Huisarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Huisarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep huisarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je huisarts wordt.

 

Wat is een Huisarts?

Een Huisarts (of Dokter) is verantwoordelijk voor het onderzoeken en de behandeling van patiënten van allerlei verschillende leeftijden. Patiënten komen met (beginnende) klachten naar een Huisarts,  meestal voordat ze een andere specialist te raadplegen. Een Huisarts is te raadplegen voor zowel lichamelijke als psychische klachten. Tijdens een afspraak of spreekuur inventariseert hij de klachten van een patiënt en onderzoekt deze. Dan moet hij  naar eigen inzicht de ernst van de situatie inschatten en/of een diagnose stellen. Hierna zal, in overleg met de patiënt, een behandeling gekozen worden. Dit kunnen kleine handeling zijn (zoals een injectie, een uitstrijkje maken of het hechten van een wond) of grotere ingrepen waarvoor een patiënt doorverwezen moet worden naar een specialist.

Een Huisarts houdt spreekuren waarin patiënten worden behandeld en legt huisbezoeken af bij patiënten die niet naar de praktijk kunnen komen. Het werk van de Huisarts heeft een grote sociale component. Hij moet goed kunnen luisteren naar patiënten, zich in hen kunnen verplaatsen en een beeld kunnen vormen van hun leefomstandigheden. Naar aanleiding hiervan kan hij adviezen uitbrengen over de leefgewoonten van de patiënt, maar ook moet hij deze gerust kunnen stellen en in staat zijn hem duidelijk uit te leggen wat er aan de hand is.

Naast dit werk verricht een Huisarts administratief werk, wat o.a. inhoudt: patiëntendossiers aanleggen en bijhouden (het vastleggen van behandelingen, behandelingsplannen en voorgeschreven medicijnen), het verwerken van de post (binnengekomen uitslagen van bloedonderzoek en röntgenfoto’s) en het doorgeven van medische informatie van doorverwezen patiënten aan betrokken specialisten.

Verder onderhoudt een Huisarts contacten met collega’s, zoals overleg met apothekers over medicijnen, overleg met therapeuten over een behandelplan en overleg met het ziekenhuis over een mogelijke opname.

Een Huisarts draait ook nacht-, avond- en weekenddiensten.Wil je werken als Huisarts?

Werk je al als Huisarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Huisarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Huisarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Huisarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Apotheker
 • Specialist
 • Psychiater
 • Fysiotherapeut
 • Secretaresse

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3460 tot €5900

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

128


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Huisarts

Wat verdient een Huisarts?

Het salaris van een Huisarts ligt tussen de €3460  €5900 per maand.

Salaris is afhankelijk van ervaring en vastgelegd in de CAO.

Huisartsen in het bezit van een eigen praktijk zijn afhankelijk van de praktijkinkomsten (afkomstig van zorgverzekeraars). Het precieze salaris is afhankelijk van leeftijd en aantal dienstjaren. Gemiddeld verdient een zelfstandige Huisarts ongeveer €96.000 per jaar.

Voor nacht- en weekenddiensten worden onregelmatigheidstoeslagen toegekend.
 

Salarisschaal Huisarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Huisarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Huisarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Huisarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Huisarts vacatures

Vacature Doktersassistent
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is een huisartsenpraktijk in het centrum van Delft. In het team heerst een gemoedelijke, betrokken en gezellige sfeer. Daarnaast staat ambitie en ontwikkeling centraal en is …
Vacature Doktersassistent huisartsenpraktijk
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is een huisartsenpraktijk in het centrum van Delft. In het team heerst een gemoedelijke, betrokken en gezellige sfeer. Daarnaast staat ambitie en ontwikkeling centraal en is …
Vacature Verpleegkundige / doktersassistent
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever bestaat al sinds 1987 en is gevestigd in Leiden. Het bedrijf houdt zich bezig met het testen van medicatie. Bij jouw nieuwe werkgever werken ongeveer 350 …
Vacature Software Consultant Huisartsenzorg
ChipSoft
Heb jij kennis van de logistieke processen binnen de huisartsenzorg en ervaring met ICT? Dan willen wij graag dat jij ons team komt versterken!Jouw baanAls software consultant huisartsenzorg ben je …
Vacature ANIOS – Huisarts in Spé Gelderland – Arnhem
TMI
Ben je (onlangs) afgestudeerd basisarts en weet jij al dat jij je wilt gaan specialiseren tot huisarts? Of heb jij onlangs gesolliciteerd voor de huisartsopleiding en ben jij niet aangenomen? …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Huisarts

Wat is de toekomst van Huisarts?

In verschillende regio’s is een tekort aan Huisartsen en er is een groeiend aantal vacatures.

Uit een onderzoek uit 2010 blijkt dat ongeveer 88% van de Nederlandse Huisartsen in zelfstandige praktijken werkzaam is. Dit houdt in: solopraktijken, duopraktijken en groepspraktijken. De overige Huisartsen werken in dienstverband.

Huidige aantal vacatures

128


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Huisarts worden: Opleidingen tot Huisarts

Wil je Huisarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Huisarts.

Hoe word je een Huisarts? 

Als je huisarts wilt worden moet je de WO opleiding Geneeskunde doen, die zes jaar duurt.

Daarna moet je een driejarige opleiding tot Huisarts volgen.

Je hebt als Huisarts een verplichte registratie:de inschrijving in het specialistenregister, deze registratie geeft recht op een wettelijk erkende en beschermde specialistentitel.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van veranderingen in geneeskundige methoden. Hiervoor moet een Huisarts bijscholingen blijven volgen door het bezoeken van congressen en studiedagen, het volgen van cursussen en trainingen en het bijhouden van vakliteratuur.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Huisarts

Chakra Massage Cursus
Wat is het? In deze cursus leer je om te gaan met en gebruik te maken van energie. Een chakra reiki massage ontspant de spieren, bevordert de bloedsomloop en brengt …
Chakra Massage Cursus
Leergang Praktijkmanagement 1e lijn
De zorgtaken van de huisarts zijn in de afgelopen jaren fors toegenomen, met name onder invloed van overheidsmaatregelen. De huisarts dient zich daarom steeds meer toe te leggen op zijn …
Leergang Praktijkmanagement 1e lijn
Medische keuring
Rijbewijs keuring Een rijbewijskeuring is een belangrijk moment. Immers als de uitslag nadelig uitpakt kan de rijbevoegdheid worden ontzegd. Deze keuring mag alleen door een bevoegde ARBO-arts worden gedaan (niet de …
Medische keuring
Wat te doen bij maag/darmproblemen?
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Wat te doen bij maag/darmproblemen?
MBO Doktersassistent (niveau 4)
Een Doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Doktersassistent (niveau 4)

Omscholen of doorgroeien tot Huisarts

Als je Huisarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Huisarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Huisarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Huisarts?

Competenties en Vaardigheden Huisarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Huisarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Huisarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Huisarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Huisarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Huisarts. Als Huisarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Huisarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Huisarts

Vakkennis voor een Huisarts

Het is voor een Huisarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Huisarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Huisarts

Wat te doen bij maag/darmproblemen?
*** Bij deze cursus krijg je een gratis cadeau. Je kunt hierbij kiezen uit een aantal boeken en dvd’s of een gratis Bol.com cadeaukaart van 10 euro. De laatste is …
Wat te doen bij maag/darmproblemen?
MBO Doktersassistent (niveau 4)
Een Doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Doktersassistent (niveau 4)
Maag- en darmproblemen
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet We hebben er allemaal wel eens last van: een opgeblazen gevoel, diarree of een verstopping. Lastig …
Maag- en darmproblemen
Maag- en darmproblemen
Volg nu Maag- en darmproblemen  en heb een jaar lang gratis toegang tot HP/de Tijd en nog 700+ andere cursussen en media op HOBP zakelijk leren. We hebben er allemaal …
Maag- en darmproblemen
Vitaliteitstest
Studdy® 🔹All you can learn🔹 500+ cursussen, audioboeken, kranten 🔹Certificaat🔹 24/7 PC, mobiel, tablet Vitaliteit wordt wel gedefinieerd als de hoeveelheid energie die je hebt om te leven. Hoe is …
Vitaliteitstest

Werkervaring Huisarts

Het is voor een startend Huisarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Huisarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Bedrijfsarts, Kinderarts .

Iets anders leren?

Is Huisarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Huisarts

Met wie werkt een Huisarts samen? 

Als Huisarts onderhoudt je allerlei contacten met specialisten (Psychiater, Dermatoloog, Oncoloog), apothekers en hulpverlenende instanties. Een Huisarts fungeert als een soort medische informatiebron voor en over patiënten. Er wordt veel overleg gepleegd tussen de hulpverleners. Verder heeft de Huisarts te maken met patiënten en mogelijk hun familie.


 • Apotheker
 • Specialist
 • Psychiater
 • Fysiotherapeut
 • Secretaresse
Huisarts


Organisaties waar een Huisarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Huisarts meestal werkt.

Waar werkt een Huisarts?

Huisartsen kunnen in een eigen (evt. gedeelde) praktijk werken, maar ook in dienst van een gezondheidscentrum, bij centrale doktersposten, ziekenhuizen of organisaties in thuiszorg. In dat laatste geval zou sprake kunnen zijn van een instelling met winstoogmerk, maar verder werkt de Huisarts in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Huisarts

Waar kun je het beste werken als Huisarts? Hieronder vind je de best door de Huisarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Huisarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Huisarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Huisarts.

Welke competenties heeft een Huisarts nodig?

Een Huisarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Huisarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Huisarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Huisarts nodig? 

Als Huisarts moet je leergierig, analytisch en inzichtelijk zijn (Waarnemer).

Tevens dien je verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal te zijn tegenover je patiënten (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Huisarts


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Huisarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Huisarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Huisarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Huisarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Huisarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Huisarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Huisarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Huisarts iets voor je?

Zou je graag Huisarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Huisarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Huisarts?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Huisarts

Vacature ANIOS – Huisarts in Spé Gelderland – Apeldoorn
TMI
Ben je (onlangs) afgestudeerd basisarts en weet jij al dat jij je wilt gaan specialiseren tot huisarts? Of heb jij onlangs gesolliciteerd voor de huisartsopleiding en ben jij niet aangenomen? …
Vacature ANIOS – Huisarts in Spé regio Leiden
TMI
Vacature ANIOS – Huisarts in SpéBen je (onlangs) afgestudeerd basisarts en weet jij al dat jij je wilt gaan specialiseren tot huisarts? Of heb jij onlangs gesolliciteerd voor de Huisartsopleiding …
Vacature ANIOS – Huisarts in Spé regio Rotterdam
TMI
Vacature ANIOS – Huisarts in SpéBen je (onlangs) afgestudeerd basisarts en weet jij al dat jij je wilt gaan specialiseren tot huisarts? Of heb jij onlangs gesolliciteerd voor de Huisartsopleiding …
Vacature ANIOS – Huisarts in Spé Den Haag
TMI
Vacature ANIOS – Huisarts in SpéBen je (onlangs) afgestudeerd basisarts en weet jij al dat jij je wilt gaan specialiseren tot huisarts? Of heb jij onlangs gesolliciteerd voor de Huisartsopleiding …
Vacature ANIOS – Huisarts in Spé regio Dordrecht
TMI
Vacature ANIOS – Huisarts in SpéBen je (onlangs) afgestudeerd basisarts en weet jij al dat jij je wilt gaan specialiseren tot huisarts? Of heb jij onlangs gesolliciteerd voor de Huisartsopleiding …

Actuele blogposts


reacties op Huisarts

Anoniem

Iemand ervaring met het beroep huisarts? Zou die me alles uit willen leggen.

Marc

Beste Anoniem,koop een boek,zie de lijst hierboven.Gr.

Vincent Blaauw

Margriet

Wat betekent dit Vincent?

Henk

Vincent,weet dit waarschijnlijk zelf niet.

Divinia

Ik vind het een tof beroep, ik maak er ook een spreekbeurt over maar weet nog niet hoe te beginnen. Ik weet nog niet welke volgorde  in de powrepoint moet stoppen....

Divinia

Ik vind het een tof beroep, ik maak er ook een spreekbeurt over maar weet nog niet hoe te beginnen. Ik weet nog niet welke volgorde  in de powrepoint moet stoppen....

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar