Bedrijfsarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Bedrijfsarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep bedrijfsarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je bedrijfsarts wordt.

 

Wat is een Bedrijfsarts?

De Bedrijfsarts kijkt of de werknemer met zijn ziekte kan werken. Hij kijkt of er aanpassingen nodig zijn op het werk waardoor de zieke werknemer weer aan de slag kan gaan. De Bedrijfsarts houdt de gezondheid van werknemers in de gaten en voert (preventieve) aanpassingen op het werk door. De Bedrijfsarts zorgt zo voor de gezondheid en welzijn van de werknemers. 

Bedrijven zijn verplicht om samen te werken met een Bedrijfsarts. Dit kan een Bedrijfsarts zijn van de Arbodienst maar ook een zelfstandig geregistreerde Bedrijfsarts. De Bedrijfsarts moet door een bedrijf worden ingeschakeld bij de verzuimbegeleiding en re-integratie van de werknemer. Daarnaast moet de Bedrijfsarts aanstellingskeuringen uitvoeren en periodiek arbeidsdeskundig onderzoek doen. De Bedrijfsarts geeft een onafhankelijk advies aan de werkgever dat in het belang is van de gezondheid van de werknemer. Tevens houdt hij bedrijfsgeneeskundig spreekuur. De Bedrijfsarts heeft een ondernemende en klantgerichte functie.Het doel van de werkzaamheden van de Bedrijfsarts is het terugdringen van ziekteverzuim. 

De functie van Bedrijfsarts in Nederland is recent behoorlijk aan het veranderen. Door de Wet Verbetering Poortwachter, de nieuwe WIA-wetgeving en de verplichting van de werkgever tot twee jaar loondoorbetaling bij ziekte van de werknemer hebben de verantwoordelijkheid van de Bedrijfsarts behoorlijk bezwaard. Voorheen baseerde de Bedrijfsarts zijn advies op de diagnose van de behandelend huisarts of specialist. Nu dient hij de diagnose kritisch te evalueren en bij twijfel de cliënt terug te sturen. Er wordt ook van de Bedrijfsarts verwacht dat hij trajecten uitzet bij Bedrijfsfysiotherapeuten en Bedrijfspsychologen. Deze veranderingen stuit niet alleen op weerstand bij behandelend artsen, die het niet prettig vinden dat iemand over hun schouder komt meekijken. Ook de Bedrijfsartsen zelf zijn terughoudend in het stellen van afwijkende diagnosen en behandelingen, omdat hun opleiding daar minder op gericht was. Wil je werken als Bedrijfsarts?

Werk je al als Bedrijfsarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Bedrijfsarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Bedrijfsarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Bedrijfsarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Bedrijfsfysiotherapeut
 • Bedrijfspsycholoog

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4000 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

25


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Bedrijfsarts

Wat verdient een Bedrijfsarts?

Het salaris van een Bedrijfsarts hangt af van ervaring en opleiding. De gemiddelde bruto maandsalarissen van Bedrijfsartsen liggen tussen €4000 en €6000 op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur per week.   

Salarisschaal Bedrijfsarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Bedrijfsarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Bedrijfsarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Bedrijfsarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Bedrijfsarts vacatures

Vacature Bedrijfsarts/ Arboarts
Careforcompanies
Bedrijfsarts / Arboarts gezocht Wil jij werken bij een unieke arbodienst? Werk jij graag samen met multidisciplinaire (para)medische teams? Wil jij een toonaangevende rol spelen in de verzuimbegeleiding van werkgever …
Vacature Bedrijfsarts regio West-Brabant/ Noord-Limburg
TMI
Gelooft u als bedrijfsarts ook dat de focus bij verzuim moet liggen op wat iemand nog wél kan, zonder dat dit het herstel in de weg mag zitten? Bent u …
Vacature Bedrijfsarts regio Nijmegen
TMI
Bent u bedrijfsarts en zoekt u op korte termijn een nieuwe uitdaging? Dan hebben wij een leuke nieuwe arbodienstverlener gevestigd in Nijmegen. Meer weten? Neem dan snel contact met ons …
Vacature Bedrijfsarts regio Nijmegen
TMI Interim
Bent u bedrijfsarts en zoekt u op korte termijn een nieuwe uitdaging? Dan hebben wij een leuke nieuwe arbodienstverlener gevestigd in Nijmegen. Meer weten? Neem dan snel contact met ons …
Vacature Vacature Bedrijfsarts grootzakelijke markt | Regio Zuid-Holland
TMI Interim
edrijfsarts gezocht voor een landelijk actieve arbodienst. De functie is fulltime en richt zich op de groot zakelijke markt. in regio Zuid-Holland en West-Brabant. De functie is fulltime en richt …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Bedrijfsarts

Wat is de toekomst van Bedrijfsarts?

Anno 2011 worden er te weinig Bedrijfsartsen opgeleid terwijl de vraag naar deze specialisten toeneemt. Vanuit de overheid krijgt de Bedrijfsarts steeds meer verantwoordelijkheden. Bedrijven zijn ook verplicht om met een Bedrijfsarts in zee te gaan. Daardoor is er voor de net afgestudeerde Bedrijfsarts volop mogelijkheden om aan de slag te gaan. 

Als Bedrijfsarts heb je al een lang opleidingstraject achter de rug. Je bent in weze een Basisarts en vandaaruit gespecialiseerd tot Bedrijfsarts. De Bedrijfsarts kent dus weinig doorgroeimogelijkheden. Echter kan hij zich wel specialiseren in andere medische disciplines zoals Verzekeringsarts. Met veel bijscholing kan men ook doorgroeien tot Bedrijfspsycholoog of Bedrijfsfysiotherapeut. Dit zijn echter andere disciplines dan het vak van Bedrijfsarts. De meeste Bedrijfsartsen kiezen er voor om te switchen van baan of beginnen als zelfstandige wanneer zij geen doorgroeimogelijkheden meer zien. 

Baankans Bedrijfsarts

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

25


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Bedrijfsarts worden: Opleidingen tot Bedrijfsarts

Wil je Bedrijfsarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Bedrijfsarts.

Hoe word je een Bedrijfsarts? 

Na de studie geneeskunde (WO) te hebben afgerond en alle co-schappen te hebben behaald is men Basisarts. De Basisarts kan een vervolgopleiding gaan doen om zich te specialiseren tot bijvoorbeeld een Huisarts maar ook tot Bedrijfsarts. De opleiding arbeid en gezondheid-bedrijfsgeneeskunde (WO) is dan de opleiding die de Basisarts moet volgen om als gediplomeerd Bedrijfsarts aan de slag te kunnen gaan. De opleiding is een praktijkopleiding waarbij veelal vanuit een arbodienst gewerkt wordt, onder supervisie van een gecertificeerde Bedrijfsarts. De plaats waar de praktijkscholing plaats vindt moet door de SGRC (Sociaal Geneeskundige Registratie Commissie) erkend zijn als opleidingsinrichting bedrijfsgeneeskunde. 

De vierjarige opleiding zal dus vooral op de werkvloer gevolgd worden. Daarnaast wordt dan een deeltijdopleiding gevolgd aan een universiteit, waar het theoretische deel onderlegd wordt. Een deel van de opleiding bestaat dus uit het dagelijks werk van een Bedrijfsarts, maar ook moeten werkstukken gemaakt worden en onderzoeken gedaan worden. Wie de opleiding met goed gevolg heeft doorlopen en vier jaar praktijkscholing heeft gehad wordt ingeschreven als Bedrijfsarts in het register van het SGRC. 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Bedrijfsarts

HBO Verzuimmanagement
Resultaat Je weet hoe je verzuim (preventief) kunt beïnvloeden Je weet welke interventies voor werkhervatting mogelijk zijn Je werkt optimaal samen met de bedrijfsarts Je kunt een effectief verzuimgesprek voeren …
HBO Verzuimmanagement
Arbowet in de praktijk
Zorg dat u aan de eisen uit de Arbowet voldoet! Op 1 juli 2017 is de Arbeidsomstandighedenwet gewijzigd. Zo is de positie van de preventiemedewerker versterkt, onder andere omdat het …
Arbowet in de praktijk
Zakboek Arbowet
Zoals: wat moet er in het basiscontract staan, hoe werkt de second opinion en wat zijn de rollen en taken van de werkgever en de bedrijfsarts in het traject van …
Zakboek Arbowet
Grip op verzuim
Inleiding Een zieke werknemer kost u als werkgever gemiddeld € 250 per dag. Samen met uw werknemer bent u verantwoordelijk voor de re-integratie. In de Wet verbetering poortwachter staan uw …
Grip op verzuim
Wet verbetering Poortwachter in de praktijk
Weet wat u moet doen als uw werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en voorkom zo een loonsanctie van het UWV. In deze training leert u hoe: u een loonsanctie van het …
Wet verbetering Poortwachter in de praktijk

Omscholen of doorgroeien tot Bedrijfsarts

Als je Bedrijfsarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bedrijfsarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bedrijfsarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bedrijfsarts?

Competenties en Vaardigheden Bedrijfsarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Bedrijfsarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Bedrijfsarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bedrijfsarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Bedrijfsarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bedrijfsarts. Als Bedrijfsarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bedrijfsarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Bedrijfsarts

Vakkennis voor een Bedrijfsarts

Het is voor een Bedrijfsarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Bedrijfsarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Bedrijfsarts

Preventiemedewerker E-learn
Elke werkgever moet ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. De preventiemedewerker zorgt samen met de bedrijfsarts en andere arbodeskundigen voor veilig en gezond werk. De preventiemedewerker is meestal een …
Preventiemedewerker E-learn

Werkervaring Bedrijfsarts

Het is voor een startend Bedrijfsarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bedrijfsarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Basisarts .

Iets anders leren?

Is Bedrijfsarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Bedrijfsarts

Met wie werkt een Bedrijfsarts samen? 

De titel Bedrijfsarts is een wettelijk beschermde titel. De titel Bedrijfsarts is voorbehouden aan geregistreerde medisch deskundigen die speciaal zijn opgeleid op het gebied van arbeid en gezondheid. Vaak wordt een Bedrijfsarts ten onrechte aangeduid als Arboarts of Keuringsarts. Deze termen zeggen echter niets over de ervaring en opleiding van de Bedrijfsarts. In zijn werkomgeving zal hij wel vaak deze termen tegenkomen.  

Daarnaast heeft de Bedrijfsarts te maken met een werkgever en een werknemer. Dit kan in alle soorten bedrijven zijn, dus komt een Bedrijfsarts in aanraking met verscheidene beroepen. De Bedrijfsarts heeft echter in vrijwel alle werksituaties te maken met een Huisarts of Medisch specialist. Daarnaast zal hij in het revalidatieproces van zijn patiënt ook te maken krijgen met een Bedrijfsfysiotherapeut of Bedrijfspsycholoog. 

 


 • Huisarts
 • Medisch specialist
 • Bedrijfsfysiotherapeut
 • Bedrijfspsycholoog
Bedrijfsarts


Organisaties waar een Bedrijfsarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Bedrijfsarts meestal werkt.

Waar werkt een Bedrijfsarts?

De Bedrijfsarts is werkzaam bij een arbodienst of is rechtstreeks in dienst van organisaties die een eigen interne arbodienst hebben. Daarnaast zijn er Bedrijfsartsen die als zelfstandig arts werken en een eigen klantenbestand hebben. 

De Bedrijfsarts werkt in principe in de profit-sector. Dat is ook de reden dat de functie van Bedrijfsarts in Nederland bloot staat aan kritiek. Vanuit het principe "wie betaalt, bepaalt" wordt de objectiviteit wel eens in twijfel getrokken. 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Bedrijfsarts

Waar kun je het beste werken als Bedrijfsarts? Hieronder vind je de best door de Bedrijfsarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Bedrijfsarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Bedrijfsarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Bedrijfsarts.

Welke competenties heeft een Bedrijfsarts nodig?

Een Bedrijfsarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Bedrijfsarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Bedrijfsarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Bedrijfsarts nodig? 

De Bedrijfsarts is onafhankelijk en klantgericht. Hij gaat analytisch en beschouwend te werk en streeft naar een onafhankelijk oordeel. Hij is sterk in luisteren en objectief in zijn bevindingen. Hij kijkt bovendien kritisch naar de diagnosen van behandelend artsen en probeert zoveel mogelijk kennis te vergaren op zijn medisch vakgebied. (Waarnemer)

De Bedrijfsarts heeft een directe relatie met de werknemer. In gesprekken luistert hij naar de situatie van de werknemer en beoordeelt hij zijn welzijn. De Bedrijfsarts is ondersteunend in zijn werk en sociaal erg vaardig. Hij is betrokken bij de werknemer en stelt zijn gezondheid boven alles. De Bedrijfsarts kan zich goed inleven in de situatie van de werknemer en is sterk en praktisch ingesteld bij het nemen van besluiten en het geven van adviezen. (Gever

Bekijk de persoonstypen voor Bedrijfsarts


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Bedrijfsarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Bedrijfsarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Bedrijfsarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Bedrijfsarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Bedrijfsarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Bedrijfsarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Bedrijfsarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Bedrijfsarts iets voor je?

Zou je graag Bedrijfsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Bedrijfsarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Bedrijfsarts?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Bedrijfsarts

Vacature Vacature Bedrijfsarts in regio Doetinchem | Artsenvacatures TMI
TMI Interim
Voor een landelijke arbodienst met de focus op resultaatgerichte verzuim- en re-integratiebegeleiding en preventief gezondheidsmanagement zoeken wij een kundige en ondernemende bedrijfsarts. De functie betreft regio Doetinchem en omgeving, maar …
Vacature Bedrijfsarts (ZZP) regio Doetinchem
TMI Interim
Bent u bedrijfsarts en zzp’er? En bent u daarnaast op korte termijn beschikbaar voor een leuke opdracht? Het gaat om een opdracht bij een zorggerelateerde organisatie in regio Doetinchem voor …
Vacature Bedrijfsarts grootzakelijke markt | regio West-Brabant
TMI Interim
Bedrijfsarts gezocht voor een landelijk actieve arbodienst. De functie is fulltime en richt zich op de grootzakelijke markt. in regio Zuid-Holland en West-Brabant. Ook artsen of specialisten die nog geen …
Vacature Bedrijfsarts grootzakelijke markt | regio West-Brabant-solliciteer nu!
TMI Interim
Bedrijfsarts gezocht voor een landelijk actieve arbodienst. De functie is fulltime en richt zich op de grootzakelijke markt. in regio Zuid-Holland en West-Brabant. Ook artsen of specialisten die nog geen …
Vacature Bedrijfsarts regio Limburg
TMI Interim
Gelooft u er ook in dat mensen gelukkiger zijn indien zij kunnen deelnemen in werk en de maatschappij? En wilt u uzelf als bedrijfsarts ook graag inzetten om mensen gezond …

Actuele blogposts


reacties op Bedrijfsarts

Geert

de salaris inschatting op deze site is verre van actueel

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar