Operatieassistent Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Operatieassistent? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep operatieassistent. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je operatieassistent wordt.

 

Wat is een Operatieassistent?

Een Operatieassistent assisteert een arts of chirurg bij het uitvoeren van een operatie. Tijdens een  operatie werkt de Assistent in een team van anesthesisten, anesthesiemedewerkers en een of meerdere chirurgen of artsen. Deze laatsten treden op als coördinator en geven aan wat er moet gebeuren. Een Operatieassistent komt patiënten van alle leeftijden tegen. Het is afhankelijk van de afdeling waar de Assistent werkt met welke ziektes en aandoeningen hij te maken krijgt.

De taken die een Operatieassistent moet vervullen hangen af van de precieze functie die hij heeft tijdens de operatie; instrumenteren, omlopen en assisteren. Instrumenteren houdt in dat de Assistent de standaard appratuur en instrumenten gebruiksklaar maakt en de juiste instrumenten en materialen aangeeft aan de opererend arts. Omlopen betekent dat de assistent extra materiaal aangeeft aan het steriele team. Assisteren betekent dat de Assistent de opererend arts helpt bij de operatie, wat onder andere het presenteren van weefsels en het helpen bij het hechten inhoudt.

Het is de verantwoordelijkheid van alle Operatieassistenten om de voorbereiding van de operaties te regelen, patiënten zo nodig gerust te stellen en om nauwkeurig op de steriliteit te letten van zowel de patiënt als de instrumenten.

Een Operatieassistent moet oplettend en nauwkeurig kunnen werken en direct kunnen reageren als er complicaties optreden. Een Operatieassistent moet ook stressbestendig en een goed uithoudingsvermogen hebben aangezien sommige operaties uren kunnen duren. 

Een Operatieassistent heeft vak onregelmatige werktijden en kan avond-, nacht- en weekenddiensten moeten draaien.

Vind kansrijke banen die bij jouw persoonlijkheid en competenties passen

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kan ervoor kiezen om kansrijke banen en ook omschoolvacatures de voorrang te geven. Na 3 stappen krijg je gelijk jouw unieke baansuggesties te zien die horen bij jouw persoonlijke baanprofiel. Doe nu inspiratie op voor de ontwikkeling van jouw loopbaan!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wil je werken als Operatieassistent?

Werk je al als Operatieassistent en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Operatieassistent worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Operatieassistent, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Operatieassistent in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

 • Arts
 • Chirurg
 • Anesthesist
 • Anesthesiemedewerker
 • Patiënt

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2410 tot €3917

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

71


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Operatieassistent

Wat verdient een Operatieassistent?

Het salaris van een Operatieassistent ligt ongeveer tussen de €2410 en €3917. Je salaris is afhankelijk van je dienstverband en van de taken die je verricht. Als leidinggevende kan je meer verdienen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

- 8% vakantietoeslag

- Eindejaarsuitkering

- Onregelmatigheidstoeslagen

Salarisschaal Operatieassistent

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Operatieassistent

Op zoek naar een nieuwe baan als Operatieassistent? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Operatieassistent. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Operatieassistent vacatures

Vacature Operatieassistent in Enschede
TMI
Wij zijn op zoek naar een operatieassistent voor een ziekenhuis in Enschede. De functie is voor 27 tot 36 uur per week. Heb jij interesse in deze vacature? Neem dan …
Vacature Operatieassistent in Groningen
TMI
Voor een zorginstelling in de provincie Groningen zijn wij op zoek naar meerdere operatieassistenten. Het betreft een functie voor onbepaalde tijd en kan per direct ingaan (startdatum in overleg). Het …
Vacature Operatieassistent in Basel, Zwitserland
TMI
Heb jij wel eens nagedacht over werken in Zwitserland? Niet te ver van huis (ruim een uur vliegen) en toch in een hele andere omgeving? En dit tegen zeer aantrekkelijke …
Vacature Operatieassistent Kinderpatiënten in Utrecht
TMI
Heb jij als operatieassistent affiniteit en bij voorkeur ook werkervaring met kinderpatiënten? En ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Dan hebben wij een interessante vacature voor je beschikbaar …
Vacature Operatieassistent in Bern, Zwitserland
TMI
Ben jij gediplomeerd operatieassistent en sta jij open voor een nieuwe, internationale uitdaging? Zet via ons de stap over de grens en ga aan de slag in het prachtige Zwitserland! …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Operatieassistent

Wat zijn de baankansen voor een Operatieassistent?

Op het moment is er een te kort aan Operatieassistenten en er is een vrij grote arbeidsmarkt

Je kunt je verder specialiseren in een bepaalde richting, bijvoorbeeld in chirurgie, orthopedie of oogheelkunde. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld managementtaken of je kunt teamleider of praktijkopleider worden.

De actuele kans op werk voor een Operatieassistent

Het beroep Operatieassistent is onderdeel van de beroepsfamilie Operatieassistenten. De kans op werk voor de beroepsfamilie Operatieassistenten is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

71

Baankans Operatieassistent

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Operatieassistent worden: Opleidingen tot Operatieassistent

Wil je Operatieassistent worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Operatieassistent.

Hoe word je een Operatieassistent? 

Om Operatieassistent te worden moet je de opleiding Operatieassistent (HBO) gevolgd hebben. Deze opleiding duurt drie jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Operatieassistent

Er zijn geen opleidingen Operatieassistent aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Operatieassistent in werkt

Bekijk alle opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Omscholen tot Operatieassistent

Als je je wilt omscholen tot Operatieassistent is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Operatieassistent zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Operatieassistent dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Operatieassistent

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Operatieassistent

Als je Operatieassistent wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Operatieassistent zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Operatieassistent

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Operatieassistent?

Competenties en Vaardigheden Operatieassistent

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Operatieassistent nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Operatieassistent nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Operatieassistent

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Operatieassistent

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Operatieassistent. Als Operatieassistent wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Operatieassistent:


zie volledige beschrijving persoonstype Operatieassistent

Vakkennis voor een Operatieassistent

Het is voor een Operatieassistent ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Operatieassistent zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Operatieassistent


Werkervaring Operatieassistent

Het is voor een startend Operatieassistent die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Operatieassistent is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Anesthesiemedewerker, Chirurg, Anesthesist .

Iets anders leren?

Is Operatieassistent het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Operatieassistent

Met wie werkt een Operatieassistent samen? 

Een Operatieassistent werkt in een team met anesthesisten, anesthesiemedewerkers en een of meerdere chirurgen of artsen. Tijdens een operatie is de chirurg of arts degene die bepaalt wat er moet gaan gebeuren, hij is dus de coördinator van het team.


 • Arts
 • Chirurg
 • Anesthesist
 • Anesthesiemedewerker
 • Patiënt
Operatieassistent


Organisaties waar een Operatieassistent werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Operatieassistent meestal werkt.

Waar werkt een Operatieassistent?

- Algemeen ziekenhuis

- Academisch ziekenhuis

- Specialistisch ziekenhuis

- Privékliniek

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Operatieassistent

Waar kun je het beste werken als Operatieassistent? Hieronder vind je de best door de Operatieassistent beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Operatieassistent.

Competenties, Skills en Vaardigheden Operatieassistent:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Operatieassistent.

Welke competenties heeft een Operatieassistent nodig?

Een Operatieassistent heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Operatieassistent

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Operatieassistent passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Operatieassistent nodig? 

Je moet analytisch en inzichtelijk zijn, je moet leergierig zijn en je moet nauwkeurig kunnen werken (Waarnemer).

Je moet zelfverzekerd en besluitvaardig zijn en je moet doelgericht kunnen werken (Succesvolle werker)

Bekijk de persoonstypen voor Operatieassistent


Perfectionist


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Operatieassistent

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Operatieassistent

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Operatieassistent

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Operatieassistent

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Operatieassistent dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Operatieassistent belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Operatieassistent. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Operatieassistent iets voor je?

Zou je graag Operatieassistent willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Operatieassistent bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Operatieassistent?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Operatieassistent

Vacature Operatieassistent in Zuid-Holland
TMI
Voor de regio Zuid-Holland hebben wij meerdere functies openstaan voor operatieassistenten. We hebben mogelijkheden voor vaste dienstverbanden en flexibele diensten.Vast dienstverbandVoor deze functie is een vast contract bij TMI voor 7 …
Vacature Operatieassistent in Basel, Zwitserland
TMI
Zou jij als operatieassistent graag een periode aan de slag willen in het prachtige Zwitserland? Dan bieden wij jou nu deze mogelijkheid in een ziekenhuis in de omgeving van Basel! …
Vacature Operatieassistent in Bern, Zwitserland
TMI
Ben jij operatieassistent en zou jij enkele maanden aan de slag willen in het prachtige Zwitserland? Dan bieden wij jou de mogelijkheid om aan de slag te gaan in een …
Vacature Operatieassistent in Noord-Brabant
TMI
Operatieassistenten gezocht die klaar zijn voor een nieuwe stap! Wij zoeken nieuwe collega’s en hebben je zeer veel te bieden. Werken bij TMI betekent voor jou:De zekerheid van een vast …
Vacature Operatieassistent Cataractchirurgie regio Den Haag
TMI
Ga als operatieassistent aan de slag in een privékliniek in de regio van Den Haag. Het betreft een functie voor 27 uur en de werktijden zijn van 7:30 tot 17:00 …

Actuele blogposts


reacties op Operatieassistent

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar