Huisarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Huisarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep huisarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je huisarts wordt.

Wat is een Huisarts?

Een Huisarts (of Dokter) is verantwoordelijk voor het onderzoeken en de behandeling van patiënten van allerlei verschillende leeftijden. Patiënten komen met (beginnende) klachten naar een Huisarts,  meestal voordat ze een andere specialist te raadplegen. Een Huisarts is te raadplegen voor zowel lichamelijke als psychische klachten. Tijdens een afspraak of spreekuur inventariseert hij de klachten van een patiënt en onderzoekt deze. Dan moet hij  naar eigen inzicht de ernst van de situatie inschatten en/of een diagnose stellen. Hierna zal, in overleg met de patiënt, een behandeling gekozen worden. Dit kunnen kleine handeling zijn (zoals een injectie, een uitstrijkje maken of het hechten van een wond) of grotere ingrepen waarvoor een patiënt doorverwezen moet worden naar een specialist.

Een Huisarts houdt spreekuren waarin patiënten worden behandeld en legt huisbezoeken af bij patiënten die niet naar de praktijk kunnen komen. Het werk van de Huisarts heeft een grote sociale component. Hij moet goed kunnen luisteren naar patiënten, zich in hen kunnen verplaatsen en een beeld kunnen vormen van hun leefomstandigheden. Naar aanleiding hiervan kan hij adviezen uitbrengen over de leefgewoonten van de patiënt, maar ook moet hij deze gerust kunnen stellen en in staat zijn hem duidelijk uit te leggen wat er aan de hand is.

Naast dit werk verricht een Huisarts administratief werk, wat o.a. inhoudt: patiëntendossiers aanleggen en bijhouden (het vastleggen van behandelingen, behandelingsplannen en voorgeschreven medicijnen), het verwerken van de post (binnengekomen uitslagen van bloedonderzoek en röntgenfoto’s) en het doorgeven van medische informatie van doorverwezen patiënten aan betrokken specialisten.

Verder onderhoudt een Huisarts contacten met collega’s, zoals overleg met apothekers over medicijnen, overleg met therapeuten over een behandelplan en overleg met het ziekenhuis over een mogelijke opname.

Een Huisarts draait ook nacht-, avond- en weekenddiensten.

Wil je werken als Huisarts?

Werk je al als Huisarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Huisarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Huisarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Huisarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Apotheker
 • Specialist
 • Psychiater
 • Fysiotherapeut
 • Secretaresse

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3460 tot €5900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

69


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Huisarts

Wat verdient een Huisarts?

Het salaris van een Huisarts ligt tussen de €3460  €5900 per maand.

Salaris is afhankelijk van ervaring en vastgelegd in de CAO.

Huisartsen in het bezit van een eigen praktijk zijn afhankelijk van de praktijkinkomsten (afkomstig van zorgverzekeraars). Het precieze salaris is afhankelijk van leeftijd en aantal dienstjaren. Gemiddeld verdient een zelfstandige Huisarts ongeveer €96.000 per jaar.

Voor nacht- en weekenddiensten worden onregelmatigheidstoeslagen toegekend.
 

Salarisschaal Huisarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Huisarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Huisarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Huisarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Huisarts vacatures

GZ-psycholoog Huisartsenzorg / Verzuim
Matchpartner
De GZ-psycholoog Huisartsenzorg / Verzuim die wij zoeken in Delft houdt zich bezig met clienten die met psychische klachten zijn uitgevallen. Functieomschrijving De GZ-psycholoog Huisartsenzorg / Verzuim houdt zich bezig …
Huisarts / huisarts i.o. Volkswijk
Matchpartner
Voor een vacature bij een huisartsenpraktijk in Den Haag die gespecialiseerd is in zorg aan mensen met een Poolse achtergrond zoeken wij een huisarts. Functieomschrijving Voor een kleine huisartsenpraktijk in …
Arts
Career Rebels
Staken? Niet nodig! Betere baan? Wij hebben ‘m voor je! Ben jij een arts met ervaring? Is het tijd voor verandering & een nieuwe job? Voor onze opdrachtgever in hartje Amsterdam …
Assistent PMO
HumanCapitalCare B.V.
“Samen werken aan arbeid, vitaliteit en gezondheid”Als innovatieve organisatie op het gebied van arbeid, vitaliteit en gezondheid brengt HumanCapitalCare deze slogan in de praktijk, met en voor werknemers en
Doktersdienst Groningen zoekt doktersassistenten en verpleegkundigen die zich willen inzetten en ontwikkelen als triagist in de avond-, nacht- en weekenduren
Doktersdienst Groningen
Heb jij een passie voor de huisartsen(spoed)zorg? Kom dan bij ons werken! Er zijn meerdere opties!1.     Gediplomeerd en ervaren doktersassistent of verpleegkundige?Dan bieden we je in eerste instantie …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Huisarts

Wat is de toekomst van Huisarts?

In verschillende regio’s is een tekort aan Huisartsen en er is een groeiend aantal vacatures.

Uit een onderzoek uit 2010 blijkt dat ongeveer 88% van de Nederlandse Huisartsen in zelfstandige praktijken werkzaam is. Dit houdt in: solopraktijken, duopraktijken en groepspraktijken. De overige Huisartsen werken in dienstverband.

Huidige aantal vacatures

69


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Huisarts worden: Opleidingen tot Huisarts

Wil je huisarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Huisarts? 

Als je huisarts wilt worden moet je de WO opleiding Geneeskunde doen, die zes jaar duurt.

Daarna moet je een driejarige opleiding tot Huisarts volgen.

Je hebt als Huisarts een verplichte registratie:de inschrijving in het specialistenregister, deze registratie geeft recht op een wettelijk erkende en beschermde specialistentitel.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in geneeskundige methoden. Hiervoor moet een Huisarts bijscholingen blijven volgen door het bezoeken van congressen en studiedagen, het volgen van cursussen en trainingen en het bijhouden van vakliteratuur.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Huisarts

Chakra Massage Cursus
Wat is het?In deze cursus leer je om te gaan met en gebruik te maken van energie. Een chakra reiki massage ontspant de spieren, bevordert de bloedsomloop en brengt …
Leergang Praktijkmanagement 1e lijn
De zorgtaken van de huisarts zijn in de afgelopen jaren fors toegenomen, met name onder invloed van overheidsmaatregelen. De huisarts dient zich daarom steeds meer toe te leggen op zijn …
Medische keuring (incl. eigen verklaring)
Rijbewijs keuring Een rijbewijskeuring is een belangrijk moment. Immers als de uitslag nadelig uitpakt kan de rijbevoegdheid worden ontzegd. Deze keuring mag alleen door een bevoegde ARBO-arts worden gedaan (niet de …
Wat te doen bij maag/darmproblemen?
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Nederlands Basis Versneld 1 (A1)
Omschrijving:  In deze cursus leert u op een snelle en plezierige manier de belangrijkste basisbegrippen uit het Nederlands. Tijdens deze cursus oefent u met situaties uit het dagelijks leven zoals …
Meer opleidingen Huisarts

Weet je nog niet of je Huisarts wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Huisarts of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Huisarts

Met wie werkt een Huisarts samen? 

Als Huisarts onderhoudt je allerlei contacten met specialisten (Psychiater, Dermatoloog, Oncoloog), apothekers en hulpverlenende instanties. Een Huisarts fungeert als een soort medische informatiebron voor en over patiënten. Er wordt veel overleg gepleegd tussen de hulpverleners. Verder heeft de Huisarts te maken met patiënten en mogelijk hun familie.


 • Apotheker
 • Specialist
 • Psychiater
 • Fysiotherapeut
 • Secretaresse
Huisarts


Organisaties waar een Huisarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Huisarts meestal werkt.

Waar werkt een Huisarts?

Huisartsen kunnen in een eigen (evt. gedeelde) praktijk werken, maar ook in dienst van een gezondheidscentrum, bij centrale doktersposten, ziekenhuizen of organisaties in thuiszorg. In dat laatste geval zou sprake kunnen zijn van een instelling met winstoogmerk, maar verder werkt de Huisarts in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Huisarts

Waar kun je het beste werken als Huisarts? Hieronder vind je de best door de Huisarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Huisarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Huisarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Huisarts.

Welke competenties heeft een Huisarts nodig?

Een Huisarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Huisarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Huisarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Huisarts nodig? 

Als Huisarts moet je leergierig, analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer).

Tevens dien je verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal te zijn tegenover je patiënten (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Huisarts


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Huisarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Huisarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Huisarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Huisarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Huisarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Huisarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Huisarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Huisarts iets voor je?

Zou je graag Huisarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Huisarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Huisarts

Anoniem

Iemand ervaring met het beroep huisarts? Zou die me alles uit willen leggen.

Marc

Beste Anoniem,koop een boek,zie de lijst hierboven.Gr.

Vincent Blaauw

Margriet

Wat betekent dit Vincent?

Henk

Vincent,weet dit waarschijnlijk zelf niet.

Divinia

Ik vind het een tof beroep, ik maak er ook een spreekbeurt over maar weet nog niet hoe te beginnen. Ik weet nog niet welke volgorde  in de powrepoint moet stoppen....

Divinia

Ik vind het een tof beroep, ik maak er ook een spreekbeurt over maar weet nog niet hoe te beginnen. Ik weet nog niet welke volgorde  in de powrepoint moet stoppen....

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar