Cartoonist Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Cartoonist? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep cartoonist. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je cartoonist wordt.

Wat is een Cartoonist?

Een cartoonist is iemand die gespecialiseerd is in het tekenen van cartoons.

De cartoonist maakt cartoons voor kranten, tijdschriften of advertenties. Een cartoon is een humoristische tekening waarin de cartoonist door middel van zijn tekeningen grappen maakt over verschillende onderwerpen. Hierdoor zijn er ook verschillende soorten cartoonisten, ieder met een eigen stijl en genre waarin zij hun cartoons het beste tot hun recht kunnen laten komen. Zo zijn er cartoonisten die spotprenten maken (een tekening waarin iets of iemand op een belachelijke, en daarmee komische manier, wordt bespot) en in deze spotprenten de politiek of bekende mensen op de hak nemen, heb je cartoonisten die hun creaties baseren op zelfbedachte personages (zoals bijvoorbeeld Garfield of de Grote Rode Kater uit Jan, Jans en de Kinderen) en deze in allerlei grappige situaties plaatsen en heb je cartoonisten die elke dag hetzelfde karakter gebruiken om middels dat karakter hun satirische commentaar op de actualiteit te geven. De meer politiek en actualiteit gerichte cartoonisten willen vaak, naast het oproepen van de lach, de mensen door middel van hun cartoon of spotprent ook aan het denken zetten. Hierdoor kan het voorkomen dat er over een gemaakte cartoon ophef kan ontstaan, waarna er een felle discussie ontstaat of de cartoonist over het onderwerp waarover gediscusseerd wordt wel grappen mag maken. 

Daarnaast heb je ook nog de absurdische cartoonist. Deze maakt cartoons over onderwerpen die overal (en helemaal nergens) over kunnen gaan. De absurdistische cartoonist is een cartoonist die de lezer gewoon aan het lachen wil brengen of de lezer met aparte grappen en figuren wil verwarren.

De meeste cartoonisten zijn werkzaam voor één of meerdere kranten, tijdschriften of advertenties. Alhoewel de kranten vroeger bijna alleen ruimte gaven voor de politieke spotprent wordt er tegenwoordig ook de ruimte gegeven aan de cartoonist die een ander onderwerp gebruikt. Daarnaast hebben de meeste tijdschriften of televisiegidsen ook cartoonisten in dienst (of cartoonisten die freelance voor ze werken).

Wil je werken als Cartoonist?

Werk je al als Cartoonist en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Cartoonist worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Cartoonist, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Cartoonist in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

 • Tijdschriften
 • Kranten
 • Advertenties
 • Lezers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van onbekend

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Cartoonist

Wat verdient een Cartoonist?

Het salaris van een cartoonist verschilt per persoon. De cartoonist kan freelance werken en per cartoon verdienen,maar ook werkzaam zijn bij een tijdschrift of krant (of meerdere tijdschriften en kranten) en daar afspraken gemaakt hebben over de kosten van een cartoon (of afspraken over het salaris). Daarnaast kan de cartoonist ook geld verdienen met het maken van cartoons voor advertenties.

Het salaris van de cartoonist hangt dus af van de cartoonist in kwestie (hoeveel hij werkt, met wie hij contacten legt om voor diegene te gaan tekenen e.d.). Hier valt dus geen precieze algemene indicatie voor te geven.

Salarisschaal Cartoonist

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Cartoonist

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Cartoonist

Wat is de toekomst van Cartoonist?

Het arbeidsperspectief en de doorgroeimogelijkheden hangen volledig af van de cartoonist in kwestie. Hij moet er zelf voor zorgen dat hij kwalitatief goede cartoons maakt, iets nieuws te bieden heeft tussen de huidige cartoonisten en hun cartoons en de redacties van kranten, tijdschriften of bedrijven die advertenties willen gaan uitbrengen overtuigen om hem in dienst te nemen (of ervoor te zorgen dat hij freelance bij ze kan gaan werken). Het kan jaren duren voordat een cartoonist een baan als striptekenaar kan krijgen bij één van de verschillende media, daarom is het belangrijk dat hij over veel doorzettingsvermogen, zelfontwikkeling en ambitie beschikt en het niet erg moet vinden om eventueel bij verschillende media afgewezen te worden.

Baankans Cartoonist

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Cartoonist worden: Opleidingen tot Cartoonist

Wil je cartoonist worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Cartoonist? 

Alhoewel de meeste cartoonisten en striptekenaars zonder opleiding zijn begonnen met het maken en verkopen van hun cartoons zijn er wel volwaardige opleidingen waar je tot striptekenaar of cartoonist kunt worden opgeleid. De bekendste opleiding zijn de opleidingen aan de kunstacademie en de opleiding Comic Design aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Deze opleidingen zijn over het algemeen HBO opleidingen en 4 jarig. 

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Cartoonist

Meer opleidingen Cartoonist

Weet je nog niet of je Cartoonist wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Cartoonist of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Cartoonist

Met wie werkt een Cartoonist samen? 

Over het algemeen werkt de cartoonist zelfstandig. Op het moment dat hij een cartoon afgemaakt heeft kan hij deze opsturen naar de redactie van het tijdschrift of krant waarvoor hij werkt zodat deze geplaatst wordt. Het netwerk van de cartoonist bestaat dus uit de redacties van de media waarvoor hij werkzaam is. Daarnaast kan de cartoonist ook commentaar op zijn cartoons krijgen van de lezers van de desbetreffende krant of tijdschrift en kan hij (desgewenst) hierop reageren.


 • Tijdschriften
 • Kranten
 • Advertenties
 • Lezers
Cartoonist


Organisaties waar een Cartoonist werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Cartoonist meestal werkt.

Waar werkt een Cartoonist?

De cartoonist kan werkzaam zijn voor tijdschriften, kranten of werken voor advertenties. Daarnaast kan hij in eigen beheer (of bij een uitgeverij) zijn cartoons in boekvorm (of stripvorm) laten uitgeven.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Cartoonist

Waar kun je het beste werken als Cartoonist? Hieronder vind je de best door de Cartoonist beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Cartoonist.

Competenties, Skills en Vaardigheden Cartoonist:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Cartoonist.

Welke competenties heeft een Cartoonist nodig?

Een Cartoonist heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Cartoonist

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Cartoonist passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Cartoonist nodig? 

De cartoonist is een waarnemer. Hij kijkt naar de wereld om hem heen en naar zijn eigen leven en observeert gebeurtenissen in de maatschappij, in de politiek en in de actualiteit om een goed beeld te vormen voor het maken van zijn cartoons. Zodra de cartoonist een onderwerp in gedachten heeft gaat hij accuraat te werk om de beste (of mooiste) cartoon die hij op dat moment kan maken te tekenen (perfectionist). De cartoonist heeft oog voor detail en werkt onafhankelijk.

Bekijk de persoonstypen voor Cartoonist


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Cartoonist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Cartoonist

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Cartoonist

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Cartoonist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Cartoonist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Cartoonist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Cartoonist. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Cartoonist iets voor je?

Zou je graag Cartoonist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Cartoonist bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Cartoonist

Rick Zetzema

Ik sta echt op springen om dit beroep te doen!

cartoonist

Direct beginnen,zo nodig tegen onkostenvergoeding.Sucses

Benjamin Kikkert

Geeft een goed beeld.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar