Echografist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Echografist? Lees de functieomschrijving.

Als echografist werkt men meestal in de radiodiagnostische afdeling van een ziekenhuis, waar men beelden van lichaamsdelen maakt om zo de dokters te helpen een diagnose te maken. De echografist maakt voornamelijk 'echo's', beelden van binnen in het lichaam die gebruikmaken van hoogfrequentie geluidsgolven om een weergave van een bepaalde plek te kunnen geven. De weerkaatsing van de geluidgolven vormt het betreffende orgaan of de foetus op het echogram. Ook kan men rontgenfoto's of CT-scans maken.

Een dokter verwijst patienten door naar de echografist, en geeft daarbij instrukties zodat de echografist precies weet wat er gedaan moet worden. Patienten kunnen vaak zwangere vrouwen zijn, waarbij de echografist voldoende kennis nodig heeft van zaken om de patient gerust te stellen of op te merken als er iets niet helemaal gezond is aan de foetus. De resultaten worden overlegt de dokter, maar een patient zal altijd meteen gerust gesteld en begeleid dienen te worden.

Hoewel de dagelijkse gang van zaken routinematig kan zijn, zal een echografist ook in een operatiekamer geroepen kunnen worden, en met spoed kunnen werken. Zelfs buiten de operatiekamer kan men door een hoge werkdruk lange dagen maken, en daarbij steeds waakzaam blijven.

Een echografist zal dus goed onder druk moeten kunnen werken, niet alleen omdat men ook met rontgenstraling werkt en dus mogelijk aan schadelijke golven blootgesteld kan worden, maar ook omdat elke patient weer anders is en daar goed op ingespeeld dient te worden. Een koel hoofd is noodzakelijk om alle veiligheidsrichtlijnen te blijven volgen in de meest stresvolle situaties.

Wil je werken als Echografist?

Werk je al als Echografist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Echografist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Echografist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Echografist in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Patient
  • Dokter
  • Radiodiagnostisch medewerker

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1300 tot €2250

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Echografist

Wat verdient een Echografist?

Een echografist zal afhankelijk van diens ervaring en positie een salaris van 1300 tot 2250 euro per maand kunnen verwachten. Hierbij gelden meestal de arbeidsvoorwaarden die vastgesteld zijn in de algemene CAO voor ziekenhuizen.

Salarisschaal Echografist

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Echografist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Echografist

Hoe goed is de toekomst voor de Echografist? 

Het arbeidsmarktperspectief van een echografist is uiterst afhankelijk van de stand van zaken in de medische zorg. Wanneer er maar weinig geld beschikbaar is in ziekenhuizen, zullen er ook weinig echografisten gevraagd worden. Men kan bij een particulier laboratorium terecht komen, maar deze soort banen zijn vaak nog moeilijker te vinden.

Een echografist kan doorgroeien tot laborant, of in een andere wetenschappelijk functie terechtkomen, maar ook binnen het ziekenhuiswezen opklimmen door achter een leidinggevende positie aan te gaan bij de radiodiagnostische afdeling.

Baankans Echografist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Echografist worden: Opleidingen tot Echografist

Hoe word je een Echografist? 

Een echografist heeft een HBO-diploma van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken. Hiernaast bestaat er ook een post-HBO opleiding in Echografie.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Echografist

Meer opleidingen Echografist

Weet je nog niet of je Echografist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Echografist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Echografist

Met wie werkt een Echografist samen? 

Een echografist zal veel tijd doorbrengen met het gerust stellen en begeleiden van patienten. Daarnaast is er vaak overleg met de relevante dokter, om de resultaten van de tests te bespreken. Ook zal men voor de gecompliceerde procedures samenwerken met een andere echografist of radiodiagnostisch medewerker, en deze collega's ook tussen afspraken in veel tegen komen.


  • Patient
  • Dokter
  • Radiodiagnostisch medewerker
Echografist


Organisaties waar een Echografist werkzaam is

Waar werkt een Echografist meestal? 

Een echografist werkt meestal in een ziekenhuis, maar kan ook in een laboratorium komen te werken. Men zal in beide instanties veel tijd doorbrengen in de behandelkamer(s) waar alle apparatuur zich bevindt, en de ruimtes waarin de resultaten van diens werk bekeken worden.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Echografist

Waar kun je het beste werken als Echografist? Hieronder vindt je de best door de Echografist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Echografist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Echografist:

Welke competenties heeft een een Echografist nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Echografist

Wat voor persoonlijkheid heb je als Echografist nodig? 

Om nauwkeurig te kunnen werken zal een echografist goed op alle details moeten letten, van de positie van de patient tot aan de instellingen op de apparatuur. Een kleine fout kan grote consequenties hebben (Perfectionist). Hiervoor zal men rustig moeten blijven, onafhankelijk van de staat waarin de patient zich bevindt, en diens werk wetenschappelijk dienen te bekijken, om zo te zorgen dat de uitkomst van een meting accuraat en inzichtelijk is (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Echografist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Echografist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Echografist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Echografist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Echografist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Echografist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Echografist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Echografist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Echografist iets voor je?

Zou je graag Echografist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Echografist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Echografist

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar