Speechschrijver worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Speechschrijver? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Speechschrijver, zoals: "Wat doet een Speechschrijver?", of "Wat verdient een Speechschrijver? of "Hoe word je een Speechschrijver?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Speechschrijver nodig heeft.Wat is een Speechschrijver?

Een Speechschrijver is iemand die speeches, voorwoorden en soms ook columns en artikelen schrijft voor bewindspersonen van ministeries of voor bijvoorbeeld gemeentes.

Een Speechschrijver schrijft teksten in afstemming met woordvoerders en beleidsdirecties. Dit hoeven niet alleen maar speeches te zijn, maar ook andere strategische teksten. De Speechschrijver analyseert altijd eerst zijn publiek. Hoe kan hij zijn doelgroep het beste bereiken? Welke schrijfstijl is nodig? Hoe saai het onderwerp ook is, de Speechschrijver moet er toch voor zorgen dat de tekst aansprekend is voor het publiek. Dan schrijft hij de tekst en laat het controleren door de beleidsdirecties en de woordvoerders. Een Speechschrijver in dienst van een gemeente schrijft toespraken voor de burgemeester en de wethouders.

Het is als Speechschrijver van de overheid belangrijk om een brede kennis te hebben van de maatschappelijke nationale en internationale ontwikkelingen. Ook is het zaak flexibel, nieuwsgierig, perfectionistisch en analytisch te zijn.

Past het beroep Speechschrijver bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Speechschrijver

Op zoek naar een nieuwe baan als Speechschrijver? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Speechschrijver. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Speechschrijver vacatures

Vacature Speechschrijver gemeente (24-36 uur)
PIA
Je bent een ervaren speechschrijver die voor de burgemeester en wethouders de actuele ontwikkelingen en het beleid vertaalt naar een helder en begrijpelijk verhaal. Omschrijving van de opdrachtgever:Voor onze opgave …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Speechschrijver

Wat verdient een Speechschrijver?

Een Speechschrijver in dienst van de Rijksoverheid kan rekenen op zo’n €3300,- tot €5000,- bruto per maand, afhankelijk van zijn leeftijd en ervaring.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn bijvoorbeeld vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, studiemogelijkhede, deels betaald ouderschapsverlof en een volledige reiskostenvergoeding. Als je voor de Rijksoverheid werkt, heb je een aantal individuele keuzemogelijkheden bij het samenstellen van jouw arbeidsvoorwaardenpakket.

Salarisschaal Speechschrijver

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Speechschrijver

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Speechschrijver


Speechschrijver worden: Opleidingen tot Speechschrijver

Wil je Speechschrijver worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Speechschrijver.

Hoe word je een Speechschrijver? 

Een journalistieke of politieke opleiding biedt een goede basis voor een baan als Speechschrijver. Vaak wordt gevraagd naar iemand met een academisch niveau. Afhankelijk van het ministerie is een bepaald vakgebied, zoals economie, een pre. De Speechschrijver heeft een brede maatschappeliijke kennis van en affiniteit met alle terreinen waarmee het ministerie/de gemeente zich bezighoudt. Ook moet de Speechschrijver een goede kennis van internationale ontwikkelingen op het gebied van speeches en retoriek hebben.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Speechschrijver

Er zijn geen opleidingen Speechschrijver aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Speechschrijver in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid


Speechschrijver worden: Omscholen tot Speechschrijver

Als je je wilt omscholen tot Speechschrijver is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Speechschrijver zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Speechschrijver dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Speechschrijver

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Speechschrijver

Als je Speechschrijver wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Speechschrijver zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Speechschrijver

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Speechschrijver?


Competenties en Vaardigheden Speechschrijver:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Speechschrijver.

Welke competenties heeft een Speechschrijver nodig?

Een Speechschrijver heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Uitdrukkingsvaardigheid
Uitdrukkingsvaardigheid

Steekwoorden: to-the-point, structureel, verstaanbaar, helder, ordelijk

Omschrijving

Deze mensen kunnen hun gedachten goed onder woorden brengen. Dit kan zowel op papier als mondeling. Ze kunnen helder en duidelijk communiceren naar de lezer/luisteraar. Ze kunnen hun boodschap vertellen zonder teveel uit te weiden naar irrelevante informatie.

Sterke punten
Helderheid en duidelijkheid zijn twee sterke punten. Zowel mondeling als schriftelijk kunnen deze mensen een boodschap goed verwoorden. Ze passen hun tekst aan op de doelgroep en ze spreken dan ook vaak de taal van het publiek. Tevens kunnen ze op een goede manier vragen beantwoorden, ze maken dan vaak gebruik van heldere voorbeelden.

Zwakke punten
Bij mondelinge uitdrukkingsvaardigheid kan het voorkomen dat de spreker en andere non-verbale houding heeft. Hierdoor kan zijn boodschap verkeerd overkomen op de ontvanger. Sommige van deze mensen gebruiken veel vaktermen, hierdoor kan de boodschap verkeerd worden geïnterpreteerd.

Vaardigheden Speechschrijver

 • Analytisch vermogen
 • Kritisch denken
 • Methodisch werken
 • Inlevingsvermogen
 • Wendbaarheid
 • Flexibel gedrag
 • Luisteren
 • Resultaatgerichtheid
 • Argumenteren
 • Effectief communiceren
 • Aanpassingsvermogen
 • Taalkennis

Persoonlijkheid en Eigenschappen Speechschrijver

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Speechschrijver passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Speechschrijver nodig? 

Persoonstypen die goed passen bij een Speechschrijver zijn Perfectionist en Succesvolle Werker.

De Speechschrijver hoort niet alleen perfect te kunnen formuleren en spellen, hij moet ook creatief met taal om kunnen gaan. De Speechschrijver moet een speech kunnen schrijven die past bij het publiek en effectief is (Perfectionist).

Daarnaast moet elke speech van de Speechschrijver een bepaald doel bereiken. Het moet bijvoorbeeld mensen aansporen tot iets of mensen ergens van overtuigen. Als een Speechschrijver een speech moeten schrijven over een saai politiek onderwerp, moet hij er toch voor zorgen dat het publiek toch gepakt wordt door de tekst. De Speechschrijver is gedreven, analytisch, flexibel en doelgericht (Succesvolle Werker).

Bekijk de persoonstypen voor Speechschrijver


Eigenschappen Speechschrijver

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Enthousiast
 • Zelfverzekerd
 • OndernemendArbeidsmarktperspectief Speechschrijver

Wat zijn de baankansen voor een Speechschrijver?

De werkgelegenheid voor een Speechschrijver is niet heel goed. Er zijn niet heel veel Speechschrijvers nodig. Vaak combineert een Speechschrijver zijn werk daarom met het schrijven van andere teksten.

Bij goed functioneren kan een Speechschrijver bij steeds grotere en belangrijkere ministeries of gemeentes aan de slag. 

De actuele kans op werk voor een Speechschrijver

Het beroep Speechschrijver is onderdeel van de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers. De kans op werk voor de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

1

Baankans Speechschrijver

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Speechschrijver

Je kunt als Speechschrijver een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Speechschrijver is onderdeel van de beroepsfamilie Auteurs en tekstschrijvers. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Speechschrijver

Doorgroei beroepen voor een Speechschrijver


Organisaties waar een Speechschrijver werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Speechschrijver meestal werkt.

Waar werkt een Speechschrijver?

Een Speechschrijver werkt in de meeste gevallen voor de overheid. Hij werkt voor een ministerie, bepaalde politici of bijvoorbeeld een gemeente. 

Meer weten over werken in de Media, Redactie & Journalistiek?

Bekijk werken in Media, Redactie & Journalistiek

Netwerk Speechschrijver

Met wie werkt een Speechschrijver samen? 

Een Speechschrijver schrijft voor bepaalde mensen en met hen heeft hij dus contact. De Speechschrijver schrijft teksten in overeenstemming met Woordvoerders en de Beleidsdirectie. Ook komt de Speechschrijver in aanraking met andere medewerkers op de communicatieafdeling.


 • Opdrachtgever
 • Woordvoerder
 • Beleidsdirectie
 • Collega’s Communicatieafdeling
Speechschrijver

Interview met een Speechschrijver

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Speechschrijver:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Speechschrijver verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Speechschrijver?

De beroepen die verwant zijn aan Speechschrijver zijn:
Tekstschrijver
Salaris: €2000 tot €3500
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Gemiddeld

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Speechschrijver in één oogopslag

Netwerk:

 • Opdrachtgever
 • Woordvoerder
 • Beleidsdirectie
 • Collega’s Communicatieafdeling

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3300 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1Ga direct naar