U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Natuurkundige

Natuurkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een natuurkundige? Lees de functieomschrijving.

 

Een Natuurkundige doet onderzoek naar en verbetert theorieën, concepten, methoden en technieken met betrekking tot materie, straling en energie. Natuurkundigen bekijken hoe de het menselijk lichaam en het dierlijk lichaam werken, maar zij proberen bijvoorbeeld ook natuurrampen te verklaren. Op die manier proberen we de wereld om ons heen te begrijpen. Zaken waar Natuurkundigen zich mee bezig houden zijn bijvoorbeeld kracht, evenwicht, licht, geluid en beweging. Dat wil zeggen, als er geen moleculaire veranderingen optreden, want anders hoort het bij Scheikunde en niet bij Natuurkunde.

Natuurkundigen hebben zich gespecialiseerd in één of meer van de drie natuurkundige takken. Zo houdt een Theoretisch Natuurkundige zich bezig met het ontwerpen van nieuwe natuurkundige theorieën of het verbeteren van oude theorieën, technieken of concepten. Een Experimenteel Natuurkundige voert experimenten en analyses uit om bestaande theorieën te testen of om een nieuwe theorie te vormen. Een Technisch Natuurkundige past natuurkundige wetten toe in de techniek, dus bijvoorbeeld in apparaten en machines.

Mensen vonden ons op: Job Natuurkundige, Baan Natuurkundige, Natuurkundige Worden, Functie-eisen Natuurkundige, Verantwoordelijkheden Natuurkundige, Functieprofiel Natuurkundige, Wat doet een Natuurkundige, Werken als Natuurkundige.

Natuurkundige worden: Opleiding tot natuurkundige

 

Om Natuurkundige te worden, is de vierjarige WO-opleiding Natuurkunde natuurlijk heel geschikt. Je leert bijvoorbeeld om natuurkundige wetten op te stellen om de natuur te kunnen beschrijven en voorspellen.

In de masterfase kan meestal gekozen worden voor Theoretische of Technische Natuurkunde. Bij de eerste richting ligt de nadruk op bijvoorbeeld het ontwerpen van theoretische modellen, bij de tweede richting ligt de nadruk op het toepassen van natuurkundige verschijnselen in de techniek. Denk bijvoorbeeld aan straling in een magnetron en het omzetten van zonnecellen in energie. Er wordt aandacht besteed aan onderzoek, experimenten en automatiseringstechnieken.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Natuurkundige, Natuurkundige Worden, Opleidingsniveau Natuurkundige, Scholing Natuurkundige, Studie Natuurkundige, Bijscholing Natuurkundige, Omscholing Natuurkundige.

Organisaties waar een natuurkundige doorgaans werkzaam is

 

Een Natuurkundige kan, afhankelijk van zijn specialisatie, bij veel verschillende (profit- en non-profit-) bedrijven werkzaam zijn. Zo kan een Natuurkundige in het bedrijfsleven aan de slag. De Natuurkundige werkt dan bijvoorbeeld mee aan technische vernieuwingen. Ook kan de Natuurkundige gevraagd worden door een automatiseringsbedrijf of een advies- of ingenieursbureau.

Een Natuurkundige kan zich ook richten op het doen van onderzoek. Hij komt dan terecht bij onderzoeksinstituten als het KNMI of TNO of bij een universiteit of andere wetenschappelijke instelling.

Ook kan een Natuurkundige na een master Educatie & Communicatie terecht in het onderwijs. Hij kan dan het vak Natuurkunde doceren. Ook kan de Natuurkundige wetenschapsjournalist worden.

Tevens worden veel Natuurkundigen gevraagd bij banken en verzekeraars, omdat ze goed zijn in het opstellen van modellen en het analyseren van gegevens.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Natuurkundige, Natuurkundige Worden, Opleidingsniveau Natuurkundige, Scholing Natuurkundige, Studie Natuurkundige, Bijscholing Natuurkundige, Omscholing Natuurkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden natuurkundige

 

Een Natuurkundige kan rekenen op zo’n €2200,- tot €4000,- bruto per maand. Het bedrag hangt onder andere af van zijn opleiding, ervaring, leeftijd en precieze werkzaamheden.

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden gelden, hangt af van waar een Natuurkundige werkzaam is. Werkt hij als Leraar, dan gelden andere secundaire arbeidsvoorwaarden dan wanneer een Natuurkundige wetenschappelijk onderzoek doet.

Mensen vonden ons op: Salaris Natuurkundige, Loon Natuurkundige, Wat verdien je als Natuurkundige, Salarisschaal Natuurkundige, Salarisindicatie Natuurkundige, Bonus Natuurkundige, CAO Natuurkundige, Brutoloon Natuurkundige, Nettoloon Natuurkundige, Vakantiedagen Natuurkundige, Pensioen Natuurkundige.

Competenties, skills & vaardigheden natuurkundige

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Discipline
 • Kritisch
 • Innovatief
 • Doorzettingsvermogen
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Natuurkundige, Vaardigheden Natuurkundige, Attitude Natuurkundige, Kwalificaties Natuurkundige, Competentieprofiel Natuurkundige.

Boeken voor het beroep natuurkundige

Wil je meer weten over het beroep natuurkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je natuurkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken natuurkundige te komen.

A Brief History Of Time | Stephen Hawking

From Big Bang To Black Holes - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9780857501004 | 272 pagina's

Was there a beginning of time? Could time run backwards? Is the universe infinite or does it have boundaries? These are just some of the questions considered in an internationally acclaimed masterpiece by one of the world's greatest thinkers. It begins by...

Brief Answers to the Big Questions | Stephen Hawking

the final book from Stephen Hawking - Engels | Druk: 1 | Hardcover | 9781473695986 | 256 pagina's

The world-famous cosmologist and #1 bestselling author of A Brief History of Time leaves us with his final thoughts on the universe's biggest questions in this brilliant posthumous work. Is there a God? How did it all begin? Can we predict the future? Wha...

What If? | Randall Munroe

Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions - Engels | Druk: 1 | Paperback | 9781848549562 | 336 pagina's

Randall Munroe left NASA in 2005 to start up his hugely popular site XKCD 'a web comic of romance, sarcasm, math and language' which offers a witty take on the world of science and geeks. It now has 600,000 to a million page hits daily. Every now and then...

Mensen vonden ons op: boeken voor Natuurkundige, Natuurkundige ebooks, boek Natuurkundige.

Persoonstypen natuurkundige

 

Persoonstypen die passen bij een Natuurkundige zijn Perfectionist en Waarnemer.

Een Natuurkundige dient heel perfectionistisch te zijn. Natuurkundige theorieën moeten met uiterste precisie worden gemaakt om de werkelijkheid zo goed mogelijk te kunnen benaderen. Ook bij het testen van theorieën moet heel nauwkeurig worden gewerkt. Eén klein foutje en er kan niet meer worden vastgesteld of de theorie klopt of niet (Perfectionist).

Ook is een Natuurkundige erg onderzoekend. Hij moet nieuwsgierig zijn en dingen willen uitzoeken. De Natuurkundige moet gegevens analyseren en daarom moet hij inzichtelijk en opmerkzaam zijn (Waarnemer). 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Natuurkundige, Karakter Natuurkundige.

Netwerk natuurkundige

 

Met wie een Natuurkundige in aanraking komt, hangt af van wat voor werk hij doet en bij welk bedrijf. Een Leraar Natuurkunde komt met andere mensen in aanraking dan een Wetenschapper. Over het algemeen zal een Natuurkundige veel samenwerken met Collega Natuurkundigen. Samen ontwerpen zij nieuwe theorieën, testen deze en/of passen deze toe in de techniek. Ook zal een Natuurkundige vaak werken met andere analisten die zich bezighouden met natuurkundige verschijnselen of gerelateerde vakgebieden, zoals Scheikundigen, Biologen, Radiologen, Meteorologen, Geologen en Geofysici. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Natuurkundige, Medewerkers Natuurkundige.

Is het beroep natuurkundige iets voor jou?

Zou je graag natuurkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als natuurkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Natuurkundige, beroepskeuzetest Natuurkundige, beroep Natuurkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden natuurkundige

 

Het arbeidsmarktperspectief voor een Natuurkundige lijkt goed te zijn. Er zijn redelijk veel vacatures te vinden. Ook kan een Natuurkundige, afhankelijk van zijn specialisatie, bij veel verschillende bedrijven en instellingen terecht.

Bij goed functioneren kan een Natuurkundige meer of ingewikkeldere taken op zich krijgen. Hij mag bijvoorbeeld steeds verantwoordelijkere taken op zich nemen of leiding gaan geven aan bijvoorbeeld een onderzoeksgroep.

Arbeidsmarktperspectief score natuurkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep natuurkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Natuurkundige, Promotie mogelijkheden Natuurkundige, Carriere Natuurkundige.

Solliciteren op de functie natuurkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als natuurkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor natuurkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als natuurkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Natuurkundige, CV Natuurkundige, sollicitatie Natuurkundige.

Interviews met natuurkundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen natuurkundige

Vacatures natuurkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Natuurkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Natuurkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Een Natuurkundige doet onderzoek naar en verbetert theorieën, concepten, methoden en technieken met betrekking tot materie, straling en energie. Natuurkundigen bekijken hoe de het menselijk lichaam en het dierlijk lichaam werken, maar zij proberen bijvoorbeeld ook natuurrampen te verklaren. Op die manier proberen we de wereld om ons heen te begrijpen.

Beoordeling Natuurkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Natuurkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Natuurkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep