U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Doktersassistent

Doktersassistent worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een doktersassistent? Lees de functieomschrijving.

De Doktersassistent ondersteunt en adviseert de dokter(s) in een medische praktijk of ziekenhuis. Een Doktersassistent bij een huisarts, heeft meer administratieve taken dan die in een ziekenhuis en is vaker het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Hij plant afspraken in, ontvangt patiënten tijdens spreekuur en verstrekt (medische) informatie aan patiënten of betrokkenen. In de behandelkamer ondersteunt hij de (huist)artst bij de uitvoering van kleine ingrepen en soms voert hij zelf kleine medische handelingen uit.

Het werk van de Doktersassistent heeft een grote communicatieve kant. Niet alleen moet hij patiënten informeren, hij moet ze ook gerust kunnen stellen, troosten en een luisterend oor kunnen bieden. Daarnaast zal hij patiënten en betrokkenen vaak adviseren en moet hij in kunnen schatten hoe ernstig problemen zijn, alvorens een afspraak te maken. Een Doktersassistent krijgt met een grote diversiteit aan mensen te maken die kampen hebben met de meest uiteenlopende klachten. Daarnaast heeft hij de praktisch-ondersteunende klussen als het bijhouden van de medische en financiële administratie en de inventaris, het op orde houden van wacht- en behandelkamer, postafhandeling en agendabeheer.

Integriteit en nauwkeurigheid zijn van groot belang bij het werk van de Doktersassistent. Hij krijgt te maken met veel gevoelige informatie die onder beroepsgeheim valt en voert diverse werkzaamheden uit volgens strikte protocollen.

Mensen vonden ons op: Job Doktersassistent, Baan Doktersassistent, Doktersassistent Worden, Functie-eisen Doktersassistent, Verantwoordelijkheden Doktersassistent, Functieprofiel Doktersassistent, Wat doet een Doktersassistent, Werken als Doktersassistent.

Doktersassistent worden: Opleiding tot doktersassistent

Om Doktersassistent te worden volgt men een opleiding tot Doktersassistent (MBO). Deze opleiding duurt ongeveer twee tot drie jaar en kan op meerdere manieren gevolgd worden, zoals thuis of part-time bij een MBO instelling.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Doktersassistent, Doktersassistent Worden, Opleidingsniveau Doktersassistent, Scholing Doktersassistent, Studie Doktersassistent, Bijscholing Doktersassistent, Omscholing Doktersassistent.

Organisaties waar een doktersassistent doorgaans werkzaam is

Een Doktersassistent werkt in de zorg en zal daarbij vooral voor publieke organisaties werken.  Er wordt wel steeds meer geprivatiseerd in de zorg, wat het aantal profit instellingen doet groeien.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Doktersassistent, Doktersassistent Worden, Opleidingsniveau Doktersassistent, Scholing Doktersassistent, Studie Doktersassistent, Bijscholing Doktersassistent, Omscholing Doktersassistent.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden doktersassistent

Het salaris van een Doktersassistent ligt tussen de €1517 per maand voor een starter en €2584 per maand voor iemand met ervaring en een meer coördinerende rol. Arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO en er bestaan verschillen tussen voorwaarden voor Doktersassistenten die bij een huisarts werken en diegenen werkzaam bij ziekenhuizen of specialistische praktijken.

Mensen vonden ons op: Salaris Doktersassistent, Loon Doktersassistent, Wat verdien je als Doktersassistent, Salarisschaal Doktersassistent, Salarisindicatie Doktersassistent, Bonus Doktersassistent, CAO Doktersassistent, Brutoloon Doktersassistent, Nettoloon Doktersassistent, Vakantiedagen Doktersassistent, Pensioen Doktersassistent.

Competenties, skills & vaardigheden doktersassistent

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Organiseren
 • Omgaan met details
 • Aanpassingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Doktersassistent, Vaardigheden Doktersassistent, Attitude Doktersassistent, Kwalificaties Doktersassistent, Competentieprofiel Doktersassistent.

Boeken voor het beroep doktersassistent

Wil je meer weten over het beroep doktersassistent? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je doktersassistent bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken doktersassistent te komen.

Basiswerk AG - Medisch-technisch handelen voor doktersassistenten | J. van Amerongen

Nederlands | Druk: 5th 2019 ed. | Paperback | 9789036822886 | 244 pagina's

In dit basiswerk worden de meest voorkomende medisch-technische handelingen voor doktersassistenten uitgewerkt. Daarbij is uitgegaan van de beschikbare beroepsstandaarden. De handelingen worden waar nodig visueel ondersteund met foto's en gevolgd door han...

Basiswerk AG - Geneesmiddelenkennis voor doktersassistenten | J. van Amerongen

Nederlands | Druk: 5th | Paperback | 9789036817387 | 232 pagina's

Basiswerk AG - Geneesmiddelenkennis voor doktersassistenten 5e druk is een boek van J. van Amerongen uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036817387 Dit boek geeft doktersassistenten en praktijkondersteuners (in opleiding) gedegen kennis over g...

Basiswerk AG - Medisch-technisch handelen voor doktersassistenten | J. van Amerongen

Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789036809184 | 226 pagina's

Basiswerk AG - Medisch-technisch handelen voor doktersassistenten 4e druk is een boek van J. van Amerongen uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036809184 Doktersassistenten verrichten veel handelingen op het gebied van de individuele gezondhei...

Mensen vonden ons op: boeken voor Doktersassistent, Doktersassistent ebooks, boek Doktersassistent.

Persoonstypen doktersassistent

Een Doktersassistent is de hele dag met mensen bezig, en vindt het leuk om mensen te helpen of assisteren. Hij heeft goed inzicht in de behoeften van anderen en kan goed luisteren (Gever). Daarnaast moet de Doktersassistent een zekere loyaliteit aan de dokter hebben, hij is betrokken bij de praktijk en zorgt dat deze goed blijft draaien  (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Doktersassistent, Karakter Doktersassistent.

Netwerk doktersassistent

De Doktersassistent brengt veel tijd door met patiënten, vanaf het moment dat ze binnen komen tot ze weer weg zijn. Hierbij staat de Doktersassistent onder supervisie van de arts. In een grote praktijk of ziekenhuis lopen meerdere Doktersassistenten rond, die dan veel met elkaar in contact zullen zijn.

Mensen vonden ons op: Collega’s Doktersassistent, Medewerkers Doktersassistent.

Is het beroep doktersassistent iets voor jou?

Zou je graag doktersassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als doktersassistent bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Doktersassistent, beroepskeuzetest Doktersassistent, beroep Doktersassistent kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden doktersassistent

Zoals wel vaker het geval in de zorg, bestaat er een tekort aan Doktersassistenten. De arbeidsmarkt voor de Doktersassistent is dus zeer gunstig. Vanuit de functie van Doktersassistent kan men doorstromen naar een functie van praktijkondersteuner. Hiervoor is wel extra scholing nodig.

Arbeidsmarktperspectief score doktersassistent

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep doktersassistent. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Doktersassistent, Promotie mogelijkheden Doktersassistent, Carriere Doktersassistent.

Solliciteren op de functie doktersassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als doktersassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor doktersassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als doktersassistent. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Doktersassistent, CV Doktersassistent, sollicitatie Doktersassistent.

Interviews met doktersassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen doktersassistent

Vacatures doktersassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Doktersassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Doktersassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Doktersassistent ondersteunt en adviseert de dokter(s) in een medische praktijk of ziekenhuis. Een Doktersassistent bij een huisarts, heeft meer administratieve taken dan die in een ziekenhuis en is vaker het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Hij plant afspraken in, ontvangt patiënten tijdens spreekuur en verstrekt (medische) informatie aan patiënten of betrokkenen.

Beoordeling Doktersassistent

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Doktersassistent' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Doktersassistent

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hoeveel verdien je netto als je bruto 2398 per mndn van 40uur gaat werken? schaal 5?

Door: FiFI

Ik doe vmbo kader kan ik doktersassistente worden alvast bedankt!

Door: Anoniem

Tuurlijk kan je met kader dokterassitente worden :)

Door: Tweet

ik volg nu mbo apothekersassisten ben bijna afgestudeerd kan ik hier na het mbo doktersassistent gaan doen.? alvast bedankt

Door: ssl

Dit kan zonder probleem.M.vr.gr.

Door: dokterassistent

Hallo,

Mijn vriendin werkt bij de tandartsen praktijk als balie medewerker. Ze wil graag een opleiding tot dokterassistenten volgen, maar ze kan geen plekje vinden voor de BBL-traject (werkplekje) Wij kan haar helpen? Alvast bedankt.

Door: Cynthia

Het is mij gelukt via de kennissenkring.Vraag aan iedereen welke dokter ze hebben en neemt contact met deze practijk.Als je volhoudt sucses verzekerd.Gr.

Door: Marja

Kan je dit later gaan doen met een mavo diploma ?

Door: Ano

De bovenstaande tekst goed lezen,dan kom je er wel uit,denk ik.Gr.Ria

Door: Ria

Reageer op dit beroep