Klinisch fysicus Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Klinisch fysicus? Lees de functieomschrijving.

Een fysicus is een wetenschapper in de natuurkunde (fysica), en is eigenlijk niet echt een beroep. Een klinisch fysicus is iemand die zijn wetenschappelijke kennis toepast in de gezondheidszorg. De klinische is een van de bekendste toepassingen van de fysica “in de praktijk”. Toch is klinisch fysicus een weinig voorkomend beroep. Dit is omdat voordat men zich ‘klinisch fysicus’ mag noemen, men de postacademische opleiding tot klinisch fysicus (vier jaar) voltooid moet hebben, dus bovenop een afgeronde universitaire studie in de natuurkunde of een vergelijkbare wetenschap. Het beroep is echter wel zo goed als verzekerd van voortbestaan, doordat wettelijk vastligt dat zorginstellingen die werken met ioniserende straling of radioactieve bronnen een klinisch fysicus oproepbaar of beschikbaar moeten hebben.

De klinische fysica kent vijf specialisatiegebieden: radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, audiologie/videologie en algemene klinische fysica. Klinische fysici werken in ziekenhuizen vaak in een adviserende en beleidsmatige rol op deze gebieden. Vaak zijn zij verantwoordelijk voor het functioneren van medische apparatuur, en hebben dus ook een soort controlerende functie. Ook spelen zij vaak een grote rol bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur.

De term ‘klinisch fysicus’ is beschermd, en de beroepsvereniging van klinisch fysici, de NVKF (zo’n 350 leden), houdt een register bij van klinische fysici in opleiding en geregistreerden. De vereniging organiseert daarnaast  wetenschappelijke bijeenkomsten en nascholing voor klinische fysici.

Wil je werken als Klinisch fysicus?

Werk je al als Klinisch fysicus en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Klinisch fysicus worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Klinisch fysicus, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Klinisch fysicus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Biomedisch analist
 • Laborant
 • Ziekenhuishygiënist
 • Chirurg
 • Verpleger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klinisch fysicus

Wat verdient een Klinisch fysicus?

Het startsalaris van de klinisch fysicus is gemiddeld 3000 euro per maand. Klinisch fysicus is echter ook een beroep waarin ervaring loont. Het gemiddelde maximumsalaris is 4600 euro per maand, maar dat er uitzonderingen naar boven plaatsvinden is geen geheim.

Salarisschaal Klinisch fysicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Klinisch fysicus

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Klinisch fysicus

Hoe goed is de toekomst voor de Klinisch fysicus? 

Het arbeidsmarktperspectief voor klinische fysici is relatief goed. Daarbij moet natuurlijk wel beseft worden hoe zwaar het opleidingstraject voor het beroep is. Gezien de status van de functie zijn doorgroeimogelijkheden ook niet heel relevant meer, klinisch fysicus is al een beleidsmatige en adviserende functie, oftewel behorend tot de hoogst mogelijk aangeschreven beroepen.

Baankans Klinisch fysicus

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Klinisch fysicus worden: Opleidingen tot Klinisch fysicus

Hoe word je een Klinisch fysicus? 

Na een afgeronde universitaire studie in de natuurkunde of een vergelijkbare richting kan men beginnen aan de postacademische opleiding tot klinisch fysicus. Deze bestaat uit twee jaar algemene opleiding, en twee jaar specialisatie. Na succesvolle voltooiing van deze opleiding mag men zich officieel ‘klinisch fysicus’ noemen.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Klinisch fysicus

Meer opleidingen Klinisch fysicus

Weet je nog niet of je Klinisch fysicus wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Klinisch fysicus of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Klinisch fysicus

Met wie werkt een Klinisch fysicus samen? 

De klinisch fysicus staat veel in contact met ziekenhuispersoneel. Hiertoe behoren natuurlijk verplegers, artsen en chirurgen, maar ook bijvoorbeeld de biomedisch analist,  de ziekenhuishygiënist en de laborant, om maar een paar voorbeelden te noemen.


 • Biomedisch analist
 • Laborant
 • Ziekenhuishygiënist
 • Chirurg
 • Verpleger
Klinisch fysicus


Organisaties waar een Klinisch fysicus werkzaam is

Waar werkt een Klinisch fysicus meestal? 

De klinisch fysicus werkt voor een ziekenhuis.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Klinisch fysicus

Waar kun je het beste werken als Klinisch fysicus? Hieronder vindt je de best door de Klinisch fysicus beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Klinisch fysicus.

Competenties, Skills en Vaardigheden Klinisch fysicus:

Welke competenties heeft een een Klinisch fysicus nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Klinisch fysicus

Wat voor persoonlijkheid heb je als Klinisch fysicus nodig? 

De klinisch fysicus moet wel een Waarnemer zijn. Zonder een onderzoekend, intellectueel en objectief karakter is het succesvol afronden van de opleiding (zie hierboven) een praktische onmogelijkheid. De hoge kwaliteitseis die de klinisch fysicus handhaaft maakt hem echter ook een Perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Klinisch fysicus


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Klinisch fysicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Klinisch fysicus

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Klinisch fysicus

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Klinisch fysicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Klinisch fysicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Klinisch fysicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Klinisch fysicus. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Klinisch fysicus iets voor je?

Zou je graag Klinisch fysicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Klinisch fysicus bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Klinisch fysicus

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar