Asfaltafwerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Asfaltafwerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep asfaltafwerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je asfaltafwerker wordt.

 

Wat is een Asfaltafwerker?

De 'Asfaltafwerker' werkt binnen een 'asfaltploeg'. Dit is een team van machinisten, balkmannen, asfaltafwerkers, sproeiwagenbestuurders en asfaltuitvoerders dat zich bezig houdt met het aanleggen van asfalt wegen. Binnen dit team werkt de asfaltafwerker rondom de walsen en asfaltmachines.

De werkzaamheden van de Asfaltafwerker bestaan uit het voorbereiden van asfalt, het uitvoeren van asfalt en het afwerken van asfalt. In de praktijk uit zich dit in een verdeling van de werkzaamheden tussen de verschillende asfaltafwerkers: de ene keer bedient hij/zij de strooimachine, de andere keer staat hij/zij 'beneden' en wordt er geveegd of geharkt. Globaal gezien worden de werkzaamheden verdeeld in drie fasen (het voorbereiden, uitvoeren en afwerken). Als eerste worden er controles uitgevoerd m.b.t. het materieel, wordt de beoogde werkwijze en volgorde besproken met de asfaltuitvoerder en wordt het terrein klaar gemaakt voor het 'straten'. Als tweede wordt er door de machine asfalt gelegd, waarna de Afwerker zich zal ontfermen over de randen, naden en hobbels in het wegdek. Tijdens deze fase wordt er ook advies verleend aan de Machinisten, waarbij er wordt gewezen op praktische problemen. Tot slot worden asfaltresten verwijderd, de benodigde afwateringsgaten vrijgemaakt, het gereedschap en materieel schoongemaakt en het terrein schoongemaakt.

Wanneer men klaar is met deze cyclus, zal hetzelfde proces zich weer herhalen op een andere locatie.

Een belangrijk aspect van de functie van Asfaltafwerker bestaat uit het naleven van de veiligheidsvoorschriften. Mogelijke gevaren zijn er te vinden bij het gebruik van de machines (men moet voorkomen dat er ledematen, omstanders of collega's worden overreden) men moet voldoende millieu- en gezondheidsmaatregelen treffen (er dienen maskers gedragen te worden en er mag geen afval 'geloost' worden) en men dient zorg te dragen voor de veiligheid van het doorgaande verkeer en de kwaliteit van de nieuwe en omringende wegen.
 Wil je werken als Asfaltafwerker?

Werk je al als Asfaltafwerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Asfaltafwerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Asfaltafwerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Asfaltafwerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • De Machinist
 • De Balkman
 • Collega Asfaltafwerkers
 • Chauffeur sproeiauto
 • De Asfaltuitvoerder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2012 tot €3129

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Asfaltafwerker

Wat verdient een Asfaltafwerker?

Als Asfaltafwerker val je binnen de CAO Bouwnijverheid, waarin de minimum eisen van de Arbeidsvoorwaarden zijn vastgesteld.

Primair: Het loon hangt af van de leeftijd en werkervaring van de gegadigde. Dit kan variëren tussen de 2012,- en 3129,-  euro Bruto per maand als volwassene. Voor de personen die nog leren en stage lopen zal er een stagevergoeding zijn en voor de personen die klaar zijn met leren, maar nog geen 22 jaar oud zijn, ligt het loon iets onder het bovenstaande bedrag.

Secundair: Aangezien de Asfaltafwerker binnen een particuliere organisatie werkzaam wordt, zijn er geen universele secundaire arbeidsvoorwaarden. De basis bestaat uit de CAO, aangevuld door individuele afspraken met de werkgevers. Hierbij valt te denken aan het aantal vakantiedagen, een dertiende maand, een geregelde ziektekostenverzekering en een collectief pensioen.
 

Salarisschaal Asfaltafwerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Asfaltafwerker

Er zijn geen vacatures Asfaltafwerker aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Asfaltafwerker in werkt.

Meer weten over de sector waar een Asfaltafwerker in werkt

Bekijk werken in Industrie & Productie

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Asfaltafwerker

Wat is de toekomst van Asfaltafwerker?

De Asfaltafwerker heeft de mogelijkheid om binnen dezelfde functie werkzaam te blijven binnen zijn/haar organisatie of bij een concurrerende organisatie.

Daarnaast kan de Asfaltafwerker werkzaam worden als 'Machinist' of 'Balkman' als hij/zij door leert en daarmee doorgroeit binnen de sector. Op termijn zou men zelfs 'hoofdman' kunnen worden, als de benodigde papieren behaald zouden zijn.

Aangezien de wegen begaanbaar dienen te blijven onder alle weersomstandigheden, zullen er ook de komende jaren asfaltafwerkers nodig blijven. Zaken als wisselingen in temperatuur, veelvuldig auto gebruik en het zwaar belasten van wegen zorgen voor schade aan het wegdek, waarvoor de Asfaltafwerker een oplossing kan bieden.

Baankans Asfaltafwerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Asfaltafwerker worden: Opleidingen tot Asfaltafwerker

Wil je Asfaltafwerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Asfaltafwerker.

Hoe word je een Asfaltafwerker? 

Om Asfaltafwerker te worden dient men te beschikken over een MBO-2 diploma in de richting Asfaltafwerking.

Deze opleiding vereist minimaal een behaald VMBO-Kader of Basis diploma. Tevens is het mogelijk om met een MBO-1 diploma, met een HAVO of VWO overgangsbewijs van klas 3 naar klas 4, of met hogere diploma's binnen te stromen. Deze opleiding zal zo'n 2 tot 3 jaar duren.

Wanneer men door wil leren naar 'hogere' asfaltverwerkende functies, kan er gekozen worden voor de opleidingen 'Balkman' en 'Machinist wegenbouw'. Deze MBO-richtingen worden gegeven op niveau 3.

De opleidingskosten bedragen de wettelijk vastgestelde lesgelden, vastgesteld per jaar door de overheid, aangevuld door de boeken, kleding en benodigde gereedschappen.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Asfaltafwerker

Er zijn geen opleidingen Asfaltafwerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Asfaltafwerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Industrie & Productie

Omscholen of doorgroeien tot Asfaltafwerker

Als je Asfaltafwerker wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Asfaltafwerker zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Asfaltafwerker

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Asfaltafwerker?

Competenties en Vaardigheden Asfaltafwerker

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Asfaltafwerker nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Asfaltafwerker nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Asfaltafwerker

Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Asfaltafwerker

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Asfaltafwerker. Als Asfaltafwerker wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Asfaltafwerker:


zie volledige beschrijving persoonstype Asfaltafwerker

Vakkennis voor een Asfaltafwerker

Het is voor een Asfaltafwerker ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Asfaltafwerker zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Asfaltafwerker


Werkervaring Asfaltafwerker

Het is voor een startend Asfaltafwerker die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Asfaltafwerker is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Asfaltafwerker het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Asfaltafwerker

Met wie werkt een Asfaltafwerker samen? 

De Asfaltafwerker komt tijdens zijn/haar werkzaamheden voornamelijk in contact met directe collega's. Tijdens de werkzaamheden staat de Asfaltafwerker

Naast zijn/haar directe collega's kan het zo zijn dat er bij bepaalde klussen contacten worden onderhouden met andere werklieden in de bouwnijverheid of transport sector of met omwonenden van het werkgebied. Deze contacten variëren van het bespreken van de werkzaamheden tot het nuttigen van een gezamenlijk kopje koffie.
 


 • De Machinist
 • De Balkman
 • Collega Asfaltafwerkers
 • Chauffeur sproeiauto
 • De Asfaltuitvoerder
Asfaltafwerker


Organisaties waar een Asfaltafwerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Asfaltafwerker meestal werkt.

Waar werkt een Asfaltafwerker?

De Asfaltafwerker wordt werkzaam bij een particuliere organisatie, welke beoogt winst te maken. Enerzijds kunnen dit grote bouwondernemingen bedragen, zoals BAM, Strukton of Van Wijnen, bedragen. Anderzijds kunnen dit kleine tot middelgrote ondernemingen zijn.

Daar waar men bij de grote bedrijven vaak zal werken aan langdurige klussen, bijvoorbeeld het aanleggen van snelwegen, zal het werk bij de kleine en middelgrote bedrijven vaak iets specialistischer zijn. Zij specialiseren zich bijvoorbeeld in lastigere stukken asfalt of in kortere stukken wegen.

Meer weten over werken in de Productie?

Bekijk werken in Productie

Best beoordeelde werkgevers Asfaltafwerker

Waar kun je het beste werken als Asfaltafwerker? Hieronder vind je de best door de Asfaltafwerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Asfaltafwerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Asfaltafwerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Asfaltafwerker.

Welke competenties heeft een Asfaltafwerker nodig?

Een Asfaltafwerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Asfaltafwerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Asfaltafwerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Asfaltafwerker nodig? 

De Asfaltafwerker is een Loyalist en een Waarnemer.

De persoonlijkheid van de Asfaltafwerker wordt gekenmerkt door een analytische, objectieve, scherpzinnige, gevoelige, volhardende, medelevende, verantwoordelijke, loyale en zorgzame houding. Op sommige momenten kan de Asfaltafwerker echter ook afstandelijk, negatief, koppig, onder-assertief, defensief, onvoorspelbaar, dominant en soms zelfs een beetje paranoïde overkomen.

Tijdens de werkzaamheden weet de Asfaltafwerker een combinatie te maken van zijn goede en slechte eigenschappen: volharding, verantwoordelijkheid, zorgzaamheid en voorzichtigheid zorgen voor een veilige en effectieve arbeidsgeest.

Bekijk de persoonstypen voor Asfaltafwerker


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Asfaltafwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Asfaltafwerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Asfaltafwerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Asfaltafwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Asfaltafwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Asfaltafwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Asfaltafwerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Asfaltafwerker iets voor je?

Zou je graag Asfaltafwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Asfaltafwerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Asfaltafwerker

bert huijbregts

Ik ben op zoek naar werk als asfalt afwerken  Heb 23 jaar bij bam gewerkt in de asfalt  Maar door reorganisatie werd  ik ontslagen  Heb ook mijn vca gehaald  MvG Bert huijbregts 

bert huijbregts

Ik ben op naar werk in de asfalt als afwerker Heb 23 jaar gewerkt  bij bam wegenbouw  Maar door  reorganisatie ben ik mijn baan kwijt Mijn telefoon nr is 0613215012 Heb ook een rijbewijs en vca veilig werken  langs de weg MvG Bert huijbregts 

Willem

Hallo Bert,het is malaise in de wegenbouw.hier hebben veel mensen mee te maken.Probeer het eens via een uitzendburo,sucses.

gabe schols

hallo ik reageer op de vacature asvalt afwerker op beroepen gids.nl. Ik zal eerst wat over mezelf vertellen. Ik ben gabe schols. Ik ben 25 jaar oud en woon samen met mijn lieve vriendin en dochtertje in damwoude (friesland). Ik  heb verder geen ervaring in de wegenbouw. Heb wel ervaring in het verwerken van betonstaal en steigerbouwen. Ben nu steigerbouwer. Ik ben al jaren geintreseerd in een baan in de wegen bouw. Met name de asvalt wegenbouw. Het lijkt mij mij een mooie uitdaging om daarin aan de slag te gaan. Hoop dat jullie mij een baan kunnen aanbieden, en mij het vak willen leren. hoop snel van u te horen. vriendelijke groeten gabe schols

gabe schols

hallo ik reageer op de vacature asvalt afwerker op beroepen gids.nl. Ik zal eerst wat over mezelf vertellen. Ik ben gabe schols. Ik ben 25 jaar oud en woon samen met mijn lieve vriendin en dochtertje in damwoude (friesland). Ik  heb verder geen ervaring in de wegenbouw. Heb wel ervaring in het verwerken van betonstaal en steigerbouwen. Ben nu steigerbouwer. Ik ben al jaren geintreseerd in een baan in de wegen bouw. Met name de asvalt wegenbouw. Het lijkt mij mij een mooie uitdaging om daarin aan de slag te gaan. Hoop dat jullie mij een baan kunnen aanbieden, en mij het vak willen leren. hoop snel van u te horen. vriendelijke groeten gabe schols

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar