Kraamverzorger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kraamverzorger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kraamverzorger. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kraamverzorger wordt.

 

Wat is een Kraamverzorger?

Een Kraamverzorger assisteert een verloskundige bij de bevalling van baby’s en begeleidt of ondersteunt naderhand gedurende enkele dagen de ouders met het huishouden. Het verschil met een kraamverpleegkundige is dat deze in een kraamkliniek of ziekenhuis werkzaam is en een Kraamverzorger  vooral bij de patiënten thuis.

De taken van een Kraamverzorger bestaan uit het controleren van de hartslag van de moeder en de baby, het doorknippen van de navelstreng en het tijdig signaleren van complicaties. De Kraamverzorger steunt de ouders voor en tijdens de bevalling en moedigt zo nodig de moeder aan. Als het kind eenmaal is geboren is het de taak van de Kraamverpleegkundige om het kind te meten, wegen en wassen en om te kijken of alles werkt (controle van de levensfuncties). Ook moet de moeder gewassen worden en moet er eventueel advies worden gegeven over (borst)voeding.

Vervolgens begeleidt een Kraamverzorger gedurende een bepaalde periode (meestal enkele dagen) de ouders in het huishouden (bijvoorbeeld met koken, de was of stofzuigen) en ondersteunt hij hen bij de zorg voor eventuele andere kinderen. De Kraamverzorger werkt gedurende deze periode zelfstandig, maar overlegt regelmatig met de verloskundige. Naast deze dagelijkse begeleiding wordt er voorlichting aan de ouders gegeven en moet de gezondheid van het kind en van de moeder in de gaten gehouden worden.

De Kraamverzorger houdt een verslag bij van de bevalling dat alle informatie over de baby (gewicht, lengte) bevat. Ook wordt bijgehouden hoe de baby zich in de eerste dagen ontwikkelt.

Een Kraamverzorger heeft voornamelijk onregelmatige werktijden en wisselende diensten en legt veel huisbezoeken af.

Hij moet ook 's nachts, in het weekend en op feestdagen beschikbaar zijn.Wil je werken als Kraamverzorger?

Werk je al als Kraamverzorger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kraamverzorger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kraamverzorger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kraamverzorger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verloskundige
 • (Huis)arts
 • Gynaecoloog
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2350

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kraamverzorger

Wat verdient een Kraamverzorger?

Het salaris van een Kraamverzorger ligt tussen de €1400 en €2350 per maand en is vastgelegd in de CAO.

Ook worden bereikbaarheidstoeslagen uitgekeerd.

Salarisschaal Kraamverzorger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Kraamverzorger

Op zoek naar een nieuwe baan als Kraamverzorger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kraamverzorger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kraamverzorger vacatures

Kraamverzorgende
De Kraamwolk
Steeds meer toekomstige ouders kloppen aan bij De Kraamwolk voor de invulling van hun kraamzorg. Daarom zijn wij op zoek naar 'gezins'-uitbreiding. Wat zoeken wij? Ter versterking van ons team …
Kraamverzorgende
De Kraamwolk
Steeds meer toekomstige ouders kloppen aan bij De Kraamwolk voor de invulling van hun kraamzorg. Daarom zijn wij op zoek naar 'gezins'-uitbreiding. Wat zoeken wij? Ter versterking van ons team …
Kraamverzorgende
De Kraamwolk
De Kraamwolk zoekt een Kraamverzorgende te MBO geplaatst op 28-05-2020 Kraamverzorgende Steeds meer toekomstige ouders kloppen aan bij De Kraamwolk voor de invulling van hun kraamzorg. Daarom zijn wij op …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kraamverzorger

Wat is de toekomst van Kraamverzorger?

Er is op het moment veel vraag naar Kraamverzorgers.

Naarmate je meer werkervaring opdoet is het denkbaar dat je takenpakket wordt uitgebreid.

Baankans Kraamverzorger

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Kraamverzorger worden: Opleidingen tot Kraamverzorger

Wil je kraamverzorger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Kraamverzorger? 

Om Kraamverzorger te worden moet je de MBO opleiding Verzorgende hebben afgerond. Dit is een opleiding op niveau 3 en deze duurt drie jaar. Binnen deze opleiding moet je de richting Kraamverzorging hebben gekozen.

Daarnaast  zijn er de vierjarige  MBO (niveau 4) en HBO opleidingen Verpleegkunde.

Er zijn ook kraam- en thuiszorgorganisaties waar de mogelijkheid geboden wordt om een verkorte opleiding tot kKraamverzorger te volgen.  

 

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Kraamverzorger

Basisopleiding Kraamzorg Thuisstudie
Een goed begin is het halve werk: volg de Basisopleiding KraamzorgHet is misschien wel een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven: een kind krijgen. Soms is er sprake …
Meer opleidingen Kraamverzorger

Weet je nog niet of je Kraamverzorger wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Kraamverzorger of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Kraamverzorger

Met wie werkt een Kraamverzorger samen? 

Een Kraamverzorger helpt een verloskundige bij de bevalling en begeleidt vervolgens gedurende een periode van enkele dagen zelfstandig het gezin in het huishouden. Mochten er complicaties optreden bij de bevalling zal er een arts, gynaecoloog of andere specialist worden ingelicht.


 • Verloskundige
 • (Huis)arts
 • Gynaecoloog
 • Cliënt
Kraamverzorger


Organisaties waar een Kraamverzorger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kraamverzorger meestal werkt.

Waar werkt een Kraamverzorger?

Een Kraamverzorger werkt voor gezondheidscentra, thuiszorgorganisaties of praktijken van zelfstandige verloskundigen. Thuiszorg wordt georganiseerd door instanties in de non-profit en profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Kraamverzorger

Waar kun je het beste werken als Kraamverzorger? Hieronder vind je de best door de Kraamverzorger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Birth company

Locatie: Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Kraamverzorger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kraamverzorger.

Welke competenties heeft een Kraamverzorger nodig?

Een Kraamverzorger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kraamverzorger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kraamverzorger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kraamverzorger nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten (Loyalist).

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe  en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Kraamverzorger


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Kraamverzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kraamverzorger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kraamverzorger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kraamverzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kraamverzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kraamverzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kraamverzorger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kraamverzorger iets voor je?

Zou je graag Kraamverzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kraamverzorger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kraamverzorger

lol

ik wil zeggen dat ik het een heel leuk beroepvind om te doen  groetjes lol  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar