Verloskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verloskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verloskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verloskundige wordt.

 

Wat is een Verloskundige?

Een Verloskundige begeleidt vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Gedurende de zwangerschap worden moeder en kind nauwlettend gevolgd. Aan de hand van verschillende controles als hartslagmeting,  bloed- en urineonderzoek en de ligging van het kind wordt de zwangerschap gemonitord.

 Wat doet een Verloskundige?

Tijdens de bevalling is het de taak van de Verloskundige om de moeder te ondersteunen en te coachen en om te controleren of er geen complicaties optreden. Na de bevalling controleert de Verloskundige de gezondheid van moeder en kind en bekijkt of het kind geen aangeboren afwijkingen heeft. Zo nodig moet de moeder extra worden verzorgd, bijvoorbeeld bij een inscheuring. Na de bevalling volgt de kraamtijd waarin de Verloskundige regelmatig huisbezoeken aflegt ter controle van de gezondheid en ontwikkeling van het kind.

Een Verloskundige begeleidt alleen normaal verlopende zwangerschappen. De gezondheid van moeder en kind is de verantwoordelijkheid van de Verloskundige, die eventuele complicaties tijdig moet signaleren. Als deze aanwezig zijn wordt de patiënt doorverwezen naar een gynaecoloog, huisarts of andere specialist. Er wordt ook regelmatig overleg gepleegd met deze specialisten en kraamverzorgers.

Naast onderzoek en controle is ook voorlichting en advisering een taak van de Verloskundige. (Aankomende) ouders kunnen advies krijgen over pijnmedicatie tijdens de bevalling, borstvoeding, een gezonde leefstijl en de omgang met zwangerschapsklachten.

Het bijhouden van de administratie is ook erg belangrijk. Zo moeten de ontwikkelingen in de zwangerschap goed worden bijgehouden en moet de Verloskundige na de geboorte van een kind de huisarts inlichten.  

De begeleiding door een Verloskundige vindt vooral bij de patiënten thuis plaats. Een Verloskundige legt veel huisbezoeken af en moet de hele week beschikbaar zijn, wat wil zeggen ook ’s nachts, in het weekeind en op feestdagen. Verloskundigen moeten een vertrouwensband met patiënten kunnen aangaan.

Voorbeelden van werkzaamheden van een Verloskundige:

 • controleert de ligging, groei en hartactiviteit van nog ongeboren baby's
 • controleert de bloeddruk, de urine en het gewicht van moeders
 • behandelt zwangerschapsklachten (bijvoorbeeld misselijkheid en maagzuur)
 • adviseert moeders over een gezonde leefwijze
 • knipt navelstrengen door
 • controleert nageboorten
 • hecht wonden als moeders ingescheurd of ingeknipt zijn
 • onderzoekt en weegt baby's
 • bindt babynavels af
 • schrijft verslagen

Wil je werken als Verloskundige?

Werk je al als Verloskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verloskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verloskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verloskundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2065 tot €3945

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

16


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verloskundige

Wat verdient een Verloskundige?

Een Verloskundige in loondienst verdient tussen de €2065 en €3945 per maand.

Je salaris is afhankelijk van je werkgever, zo kan je bijvoorbeeld in loondienst zijn van een ziekenhuis of van een verloskundige praktijk.

Een Verloskundige met een zelfstandige onderneming is afhankelijk van het aantal en soort werkzaamheden en cliënten.

Secundaire arbeidsvoorwaarden Verloskundige:

 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Vakantietoeslag

Salarisschaal Verloskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Verloskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Verloskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verloskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verloskundige vacatures

Vacature Verloskundige in Bern – Zwitserland
TMI
Ben jij verloskundige en heb jij een internationale ambitie? Wij zijn voor een ziekenhuis in Bern per direct op zoek naar een verloskundige voor een periode van minimaal één jaar. …
Vacature Klinisch Verloskundige regio Gelderland
TMI
Ben jij een klinisch verloskundige en in juli en augustus 2021 beschikbaar? Dan hebben we een interessante vacature voor je beschikbaar in de regio Gelderland. Je kunt in dienst treden …
Vacature Obstetrie Verpleegkundige regio Randstad
TMI
Ben jij obstetrie verpleegkundige en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Voor diverse werkgevers in de omgeving van de Randstad zijn wij op zoek naar Obstetrie verpleegkundigen die graag willen …
Vacature Obstetrie verpleegkundige in regio Amsterdam
TMI
Wij zijn op zoek naar Obstetrie verpleegkundigen die graag willen werken op flexibele basis. Wil jij graag kennis maken met verschillende werkomgevingen en heb jij minimaal twee jaar werkervaring als …
Vacature Klinisch Verloskundige regio Gelderland
TMI
Ben jij een klinisch verloskundige en in juli en augustus 2021 beschikbaar? Dan hebben we een interessante vacature voor je beschikbaar in de regio Gelderland. Je kunt in dienst treden …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verloskundige

Wat is de toekomst van Verloskundige?

Ondanks dat het tekort aan Verloskundigen inmiddels is opgelost is zijn er voldoende banen te vinden. De arbeidsmarkt is zeer gunstig.

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo kan je een management- of beleidsfunctie op je nemen, je kunt docent worden of je kunt een eigen praktijk beginnen. Daarnaast kan je je ook richten op het doen van onderzoek of je specialiseren op een bepaald gebied. Ten slotte is er nog de mogelijkheid om door te studeren.

Baankans Verloskundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

16


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Verloskundige worden: Opleidingen tot Verloskundige

Wil je Verloskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verloskundige.

Hoe word je een Verloskundige? 

Om Verloskundige te worden moet je de HBO opleiding Verloskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar.

Een Verloskundige moet zich verplicht registreren. Hierdoor heb je recht op een beschermde titel.

Een Verloskundige moet regelmatig na- en bijscholingen  volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de verloskunde.

Na de opleiding Verloskunde is er de mogelijkheid om door te studeren. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren  (bijvoorbeeld Verloskundig Echoscopist) of  een masteropleiding Verloskunde of Klinische Verloskunde doen.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Verloskundige

Echografie in de gynaecologie en obstetrie
Uitgebreid Na deze basiscursus kunt u als verloskundige of MBB-er een termijnbepaling en biometrie zelfstandig uitvoeren en u hebt kennis van de bijbehorende verslaglegging. Doelgroep De basiscursus echografie in de …
Echografie in de gynaecologie en obstetrie

Omscholen of doorgroeien tot Verloskundige

Als je Verloskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verloskundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verloskundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verloskundige?

Competenties en Vaardigheden Verloskundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verloskundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verloskundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verloskundige

Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Verloskundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verloskundige. Als Verloskundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verloskundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Verloskundige

Vakkennis voor een Verloskundige

Het is voor een Verloskundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verloskundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verloskundige


Werkervaring Verloskundige

Het is voor een startend Verloskundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verloskundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Kraamverpleegkundige, Kraamverzorger, Gynaecoloog, Verpleegkundige Verloskunde afdeling, Docent verloskunde .

Iets anders leren?

Is Verloskundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verloskundige

Met wie werkt een Verloskundige samen? 

Een Verloskundige werkt samen met een kraamverzorger in de begeleiding van vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamperiode. In deze periode voert een Verloskundige regelmatig overleg met huisartsen, kinderartsen, gynaecologen en het consultatiebureau en bij het optreden van complicaties verwijst deVerloskundige de patiënt door naar een van hen of andere specialisten.


Verloskundige


Organisaties waar een Verloskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verloskundige meestal werkt.

Waar werkt een Verloskundige?

 • Ziekenhuis
 • Eigen praktijk of groepspraktijk
 • Onderzoeksinstituut
 • Echocentrum
 • Thuiszorg
 • Gezondheidscentrum

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verloskundige

Waar kun je het beste werken als Verloskundige? Hieronder vind je de best door de Verloskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Verloskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Verloskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verloskundige.

Welke competenties heeft een Verloskundige nodig?

Een Verloskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verloskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verloskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verloskundige nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je patiënten toe. Zij moeten je vertrouwen en je moet ze regelmatig steun geven in de zwangerschapsperiode (Loyalist)

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Verloskundige


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Verloskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verloskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verloskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verloskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verloskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verloskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verloskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verloskundige iets voor je?

Zou je graag Verloskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verloskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Verloskundige?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Verloskundige

Vacature Verloskundige in Bern – Zwitserland
TMI
Ben jij verloskundige en heb jij een internationale ambitie? Wij zijn voor een ziekenhuis in Bern per direct op zoek naar een verloskundige voor een periode van minimaal één jaar. …
Vacature Obstetrie Verpleegkundige regio Randstad
TMI
Ben jij obstetrie verpleegkundige en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Voor diverse werkgevers in de omgeving van de Randstad zijn wij op zoek naar Obstetrie verpleegkundigen die graag willen …
Vacature Obstetrie Verpleegkundige regio Utrecht
TMI
Van diverse ziekenhuizen in regio Utrecht ontvangen wij regelmatig opdrachten voor obstetrie verpleegkundigen. Wij zijn dan ook op zoek naar Obstetrie verpleegkundigen die willen werken op flexibele basis. Zou jij …
Vacature Obstetrie verpleegkundige in regio Amsterdam
TMI
Wij zijn op zoek naar Obstetrie verpleegkundigen die graag willen werken op flexibele basis. Wil jij graag kennis maken met verschillende werkomgevingen en heb jij minimaal twee jaar werkervaring als …
Vacature Verpleegkundige Obstetrie en/ of Gynaecologie
Maandag
Jij zorgt voor  zwangere vrouwen, net bevallen moeders en hun baby's in hun eerste levensdagen. Vanuit het gezinsgerichte zorg principe, coach jij gezinnen.Als Verpleegkundige Obstetrie en/of Gynaecologie werk je op …

Actuele blogposts


reacties op Verloskundige

A.E. Akk

Ik heb een vraag, als kraamzorg ongeveer een week bij de patient blijft, komt de verloskundige dan soms langs om te checken of alles oke is?

Femke

Ik moet voor school een verslag maken over dit beroep maar ik had een vraagje. En die is hoe worden de vakanties gepland?  

Wilma

Hallo Femke,in elke stad of dorp is wel een verloskundigepractijk.Leg het probleem voor en ik weet zeker dat je geholpen wordt en misschien bieden ze je gelijk een baan aan.Gr.ensucses

Lorna Smal

Als je vroedkunde studeren in Belgie - is het dan mogelijk om in Nederland te werken en is het vergelijkbaar aan de Nederlandse verloskundige en studie hier in Nederland?

Gretha

Hallo Lorna,vlgs.mij kun je met een Belgisch diploma werken in Nederlad(ook andersom).Je kunt dit het beste nformeren bij de instatie(school)waar je het diploma behaalt. n a

lieselotte

ik moet voor school iets doen over mijn droomberoep en moet er bij zette welke richting je best doet in het middelbaar hebben jullie daar een idee van??

benno

Hallo Lieselotte,is het mogelijk dat je de vraag wat duidelijker formuleert?

benno

Hallo Lieselotte,is het mogelijk dat je de vraag wat duidelijker formuleert?

lieselotte

ik moet voor school iets doen over mijn droomberoep en moet er bij zette welke richting je best doet in het middelbaar hebben jullie daar een idee van??

benno

Hallo Lieselotte,is het mogelijk dat je de vraag wat duidelijker formuleert?

benno

Hallo Lieselotte,is het mogelijk dat je de vraag wat duidelijker formuleert?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar