Klinisch fysicus worden: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Klinisch fysicus? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Klinisch fysicus, zoals: "Wat doet een Klinisch fysicus?", of "Wat verdient een Klinisch fysicus? of "Hoe word je een Klinisch fysicus?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Klinisch fysicus nodig heeft.Wat is een Klinisch fysicus?

Een fysicus is een wetenschapper in de natuurkunde (fysica), en is eigenlijk niet echt een beroep. Een klinisch fysicus is iemand die zijn wetenschappelijke kennis toepast in de gezondheidszorg. De klinische is een van de bekendste toepassingen van de fysica “in de praktijk”. Toch is klinisch fysicus een weinig voorkomend beroep. Dit is omdat voordat men zich ‘klinisch fysicus’ mag noemen, men de postacademische opleiding tot klinisch fysicus (vier jaar) voltooid moet hebben, dus bovenop een afgeronde universitaire studie in de natuurkunde of een vergelijkbare wetenschap. Het beroep is echter wel zo goed als verzekerd van voortbestaan, doordat wettelijk vastligt dat zorginstellingen die werken met ioniserende straling of radioactieve bronnen een klinisch fysicus oproepbaar of beschikbaar moeten hebben.

De klinische fysica kent vijf specialisatiegebieden: radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, audiologie/videologie en algemene klinische fysica. Klinische fysici werken in ziekenhuizen vaak in een adviserende en beleidsmatige rol op deze gebieden. Vaak zijn zij verantwoordelijk voor het functioneren van medische apparatuur, en hebben dus ook een soort controlerende functie. Ook spelen zij vaak een grote rol bij het aanschaffen van nieuwe apparatuur.

De term ‘klinisch fysicus’ is beschermd, en de beroepsvereniging van klinisch fysici, de NVKF (zo’n 350 leden), houdt een register bij van klinische fysici in opleiding en geregistreerden. De vereniging organiseert daarnaast  wetenschappelijke bijeenkomsten en nascholing voor klinische fysici.

Past het beroep Klinisch fysicus bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures Klinisch fysicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Klinisch fysicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Klinisch fysicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Klinisch fysicus vacatures

Vacature Klinisch Fysicus
Franciscus Gasthuis & Vlietland
Franciscus Gasthuis & Vlietland is een krachtige ziekenhuisorganisatie met 2 ziekenhuislocaties, 3 poliklinieklocaties en een polikliniek in het Oogziekenhuis. De organisatie is ontstaan uit het Sint Franciscus Gasthuis en Vlietland …
Vacature Klinisch Fysicus en stralingsdeskundige
AMC
Intro Ben jij op zoek naar meer innovatie en dynamiek op het gebied van (klinische) fysica en stralingsbescherming? Wil jij uitgedaagd worden in je vak? En samenwerken met een team …
Vacature Klinisch Fysicus en stralingsdeskundige
AMC
Intro Ben jij op zoek naar meer innovatie en dynamiek op het gebied van (klinische) fysica en stralingsbescherming? Wil jij uitgedaagd worden in je vak? En samenwerken met een team …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Klinisch fysicus

Wat verdient een Klinisch fysicus?

Het startsalaris van de klinisch fysicus is gemiddeld 3000 euro per maand. Klinisch fysicus is echter ook een beroep waarin ervaring loont. Het gemiddelde maximumsalaris is 4600 euro per maand, maar dat er uitzonderingen naar boven plaatsvinden is geen geheim.

Salarisschaal Klinisch fysicus

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Klinisch fysicus

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Klinisch fysicus


Klinisch fysicus worden: Opleidingen tot Klinisch fysicus

Wil je Klinisch fysicus worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Klinisch fysicus.

Hoe word je een Klinisch fysicus? 

Na een afgeronde universitaire studie in de natuurkunde of een vergelijkbare richting kan men beginnen aan de postacademische opleiding tot klinisch fysicus. Deze bestaat uit twee jaar algemene opleiding, en twee jaar specialisatie. Na succesvolle voltooiing van deze opleiding mag men zich officieel ‘klinisch fysicus’ noemen.

Opleidingen Klinisch fysicus

HAVO Scheikunde Thuisstudie
Bereid je voor op het officiële staatsexamen HAVO Scheikundecomplete lesstof + examentraining De lessen van de cursus HAVO Scheikunde zijn afgestemd op het staatsexamen, zodat je hier perfect op voorbereid …
HAVO Scheikunde Thuisstudie
VWO Scheikunde Thuisstudie
Bereid je voor op het VWO-diploma Scheikunde complete lesstof + examentraining De molecuulstructuur van parfum bepalen? De juiste brandstof selecteren voor een snijbrander waarmee je spoorrails doorsnijdt? Berekenen hoeveel biomassa …
VWO Scheikunde Thuisstudie
HAVO Scheikunde E-Learning
Bereid je voor op het officiële staatsexamen HAVO Scheikundecomplete lesstof + examentraining De lessen van de cursus HAVO Scheikunde zijn afgestemd op het staatsexamen, zodat je hier perfect op voorbereid …
HAVO Scheikunde E-Learning
VWO Scheikunde E-Learning
Bereid je voor op het VWO-diploma Scheikunde complete lesstof + examentraining De molecuulstructuur van parfum bepalen? De juiste brandstof selecteren voor een snijbrander waarmee je spoorrails doorsnijdt? Berekenen hoeveel biomassa …
VWO Scheikunde E-Learning
Cursus Scheikunde VWO
Heb je als aankomend hbo- of universitair student onvoldoende scheikundekennis? Onze volwaardige cursus scheikunde vwo bereidt jou voor op het staatsexamen, het CCVX-voortentamen of een ander examen. Zo kun je …
Cursus Scheikunde VWOKlinisch fysicus worden: Omscholen tot Klinisch fysicus

Als je je wilt omscholen tot Klinisch fysicus is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Klinisch fysicus zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Klinisch fysicus dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Klinisch fysicus

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Klinisch fysicus

Als je Klinisch fysicus wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Klinisch fysicus zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Klinisch fysicus

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Klinisch fysicus?


Competenties en Vaardigheden Klinisch fysicus:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Klinisch fysicus.

Welke competenties heeft een Klinisch fysicus nodig?

Een Klinisch fysicus heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Discipline
Discipline

Steekwoorden: aanpassingsvermogen, flexibiliteit, overtuigen, luisteren

Omschrijving

De regels en procedures die gelden bij een bedrijf volgen deze mensen zonder moeite. Gedisciplineerde mensen houden zich aan de regels die er gelden, deze regels kunnen ze zelf opgesteld hebben of ze kunnen opgelegd zijn door anderen. Bij veranderingen volgen deze mensen ze over het algemeen op, maar deze mensen kunnen ook ontevredenheden aankaarten.

Sterke punten
De regels volgen, vergt wat flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Meestal zijn gedisciplineerde mensen structureel, ze weten de regels en procedures en kunnen hierdoor dan ook goed gestructureerd werken. Mensen met een ijzersterke discipline zijn meestal goede overtuigers, als zij het ergens niet mee eens zijn, kunnen ze dit op een goede overtuigende manier duidelijk maken. Maar daarnaast zijn deze mensen vaak ook goede luisteraars, zij luisteren naar de regels en passen zich hierop aan.  

Zwakke punten
Mensen die overgediscplineerd zijn kunnen soms stug zijn, ze zijn de flexibiliteit kwijt en houden zich vast aan de regels. Mensen die hard meewerken aan de procedures binnen een bedrijf, kunnen daarin ook doorslaan. Te veel discipline en perfectionisme kan vermoeiend zijn en leiden tot een burn-out.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Vaardigheden Klinisch fysicus

 • Methodisch werken
 • Analytisch vermogen
 • Aandacht voor details
 • Punctueel
 • Kritisch denken
 • Vasthoudendheid
 • Zelfmanagement
 • Luisteren
 • Verbanden leggen
 • Beoordelen
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratie
 • Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid en Eigenschappen Klinisch fysicus

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Klinisch fysicus passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Klinisch fysicus nodig? 

De klinisch fysicus moet wel een Waarnemer zijn. Zonder een onderzoekend, intellectueel en objectief karakter is het succesvol afronden van de opleiding (zie hierboven) een praktische onmogelijkheid. De hoge kwaliteitseis die de klinisch fysicus handhaaft maakt hem echter ook een Perfectionist.

Bekijk de persoonstypen voor Klinisch fysicus


Eigenschappen Klinisch fysicus

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Klinisch fysicus

Wat zijn de baankansen voor een Klinisch fysicus?

Het arbeidsmarktperspectief voor klinische fysici is relatief goed. Daarbij moet natuurlijk wel beseft worden hoe zwaar het opleidingstraject voor het beroep is. Gezien de status van de functie zijn doorgroeimogelijkheden ook niet heel relevant meer, klinisch fysicus is al een beleidsmatige en adviserende functie, oftewel behorend tot de hoogst mogelijk aangeschreven beroepen.

De actuele kans op werk voor een Klinisch fysicus

Het beroep Klinisch fysicus is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen is in de huidige periode matig

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Klinisch fysicus

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Klinisch fysicus

Je kunt als Klinisch fysicus een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Klinisch fysicus is onderdeel van de beroepsfamilie Natuurkundigen en sterrenkundigen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Klinisch fysicus


Organisaties waar een Klinisch fysicus werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Klinisch fysicus meestal werkt.

Waar werkt een Klinisch fysicus?

De klinisch fysicus werkt voor een ziekenhuis.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Netwerk Klinisch fysicus

Met wie werkt een Klinisch fysicus samen? 

De klinisch fysicus staat veel in contact met ziekenhuispersoneel. Hiertoe behoren natuurlijk verplegers, artsen en chirurgen, maar ook bijvoorbeeld de biomedisch analist,  de ziekenhuishygiënist en de laborant, om maar een paar voorbeelden te noemen.


 • Biomedisch analist
 • Laborant
 • Ziekenhuishygiënist
 • Chirurg
 • Verpleger
Klinisch fysicus

Interview met een Klinisch fysicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Klinisch fysicus:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Klinisch fysicus verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Klinisch fysicus?

De beroepen die verwant zijn aan Klinisch fysicus zijn:
Radioloog
Salaris: €5833 tot €10833
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Klinisch Geneticus
Salaris: €6666 tot €12333
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Farmacoloog
Salaris: €1925 tot €4025
Opleiding: HBO WO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s, zoals: "Wat doet een %1$s?", of "Wat verdient een %1$s? of "Hoe word je een %1$s?". Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Klinisch fysicus in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Biomedisch analist
 • Laborant
 • Ziekenhuishygiënist
 • Chirurg
 • Verpleger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3000 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar