een 1 jarige master te volgen via de universiteit. Gedragstherapeuten worden vaak sneller aangenomen met een universitaire achtergrond.

Een andere mogelijkheid is de WO opleiding Psychologie volgen, welke een 3 jaar durende bachelor heeft en waar gekozen kan worden voor een 1 of 2 jarige master. De 2 jarige master is een toespitsing naar de onderzoekswereld.

Registratie via het NIP (zie bronnenlijst) mogelijk.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gedragstherapeut

Er zijn geen opleidingen Gedragstherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gedragstherapeut in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Gedragstherapeut

Als je je wilt omscholen tot Gedragstherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Gedragstherapeut zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Gedragstherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Gedragstherapeut

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Gedragstherapeut

Als je Gedragstherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gedragstherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gedragstherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gedragstherapeut?

Competenties en Vaardigheden Gedragstherapeut

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gedragstherapeut nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gedragstherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gedragstherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Persoonlijkheid van een Gedragstherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gedragstherapeut. Als Gedragstherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gedragstherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Gedragstherapeut

Vakkennis voor een Gedragstherapeut

Het is voor een Gedragstherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gedragstherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gedragstherapeut


Werkervaring Gedragstherapeut

Het is voor een startend Gedragstherapeut die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gedragstherapeut is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Psycholoog, Psychologisch Medewerker .

Iets anders leren?

Is Gedragstherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Gedragstherapeut

Je kunt als Gedragstherapeut een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Gedragstherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Psychologen en psychotherapeuten. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Gedragstherapeut


Hoofd beroepsgroep Gedragstherapeut

Het beroep Gedragstherapeut valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Gedragstherapeut

Met wie werkt een Gedragstherapeut samen? 

Een gedragstherapeut komt veel in aanraking met cliënten en de instelling/persoon die deze cliënt heeft doorverwezen (zoals de huisarts of een psycholoog). Ook komt de gedragstherapeut in aanraking met de ouders/verzorgers van de cliënt tijdens de behandeling.

Door het intensieve contact dat de gedragstherapeut heeft met de cliënt kan er een soort relatie ontstaan. Het is belangrijk om constant alert te zijn voor dit soort ontwikkelingen, ook wel overdrachtsgevoelens genoemt. Er moet en zeker mate van intimiteit zijn, maar deze kan ver doorgevoerd worden door de cliënt en soms ook de therapeut.


 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Cliënt
 • Pedagoog
 • Verzorger
Gedragstherapeut


Organisaties waar een Gedragstherapeut werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gedragstherapeut meestal werkt.

Waar werkt een Gedragstherapeut?

 • Overheid
 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • Onderwijsminsterie
 • Onderzoekscentrum
 • GGZ/GZ
 • Verslavingszorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gedragstherapeut

Waar kun je het beste werken als Gedragstherapeut? Hieronder vind je de best door de Gedragstherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gedragstherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gedragstherapeut:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gedragstherapeut.

Welke competenties heeft een Gedragstherapeut nodig?

Een Gedragstherapeut heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gedragstherapeut

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gedragstherapeut passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gedragstherapeut nodig? 

De gedragstherapeut moet een gever zijn omdat de omgang met de cliënten centraal staat. De therapeut moet warmte uitstralen en op die manier de cliënt motiveren tot verandering. De cliënt moet het idee krijgen dat de gedragstherapeut daadwerkelijk geïnteresseerd is in zijn of haar levensverhaal en problemen. (Gever)

De gedragstherapeut moet een succesvolle werker zijn omdat de resultaten die behaald moeten worden invloed hebben op de cliënt. Dit betekend dat er veel verantwoordelijkheid rust op de schouders van de gedragstherapeut. De gedragstherapeut moet zelfverzekerd overkomen om de cliënt over te halen tot samenwerking en de therapeut moet doelgericht en direct zijn om duidelijk over te komen. (Succesvolle Werker)

Bekijk de persoonstypen voor Gedragstherapeut


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Gedragstherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gedragstherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gedragstherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gedragstherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gedragstherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gedragstherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gedragstherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gedragstherapeut iets voor je?

Zou je graag Gedragstherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gedragstherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gedragstherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar