Gedragstherapeut Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gedragstherapeut? Lees de functieomschrijving.

De gedragstherapeut is voornamelijk geïnteresseerd in gedrag tijdens stressvolle situtaties. Door middel van gesprekken te voeren met de cliënt wil de gedragstherapeut het gedrag in kaart brengen en de knelpunten bespreken. In deze gesprekken komen verschillende onderwerpen aan bod waaronder de jeugd van de cliënt en ervaringen die een grote indruk hebben gemaakt (ook wel stressoren genoemd). De gedragstherapeut is aangeleerd om verschillende gesprekstechnieken te gebruiken om deze gesprekken tot een zo goed mogelijk resultaat te leiden. Ook het observeren van het verbale en non-verbale gedrag van de cliënt wordt aangeleerd.

Van groot belang is de samenwerking tussen de cliënt en de gedragstherapeut en de motivatie van beiden gezien een goed resultaat alleen wordt behaald door een goede samenwerking om de problemen op te lossen of zo goed mogelijk te begeleiden. Dit staat ook centraal in de opleidingen die gevolgd kunnen worden voor dit beroep. De gedragstherapeut werkt als een soort katalist voor het oplossingsvermogen van de cliënt. De gedragstherapeut lost nooit zelf het probleem op, maar geeft de cliënt de eigenschappen en eventuele gereedschappen om de problemen zelf op te kunnen lossen.

Een gedragstherapeut is vaak werkzaam in bijvoorbeeld instellingen, vrijgevestigde praktijken of gezondheidscentra.

Wil je werken als Gedragstherapeut?

Werk je al als Gedragstherapeut en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gedragstherapeut worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Gedragstherapeut, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Gedragstherapeut in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Cliënt
 • Pedagoog
 • Verzorger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2873 tot €5442

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gedragstherapeut

Wat verdient een Gedragstherapeut?

Het salaris van een gedragstherapeut varieert sterk tussen de 2873 euro bruto per maand en 5442 euro bruto per maand.

De salarissen zijn afhankelijk van CAO schalen en de toekomstige werkgever.

Ook is het salaris sterk afhankelijk van de registratie bij het NIP.

Salarisschaal Gedragstherapeut

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Gedragstherapeut

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gedragstherapeut

Hoe goed is de toekomst voor de Gedragstherapeut? 

De doorgroeimogelijkheden van de gedragstherapeut zijn positief. Er kan toegewerkt worden naar klinisch psycholoog, GZ-psycholoog, onderzoeker, etc.

Het arbeidsmarktperspectief wordt steeds minder gezien de populariteit van de opleiding psychologie en dan met name de richting klinische- en gezondheidspsychologie. Toch is het huidige perspectief positief gezien de brede inzet van psychologen en gedragstherapeuten.

Baankans Gedragstherapeut

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Gedragstherapeut worden: Opleidingen tot Gedragstherapeut

Hoe word je een Gedragstherapeut? 

De gedragstherapeut kan een HBO opleiding Toegepaste Psychologie volgen, welke 4 jaar duurt. Na de 4 jarige HBO opleiding is het een slimme keuze om een 1 jarige master te volgen via de universiteit. Gedragstherapeuten worden vaak sneller aangenomen met een universitaire achtergrond.

Een andere mogelijkheid is de WO opleiding Psychologie volgen, welke een 3 jaar durende bachelor heeft en waar gekozen kan worden voor een 1 of 2 jarige master. De 2 jarige master is een toespitsing naar de onderzoekswereld.

Registratie via het NIP (zie bronnenlijst) mogelijk.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Gedragstherapeut

Meer opleidingen Gedragstherapeut

Weet je nog niet of je Gedragstherapeut wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Gedragstherapeut of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Gedragstherapeut

Met wie werkt een Gedragstherapeut samen? 

Een gedragstherapeut komt veel in aanraking met cliënten en de instelling/persoon die deze cliënt heeft doorverwezen (zoals de huisarts of een psycholoog). Ook komt de gedragstherapeut in aanraking met de ouders/verzorgers van de cliënt tijdens de behandeling.

Door het intensieve contact dat de gedragstherapeut heeft met de cliënt kan er een soort relatie ontstaan. Het is belangrijk om constant alert te zijn voor dit soort ontwikkelingen, ook wel overdrachtsgevoelens genoemt. Er moet en zeker mate van intimiteit zijn, maar deze kan ver doorgevoerd worden door de cliënt en soms ook de therapeut.


 • Huisarts
 • Psycholoog
 • Cliënt
 • Pedagoog
 • Verzorger
Gedragstherapeut


Organisaties waar een Gedragstherapeut werkzaam is

Waar werkt een Gedragstherapeut meestal? 
 • Overheid
 • Ziekenhuis
 • Zorginstelling
 • Onderwijsminsterie
 • Onderzoekscentrum
 • GGZ/GZ
 • Verslavingszorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Gedragstherapeut

Waar kun je het beste werken als Gedragstherapeut? Hieronder vindt je de best door de Gedragstherapeut beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gedragstherapeut.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gedragstherapeut:

Welke competenties heeft een een Gedragstherapeut nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Gedragstherapeut

Wat voor persoonlijkheid heb je als Gedragstherapeut nodig? 

De gedragstherapeut moet een gever zijn omdat de omgang met de cliënten centraal staat. De therapeut moet warmte uitstralen en op die manier de cliënt motiveren tot verandering. De cliënt moet het idee krijgen dat de gedragstherapeut daadwerkelijk geïnteresseerd is in zijn of haar levensverhaal en problemen. (Gever)

De gedragstherapeut moet een succesvolle werker zijn omdat de resultaten die behaald moeten worden invloed hebben op de cliënt. Dit betekend dat er veel verantwoordelijkheid rust op de schouders van de gedragstherapeut. De gedragstherapeut moet zelfverzekerd overkomen om de cliënt over te halen tot samenwerking en de therapeut moet doelgericht en direct zijn om duidelijk over te komen. (Succesvolle Werker)

Bekijk de persoonstypen voor Gedragstherapeut


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Gedragstherapeut

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gedragstherapeut

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gedragstherapeut

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gedragstherapeut

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gedragstherapeut dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gedragstherapeut belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gedragstherapeut. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gedragstherapeut iets voor je?

Zou je graag Gedragstherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gedragstherapeut bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gedragstherapeut

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar