Verzekeringsarts Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verzekeringsarts? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verzekeringsarts. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verzekeringsarts wordt.

 

Wat is een Verzekeringsarts?

De Verzekeringsarts doet zelfstandig, medisch onderzoek bij verzekerden. Hij beoordeelt de individuele belastbaarheid en de mogelijkheden van zijn cliënten om al dan niet gedeeltelijk weer aan het werk te gaan. De werkzaamheden van de Verzekeringsarts bestaan primair uit het beoordelen van cliënten aan de hand van een vraagstelling van een opdrachtgever. In een beoordelingsgesprek wordt specifiek of breed de gezondheidstoestand van de cliënt uitgevraagd. De Verzekeringsarts bekijkt ook wat dit betekent voor het functioneren in de thuissituatie, relaties en in de maatschappij. Dit wordt aangevuld met een lichamelijk onderzoek of in sommige gevallen een onderzoek naar de psychische gesteldheid van de cliënt. 
De Verzekeringsarts kijkt nadat hij een beeld heeft gevormd van de medische situatie wat de problematiek voor beperkingen met zich mee brengt. Aan de hand van alle bevindingen beoordeelt de Verzekeringsarts de claim op een uitkering of voorziening. 

Het takenpakket van de Verzekeringsarts bestaat uit het opstellen van probleemanalyses, diagnoses en plannen van aanpak. Hij besluit of verwijzing naar of samenwerking met een andere deskundige gewenst is. Als het nodig is gebruikt hij de geneeskundige sector om de re-integratie en het re-integratiegedrag van de cliënt te bevorderen. Ook maakt hij gebruik van re-integratie-middelen om ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid tegen te gaan.

De Verzekeringsarts staat garant voor een objectief, transparant, consistent en toetsbaar oordeel. Hij richt zich daarbij op de bevordering van het herstelgedrag. De Verzekeringsarts zal alles doen wat nodig is voor een professionele beoordeling. Uiteraard heeft hij zich te houden aan de reikwijdte van de medische wet. De belangrijkste verantwoordelijkheid van de Verzekeringsarts is het doen van een objectieve en zorgvuldige sociaal medische beoordeling, waarbij het gezondheidsbelang van zijn cliënten altijd dient te prevaleren boven andere belangen. Wil je werken als Verzekeringsarts?

Werk je al als Verzekeringsarts en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verzekeringsarts worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verzekeringsarts, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verzekeringsarts in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Bedrijfsarts
 • Arbo Psycholoog
 • Medisch specialist
 • Sociaal Medisch Adviseur

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4000 tot €6000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verzekeringsarts

Wat verdient een Verzekeringsarts?

Het salaris van de Verzekeringsarts is afhankelijk van zijn werkgever en het jaar waarin hij in dienst is gekomen. De geregistreerde Verzekeringsarts verdient gemiddeld een bruto startsalaris van €4000 per maand op basis van een fulltime dienstverband. Dit kan oplopen tot 6000 euro per maand. 

De primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden van de Verzekeringsarts is eveneens afhankelijk van de werkgever. In de meeste gevallen betreft het een negen tot vijf baan. Soms is er sprake van een dertiende maand. Ook is een flexibele invulling van de werktijden een mogelijkheid. Bij functies waar de Verzekeringsarts niet gebonden is aan een kantoor kan een auto of een laptop van de zaak deel uitmaken van de secundaire arbeidsvoorwaarden. 

 

Salarisschaal Verzekeringsarts

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Verzekeringsarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Verzekeringsarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verzekeringsarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verzekeringsarts vacatures

Vacature Bedrijfsarts / verzekeringsarts
Personato Werving en Selectie
Wanneer jij begaan bent met gezondheidsbelangen van cliënten, energie krijgt van het zoeken naar mogelijkheden binnen de maximale reikwijdte van de medische wet en analytisch sterk bent, dan kun jij …
Vacature Verzekeringsarts die wil bijdragen aan innovatieve dienstverlening
bkv.jobs
Draag als verzekeringsarts bij aan de participatie van jouw cliënten in de maatschappij. Jij brengt hen meer duidelijkheid en perspectief met betrekking tot hun werktoekomst.Jouw nieuwe baan als verzekeringsarts
Vacature AIOS verzekeringsgeneeskunde
bkv.jobs
Gezocht: een AIOS die buiten het ziekenhuis ervaring wil opdoen én wil starten met een vervolgopleiding. Garantie: een positie met veel verantwoordelijkheid.Jouw nieuwe baan als AIOS verzekeringsartsDit is …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verzekeringsarts

Wat is de toekomst van Verzekeringsarts?

Het perspectief op de arbeidsmarkt is voor de Verzekeringsarts groot. Er is een grote vraag naar deze artsen en een starter komt eenvoudig aan een baan. 
De doorgroeimogelijkheden zijn wat dat betreft wat minder. Na een lang opleidingstraject is het ook maar de vraag of de Verzekeringsarts daar op zit te wachten. Toch zijn er diverse mogelijkheden voor andere taken als Verzekeringsarts en het doorgroeien naar andere functies. Het doen van onderzoek behoort tot de mogelijkheden evenals het specialiseren op een bepaald terrein. Voorbeelden van specialisaties zijn jonggehandicapten of mensen met een specifiek ziektebeeld.
Het doen van bestuurswerk kan verdieping brengen in de werkzaamheden van de Verzekeringsarts. Staffuncties en daarna eventueel regionale staffuncties zorgen voor een andere doorgroeimogelijkheid. Een kanttekening hierbij is dat het niet altijd in een financiële beloning wordt geuit. 

Uiteraard zou de Sociaal Medisch Beoordelaar met extra cursussen ook als Bedrijfsarts of Sociaal Medisch Adviseur aan de slag kunnen gaan, deze beroepen zijn erg verwant met het vak van Verzekeringsarts.  

 

 

 

Baankans Verzekeringsarts

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Verzekeringsarts worden: Opleidingen tot Verzekeringsarts

Wil je Verzekeringsarts worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verzekeringsarts.

Hoe word je een Verzekeringsarts? 

De Verzekeringsarts is een Basisarts met een vervolgopleiding op zak in de richting van de verzekeringsgeneeskunde. Om Basisarts te worden heeft men de studie geneeskunde (WO) afgerond en zijn alle co-schappen behaald. De arts kan dan direct aan de slag als Basisarts maar kan zich ook specialiseren tot Huisarts of als de verzekeringstak hem meer ligt juist tot Verzekeringsarts. De opleiding arbeid en gezondheid-verzekeringsgeneeskunde is dan de WO-opleiding die met succesvol gevolg afgesloten moet worden.

De opleiding arbeid en gezondheid-verzekeringsgeneeskunde duurt vier jaar en bestaat uit een praktijkopleiding in de eigen werksituatie, onder begeleiding van een opleider. Daarnaast omvat de opleiding cursorisch onderwijs verzorgd door het opleidingsinstituut. Als laatste moet de Verzekeringsarts verschillende stages volbrengen van in totaal twaalf weken. 

Na de opleiding krijgt de Verzekeringsarts een registratie als Verzekeringsarts en kan hij gecertificeerd aan de slag. Voor herregistratie na een bepaalde periode zijn eisen vastgesteld waar de Verzekeringsarts aan moet voldoen wil hij zijn ambt voortzetten. De eisen bestaan onder meer uit het volgen van relevante nascholing en intercollegiale toetsing. 

 

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Verzekeringsarts

Huishoudelijke hulp: het ‘ondergeschoven kindje’ in de letselschaderegeling - Online cursus
Accreditatie / PE punten NOvA 4.00 punten NIVRE (in aanvraag) Krijgt een slachtoffer wel genoeg? Of is dit een extraatje als smeermiddel voor de schaderegeling? Door het volgen van deze
Huishoudelijke hulp: het ‘ondergeschoven kindje’ in de letselschaderegeling - Online cursus

Omscholen of doorgroeien tot Verzekeringsarts

Als je Verzekeringsarts wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verzekeringsarts zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verzekeringsarts

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verzekeringsarts?

Competenties en Vaardigheden Verzekeringsarts

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verzekeringsarts nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verzekeringsarts nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verzekeringsarts

Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Klantgerichtheid
Klantgerichtheid
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid
Trainingen & cursussen Samenwerken
Samenwerken

Persoonlijkheid van een Verzekeringsarts

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verzekeringsarts. Als Verzekeringsarts wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verzekeringsarts:


zie volledige beschrijving persoonstype Verzekeringsarts

Vakkennis voor een Verzekeringsarts

Het is voor een Verzekeringsarts ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verzekeringsarts zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verzekeringsarts


Werkervaring Verzekeringsarts

Het is voor een startend Verzekeringsarts die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verzekeringsarts is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Bedrijfsarts, Sociaal medisch adviseur .

Iets anders leren?

Is Verzekeringsarts het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verzekeringsarts

Met wie werkt een Verzekeringsarts samen? 

De Verzekeringsarts heeft te maken met collega's die eveneens het rapport van een cliënt onder ogen kunnen zien. Een andere Verzekeringsarts kan bijvoorbeeld zijn rapport overnemen doordat de cliënt het niet eens is met zijn beoordeling. De Verzekeringsarts moet ook altijd rekening houden met het feit dat zijn rapport onder ogen van cliënt en beroepsrechter kan komen. 
De Verzekeringsarts werkt verder samen met arbeidsdeskundigen als een Bedrijfsarts of Arbo Psycholoog. Tevens kan hij verwijzen naar een Medisch specialist of in overleg treden met een Sociaal Medisch Adviseur
De Sociaal Medisch Beoordelaar komt diverse functies tegen binnen zijn werkzaamheden. Naast het kunnen samenwerken met collega's en cliënten moet hij dus met veel geledingen overweg kunnen. Voorbeelden van functies binnen zijn netwerk zijn een Claimbeoordelaar, Ergonomisch Adviseur, Klantmanager( zowel intern als extern) en Jurist. 
De Verzekeringsarts rapporteert aan de opdrachtgever. Medisch inhoudelijk doet hij dat aan collega's en cliënten.  

 

 


 • Bedrijfsarts
 • Arbo Psycholoog
 • Medisch specialist
 • Sociaal Medisch Adviseur
Verzekeringsarts


Organisaties waar een Verzekeringsarts werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verzekeringsarts meestal werkt.

Waar werkt een Verzekeringsarts?

De meerderheid van de Verzekeringsartsen werkt bij het UWV. Bij landelijke overheidsinstelling zijn Verzekeringsartsen vaak te vinden. Maar er zijn ook andere organisaties waar de Verzekeringsarts aan de slag kan. Particuliere verzekeringsmaatschappijen hebben ook altijd Verzekeringsartsen in dienst om te beoordelen in hoeverre verzekerden recht hebben op uitkering via hun arbeidsongeschiktheidsverzekering of bij letselschade na een ongeval. De Verzekeringsarts kan ook als zelfstandige (ZZP'er) gaan werken mocht hij dat aantrekkelijk vinden. De zelfstandige Verzekeringsarts laat zich inhuren door UWV, verzekeringsmaatschappijen of particulieren. 

De afwisseling van taken is afhankelijk van het type organisatie. Bij een adviesorganisatie is er een veelheid aan aanvragen op diverse vlakken. Bij het UWV zijn het vooral beoordelingen in het kader een bepaalde wetgeving zoals de WIA of de Ziektewet. 

 

 

 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verzekeringsarts

Waar kun je het beste werken als Verzekeringsarts? Hieronder vind je de best door de Verzekeringsarts beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Verzekeringsarts.

Competenties, Skills en Vaardigheden Verzekeringsarts:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verzekeringsarts.

Welke competenties heeft een Verzekeringsarts nodig?

Een Verzekeringsarts heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verzekeringsarts

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verzekeringsarts passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verzekeringsarts nodig? 

De Verzekeringsarts beschikt over een bulk van medische kennis op zijn vakgebied. Hij houdt de vakliteratuur bij, neemt kennis van protocollen, handboeken, wetgeving en weet waar alle kennis is te vinden. Hij is door al zijn kennis een medische deskundige en kan daardoor objectief en onafhankelijk een oordeel vormen over de medische situatie van een cliënt. Daarbij is de Verzekeringsarts kritisch en kan hij goed orde scheppen, bovendien is hij erg sterk in luisteren (Waarnemer). 

De Verzekeringsarts is in de basis een zorgend persoon. Hij is geneeskunde gaan studeren omdat hij mensen beter wilt maken en gezond wilt houden. Hij is dus erg behulpzaam en in staat zijn eigen persoon aan de kant te schuiven voor het groter geheel of voor zijn cliënt. De Verzekeringsarts is communicatief erg sterk en kan zich goed inleven in anderen. Teamspirit staat hoog in het vaandel van de Sociaal Medisch Beoordelaar. Hij is gericht op de cliënt en streeft naar goede resultaten voor zijn cliënt. De Verzekeringsarts is erg betrokken op de werkvloer (Gever).

Bekijk de persoonstypen voor Verzekeringsarts


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Verzekeringsarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verzekeringsarts

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verzekeringsarts

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verzekeringsarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verzekeringsarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verzekeringsarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verzekeringsarts. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verzekeringsarts iets voor je?

Zou je graag Verzekeringsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verzekeringsarts bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Verzekeringsarts

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar