U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Tekenaar

Tekenaar worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een tekenaar? Lees de functieomschrijving.

Een tekenaar is iemand die tekent.

Een tekenaar maakt tekeningen om deze te verkopen. Hij kan werkzaam zijn binnen verschillende vormen in de tekenkunst en op verschillende manier geld verdienen aan zijn tekeningen. Zo kan hij werkzaam zijn als cartoonist (dit beroep staat apart omschreven), werkzaam zijn als illustator, werkzaam zijn als portrettekenaar op evenementen, beurzen en markten of kan hij werkzaam zijn als kunsttekenaar en zijn tekeningen laten exposeren en verkopen aan particulieren of bedrijven. Ook kan de tekenaar tekeningen maken voor reclames of voor tekenfilms.

Als de tekenaar werkzaam is als portrettekenaar dan tekent hij op markten, beurzen, festivals of evenementen gezichten van mensen na. Hij weet de gezichten perfect na te tekenen of er juist een karikatuur van te maken. Ook kan hij zijn eigen interpretatie aan iemand zijn gezicht geven.

Als kunsttekenaar maakt de tekenaar tekeningen die hij zelf graag wil maken in de vorm waarin hij zich gespecialiseerd heeft (bijvoorbeeld tekeningen van mensen of omgevingen). De tekenaar gaat bij galeries langs om te kijken of deze zijn kunst willen exposeren en willen verkopen. 

Als reclametekenaar werkt de tekenaar voor bedrijven of instellingen die hem inhuren om tekeningen voor hun reclame's te maken. Voor bedrijven reclames tekenen zorgt vaak voor de grootste inkomstenbron.

Daarnaast kan de tekenaar ook werkzaam zijn als tekenaar voor tekenfilms waarin hij tekeningen volgens een script maakt. Deze tekeningen worden later door een animator geanimeerd en ''levend'' gemaakt. 

De tekenaar is vaak iemand die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Hij kan goed tekenen en kan hiermee zijn brood verdienen. De tekenaar moet, naast goed kunnen tekenen, ook verstand hebben van het maken van reclame en weten hoe hij zichzelf moet promoten en in de kaart moet weten te spelen.

Mensen vonden ons op: Job Tekenaar, Baan Tekenaar, Tekenaar Worden, Functie-eisen Tekenaar, Verantwoordelijkheden Tekenaar, Functieprofiel Tekenaar, Wat doet een Tekenaar, Werken als Tekenaar.

Tekenaar worden: Opleiding tot tekenaar

Alhoewel er geen specifieke tekenopleidingen zijn zijn er wel veel cursussen of workshops tekenen te volgen. Deze worden over het algemeen door ervaren tekenaars gegeven. Daarnaast kan de tekenaar ook geen studeren aan een reguliere kunstacademie. Deze zijn over het algemeen HBO en vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Tekenaar, Tekenaar Worden, Opleidingsniveau Tekenaar, Scholing Tekenaar, Studie Tekenaar, Bijscholing Tekenaar, Omscholing Tekenaar.

Organisaties waar een tekenaar doorgaans werkzaam is

De tekenaar kan afhankelijk en zelfstandig werken maar ook werkzaam zijn voor bedrijven.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Tekenaar, Tekenaar Worden, Opleidingsniveau Tekenaar, Scholing Tekenaar, Studie Tekenaar, Bijscholing Tekenaar, Omscholing Tekenaar.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden tekenaar

Voor het salaris van de tekenaar valt geen precieze indicatie te geven. Dit hangt af van de tekenaar in kwestie en welke opdrachten hij aanneemt. Een bekende tekenaar die exposeert zal bijvoorbeeld meer verdienen dan een nog onbekende tekenaar die zijn tekeningen aan de man probeert te brengen. Ook verdient een tekenaar die voor reclames wil werken meer dan een tekenaar die alleen portretten tekent (alhoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn). Voor het salaris valt dus geen precieze indicatie te geven.

Mensen vonden ons op: Salaris Tekenaar, Loon Tekenaar, Wat verdien je als Tekenaar, Salarisschaal Tekenaar, Salarisindicatie Tekenaar, Bonus Tekenaar, CAO Tekenaar, Brutoloon Tekenaar, Nettoloon Tekenaar, Vakantiedagen Tekenaar, Pensioen Tekenaar.

Competenties, skills & vaardigheden tekenaar

 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Ambitie
 • Innovatief
 • Accuratesse
 • Goed in tekenen
Mensen vonden ons op: Kennis Tekenaar, Vaardigheden Tekenaar, Attitude Tekenaar, Kwalificaties Tekenaar, Competentieprofiel Tekenaar.

Boeken voor het beroep tekenaar

Wil je meer weten over het beroep tekenaar? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je tekenaar bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken tekenaar te komen.

Kinderen geven tekens | Th. Foks-Appelman

de betekenis van kindertekeningen en kinderspel vanuit het perspectief van de analytische psychologie - Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789059720503 | 161 pagina's

Wat kan een kindertekening ons vertellen over de emotionele toestand van een kind? Hoe kunnen we in een tekening de signalen herkennen die kinderen ons proberen te geven? In Kinderen geven tekens worden kindertekeningen beschreven en geanalyseerd vanaf de...

Nieuwe Leestekenwijzer | Peter van der Horst

Handboek voor het gebruik van leestekens en andere tekens - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044136708 | 388 pagina's

Leestekens zijn heel belangrijk. Als ze goed worden toegepast, kunnen ze een tekst begrijpelijker maken. In dit handboek vindt u alle informatie over de 'echte' leestekens, zoals punt, komma, puntkomma, dubbele punt, vraagteken, haakjes, uitroepteken en a...

Gezichtuitdrukkingen leren tekenen | Jean Pierre Lamérand

modellenboek voor de tekenaar - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044727982 | 32 pagina's

Het gezicht is het meest expressieve lichaamsdeel en daarom is het tekenen ervan een geweldige uitdaging. Het zijn voornamelijk de emoties die zo moeilijk weer te geven zijn. Aan de hand van dit boek met meer dan 200 voorbeelden kunnen tekenaars en illust...

Mensen vonden ons op: boeken voor Tekenaar, Tekenaar ebooks, boek Tekenaar.

Persoonstypen tekenaar

Een tekenaar is iemand die goed moet waarnemen om zo zijn tekeningen tot in het uiterste detail te kunnen tekenen. De tekenaar let op de details en op de dingen die hij graag wil vormgeven en verwerkt dit in zijn kunst (waarnemer). Daarnaast werkt de tekenaar secuur en accuraat om zo alles perfect op papier te krijgen (perfectionist).

De meeste tekenaars hebben van hun hobby hun beroep gemaakt en zijn dus echte levensgenieters.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Tekenaar, Karakter Tekenaar.

Netwerk tekenaar

Het netwerk van de tekenaar kan (afhankelijk van de tekenaar in kwestie) bestaan uit galeriehouders (die zijn kunst in hun galeries exposeren), kopers of mensen die hij natekent en wiens portretten hij verkoopt of de bedrijven waarvoor hij reclames tekent.

Mensen vonden ons op: Collega’s Tekenaar, Medewerkers Tekenaar.

Is het beroep tekenaar iets voor jou?

Zou je graag tekenaar willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als tekenaar bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Tekenaar, beroepskeuzetest Tekenaar, beroep Tekenaar kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden tekenaar

Het arbeidsmarktperspectief is verschillend en afhankelijk per tekenaar. Zo is er meer werkgelegenheid voor een tekenaar die portetten en reclames wil tekenen en is de kans om van de kunst te kunnen leven voor een tekenaar die alleen wil exposeren afhankelijk van de huidige financiële situatie van het land en of mensen geld aan kunst willen uitgeven.

Arbeidsmarktperspectief score tekenaar

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep tekenaar. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Tekenaar, Promotie mogelijkheden Tekenaar, Carriere Tekenaar.

Solliciteren op de functie tekenaar

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als tekenaar dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor tekenaar belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als tekenaar. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Tekenaar, CV Tekenaar, sollicitatie Tekenaar.

Interviews met tekenaar

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen tekenaar

Vacatures tekenaar

Op zoek naar een nieuwe baan als Tekenaar? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Tekenaar. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een tekenaar is iemand die tekent. Een tekenaar maakt tekeningen om deze te verkopen. Hij kan werkzaam zijn binnen verschillende vormen in de tekenkunst en op verschillende manier geld verdienen aan zijn tekeningen.

Beoordeling Tekenaar

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Tekenaar' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Tekenaar

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep