Bedrijfsarts Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Bedrijfsarts Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Bedrijfsarts worden: Opleidingen tot Bedrijfsarts

Wil je Bedrijfsarts worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Bedrijfsarts, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Bedrijfsarts.

Hoe word je een Bedrijfsarts? 

Na de studie geneeskunde (WO) te hebben afgerond en alle co-schappen te hebben behaald is men Basisarts. De Basisarts kan een vervolgopleiding gaan doen om zich te specialiseren tot bijvoorbeeld een Huisarts maar ook tot Bedrijfsarts. De opleiding arbeid en gezondheid-bedrijfsgeneeskunde (WO) is dan de opleiding die de Basisarts moet volgen om als gediplomeerd Bedrijfsarts aan de slag te kunnen gaan. De opleiding is een praktijkopleiding waarbij veelal vanuit een arbodienst gewerkt wordt, onder supervisie van een gecertificeerde Bedrijfsarts. De plaats waar de praktijkscholing plaats vindt moet door de SGRC (Sociaal Geneeskundige Registratie Commissie) erkend zijn als opleidingsinrichting bedrijfsgeneeskunde. 

De vierjarige opleiding zal dus vooral op de werkvloer gevolgd worden. Daarnaast wordt dan een deeltijdopleiding gevolgd aan een universiteit, waar het theoretische deel onderlegd wordt. Een deel van de opleiding bestaat dus uit het dagelijks werk van een Bedrijfsarts, maar ook moeten werkstukken gemaakt worden en onderzoeken gedaan worden. Wie de opleiding met goed gevolg heeft doorlopen en vier jaar praktijkscholing heeft gehad wordt ingeschreven als Bedrijfsarts in het register van het SGRC. 

De 5 best beoordeelde opleidingen Bedrijfsarts

bijgewerkt op 16-08-2022

Preventiemedewerker E-learn
Elke werkgever moet ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. De preventiemedewerker zorgt samen met de bedrijfsarts en andere arbodeskundigen voor veilig en gezond werk. De preventiemedewerker is meestal een …
Preventiemedewerker E-learn
zieke werknemer - tweedaagse, dag 2
De zieke werknemer…een dossier om hoofdpijn van te krijgen. Maar dat kan anders! Hoe zorg je voor optimale begeleiding en oplossingen? Wat moet, mag en kan? Vanuit een arbeidsrechtelijke invalshoek …
zieke werknemer - tweedaagse, dag 2
Zieke werknemer op basis van casusposities
Om uw kennis te verdiepen en ook op te frissen bieden wij u een speciaal seminar aan. Scherp op de praktijk toegesneden omdat wordt gekozen voor de insteek van casusbehandeling. …
Zieke werknemer op basis van casusposities
Zakboek Arbowet
Zoals: wat moet er in het basiscontract staan, hoe werkt de second opinion en wat zijn de rollen en taken van de werkgever en de bedrijfsarts in het traject van …
Zakboek Arbowet
Arbowet in de praktijk
Zorg dat u aan de eisen uit de Arbowet voldoet! Op 1 juli 2017 is de Arbeidsomstandighedenwet gewijzigd. Zo is de positie van de preventiemedewerker versterkt, onder andere omdat het …
Arbowet in de praktijk

Is het verstandig om Bedrijfsarts te worden?

Voordat je aan een opleiding Bedrijfsarts begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Bedrijfsarts worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Bedrijfsarts?

Anno 2011 worden er te weinig Bedrijfsartsen opgeleid terwijl de vraag naar deze specialisten toeneemt. Vanuit de overheid krijgt de Bedrijfsarts steeds meer verantwoordelijkheden. Bedrijven zijn ook verplicht om met een Bedrijfsarts in zee te gaan. Daardoor is er voor de net afgestudeerde Bedrijfsarts volop mogelijkheden om aan de slag te gaan. 

Als Bedrijfsarts heb je al een lang opleidingstraject achter de rug. Je bent in weze een Basisarts en vandaaruit gespecialiseerd tot Bedrijfsarts. De Bedrijfsarts kent dus weinig doorgroeimogelijkheden. Echter kan hij zich wel specialiseren in andere medische disciplines zoals Verzekeringsarts. Met veel bijscholing kan men ook doorgroeien tot Bedrijfspsycholoog of Bedrijfsfysiotherapeut. Dit zijn echter andere disciplines dan het vak van Bedrijfsarts. De meeste Bedrijfsartsen kiezen er voor om te switchen van baan of beginnen als zelfstandige wanneer zij geen doorgroeimogelijkheden meer zien. 

De actuele kans op werk voor een Bedrijfsarts

Het beroep Bedrijfsarts is onderdeel van de beroepsfamilie Sociaal geneeskundigen (arbeid en gezondheid). De kans op werk voor de beroepsfamilie Sociaal geneeskundigen (arbeid en gezondheid) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

13

Baankans Bedrijfsarts

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Bedrijfsarts

Als je je wilt omscholen tot Bedrijfsarts is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Bedrijfsarts door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Bedrijfsarts zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Bedrijfsarts

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Bedrijfsarts dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Docenten t.b.v. de opleidingen Praktijkondersteuner Bedrijfsarts (POB) en Arboverpleegkundige (AVK)
Stichting Breederode Hogeschool
Context De vraag naar Praktijkondersteuners Bedrijfsarts is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Een belangrijke en voortdurende aanjager voor de groei van de vraag naar deze praktijkondersteuners is het groeiend tekort …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Bedrijfsarts

Als je Bedrijfsarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Bedrijfsarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Bedrijfsarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Bedrijfsarts?

Competenties en Vaardigheden Bedrijfsarts

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Bedrijfsarts nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Bedrijfsarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Bedrijfsarts

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Persoonlijkheid van een Bedrijfsarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Bedrijfsarts. Als Bedrijfsarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Bedrijfsarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Bedrijfsarts

Vakkennis voor een Bedrijfsarts

Het is voor een Bedrijfsarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Bedrijfsarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Bedrijfsarts

Preventiemedewerker E-learn
Elke werkgever moet ten minste één preventiemedewerker in dienst hebben. De preventiemedewerker zorgt samen met de bedrijfsarts en andere arbodeskundigen voor veilig en gezond werk. De preventiemedewerker is meestal een …
Preventiemedewerker E-learn

Werkervaring Bedrijfsarts

Het is voor een startend Bedrijfsarts die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Bedrijfsarts is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Bedrijfsarts, maar iets anders?

Is een opleiding Bedrijfsarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Bedrijfsarts

Als je Bedrijfsarts wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Bedrijfsarts


Weten hoe het is om als Bedrijfsarts te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Bedrijfsarts te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Bedrijfsarts te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Bedrijfsarts te worden?

Zou je graag Bedrijfsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Bedrijfsarts voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Alle opleidingen Bedrijfsarts

Grip op verzuim

Grip op verzuim

Inleiding Een zieke werknemer kost u als werkgever gemiddeld € 250 per dag. Samen met uw werknemer bent u verantwoordelijk voor de re-integratie. In de Wet verbetering poortwachter staan uw rechten en plichten als werkgever. Maar wat mag u van …

 • Onderwerp opleiding Bedrijfsarts
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 665,00
 • Duur 1 dag
Wet verbetering Poortwachter in de praktijk

Wet verbetering Poortwachter in de praktijk

Weet wat u moet doen als uw werknemer langdurig arbeidsongeschikt is en voorkom zo een loonsanctie van het UWV. In deze training leert u hoe: u een loonsanctie van het UWV kunt voorkomen die al gauw € 20.000 kan kosten …

 • Onderwerp opleiding Bedrijfsarts
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 595,00
 • Duur 0 uren
MBO Workshop - Ziekteverzuim (met coaching)

MBO Workshop - Ziekteverzuim (met coaching)

Alle workshops worden op een praktijkgerichte manier verzorgd. Tijdens de eendaagse workshop wordt gestart met een korte uitleg over de theorie. Deze theorie dient als fundering onder de verdere workshop. Vervolgens wordt de theorie toegepast in verschillende praktijksituaties. U zult …

 • Onderwerp opleiding Bedrijfsarts
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 745,00
 • Duur 1 dag
Strategische Bedrijfsgezondheidszorg

Strategische Bedrijfsgezondheidszorg

Ben je werkzaam als bedrijfsarts, arbeidsdeskundige, casemanager, als leidinggevende of als HRM-deskundige? Wil je de bedrijfsgezondheidszorg versterken met de Matrix Strategie? Leer dan alles over het mentaal inzetbaarheidsmodel en de bedrijfsgezondheidsmeter. Samen met de Werkgroep Mentale Inzetbaarheid hebben wij de …

 • Onderwerp opleiding Bedrijfsarts
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 2.400,00
 • Duur 6 dagen
Arbeidsrecht voor artsen en arbeidsdeskundigen

Arbeidsrecht voor artsen en arbeidsdeskundigen

De praktijk van bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen komt regelmatig in aanraking met het arbeidsrecht. In deze cursus komen aspecten van ziekte van werknemers, re-integratieverplichtingen over en weer en beëindigen van de arbeidsovereenkomst met een zieke werknemer aan de orde. Tevens …

 • Onderwerp opleiding Bedrijfsarts
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 445,00
 • Duur 4 uren

Ga direct naar