Zenmeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Zenmeester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Zenmeester? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Zenmeester wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Zenmeester, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Zenmeester


Vacatures Zenmeester

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Zenmeester?

Een Zenmeester is iemand die zenboeddhistisch les geeft aan leerlingen.

Zen is een vorm van boeddhisme, die zich bezighoudt met concentratiemeditatie. Het doel is om inzicht te krijgen in de ware aard. Zo kun je de weg openen naar een bevrijde manier van leven. Ook is er aandacht voor het leven in het hier en nu.

De Zenmeester geeft dus meditatielessen. Dit kan zittend gebeuren, maar ook lopend. Een Zenmeester kan ook een koan opgegeven. Dit is een raadselachtige korte anekdote, die op een subtiele manier inzicht geeft in de boeddhistische leer.

 


Past het beroep Zenmeester bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Zenmeester per stad

Vacatures Zenmeester Alkmaar

Vacatures Zenmeester Almelo

Vacatures Zenmeester Almere

Vacatures Zenmeester Alphen aan den Rijn

Vacatures Zenmeester Amersfoort

Vacatures Zenmeester Amstelveen

Vacatures Zenmeester Amsterdam

Vacatures Zenmeester Apeldoorn

Vacatures Zenmeester Arnhem

Vacatures Zenmeester Assen

Vacatures Zenmeester Bergen op Zoom

Vacatures Zenmeester Breda

Vacatures Zenmeester Capelle aan den IJssel

Vacatures Zenmeester Delft

Vacatures Zenmeester Den Bosch

Vacatures Zenmeester Den Haag

Vacatures Zenmeester Den Helder

Vacatures Zenmeester Deventer

Vacatures Zenmeester Doetinchem

Vacatures Zenmeester Dordrecht

Vacatures Zenmeester Ede

Vacatures Zenmeester Eindhoven

Vacatures Zenmeester Emmen

Vacatures Zenmeester Enschede

Vacatures Zenmeester Gouda

Vacatures Zenmeester Groningen

Vacatures Zenmeester Haarlem

Vacatures Zenmeester Haarlemmermeer

Vacatures Zenmeester Heerlen

Vacatures Zenmeester Helmond

Vacatures Zenmeester Hengelo

Vacatures Zenmeester Hilversum

Vacatures Zenmeester Hoogeveen

Vacatures Zenmeester Hoorn

Vacatures Zenmeester Katwijk

Vacatures Zenmeester Leeuwarden

Vacatures Zenmeester Leiden

Vacatures Zenmeester Lelystad

Vacatures Zenmeester Maastricht

Vacatures Zenmeester Middelburg

Vacatures Zenmeester Nieuwegein

Vacatures Zenmeester Nijmegen

Vacatures Zenmeester Oss

Vacatures Zenmeester Purmerend

Vacatures Zenmeester Roermond

Vacatures Zenmeester Roosendaal

Vacatures Zenmeester Rotterdam

Vacatures Zenmeester Schiedam

Vacatures Zenmeester Spijkenisse

Vacatures Zenmeester Terneuzen

Vacatures Zenmeester Tilburg

Vacatures Zenmeester Utrecht

Vacatures Zenmeester Veenendaal

Vacatures Zenmeester Venlo

Vacatures Zenmeester Vlaardingen

Vacatures Zenmeester Westland

Vacatures Zenmeester Zaanstad

Vacatures Zenmeester Zeist

Vacatures Zenmeester Zoetermeer

Vacatures Zenmeester Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Zenmeester

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Zenmeester?

Hoeveel een Zenmeester verdient, is niet bekend. Het bedrag is afhankelijk van de instelling waar hij lesgeeft en het aantal uur dat hij werkt. Als de Zenmeester als zelfstandige werkt, zullen zijn verdiensten ook anders zijn dan wanneer hij voor een baas werkt.

De secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen dus ook per instelling. Vaak geldt een vooraf afgesproken aantal vakantiedagen, de beschikking over benodigde materialen en dergelijke. 


Hoe word je een Zenmeester? 

Om Zenmeester te worden in Nederland, kun je verschillende cursussen volgen. Er zijn korte en lange cursussen, en ook opleidingen. Deze opleiding duurt gemiddeld tussen de twee en vier jaar. Een stage is meestal een belangrijk onderdeel van de opleiding. 

Opleidingen Zenmeester

Meditatie cursus zen
Introductiecursus Regelmatige beoefening van Zen meditatie heeft een positieve uitwerking op de kwaliteit van je leven. De introductiecursus van 5 maanden geeft je de mogelijkheid de basisbeginselen van Zen goed …
Meditatie cursus zenOmscholen tot Zenmeester

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Zenmeester. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Zenmeester

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Zenmeester

Als je Zenmeester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Zenmeester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Zenmeester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Zenmeester?

Ga naar de omschoolwijzer


Interview met een Zenmeester

Chuong Lu is zenmeester en heeft zijn eigen bedrijf, Lumeditatie.

Ben je benieuwd wat een zenmeester allemaal doet op een dag? Chuong Lu vertelt je er alles over!

Lees de rest van het interview met een Zenmeester

Competenties Zenmeester

Een Zenmeester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Energie
Energie

Steekwoorden: vitaliteit, uithoudingsvermogen, actief, levenlust.

Omschrijving

Energiekelingen zitten vol levenslust. Ze willen graag werken en dit kunnen ze dan ook uren achter elkaar. Deze mensen zetten hun energie gericht in en plannen efficiënt hun taken in, waardoor ze geen onnodige energie verspillen. Ook al krijgt deze persoon extra werk en draait hij veel overuren, deze mensen hoor je niet. Ze laten zich niet zomaar uit het veld slaan.

Sterke punten
Mensen met een hoog energielevel zijn vaak doorzetters. Als zich problemen voordoen, blijven ze optimistisch en pakken ze het probleem met beide handen aan. Ook zijn energiekelingen vaak behoorlijk stressbestendig. Omdat ze hun energie effeciënt inzetten, ervaren ze vaak minder stress dan anderen. Deze mensen kunnen als actief worden omschreven. Naast het werk hebben ze nog veel andere bezigheden. Een ander sterk punt van deze mensen is de resultaatgerichtheid. Ze willen graag presteren en door hun energie effectief te verdelen, boeken ze vele resultaten.

Zwakke punten
De uitdrukking ‘teveel hooi op je vork nemen’ komt bij deze mensen vaker voor. Ze willen graag anderen helpen en nemen hen werk uit handen. Er zijn energiekelingen die weleens willen doorslaan. Aan het eind van een lange werkdag willen ze graag nog een vergadering om bepaalde punten te bespreken of gaan eenmaal thuis meteen weer andere energiekostende dingen doen.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Zenmeester

 • Positiviteit
 • Respectvol
 • Vitaliteit
 • Levenslust
 • Vriendelijkheid
 • Dienstverlenendheid
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Inlevingsvermogen
 • Gevoeligheid
 • Zelfsturing
 • Leergierigheid
 • Ambitie
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Zenmeester nodig? 

Persoonstypen die passen bij een Zenmeester zijn Bemiddelaar en Levensgenieter.

Een Zenmeester is vriendelijk, geduldig en empatisch. Hij is zeer rustig, helpend en kan goed relativeren. Ook kan hij goed luisteren. (Bemiddelaar).

Tevens is hij optimistisch en energiek en hij kan goed motiveren en ideeën overbrengen (Levensgenieter).  


Eigenschappen Zenmeester

 • Empathie
 • Diplomatiek
 • Zorgzaamheid
 • Optimisme
 • Energiek
 • VindingrijkheidWat zijn de baankansen voor een Zenmeester?

Er zijn niet veel Zenmeester in Nederland. Het beroep lijkt echter steeds populairder te worden. Het arbeidsmarktperspectief zal daardoor verbeteren.

Een Zenmeester kan doorgroeien door aanvullende cursussen te volgen en zich te specialiseren. Hij kan ook aspirant meesters op gaan leiden. 

De actuele kans op werk voor een Zenmeester

Het beroep Zenmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Fitnessinstructeurs en leiders van recreatieprogramma's. De kans op werk voor de beroepsfamilie Fitnessinstructeurs en leiders van recreatieprogramma's is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Zenmeester

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Zenmeester

Het beroep Zenmeester is onderdeel van de beroepsfamilie Fitnessinstructeurs en leiders van recreatieprogramma's.


Waar werkt een Zenmeester?

Een Zenmeester werkt als zelfstandige of bij bijvoorbeeld een gezondheidscentrum. Hij werkt voor geld of vrijwillig, dus hij werkt in profit- of non-profit sector.


Met wie werkt een Zenmeester samen? 

Een Zenmeester heeft uiteraard veel contact met zijn leerlingen. Indien hij voor een instelling werkt, heeft hij ook contact met collega’s. Als een Zenmeester voor zichzelf werkt, komt hij ook in aanraking met mensen van instellingen waar hij lesgeeft, zoals universiteiten.


 • Leerlingen
 • Collega's
Zenmeester

Verwante beroepen Zenmeester:

Yogaleraar
Salaris: € tot €
Opleiding: Cursus / Bijscholing
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Zenmeester in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerlingen
 • Collega's

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar