CNC Operator worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

CNC Operator worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je CNC Operator worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als CNC Operator? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als CNC Operator goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als CNC Operator?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad CNC Operator wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot CNC Operator.

Alles over hoe je CNC Operator kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je CNC Operator?

Om CNC-operator te worden, heb je meestal een middelbare schooldiploma nodig. Wanneer je een opleiding op het gebied van techniek, werktuigbouwkunde of een aanverwant vakgebied hebt gevolgd maak je goede kansen om te worden genomen.

Veel werkgevers bieden interne of georganiseerde opleidingen voor CNC-operators aan. Dat gaat dan in combinatie met on-the-job training zodat je de nodige vaardigheden en kennis opdoet om de machine te kunnen bedienen. 

Je kan ook CNC Operator worden wanneer je een MBO-opleding metaalbewerking of kanten of frezen hebt gevolgd. Dit is een vakgerichte MBO niveau 2 opleiding. Naast de technische know-how over boren en bewerken wordt de CNC Operator ook kennis van software en machines bijgebracht.

Er worden daarnaast ook opleidingen voor volwassenen aangeboden die CNC Operator willen worden. Je leert dan of een deelgebied, zoals CNC frezen, of CNC kotteren, of je volgt een volledige opleiding tot CNC operator van twee maanden. Deze opleiding is een combinatie van theorie en praktijk en sluit aan op de huidige wensen van werkgevers.

Er zijn ook goede omscholingen tot CNC operator die volledig zijn georganiseerd. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook vacatures omscholing tot CNC Operator met salaris!

Welke vaardigheden heb je nodig om CNC Operator te worden?

Om CNC Operator te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een CNC Operator zijn Zorgvuldigheid, Doorzettingsvermogen en Ambitie. Ook zijn Gestructureerd werken, Doelgericht werken en Oog voor detail belangrijke vaardigheden als je CNC Operator wilt worden. Verder zijn Nauwkeurigheid, Consequent handelen en Accuratesse ook erg gewenste vaardigheden.

Het is eigenlijk verder ook heel belangrijk dat je creatief bent en graag iets maakt.

Welke competenties heb je nodig om CNC Operator te worden?

Als je CNC Operator wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties CNC Operator

  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Creativiteit
  • Discipline
  • Doorzettingsvermogen
  • Omgaan met details
  • Plannen en organiseren
  • Resultaatgerichtheid
  • Technisch inzicht
  • Zelfsturing

Welke eigenschappen heb je nodig om CNC Operator te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om CNC Operator te worden zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Andere belangrijke eigenschappen zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid. Daarnaast zijn Waarnemendheid, Gedetailleerdheid en Leergierigheid ook goed van pas komende eigenschappen om CNC Operator te kunnen worden.

Een CNC Operator moet zorgvuldig en geduldig met de handen en een machine werken naar een fraai eindresultaat.


Met welke persoonstypen kun je CNC Operator worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep CNC Operator. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep CNC Operator zijn de Perfectionist en de Succesvolle werker.

Opleiding CNC Operator

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je CNC Operator kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot CNC Operator. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot CNC Operator. Maar ook cursussen en trainingen voor de CNC Operator.

Er zijn verschillende opleidingen en trainingen tot CNC-Operator. Er zijn volledige vol- en deeltijd opleidingen van 2 maanden tot een jaar, waarbij je alle facetten van het werken als CNC-Operator leert.. Er zijn ook deelmodules en cursussen voor de specialismen, zoals een cursus CNC-Frezen, of CNC-kotteren, of CNC-programmeren.

Er zijn ook opleidingen tot CNC-operator met baangarantie (en zelfs salaris!). Deze vind je hieronder, maar ook onder het kopje omscholen tot CNC operator.

Top 5 opleidingen CNC Operator

Uitgelicht
Opleiding CNC operator met baangarantie en salaris
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …
502.08 CNC Frezen (basis)
Doel Deze basiscursus is een typische maatwerkcursus. In elk bedrijf wordt weer anders gewerkt, hierdoor wordt deze cursus alleen in-company gegeven. Vooraf wordt de opleidingsbehoefte vastgesteld en in samenspraak de …
502.08 CNC Frezen (basis)
502.07 CNC Draaien (programmeren)
Doel Deze cursus CNC programmeren is een typische maatwerkcursus. In elk bedrijf wordt weer anders gewerkt waardoor wordt deze cursus alleen in-company wordt gegeven. Vooraf wordt de opleidingsbehoefte vastgesteld en …
502.07 CNC Draaien (programmeren)
502.09 CNC Frezen (programmeren)
Doel Deze cursus CNC frezen programmeren is een typische maatwerkcursus. In elk bedrijf wordt weer anders gewerkt waardoor wordt deze cursus alleen in-company wordt gegeven. Vooraf wordt de opleidingsbehoefte vastgesteld …
502.09 CNC Frezen (programmeren)
502.06 CNC Draaien (basis)
Doel Deze basiscursus is een typische maatwerkcursus. In elk bedrijf wordt weer anders gewerkt. Hierdoor wordt deze cursus alleen in-company gegeven. Vooraf wordt de opleidingsbehoefte vastgesteld en in samenspraak de …
502.06 CNC Draaien (basis)

Omscholen tot CNC Operator

Hoe kan je omscholen tot CNC Operator? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot CNC Operator zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Uitgelicht
Vacature Omscholen tot CNC operator met Baangarantie en Salaris!
→ Diverse werkgevers
Vind je het mooi om iets te maken? Hou je van games? Werk je precies en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is een baan als CNC operator …

Opleiding vacatures

Vacature Opleiding CNC operator
Luba
Over het werkVoor een bedrijf in Ede zijn wij opzoek naar een CNC Operator. Dit bedrijf werkt in de houtskeletbouw en ze maken prachtige constructies. Met jouw oog voor detail …
Vacature Opleiding CNC operator
Jigler
Ben jij klaar voor een dynamische rol als CNC operator in Vlijmen met een salaris tot € , - bruto per maand? Werk met state-of-the-art CNC-apparatuur en produceer essentiële onderdelen …
Vacature Opleiding CNC operator
Adecco
Ben jij een CNC Operator met een scherp oog voor precisie en een ware passie voor technologie? Heb jij het talent om naadloos te schakelen tussen diverse opdrachten en machines? …

Leerling vacatures

Vacature (leerling) CNC-operator
Faam
Een machinepark waar je u tegen zegt!Zoek je naar een goed geregelde baan in de houtbewerking? Werk je graag samen met vakbekwame collega's aan uitdagende maatwerk interieurs? Kom dit …

Wanneer je omschoolt tot CNC operator maak je de keuze voor een creatief technisch beroep dat enorm goede baankansen biedt. Er is een enorme vraag naar goede CNC-operatoren, dus dat biedt ook mooie omschoolmogelijkheden. De vacature omscholen tot CNC-operator met baangarantie en salaris heb je wellicht al gezien. 

Je kan ook deels zelfstandig omscholen en doorgroeien naar CNC operator. Als je begint met een deelcursus of je zelf via andere manieren de basiskennis opdoet kan je er ook stapsgewijs naartoe groeien. 

 

Omscholen tot CNC Operator met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Er zijn goede omscholingen met baangarantie voor CNC operator, bekijk hiervoor de vacature omscholen tot CNC-operator met baangarantie en salaris.

 

Gratis omscholen tot CNC Operator

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot CNC Operator met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Omscholen tot CNC Operator voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Voor de omscholing tot CNC-operator staan de deuren open voor 50plussers! Het werk is niet fysiek zwaar en eist zorgvuldigheid, kalmte en geduld. Dit zijn twee eigenschappen die je vaak juist bij mensen met meer levenservaring terug ziet.

CNC-operator is misschien ook wel een mooi doorgroei beroep voor technische mensen voor wie het fysieke element van het werk te zwaar aan het worden is.  

Ga naar de vacature omscholen tot CNC-operator met baangarantie en salaris

 

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot CNC Operator?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot CNC Operator. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als CNC Operator.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot CNC Operator. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot CNC Operator?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot CNC Operator. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

De basisvaardigheden die je nodig hebt voor een omscholing tot CNC-operator zijn technische aanleg, precisie en aandacht voor detail. Wat ook erg belangrijk is zijn cijfermatig inzicht (rekenvaardigheid), grondigheid en planmatig inzicht.  

Wanneer je over deze basisvaardigheden beschikt is de kans heel groot dat je de opleiding kunt halen en het wel succesvol kunt uitvoeren. Je dient als CNC-operator ook veilig en methodisch te kunnen werken. Dit gaat vaak samen met de basisvaardigheden precisie en aandacht voor detail.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot CNC Operator?

Als je wilt omscholen tot CNC Operator is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Om CNC-operator te kunnen worden zul het het vooral mooi moeten vinden om iets fysieks te maken. Je vindt het leuk om te puzzelen, te berekenen en zorgvuldig een high-tech machine in te stellen om zo de best mogelijke kwaliteit te realiseren.

Je bent dus een maker, maar ook een rekenaar en een planner. Als dat bij je past, zou een omscholing tot CNC-operator erg goed bij je kunnen passen.

Salaris CNC Operator

Wat verdient een CNC Operator? Het salaris van een CNC Operator begint bij €2400,- bruto per maand. Een ervaren CNC Operator verdient tot maximaal €3700,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Welke taken heeft een CNC Operator?

Een CNC operator is verantwoordelijk voor het bedienen van de CNC-machine, waarmee hij/zij producten van metaal, kunststof of andere materialen maakt. De taken van een CNC-operator verschillen per werkplek en het type CNC-machine, zijn over het algemeen:

  • Het lezen van technische tekeningen, instructies en blauwdrukken: Als CNC-operator moet je in staat zijn om technische tekeningen en blauwdrukken te lezen en te begrijpen. Dit is nodig om de machine correct te kunnen instellen en bedienen.
  • Het instellen van de machine: Een CNC-operator zal de machine precies moeten instellen voordat de productie begint. Dit bestaat o.a. uit het instellen van de snij/frees/boor gereedschappen, de snelheid van de machine en ook de positie van het materiaal.
  • Het controleren van de machine: Tijdens het bedienen van de machine moet de CNC-operator de machine goed in de gaten houden om ervoor te zorgen dat de productie soepel verloopt. Als er problemen optreden, zal de operator deze moeten identificeren en oplossen.
  • Het onderhouden van de machine: Het onderhouden van de CNC-machine is een belangrijk onderdeel van het werk. Dit bestaat o.a. uit het smeren van de machine, het vervangen van gereedschap of andere onderhoudswerzaamheden.
  • Het bijhouden van de productie: Een CNC-operator moet de productie bijhouden, zoals het aantal onderdelen dat is geproduceerd. Ook dienen eventuele problemen en de totale productietijd goed te worden genoteerd.
  • Het programmeren van de machine: Naast het instellen van de machine is een CNC-operator ook verantwoordelijk voor het correct programmeren. Hiervoor dient hij/zij kennis te hebben van computertechnologie en specifieke software voor CNC-machines.
  • Inspectie en kwaliteitscontrole: De CNC-operator moet ervoor zorgen dat de onderdelen die hij/zij produceert voldoen aan de specificaties, klantwensen en veiligheidseisen. Hiervoor moet een CNC-operator de onderdelen inspecteren, controleren en in sommige gevallen bijwerken.

 

Jouw werkdag als CNC Operator?

Je begint je dag met een kopje koffie en praat even bij met een paar collega's. Daarna mag je aan jouw productieopdracht beginnen. De voorbereiding begint met het bestuderen van het productontwerp. Je interpreteert de tekening en vertaalt dit naar de machine instellingen. Je moet hierbij soms aanpassingen in het ontwerp maken om de productwensen te realiseren binnen de technische mogelijkheden. Je kijkt hierbij naar de mogelijkheden van de machine als de materiaaleigenschappen.

Wanneer de instellingen gedaan en getest zijn begint het productieproces. Tijdens de productie controleer je de kwaliteit continue en je stelt waar nodig bij. Je controleert jouw producten op het oog of met een uitgebreidere kwaliteitstest. Soms moet je het product nog bij- of afwerken voordat het verder kan. Want jij levert topkwaliteit en maakt misschien zelfs een onderdeel van de auto van Max Verstappen!

Nadat de productie is afgerond ontferm je je over jouw CNC Machine. Je checkt of alles nog goed werkt en test verschillende instellingen. Je voert onderoud en indien nodig reparatiewerkzaamheden uit. Jouw dienst zit er weer op, je kan met een voldaan gevoel naar huis.

Alle opleidingen CNC Operator

503.11 CNC zagen en boren

503.11 CNC zagen en boren

Doel Het kort herhalen en opfrissen van de theorie achter CNC zagen en boren. Middels praktijkgerichte opdrachten de vaardigheden aanleren om zelfstandig opdrachten uit te kunnen voeren. De cursisten oefenen stap voor stap van eenvoudige naar complexere opdrachten. Cursusinhoud Theorie …

  • Onderwerp opleiding CNC Operator
  • Lesmethode In-company / Maatwerk
  • Prijs € 1.160,00
  • Duur 4 dagen
503.07 CNC Pijpbuigen en profielbuigen

503.07 CNC Pijpbuigen en profielbuigen

Doel Het kort herhalen en opfrissen van de theorie achter CNC pijp- en profielbuigen. Middels praktijkgerichte opdrachten de vaardigheden aanleren om zelfstandig opdrachten uit te kunnen voeren. De cursisten oefenen stap voor stap van eenvoudige naar complexere opdrachten. Cursusinhoud Theorie  …

  • Onderwerp opleiding CNC Operator
  • Lesmethode In-company / Maatwerk
  • Prijs € 1.160,00
  • Duur 4 dagen
503.05 CNC Kanten en zetten

503.05 CNC Kanten en zetten

Doel Het leren werken met een CNC kantbank. U leert de hoe een kantbank werkt, hoe deze aan te sturen met een door uzelf geschreven CNC programma. Tevens leert u de machine afstellen met de juiste gereedschappen zodat u een …

  • Onderwerp opleiding CNC Operator
  • Lesmethode In-company / Maatwerk
  • Prijs € 1.495,00
  • Duur 5 dagen