Technisch Oogheelkundig Assistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Technisch Oogheelkundig Assistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep technisch oogheelkundig assistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je technisch oogheelkundig assistent wordt.

 

Wat is een Technisch Oogheelkundig Assistent?

Een Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA, maar niet te verwarren met de Technisch Onderwijsassistent) is een assistent van een oogarts

Onder toezicht van een oogarts onderzoekt een TOA  het oog, waarbij hij kijkt naar bijvoorbeeld  het gezichtsveld,  de oogdruk of naar de brilsterkte. Deze onderzoeken voert een TOA zelfstandig uit. De TOA heeft een aantal ondersteunende werkzaamheden, zoals het bijhouden van de administratie, het schoonhouden van de werkplek en apparatuur en het eventueel assisteren bij verschillende oogheelkundige ingrepen. Een TOA is ook betrokken bij de nazorg van cliënten. Daarnaast houdt een TOA zelfstandig spreekuren en intakegesprekken.

Het is belangrijk dat een TOA goede communicatieve vaardigheden heeft en een vertrouwensband opbouwt met de cliënten. Hij moet in staat zijn de cliënten gerust te stellen, uitleg te geven en verschillende vragen te beantwoorden. Een TOA komt in aanraking met cliënten van allerlei leeftijden die kampen met verschillende problemen aan het oog (zoals visuele problemen, irritaties, aandoeningen of afwijkingen).

Een TOA kan eventueel visuele hulpmiddelen voorschrijven en een cliënt verwijzen naar een opticien, huisarts of optometrist.

Een TOA staat altijd onder supervisie van een oogarts die eindverantwoordelijkheid draagt voor de cliëntenzorg.

Een TOA werkt bijna altijd parttime en werkt voornamelijk in een ziekenhuis of in een oogheelkundige praktijk. Een TOA werkt altijd in loondienst en komt tijdens het werkt in aanraking met optometristen, opticiens, assistenten en (huis)artsen.Wil je werken als Technisch Oogheelkundig Assistent?

Werk je al als Technisch Oogheelkundig Assistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Technisch Oogheelkundig Assistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Technisch Oogheelkundig Assistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Technisch Oogheelkundig Assistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Opticien
 • Huisarts
 • Oogarts
 • Optometrist
 • Cliënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Technisch Oogheelkundig Assistent

Wat verdient een Technisch Oogheelkundig Assistent?

Het salaris van een TOA ligt tussen de  €1600 en €2600 per maand.

Dit is de salarisindicatie voor een 36 urige werkweek. De meeste TOA's werken parttime.

Je salaris is afhankelijk van het bedrijf of de instelling waar je werkt. Het bovenstaande salaris geldt voor een TOA die werkt de oogheelkundige afdeling van een ziekenhuis (71 % van de TOA's werkt in ziekenhuizen en 14 % in een academisch ziekenhuis).

Salarisschaal Technisch Oogheelkundig Assistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Technisch Oogheelkundig Assistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Technisch Oogheelkundig Assistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Technisch Oogheelkundig Assistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Technisch Oogheelkundig Assistent vacatures

Vacature docent PIE FTE ( of TOA PIE )
Maandag
Jij hebt de kennis en kunde. De volgende generatie straks ook. Ik zal eerlijk zijn. Voor ik begon bij maandag had ik nooit gehoord over PIE. Toen ik “Docent PIE” …
Vacature Technisch Onderwijsassistent (TOA)
Johan de Witt Scholengroep
Johan de Witt Scholengroep zoekt een Technisch Onderwijsassistent (TOA) te HBO geplaatst op 08-10-2020 TOA in Den Haag Omschrijving: Beste docent, In tijden waarin docenten schaars zijn, kunnen we beter …
Vacature TOA Scheikunde / Biologie
Laar & Berg
Laar & Berg zoekt een TOA Scheikunde / Biologie te MBO geplaatst op 08-10-2020 Alberdingk Thijm Scholen Laar&Berg is per direct op zoek naar een: TOA Scheikunde/Biologie (0,6 fte) Dit …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Technisch Oogheelkundig Assistent

Wat is de toekomst van Technisch Oogheelkundig Assistent?

Op het moment is er voldoende werk te vinden voor een TOA. Een TOA is een belangrijke assistent voor een oogarts en de vooruitzichten zijn dat oogartsen steeds meer gebruik gaan maken van Technisch Oogheelkundig Assistenten. Dit betekend dat de werkgelegenheid zal groeien.

Hoe meer werkervaring je hebt, hoe meer verantwoordelijkheden je zal hebben.

Baankans Technisch Oogheelkundig Assistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Technisch Oogheelkundig Assistent worden: Opleidingen tot Technisch Oogheelkundig Assistent

Wil je Technisch Oogheelkundig Assistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Technisch Oogheelkundig Assistent.

Hoe word je een Technisch Oogheelkundig Assistent? 

Om een TOA te worden moet je de vierjarige MBO niveau-4 opleiding Technisch Oogheelkundig Assistent hebben afgerond.

 

Je zou een vervolgopleiding kunnen gaan doen, zoals de HBO opleidingen voor Optometrist, Orthoptist of EEG-Laborant

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Technisch Oogheelkundig Assistent

Er zijn geen opleidingen Technisch Oogheelkundig Assistent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Technisch Oogheelkundig Assistent in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen of doorgroeien tot Technisch Oogheelkundig Assistent

Als je Technisch Oogheelkundig Assistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Technisch Oogheelkundig Assistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Technisch Oogheelkundig Assistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Technisch Oogheelkundig Assistent?

Competenties en Vaardigheden Technisch Oogheelkundig Assistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Technisch Oogheelkundig Assistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Technisch Oogheelkundig Assistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Technisch Oogheelkundig Assistent

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Technisch Oogheelkundig Assistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Technisch Oogheelkundig Assistent. Als Technisch Oogheelkundig Assistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Technisch Oogheelkundig Assistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Technisch Oogheelkundig Assistent

Vakkennis voor een Technisch Oogheelkundig Assistent

Het is voor een Technisch Oogheelkundig Assistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Technisch Oogheelkundig Assistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Technisch Oogheelkundig Assistent


Werkervaring Technisch Oogheelkundig Assistent

Het is voor een startend Technisch Oogheelkundig Assistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Technisch Oogheelkundig Assistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Doktersassistent, Operatieassistent, Opticien .

Iets anders leren?

Is Technisch Oogheelkundig Assistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Technisch Oogheelkundig Assistent

Met wie werkt een Technisch Oogheelkundig Assistent samen? 

Een TOA werkt onder toezicht van een oogarts. Tijdens het werkt komt een TOA regelmatig in contact met huisartsen, opticiens en optometristen. Dit bijvoorbeeld omdat cliënten doorverwezen moeten worden naar een van hen, of omdat cliënten door hen zijn doorverwezen naar de oogarts. Een TOA kan samenwerken met andere assistenten.

Een TOA komt in aanraking met cliënten van verschillende leeftijden die kampen met oogproblemen.


 • Opticien
 • Huisarts
 • Oogarts
 • Optometrist
 • Cliënt
Technisch Oogheelkundig Assistent


Organisaties waar een Technisch Oogheelkundig Assistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Technisch Oogheelkundig Assistent meestal werkt.

Waar werkt een Technisch Oogheelkundig Assistent?

 • Ziekenhuis (Oogheelkundige Afdeling)
 • Oogartsen praktijk

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Technisch Oogheelkundig Assistent

Waar kun je het beste werken als Technisch Oogheelkundig Assistent? Hieronder vind je de best door de Technisch Oogheelkundig Assistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Technisch Oogheelkundig Assistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Technisch Oogheelkundig Assistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Technisch Oogheelkundig Assistent.

Welke competenties heeft een Technisch Oogheelkundig Assistent nodig?

Een Technisch Oogheelkundig Assistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Technisch Oogheelkundig Assistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Technisch Oogheelkundig Assistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Technisch Oogheelkundig Assistent nodig? 

Je moet betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten en je moet rekening houden met de behoeftes van anderen (Gever).

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn en nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Technisch Oogheelkundig Assistent


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Technisch Oogheelkundig Assistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Technisch Oogheelkundig Assistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Technisch Oogheelkundig Assistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Technisch Oogheelkundig Assistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Technisch Oogheelkundig Assistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Technisch Oogheelkundig Assistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Technisch Oogheelkundig Assistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Technisch Oogheelkundig Assistent iets voor je?

Zou je graag Technisch Oogheelkundig Assistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Technisch Oogheelkundig Assistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Technisch Oogheelkundig Assistent

sylvia s

ik werk al jaren op een oogheelkundige afdeling,maar het gaat nog steeds niet vervelen.Het blijft een geweldig vak.

Diana

Hartelijk Dank, Chantal. Sorry voor de late reactie!  Ik heb nu een oogartspraktijk gevonden die mij wilt opleiden en een deel van de kosten wil vergoeden, via de BBL weg. Weet iemand hoe duur deze opleiding in het totaal gaat kosten.??Ik kan er helaas geen duideijke informatie over vinden.?? dat zou erg fijn zijn .  alvast bedankt

Thea

Hallo Diana,kijk eens op de site,www.umcutrecht.nl,Ik denk dat je daar antwoord vindt op je vraag.H.Gr.

Anky

Is er een mogelijkheid om opleiding voor TOA partime te volgen? En moet je hiervoor meteen een stage plek hebben?  

Hannie

Dit moet mogelijk zijn,zie bovenstaande reacties,sucses.

Nima

Hai!   Ik wil heel graag de BBL opleiding gaan volgen. Echter kan ik bijna geen stageplaatsen vinden. Welke organisaties zijn bereidt om stagiaires van buiten de organisatie aan te nemen? Een interne opleiding vind ik ook geen probleem. Ook vind ik heel weinig informatie op internet over het beroep en de werkgelegenheid in Nederland voor een TOA. Ik hoop dat jullie mij wat meer kunnen vertellen.   groetjes Nima

Henri

Even twee  opm.voor de duidelijkheid,BBl = werken en leren----BOL=school en stage.Dus je bent op zoek naar een BOL-opl..In ziekenhuizen waar de TOAs,de oogartsen assisteren.worden de TOAs,vaak intern opgeleid(doorsroming).wordt moeilijk voor een "buitenstaander".Ik adviseer via deze weg ,je doel te bereiken.De verwachting is dat de vraag naar TOAs,door de vergrijzing snel zal groeien.Sucses

Toa

Salarisindicatie TOA: max.  2900,- euro / functiegroep 45.

Diana

ik zou graag deze opleiding willen volgen ik ben een gediplomeerde doktersassistente. De opleiding TOA duurt dan 2 jaar? Regio Utrecht is voor mij wel veer rijden. Zijn er ook opties voor Regio Arnhem?

Chantal

Hallo Diana,ik weet dat er ziekenhuizen zijn die deze assistenten zelf opleiden,bv.het Haga-ziekenhuis.Misschien het ziekenhuis in Arnhem ook wel.H.Gr.

Salma

Nemen ze ook mensen aan met hoofddoek?

Thea

Natuurlijk nemen wij mensen aan met een hoofddoek.Enkele eisen;de juiste papieren en de Ned.taal beheersen.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar