U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Grondwerker

Grondwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een grondwerker? Lees de functieomschrijving.

 

Een Grondwerker houdt zich bezig met eenvoudige graaf- en grondwerkzaamheden bij de aanleg van kabels en buizen (bij bijvoorbeeld de woningbouw), groenvoorzieningen en bij het reinigen van stukken grond. Zo helpt hij bij het aanleggen van glasvezelnetwerken, sleuven, rioolbuizen en huisaansluitingen. Ook zet hij beschoeiingen, plaatst hij lantaarnpalen, legt hij duikers, stelt en plaatst hij straatkolken en zet hij damwanden.

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. Op plekken waar de Kraanmachinist niet kan komen of op plaatsen waar voorzichtigheid geboden is omdat er al buizen of kabels liggen, graaft en dicht de Grondwerker  handmatig. Ook helpt hij bij het egaliseren van de grond. De Grondwerker geeft aanwijzingen aan de Kraanmachinist door middel van handgebaren. Ook geeft hij aanwijzingen aan bijvoorbeeld Kabelleggers. De Grondwerker houdt dus het overzicht en assisteert de anderen.

Er zijn ook Grondwerkers die zich naast de grondwerkzaamheden bezig houden met het meten en uitzetten van grondoppervlaktes door middel van bijvoorbeeld lasers en waterpastoestellen. Het kan ook zijn dat een Grondwerker soms zelf machines moet bedienen.

Mensen vonden ons op: Job Grondwerker, Baan Grondwerker, Grondwerker Worden, Functie-eisen Grondwerker, Verantwoordelijkheden Grondwerker, Functieprofiel Grondwerker, Wat doet een Grondwerker, Werken als Grondwerker.

Grondwerker worden: Opleiding tot grondwerker

 

Geschikte opleidingen om Grondwerker te worden zijn bijvoorbeeld de MBO-opleidingen tot Kraanmachinist of Stratenmaker. Vaak is een opleiding echter niet noodzakelijk om Grondwerker te worden. Het belangrijkst zijn ervaring als Grondwerker en bepaalde certificaten, zoals het VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers)-certificaat en een B- of BE-rijbewijs. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Grondwerker, Grondwerker Worden, Opleidingsniveau Grondwerker, Scholing Grondwerker, Studie Grondwerker, Bijscholing Grondwerker, Omscholing Grondwerker.

Organisaties waar een grondwerker doorgaans werkzaam is

 

Een Grondwerker kan aan de slag bij profit-organisaties, zoals bedrijven die zich toeleggen op grond-, weg- of waterbouw. Deze organisaties zijn uit op winst, dus zij behoren tot de profitsector. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Grondwerker, Grondwerker Worden, Opleidingsniveau Grondwerker, Scholing Grondwerker, Studie Grondwerker, Bijscholing Grondwerker, Omscholing Grondwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden grondwerker

 

Het startsalaris van een Grondwerker ligt zo rond de € 1500,- bruto per maand. Dit bedrag kan oplopen tot zo’n € 2100,-. Het salaris hangt af van de leeftijd, jaren ervaring en opleiding van de Grondwerker.

De secundaire arbeidsvoorwaarden hangen af van het bedrijf waar een Grondwerker werkzaam is. Dan gelden de regels conform de cao die bij het bedrijf hoort, zoals de cao Bouw.

Meestal krijgen Grondwerkers geen dertiende maand, maar wel een reiskosten- en ziektekostenvergoeding. Ook werken Grondwerkers vaak op onregelmatige tijden, waar ze een vergoeding voor kunnen krijgen. 

Mensen vonden ons op: Salaris Grondwerker, Loon Grondwerker, Wat verdien je als Grondwerker, Salarisschaal Grondwerker, Salarisindicatie Grondwerker, Bonus Grondwerker, CAO Grondwerker, Brutoloon Grondwerker, Nettoloon Grondwerker, Vakantiedagen Grondwerker, Pensioen Grondwerker.

Competenties, skills & vaardigheden grondwerker

 • Energie
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Flexibiliteit
 • Coachen
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Grondwerker, Vaardigheden Grondwerker, Attitude Grondwerker, Kwalificaties Grondwerker, Competentieprofiel Grondwerker.

Boeken voor het beroep grondwerker

Wil je meer weten over het beroep grondwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je grondwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken grondwerker te komen.

Handboek grondwerk met paarden | C. Lange

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044711073 | 96 pagina's

Zo beschouwt uw paard u als leider - Correct trainen aan de enkele en dubbele longe - Vrijheidsdressuur: ook volgzaam zonder lijn. Extra: antiangsttraining. Grondwerk is méér dan alleen maar werken met de longe! Als we het begrip heel ruim opvatten, is gr...

Paarden Trainen Aan De Hand | L. Bayley

gedrag omgang grondwerk - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789058775207 | 151 pagina's

Het trainen van paarden aan de hand en het daarmee nauw verwante Natural Horsemanship heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. Steeds meer mensen ontdekken deze manier van trainen als een goede voorbereiding op het rijden, het corrigeren van probl...

Grondwerk met paarden | Inge Teblick

Van spelen tot gymnastiseren - Nederlands | Druk: 2012 | Bindwijze overig | 9789090190747 | 256 pagina's

Een écht boek! Uiteraard over paarden en over paarden trainen. Met lichaamstaal, met druk, met de excellente “X” maar vooral met veel kijken en met de nadruk op het ontwikkelen van "gevoel". Inge integreert een aantal nieuwe inzichten zoals clickertrainin...

Mensen vonden ons op: boeken voor Grondwerker, Grondwerker ebooks, boek Grondwerker.

Persoonstypen grondwerker

 

Persoonstypen die passen bij een Grondwerker zijn succesvolle werker, loyalist en levensgenieter.

Een Grondwerker verricht veel fysiek werk en moet dus over veel energie beschikken. Tevens moet hij zelfverzekerd zijn, want hij beslist wat een Kraanmachinist moet doen als de machinist zelf niet kan zien hoe dicht hij bij bijvoorbeeld kabels zit. Een Grondwerker moet hem dan helpen en juiste aanwijzingen geven (succesvolle werker).

Ook moet een Grondwerker betrouwbaar zijn en zich verantwoordelijk voelen (loyalist).

Tevens is een Grondwerker levendig en optimistisch (levensgenieter).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Grondwerker, Karakter Grondwerker.

Netwerk grondwerker

Een Grondwerker werkt intensief samen met de Kraanmachinist. De Grondwerker geeft hem aanwijzingen. Tevens werkt de Grondwerker samen met Kabelleggers, Stratenmakers en andere mensen die zich bezig houden met het aanleggen van bijvoorbeeld buizen en kabels. Met wie een Grondwerker precies te maken krijgt, hangt natuurlijk wel af van het bedrijf waar hij werkzaam is. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Grondwerker, Medewerkers Grondwerker.

Is het beroep grondwerker iets voor jou?

Zou je graag grondwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als grondwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Grondwerker, beroepskeuzetest Grondwerker, beroep Grondwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden grondwerker

 

In de bouw is relatief weinig werk, dus het kan lastig zijn om een baan als Grondwerker te vinden. Vaak zoeken bedrijven Grondwerkers voor een tijdelijk dienstverband.

Een Grondwerker kan wel doorgroeien, maar moet dan wel cursussen volgen en/of veel ervaring opdoen. Hij kan dan meer leiding gaan geven of organisatorische taken op zich nemen. Ook kan een Grondwerker zich specialiseren.

Arbeidsmarktperspectief score grondwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep grondwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Grondwerker, Promotie mogelijkheden Grondwerker, Carriere Grondwerker.

Solliciteren op de functie grondwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als grondwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor grondwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als grondwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Grondwerker, CV Grondwerker, sollicitatie Grondwerker.

Interviews met grondwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen grondwerker

Vacatures grondwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Grondwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Grondwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Grondwerker houdt zich bezig met eenvoudige graaf- en grondwerkzaamheden bij de aanleg van kabels en buizen (bij bijvoorbeeld de woningbouw), groenvoorzieningen en bij het reinigen van stukken grond. Zo helpt hij bij het aanleggen van glasvezelnetwerken, sleuven, rioolbuizen en huisaansluitingen. Ook zet hij beschoeiingen, plaatst hij lantaarnpalen, legt hij duikers, stelt en plaatst hij straatkolken en zet hij damwanden.

Beoordeling Grondwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Grondwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Grondwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep