Operatieassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Operatieassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep operatieassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je operatieassistent wordt.

 

Wat is een Operatieassistent?

Een Operatieassistent assisteert een arts of chirurg bij het uitvoeren van een operatie. Tijdens een  operatie werkt de Assistent in een team van anesthesisten, anesthesiemedewerkers en een of meerdere chirurgen of artsen. Deze laatsten treden op als coördinator en geven aan wat er moet gebeuren. Een Operatieassistent komt patiënten van alle leeftijden tegen. Het is afhankelijk van de afdeling waar de Assistent werkt met welke ziektes en aandoeningen hij te maken krijgt.

De taken die een Operatieassistent moet vervullen hangen af van de precieze functie die hij heeft tijdens de operatie; instrumenteren, omlopen en assisteren. Instrumenteren houdt in dat de Assistent de standaard appratuur en instrumenten gebruiksklaar maakt en de juiste instrumenten en materialen aangeeft aan de opererend arts. Omlopen betekent dat de assistent extra materiaal aangeeft aan het steriele team. Assisteren betekent dat de Assistent de opererend arts helpt bij de operatie, wat onder andere het presenteren van weefsels en het helpen bij het hechten inhoudt.

Het is de verantwoordelijkheid van alle Operatieassistenten om de voorbereiding van de operaties te regelen, patiënten zo nodig gerust te stellen en om nauwkeurig op de steriliteit te letten van zowel de patiënt als de instrumenten.

Een Operatieassistent moet oplettend en nauwkeurig kunnen werken en direct kunnen reageren als er complicaties optreden. Een Operatieassistent moet ook stressbestendig en een goed uithoudingsvermogen hebben aangezien sommige operaties uren kunnen duren. 

Een Operatieassistent heeft vak onregelmatige werktijden en kan avond-, nacht- en weekenddiensten moeten draaien.

Wil je werken als Operatieassistent?

Werk je al als Operatieassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Operatieassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Operatieassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Operatieassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Arts
 • Chirurg
 • Anesthesist
 • Anesthesiemedewerker
 • Patiënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2410 tot €3917

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

17


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Operatieassistent

Wat verdient een Operatieassistent?

Het salaris van een Operatieassistent ligt ongeveer tussen de €2410 en €3917. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en van de taken die je verricht. Als leidinggevende kan je meer verdienen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

- 8% vakantietoeslag

- Eindejaarsuitkering

- Onregelmatigheidstoeslagen

Salarisschaal Operatieassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Operatieassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Operatieassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Operatieassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Operatieassistent vacatures

Operatieassistent academisch ziekenhuis in Amsterdam
TMI
Vacature Operatieassistent in Amsterdam Heb jij een opleiding afgerond tot NVZ Operatieassistent ? En heb jij altijd al eens aan de slag willen gaan in een academisch ziekenhuis in Amsterdam? …
Operatieassistent
Erasmus MC
Ben jij operatieassistent en wil je werken op een top-OK dat de meest diverse, complexe en uitdagende ingrepen uitvoert en de beste zorg aan onze patiënten biedt? Locatie Rotterdam Operatieassistent …
Operatieassistent
Ziekenhuis Amstelland
Als operatieassistent ben je werkzaam als omloop, instrumenterende en assisterende bij operaties op diverse disciplines. Je zet de benodigdheden klaar en zorgt tijdens de operatie dat de instrumenten op het …
Operatieassistent | uren in overleg | Noord-Holland
Vacature OK-assistent Operatieassistenten gezocht die klaar zijn voor een nieuwe stap Wij zoeken nieuwe collega’s en hebben je zeer veel te bieden. Werken bij TMI betekent voor jou: De zekerheid …
Operatieassistent in Zuid-Holland
Voor de regio Zuid-Holland hebben wij meerdere functies openstaan voor operatieassistenten. We hebben mogelijkheden voor vaste dienstverbanden en flexibele diensten. Vast dienstverband Voor deze functie is een vast contract bij …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Operatieassistent

Wat is de toekomst van Operatieassistent?

Op het moment is er een te kort aan Operatieassistenten en er is een vrij grote arbeidsmarkt

Je kunt je verder specialiseren in een bepaalde richting, bijvoorbeeld in chirurgie, orthopedie of oogheelkunde. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of je kunt teamleider of praktijkopleider worden.

Baankans Operatieassistent

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

17


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Operatieassistent worden: Opleidingen tot Operatieassistent

Wil je operatieassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Operatieassistent? 

Om Operatieassistent te worden moet je de opleiding Operatieassistent (HBO) gevolgd hebben. Deze opleiding duurt drie jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Operatieassistent

Er zijn geen opleidingen Operatieassistent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Operatieassistent in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie


Netwerk Operatieassistent

Met wie werkt een Operatieassistent samen? 

Een Operatieassistent werkt in een team met anesthesisten, anesthesiemedewerkers en een of meerdere chirurgen of artsen. Tijdens een operatie is de chirurg of arts degene die bepaalt wat er moet gaan gebeuren, hij is dus de coördinator van het team.


 • Arts
 • Chirurg
 • Anesthesist
 • Anesthesiemedewerker
 • Patiënt
Operatieassistent


Organisaties waar een Operatieassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Operatieassistent meestal werkt.

Waar werkt een Operatieassistent?

- Algemeen ziekenhuis

- Academisch ziekenhuis

- Specialistisch ziekenhuis

- Privékliniek

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Operatieassistent

Waar kun je het beste werken als Operatieassistent? Hieronder vind je de best door de Operatieassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Operatieassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Operatieassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Operatieassistent.

Welke competenties heeft een Operatieassistent nodig?

Een Operatieassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Operatieassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Operatieassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Operatieassistent nodig? 

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn, je moet leergierig zijn en je moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Je moet zelfverzekerd en besluitvaardig zijn en je moet doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker)

Bekijk de persoonstypen voor Operatieassistent


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Operatieassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Operatieassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Operatieassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Operatieassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Operatieassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Operatieassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Operatieassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Operatieassistent iets voor je?

Zou je graag Operatieassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Operatieassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Operatieassistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar