Doktersassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Doktersassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Doktersassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je Doktersassistent wordt.

 

Wat is een Doktersassistent?

Een Doktersassistent is de assistent van een dokter. Een Doktersassistent ondersteunt en adviseert de dokter(s) in een medische praktijk of ziekenhuis. Een Doktersassistent met veel verantwoordelijkheden wordt ook Praktijkondersteuner genoemd.

Doktersassistenten in het ziekenhuis werken vaak op een polikliniek of op de specialistische afdelingen. Soms werken ze ook bij een Arbodienst of schoolartsendienst.Wat doet een Doktersassistent?

Een Doktersassistent bij een huisarts heeft meer administratieve taken dan die in een ziekenhuis. De Doktersassistent is vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Hij of zij plant afspraken in, ontvangt patiënten tijdens spreekuur en verstrekt (medische) informatie aan patiënten of betrokkenen. In de behandelkamer ondersteunt de Doktersassistent de (huist)artst bij de uitvoering van kleine ingrepen en soms voert hij zelf kleine medische handelingen uit.

Het werk van de Doktersassistent heeft een grote communicatieve kant. Niet alleen moet hij patiënten informeren, hij moet ze ook gerust kunnen stellen, troosten en een luisterend oor kunnen bieden. Daarnaast zal de Doktersassistent patiënten en betrokkenen vaak adviseren en moet hij in kunnen schatten hoe ernstig problemen zijn, alvorens een afspraak te maken.

Een Doktersassistent krijgt met een grote diversiteit aan mensen te maken die kampen hebben met de meest uiteenlopende klachten. Daarnaast heeft hij de praktisch-ondersteunende klussen als het bijhouden van de medische en financiële administratie en de inventaris, het op orde houden van wacht- en behandelkamer, postafhandeling en agendabeheer.

Integriteit en nauwkeurigheid zijn van groot belang bij het werk van de Doktersassistent. Hij of zij krijgt te maken met veel gevoelige informatie die onder beroepsgeheim valt en voert diverse werkzaamheden uit volgens strikte protocollen.

Wil je werken als Doktersassistent?

Werk je al als Doktersassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Doktersassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Doktersassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Doktersassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

82


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Doktersassistent

Wat verdient een Doktersassistent?

Het salaris van een Doktersassistent ligt tussen de €2000 per maand voor een starter en €3500 per maand voor iemand met ervaring en een meer coördinerende rol, zoals een Praktijkondersteuner.

Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld. Het gemiddelde salaris van een Doktersassistent ligt rond de €2600,- bruto per maand.

De Arbeidsvoorwaarden van een Doktersassistent zijn vastgelegd in de CAO. Er bestaan verschillen tussen voorwaarden voor Doktersassistenten die bij een huisarts werken en diegenen werkzaam bij ziekenhuizen of specialistische praktijken.

Volgens de nieuwe CAO huisartsenzorg 2019-2020 zijn de startsalarissen voor de doktersassistenten:

  • Salaris Doktersassistent (beginnend) is dat volgens schaal 4 (conform FWHZ) € 2.012,-
  • Salaris Praktijkondersteuner (beginnend) is dat volgens schaal 7 (conform FWHZ) € 2.949,-

Salarisschaal Doktersassistent

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Doktersassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Doktersassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Doktersassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Doktersassistent vacatures

Vacature Stage Doktersassistent(e)
CareAbout
Ben jij in het laatste jaar van je studie tot Doktersassistent en op zoek naar een leuke, leerzame stage (BOL)? Wil jij je carrière een vliegende start geven en de …
Vacature doktersassistent
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Met deze bijbaan kun je samen met jouw collega’s een mooie bijdrage leveren aan geneesmiddelenonderzoek in de stad Groningen. Studeer jij geneeskunde / verpleegkunde / bewegingswetenschappen / biomedische wetenschappen …
Vacature Doktersassistent
Luba
Functieomschrijving Als doktersassistent in deze praktijk ben jij, samen met je collega's, verantwoordelijk voor het telefonisch te woord staan van de patiënten. Je voert triage-gesprekken en beheert de agenda's voor …
Vacature Doktersassistent(e) ziekenhuis
Luba
Functieomschrijving Als doktersassistente is een groot deel van je werkzaamheden praktisch. Je assisteert de arts onder andere bij diverse verrichtingen, en je voert zelf ook binnen de kaders van je …
Vacature Doktersassistent huisartsenpraktijk
Luba
Functieomschrijving Als doktersassistent in deze praktijk ben jij, samen met je collega's, verantwoordelijk voor het telefonisch te woord staan van de patiënten. Je voert triage-gesprekken en beheert de agenda's voor …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Doktersassistent

Wat is de toekomst van Doktersassistent?

Zoals wel vaker het geval in de zorg, bestaat er een tekort aan Doktersassistenten. De arbeidsmarkt voor de Doktersassistent is dus zeer gunstig. Er staan op ieder moment tientallen vacatures doktersassistent open. Vanuit de functie van Doktersassistent kan men doorstromen naar een functie van praktijkondersteuner. Hiervoor is wel extra scholing nodig.

Baankans Doktersassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

82


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Doktersassistent worden: Opleidingen tot Doktersassistent

Wil je Doktersassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Doktersassistent.

Hoe word je een Doktersassistent? 

Om Doktersassistent te worden volgt men een opleiding tot Doktersassistent (MBO). Deze opleiding duurt ongeveer twee tot drie jaar en kan op meerdere manieren gevolgd worden, zoals thuis of part-time bij een MBO instelling.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Doktersassistent

MBO Doktersassistent (niveau 4)
Een Doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Doktersassistent (niveau 4)
MBO Doktersassistent (niveau 4)
Een Doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Doktersassistent (niveau 4)
Doktersassistent MBO 4 - mbo-opleiding voor volwassenen
Lijkt het jou leuk om patiënten te helpen? Kun je je goed in andere mensen inleven en kun je goed organiseren? Dan is deze opleiding echt iets voor jou. Als …
Doktersassistent MBO 4 - mbo-opleiding voor volwassenen
Pathologie - Kennis over ziekteleer opfrissen voor verzorgende, verpleegkundige, doktersassistent etc.
Ziekte, we krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Er wordt veel over gepraat en geschreven. Maar wat weet jij er nou eigenlijk echt van, dat wil zeggen: …
Pathologie - Kennis over ziekteleer opfrissen voor verzorgende, verpleegkundige, doktersassistent etc.
Basisopleiding Doktersassistente E-Learning
Basisopleiding Doktersassistent: Maak kennis met het populaire beroepVragen beantwoorden van patiënten, inschatten wat de ernst is van medische aandoeningen en daadwerkelijk de arts ondersteunen. Ben je een duizendpoot met bovengemiddelde …
Basisopleiding Doktersassistente E-Learning

Omscholen of doorgroeien tot Doktersassistent

Als je Doktersassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Doktersassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Doktersassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Doktersassistent?

Competenties en Vaardigheden Doktersassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Doktersassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Doktersassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Doktersassistent

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Organiseren
Organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Doktersassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Doktersassistent. Als Doktersassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Doktersassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Doktersassistent

Vakkennis voor een Doktersassistent

Het is voor een Doktersassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Doktersassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Doktersassistent

MBO Doktersassistent (niveau 4)
Een Doktersassistent assisteert een huisarts of medisch specialist bij onderzoek, de behandeling van patiënten en administratie. Je moet zorgvuldig werken, of het nu om onderzoek gaat of om het bijhouden …
MBO Doktersassistent (niveau 4)
Pathologie - Kennis over ziekteleer opfrissen voor verzorgende, verpleegkundige, doktersassistent etc.
Ziekte, we krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Er wordt veel over gepraat en geschreven. Maar wat weet jij er nou eigenlijk echt van, dat wil zeggen: …
Pathologie - Kennis over ziekteleer opfrissen voor verzorgende, verpleegkundige, doktersassistent etc.
Basisopleiding Doktersassistente E-Learning
Basisopleiding Doktersassistent: Maak kennis met het populaire beroepVragen beantwoorden van patiënten, inschatten wat de ernst is van medische aandoeningen en daadwerkelijk de arts ondersteunen. Ben je een duizendpoot met bovengemiddelde …
Basisopleiding Doktersassistente E-Learning

Werkervaring Doktersassistent

Het is voor een startend Doktersassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Doktersassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Operatieassistent, Tandartsassistent, Apothekersassistent, Prakijk Ondersteuner Huisartsenzorg .

Iets anders leren?

Is Doktersassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Doktersassistent

Met wie werkt een Doktersassistent samen? 

De Doktersassistent brengt veel tijd door met patiënten, vanaf het moment dat ze binnen komen tot ze weer weg zijn. Hierbij staat de Doktersassistent onder supervisie van de arts. In een grote praktijk of ziekenhuis lopen meerdere Doktersassistenten rond, die dan veel met elkaar in contact zullen zijn.


Doktersassistent


Organisaties waar een Doktersassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Doktersassistent meestal werkt.

Waar werkt een Doktersassistent?

Een Doktersassistent werkt in de zorg en zal daarbij vooral voor publieke organisaties werken.  Er wordt wel steeds meer geprivatiseerd in de zorg, wat het aantal profit instellingen doet groeien.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Doktersassistent

Waar kun je het beste werken als Doktersassistent? Hieronder vind je de best door de Doktersassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Ziekenhuis Gelderse Vallei

Locatie: Gelderland

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Doktersassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Doktersassistent.

Welke competenties heeft een Doktersassistent nodig?

Een Doktersassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Doktersassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Doktersassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Doktersassistent nodig? 

Een Doktersassistent is de hele dag met mensen bezig, en vindt het leuk om mensen te helpen of assisteren. Hij heeft goed inzicht in de behoeften van anderen en kan goed luisteren (Gever). Daarnaast moet de Doktersassistent een zekere loyaliteit aan de dokter hebben, hij is betrokken bij de praktijk en zorgt dat deze goed blijft draaien  (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Doktersassistent


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Doktersassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Doktersassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Doktersassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Doktersassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Doktersassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Doktersassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Doktersassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Doktersassistent iets voor je?

Zou je graag Doktersassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Doktersassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Doktersassistent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Doktersassistent

Vacature Doktersassistent ziekenhuis regio Den Haag
TMI
Ben jij doktersassistent en op zoek naar een nieuwe uitdaging in de omgeving van Den Haag? Dan hebben wij een interessante functie beschikbaar voor jou. Het betreft een functie voor …
Vacature Gezocht doktersassistent Jeugdgezondheidszorg
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Voor JGZ, een onderdeel van de GGD Amsterdam, zijn wij op zoek naar meerdere enthousiaste dokstersassistenten. De cluster Jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft als doelstelling het bevorderen en het beschermen van …
Vacature Doktersassistent
Randstad Recruitment Center
Functieomschrijving Sinds 1 juni is het testbeleid rondom het coronavirus verruimd en mag iedereen, die klachten gerelateerd aan het coronavirus ervaart, zich melden bij de GGD om zich te laten …
Vacature Doktersassistent ziekenhuis regio Breda
TMI
Ben jij doktersassistent en op zoek naar een nieuwe uitdaging in de omgeving van Breda? Dan hebben wij een interessante functie beschikbaar voor jou. Het betreft een functie voor 20 …
Vacature Doktersassistent omgeving Tilburg
TMI
Ben jij doktersassistent en op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan hebben wij een interessante functie voor jou in een zorginstelling in de omgeving van Tilburg. Het betreft een functie …

Actuele blogposts


reacties op Doktersassistent

Joke

Is mijn diploma doktersassistente van ruim 30 jaar geleden nog geldig? In die tijd 8 jaar gewerkt als dokters-apothekersassistente.

Ano

Kan je dit later gaan doen met een mavo diploma ?

Ria

De bovenstaande tekst goed lezen,dan kom je er wel uit,denk ik.Gr.Ria

ssl

ik volg nu mbo apothekersassisten ben bijna afgestudeerd kan ik hier na het mbo doktersassistent gaan doen.? alvast bedankt

dokterassistent

Dit kan zonder probleem.M.vr.gr.

Cynthia

Hallo, Mijn vriendin werkt bij de tandartsen praktijk als balie medewerker. Ze wil graag een opleiding tot dokterassistenten volgen, maar ze kan geen plekje vinden voor de BBL-traject (werkplekje) Wij kan haar helpen? Alvast bedankt.

Marja

Het is mij gelukt via de kennissenkring.Vraag aan iedereen welke dokter ze hebben en neemt contact met deze practijk.Als je volhoudt sucses verzekerd.Gr.

Anoniem

Ik doe vmbo kader kan ik doktersassistente worden alvast bedankt!

Tweet

Tuurlijk kan je met kader dokterassitente worden :)

FiFI

hoeveel verdien je netto als je bruto 2398 per mndn van 40uur gaat werken? schaal 5?

Tweet

Tuurlijk kan je met kader dokterassitente worden :)

Anoniem

Ik doe vmbo kader kan ik doktersassistente worden alvast bedankt!

FiFI

hoeveel verdien je netto als je bruto 2398 per mndn van 40uur gaat werken? schaal 5?

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar