Kraamverzorger Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Kraamverzorger? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep kraamverzorger. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je kraamverzorger wordt.

 

Wat is een Kraamverzorger?

Een Kraamverzorger assisteert een verloskundige bij de bevalling van baby’s en begeleidt of ondersteunt naderhand gedurende enkele dagen de ouders met het huishouden. Het verschil met een kraamverpleegkundige is dat deze in een kraamkliniek of ziekenhuis werkzaam is en een Kraamverzorger  vooral bij de patiënten thuis.

De taken van een Kraamverzorger bestaan uit het controleren van de hartslag van de moeder en de baby, het doorknippen van de navelstreng en het tijdig signaleren van complicaties. De Kraamverzorger steunt de ouders voor en tijdens de bevalling en moedigt zo nodig de moeder aan. Als het kind eenmaal is geboren is het de taak van de Kraamverpleegkundige om het kind te meten, wegen en wassen en om te kijken of alles werkt (controle van de levensfuncties). Ook moet de moeder gewassen worden en moet er eventueel advies worden gegeven over (borst)voeding.

Vervolgens begeleidt een Kraamverzorger gedurende een bepaalde periode (meestal enkele dagen) de ouders in het huishouden (bijvoorbeeld met koken, de was of stofzuigen) en ondersteunt hij hen bij de zorg voor eventuele andere kinderen. De Kraamverzorger werkt gedurende deze periode zelfstandig, maar overlegt regelmatig met de verloskundige. Naast deze dagelijkse begeleiding wordt er voorlichting aan de ouders gegeven en moet de gezondheid van het kind en van de moeder in de gaten gehouden worden.

De Kraamverzorger houdt een verslag bij van de bevalling dat alle informatie over de baby (gewicht, lengte) bevat. Ook wordt bijgehouden hoe de baby zich in de eerste dagen ontwikkelt.

Een Kraamverzorger heeft voornamelijk onregelmatige werktijden en wisselende diensten en legt veel huisbezoeken af.

Hij moet ook 's nachts, in het weekend en op feestdagen beschikbaar zijn.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Kraamverzorger?

Werk je al als Kraamverzorger en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Kraamverzorger worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Kraamverzorger, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Kraamverzorger in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verloskundige
 • (Huis)arts
 • Gynaecoloog
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2350

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kraamverzorger

Wat verdient een Kraamverzorger?

Het salaris van een Kraamverzorger ligt tussen de €1400 en €2350 per maand en is vastgelegd in de CAO.

Ook worden bereikbaarheidstoeslagen uitgekeerd.

Salarisschaal Kraamverzorger

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Kraamverzorger

Er zijn geen vacatures Kraamverzorger aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Kraamverzorger in werkt.

Meer weten over de sector waar een Kraamverzorger in werkt

Bekijk werken in Gezondheidszorg & Farmacie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Kraamverzorger

Wat zijn de baankansen voor een Kraamverzorger?

Er is op het moment veel vraag naar Kraamverzorgers.

Naarmate je meer werkervaring opdoet is het denkbaar dat je takenpakket wordt uitgebreid.

De actuele kans op werk voor een Kraamverzorger

Het beroep Kraamverzorger is onderdeel van de beroepsfamilie Verzorgenden (thuiszorg). De kans op werk voor de beroepsfamilie Verzorgenden (thuiszorg) is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Kraamverzorger

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Kraamverzorger worden: Opleidingen tot Kraamverzorger

Wil je Kraamverzorger worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kraamverzorger.

Hoe word je een Kraamverzorger? 

Om Kraamverzorger te worden moet je de MBO opleiding Verzorgende hebben afgerond. Dit is een opleiding op niveau 3 en deze duurt drie jaar. Binnen deze opleiding moet je de richting Kraamverzorging hebben gekozen.

Daarnaast  zijn er de vierjarige  MBO (niveau 4) en HBO opleidingen Verpleegkunde.

Er zijn ook kraam- en thuiszorgorganisaties waar de mogelijkheid geboden wordt om een verkorte opleiding tot kKraamverzorger te volgen.  

 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Kraamverzorger

Voorlichting: Tiltraining Fit blijven in de kraamzorg, verminderen fysieke belasting
Introductie Confriends, heeft speciaal voor de kraamzorg de training FIT BLIJVEN IN DE KRAAMZORG ontwikkeld. Deze praktische interactieve training is gericht op het voorkomen en terugdringen van lichamelijke klachten, zoals …
Voorlichting: Tiltraining Fit blijven in de kraamzorg, verminderen fysieke belasting
Herhaling Eerste hulp aan kinderen (kinder EHBO) Kraamzorg KCKZ geregistreerd
Voor wie is de Eerste Hulp aan kinderen herhaling bedoeld? De Eerste hulp aan kinderen herhaling is bedoeld voor deelnemers die in het bezit zijn van een geldig Eerste hulp …
Herhaling Eerste hulp aan kinderen (kinder EHBO) Kraamzorg KCKZ geregistreerd
Opleiding Eerste hulp aan kinderen (kinder EHBO) Kraamzorg KCKZ
Eerste Hulp aan kinderen en Reanimatie opleiding Acute zorg voor de kraamzorg KCKZ geregistreerd De training acute zorg voor de kraamzorg bestaat uit Eerste hulp aan kinderen en de reanimatie …
Opleiding Eerste hulp aan kinderen (kinder EHBO) Kraamzorg KCKZ
Intieme hygiëne - Voor verzorgende, kraamzorg en mantelzorg, maar ook voor uw eigen gezondheid.
Jeuk, irritatie, overmatige afscheiding en droogheid rondom of in de vagina. Welke vrouw herkent één of meerdere van deze klachten niet? Meer dan de helft van de vrouwen heeft wel …
Intieme hygiëne - Voor verzorgende, kraamzorg en mantelzorg, maar ook voor uw eigen gezondheid.
Workshop Maak werk van je kwaliteiten in de kraamzorg
Workshop: Maak werk van je kwaliteiten in de kraamzorg In deze empowerment workshop gaan kraamverzorgenden aan de slag met hun kwaliteiten. Weten waar je goed in bent, wat je energie …
Workshop Maak werk van je kwaliteiten in de kraamzorg

Omscholen tot Kraamverzorger

Als je je wilt omscholen tot Kraamverzorger is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Kraamverzorger zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Kraamverzorger dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kraamverzorger

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kraamverzorger

Als je Kraamverzorger wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kraamverzorger zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kraamverzorger

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kraamverzorger?

Competenties en Vaardigheden Kraamverzorger

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Kraamverzorger nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Kraamverzorger nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Kraamverzorger

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Kraamverzorger

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Kraamverzorger. Als Kraamverzorger wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Kraamverzorger:


zie volledige beschrijving persoonstype Kraamverzorger

Vakkennis voor een Kraamverzorger

Het is voor een Kraamverzorger ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Kraamverzorger zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Kraamverzorger

Intieme hygiëne - Voor verzorgende, kraamzorg en mantelzorg, maar ook voor uw eigen gezondheid.
Jeuk, irritatie, overmatige afscheiding en droogheid rondom of in de vagina. Welke vrouw herkent één of meerdere van deze klachten niet? Meer dan de helft van de vrouwen heeft wel …
Intieme hygiëne - Voor verzorgende, kraamzorg en mantelzorg, maar ook voor uw eigen gezondheid.

Werkervaring Kraamverzorger

Het is voor een startend Kraamverzorger die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Kraamverzorger is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Verloskundige, Kraamverpleegkundige .

Iets anders leren?

Is Kraamverzorger het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Kraamverzorger

Met wie werkt een Kraamverzorger samen? 

Een Kraamverzorger helpt een verloskundige bij de bevalling en begeleidt vervolgens gedurende een periode van enkele dagen zelfstandig het gezin in het huishouden. Mochten er complicaties optreden bij de bevalling zal er een arts, gynaecoloog of andere specialist worden ingelicht.


 • Verloskundige
 • (Huis)arts
 • Gynaecoloog
 • Cliënt
Kraamverzorger


Organisaties waar een Kraamverzorger werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kraamverzorger meestal werkt.

Waar werkt een Kraamverzorger?

Een Kraamverzorger werkt voor gezondheidscentra, thuiszorgorganisaties of praktijken van zelfstandige verloskundigen. Thuiszorg wordt georganiseerd door instanties in de non-profit en profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Kraamverzorger

Waar kun je het beste werken als Kraamverzorger? Hieronder vind je de best door de Kraamverzorger beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Birth company

Locatie: Flevoland, Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Kraamverzorger:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kraamverzorger.

Welke competenties heeft een Kraamverzorger nodig?

Een Kraamverzorger heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Kraamverzorger

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kraamverzorger passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kraamverzorger nodig? 

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten (Loyalist).

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe  en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Kraamverzorger


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Kraamverzorger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Kraamverzorger

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Kraamverzorger

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Kraamverzorger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Kraamverzorger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Kraamverzorger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Kraamverzorger. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Kraamverzorger iets voor je?

Zou je graag Kraamverzorger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Kraamverzorger bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Kraamverzorger

lol

ik wil zeggen dat ik het een heel leuk beroepvind om te doen  groetjes lol  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar