Programmeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Programmeur: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Lijkt het je mooi om softwareproducten te ontwikkelen, implementeren en beheren? Vind je digitale ontwikkeling mooi en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een carrière als Programmeur wellicht iets voor jou.

Als Programmeur speel je een essentiële rol in het ontwerpen, bouwen en onderhouden van softwareoplossingen. Je werkt nauw samen met andere softwareontwikkelaars, systeembeheerders, testers en andere belanghebbenden om innovatieve oplossingen te bedenken en te implementeren die de softwareproducten beter, sneller, gebruiksvriendelijker of veiliger maken.

Als Programmeur ben je verantwoordelijk voor het schrijven van code in programmeertalen zoals Python, Java, C++, JavaScript, Ruby of andere relevante talen. Je ontwikkelt algoritmen, ontwerpt datastructuren en implementeert logica om softwaretoepassingen te bouwen die aan specifieke eisen voldoen.

Daarnaast werk je aan het testen en debuggen van software om ervoor te zorgen dat deze correct functioneert. Je analyseert problemen, identificeert bugs en implementeert oplossingen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de software te waarborgen.

Om succesvol als Programmeur te kunnen werken, is het belangrijk om een sterke basis in programmeertalen en algoritmen te hebben. Je moet vertrouwd zijn met databases en de basisprincipes van webontwikkeling beheersen als je je wilt specialiseren in dat gebied. Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over probleemoplossend vermogen, analytisch denkvermogen en het vermogen om goed te communiceren en samen te werken met andere teamleden.

Het vak van Programmeur is voortdurend in ontwikkeling, dus het is belangrijk om jezelf voortdurend bij te scholen en op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën, programmeertalen en best practices. Door je vaardigheden en kennis voortdurend te verbeteren, kun je als Programmeur succesvol zijn en waardevolle bijdragen leveren aan software ontwikkelingsprojecten.

Alles over het werken als Programmeur


Vacatures Programmeur

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Programmeur?

Een Programmeur is een persoon die computersoftware schrijft. Deze software wordt geschreven in een specifieke programmeertaal. Alle stappen die nodig zijn om het programma te laten werken moeten hierin één voor één beschreven worden door de Programmeur of zijn collega's. De Programmeur schrijft hiervoor speciefieke instructies in het programma, afhankelijk van de opdracht en de programmeercode die gebruikt wordt. Deze instructies worden daarna omzet in machinetaal, zodat het programma ook uitgevoerd kan worden en de software uiteindelijk bruikbaar is. De codes zijn verschillend en afhankelijk van de software die nodig is en de programmeertaal waarin de Programmeur gewend is te werken. Dit kan verschillen van Java of HTML (vaak gebruikt voor Internetapplicaties) tot C++ of SQL. Technisch inzicht is dan ook noodzakelijk om te kunnen werken als programmeur.

Naast de specifieke technische werkzaamheden, zijn de opdrachten van een Programmeur erg wisselend van aard. Vaak werkt een Programmeur op projectbasis, waarbij hij de ene keer bijdraagt aan de ontwikkeling van een geheel nieuw product en de andere keer bestaan producten programmeert. Het is dan ook de combinatie van het technisch inzicht in programmeren en het (creatief) ontwikkelen van nieuwe ideeën en oplossingen die een Programmeur een successvolle carrière kan opleveren.


Past het beroep Programmeur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Programmeur?

Een Programmeur is verantwoordelijk voor het schrijven, testen en onderhouden van computerprogramma's en softwaretoepassingen. Dit kan bedrijfssoftware zijn, een mobiele app, een website, de software van apparatuur, enzovoort. 

Programmeurs gebruiken programmeertalen zoals Java, Python, C++, JavaScript, Ruby en vele andere. Met deze talen schrijft een Programmeur instructies die door computers kunnen worden begrepen en uitgevoerd.

Het werk van een Programmeur bestaat uit een aantal verschillende taken:

 • Programmacodering: Programmeurs schrijven code in programmeertalen om de gewenste functionaliteit te creëren. Ze gebruiken logica en algoritmen om problemen op te lossen en taken uit te voeren.
 • Softwareontwerp: Programmeurs helpen bij het ontwerpen van softwarearchitectuur en -structuur. Ze bepalen hoe verschillende componenten van een softwaretoepassing met elkaar communiceren en samenwerken.
 • Software testen: Programmeurs voeren uitgebreide tests uit om ervoor te zorgen dat de software goed werkt en vrij is van bugs of fouten. Ze gebruiken verschillende testmethoden en -technieken om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de software te waarborgen.
 • Probleemoplossing & Debugging: Als er problemen of fouten optreden in de software, zijn Programmeurs verantwoordelijk voor het identificeren en oplossen van deze problemen. Ze gebruiken hun probleemoplossende vaardigheden en debuggingtechnieken om fouten op te sporen en te herstellen.
 • Onderhoud en updates: Programmeurs zijn vaak betrokken bij het onderhouden en updaten van bestaande softwaretoepassingen. Dit kan het toevoegen van nieuwe functies, het verbeteren van de prestaties, het repareren van bugs of het aanpassen aan nieuwe technologieën omvatten.

 

Wat maakt het werk van een Programmeur interessant en uitdagend?

Het werk van een Programmeur bevat verschillende uitdagingen die het werk gelijk ook interessanter maken, dit zijn:

 • Complexiteit van problemen: Programmeurs worden vaak geconfronteerd met complexe problemen die creatieve en innovatieve oplossingen vereisen. Het kan een uitdaging zijn om de juiste benadering te vinden en een efficiënte oplossing te bedenken.
 • Veranderende technologieën: Het vakgebied van programmeren evolueert voortdurend, met nieuwe programmeertalen, frameworks en technologieën die regelmatig opkomen. Programmeurs moeten bijblijven en zich voortdurend bijscholen om relevante en up-to-date vaardigheden te behouden.
 • Bugs en fouten: Het opsporen en oplossen van bugs en fouten in de code is een integraal onderdeel van het werk van een Programmeur. Dit kan soms tijdrovend en uitdagend zijn, vooral als de oorzaak van het probleem niet meteen duidelijk is.
 • Samenwerking en communicatie: Programmeurs werken vaak in teamverband, waarbij ze samenwerken met andere ontwikkelaars, ontwerpers, projectmanagers en stakeholders. Effectieve communicatie en samenwerking zijn essentieel, maar kunnen soms uitdagend zijn vanwege verschillende perspectieven en communicatiestijlen.
 • Tijdbeheer: Het managen van projecten, het stellen van realistische deadlines en het efficiënt omgaan met tijd zijn belangrijke uitdagingen voor Programmeurs. Het kunnen organiseren en prioriteren van taken is cruciaal om projecten op tijd en binnen het budget af te ronden.
 • Onderhoud en updates: Softwareontwikkeling houdt niet op na de initiële implementatie. Programmeurs moeten ook rekening houden met onderhoud, updates en het oplossen van problemen na de lancering van een product. Het beheren van software-updates en het zorgen voor de stabiliteit en veiligheid van bestaande systemen kan een uitdaging zijn.
 • Blijven leren: Gezien de snelle veranderingen in de technologie-industrie moeten Programmeurs zich voortdurend blijven ontwikkelen en nieuwe vaardigheden aanleren. Dit vereist een leergierige houding en het vermogen om bij te blijven met nieuwe trends en ontwikkelingen.

 

Om bij te blijven en je door te ontwikkelen als Programmeur heb je doorzettingsvermogen, probleemoplossend vermogen en een passie voor het vakgebied van programmeren nodig. Wanneer je hier voldoende aandacht aan geeft leidt dit tot professionele groei en meer voldoening in jouw werk als Programmeur.

 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Programmeur per stad

Vacatures Programmeur Alkmaar

Vacatures Programmeur Almelo

Vacatures Programmeur Almere

Vacatures Programmeur Alphen aan den Rijn

Vacatures Programmeur Amersfoort

Vacatures Programmeur Amstelveen

Vacatures Programmeur Amsterdam

Vacatures Programmeur Apeldoorn

Vacatures Programmeur Arnhem

Vacatures Programmeur Assen

Vacatures Programmeur Bergen op Zoom

Vacatures Programmeur Breda

Vacatures Programmeur Capelle aan den IJssel

Vacatures Programmeur Delft

Vacatures Programmeur Den Bosch

Vacatures Programmeur Den Haag

Vacatures Programmeur Den Helder

Vacatures Programmeur Deventer

Vacatures Programmeur Doetinchem

Vacatures Programmeur Dordrecht

Vacatures Programmeur Ede

Vacatures Programmeur Eindhoven

Vacatures Programmeur Emmen

Vacatures Programmeur Enschede

Vacatures Programmeur Gouda

Vacatures Programmeur Groningen

Vacatures Programmeur Haarlem

Vacatures Programmeur Haarlemmermeer

Vacatures Programmeur Heerlen

Vacatures Programmeur Helmond

Vacatures Programmeur Hengelo

Vacatures Programmeur Hilversum

Vacatures Programmeur Hoogeveen

Vacatures Programmeur Hoorn

Vacatures Programmeur Katwijk

Vacatures Programmeur Leeuwarden

Vacatures Programmeur Leiden

Vacatures Programmeur Lelystad

Vacatures Programmeur Maastricht

Vacatures Programmeur Middelburg

Vacatures Programmeur Nieuwegein

Vacatures Programmeur Nijmegen

Vacatures Programmeur Oss

Vacatures Programmeur Purmerend

Vacatures Programmeur Roermond

Vacatures Programmeur Roosendaal

Vacatures Programmeur Rotterdam

Vacatures Programmeur Schiedam

Vacatures Programmeur Spijkenisse

Vacatures Programmeur Terneuzen

Vacatures Programmeur Tilburg

Vacatures Programmeur Utrecht

Vacatures Programmeur Veenendaal

Vacatures Programmeur Venlo

Vacatures Programmeur Vlaardingen

Vacatures Programmeur Westland

Vacatures Programmeur Zaanstad

Vacatures Programmeur Zeist

Vacatures Programmeur Zoetermeer

Vacatures Programmeur Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Programmeur

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Programmeur?

Het salaris van een programmeur in Nederland ligt gemiddeld tussen de €2.800,- en €6.000,- bruto per maand. De hoogte van het salaris afhankelijk van factoren zoals ervaring, vaardigheidsniveau, locatie en het type bedrijf waarvoor ze werken.

Junior programmeurs verdienen doorgaans aan het lagere einde van dit spectrum, zo tussen €2.800,- en € 3.500,- per maand. Een medior programmeur verdient gemiddeld tussen de €3.500,- en €4.800,- bruto per maand. De senior programmeurs met meer ervaring en verantwoordelijkheden verdienen een salaris dat kan oplopen tot rond de €6.000,- per maand.

 

Naast het basissalaris bieden veel IT-bedrijven in Nederland ook bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden om programmeurs aan te trekken en te behouden. De werkplek, het kantoor, is vaak bijzonder ingericht en bevat veel "fun-elementen" en daarnaast wordt er vaak een goede lunch verzorgd.

Veelvoorkomende secundaire abreidsvoorwaarden

 • Vakantiedagen
 • Flexibele werktijden
 • Thuiswerkmogelijkheden
 • Pensioenregeling
 • Bonusregelingen
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Ziektekostenverzekering
 • Reiskostenvergoeding

Meer weten over het salaris Programmeur

Salaris aankomend Programmeur Salaris junior Programmeur Wat is het salaris van een medior Programmeur? Welk salaris krijgt een senior Programmeur?


Hoe word je een Programmeur? 

Er zijn een aantal verschillende wegen om Programmeur te worden. In de basis is het aan te raden om een IT opleiding te volgen op MBO, HBO of WO niveau. Dit kan een opleiding in de richting Informatica of Software Development zijn. 

Ee opleiding in het formele onderwijs is niet noodzakelijk, aangezien er vele trainingen en cursussen zijn die een inleiding in het programmeren geven. Daarnaast zijn er nog vele andere opleidingswijzen, zoals online programma's, bootcamps en omscholingen. Er is zelfs een klein groepje mensen die de benodigde vaardigheden geheel zelfstandig leren en hierbij gebruik maken van tutorials, video's, websites en communitysites. 

Wanneer je vanaf het begin wilt leren programmeren zijn er een aantal zaken die je kunt doen. 

 • Bedenk wat je wilt programmeren: Je hebt misschien al een goed beeld bij wat je mooi vindt en wat je zou willen maken. Misschien vind je websites mooi, of mobiele apps. Maar misschien vind je de ingewikkelde toepassingen zoals visualisatiesoftware van medische apparatuur juist heel interessant. Deze keuze bepaalt jouw startpunt. Over het algemeen is Webdevelopment iets toegangkelijker dan Software development omdat je als snel visueel resultaat hebt. De leercurve is minder stijl en er zijn meer online leermateriaal te vinden.
 • Beslis welk programmeertaal je wilt leren: Er zijn veel programmeertalen om uit te kiezen, zoals Python, Java, C++, JavaScript, enz. Kies een taal die je interessant vindt of die goed past bij het soort softwareontwikkeling dat je wilt doen.
 • Leer de basisprincipes van programmeren: Begin met het begrijpen van de basisconcepten van programmeren, zoals variabelen, datatypen, loops, voorwaardelijke statements, functies en objectgeoriënteerd programmeren. Dit legt een solide basis voor je programmeervaardigheden.
 • Volg een opleiding of cursus: Er zijn veel educatieve bronnen beschikbaar, zoals universitaire opleidingen, online cursussen, bootcamps en zelfstudiemateriaal. Kies de methode die het beste bij jouw leerstijl en behoeften past.
 • Oefen met programmeren: De beste manier om programmeervaardigheden te ontwikkelen, is door veel te oefenen. Schrijf code, werk aan kleine projecten en los programmeeruitdagingen op. Dit helpt je om vertrouwd te raken met de programmeertaal en om probleemoplossend denken te ontwikkelen.
 • Werk aan projecten: Bouw je eigen projecten om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit kunnen eenvoudige applicaties, websites, games of andere softwaretoepassingen zijn. Het helpt je om hands-on ervaring op te doen en je portfolio op te bouwen.
 • Werk samen met anderen: Doe mee aan open-sourceprojecten of werk samen met andere Programmeurs aan gemeenschappelijke projecten. Dit geeft je de mogelijkheid om van anderen te leren, samen te werken en je codevaardigheden te verbeteren.
 • Blijf leren en bijwerken: De wereld van programmeren verandert voortdurend, dus blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en trends. Leer nieuwe programmeertalen, frameworks en tools om je vaardigheden uit te breiden en relevant te blijven in de industrie.

 

Welke kennis en vaardigheden moet je leren om Programmeur te worden?

Als je Programmeur wilt worden, zijn er verschillende kennisgebieden en vaardigheden die belangrijk zijn om te leren. Dit zijn de essentiële zaken voor Programmeurs:

 • Programmeertalen: Het beheersen van ten minste één programmeertaal is cruciaal. Populaire programmeertalen zijn onder andere Python, Java, C++, JavaScript en Ruby. We raden je aan om te beginnen met een taal die geschikt is voor beginners en vervolgens je vaardigheden uit te breiden naar andere talen.
 • Algoritmen en datastructuren: Het begrijpen van algoritmen en datastructuren stelt Programmeurs in staat om efficiënte oplossingen te ontwerpen en problemen op te lossen. Dit omvat kennis van concepten zoals sorteren, zoeken, recursie en grafen.
 • Databases: Kennis van databases is belangrijk omdat veel softwaretoepassingen gegevens opslaan en ophalen. Leer de basisprincipes van relationele databases, querytalen zoals SQL en het ontwerpen van databaseschema's.
 • Webontwikkeling: Als je geïnteresseerd bent in webontwikkeling, moet je vertrouwd zijn met HTML, CSS en JavaScript. Kennis van frameworks zoals React, Angular of Node.js kan ook nuttig zijn.
 • Versiebeheer: Het gebruik van versiebeheersystemen zoals Git is essentieel voor samenwerking en het bijhouden van wijzigingen in de code. Leer hoe je repositories kunt beheren, branches kunt maken en kunt samenwerken met andere ontwikkelaars.
 • Probleemoplossend vermogen: Programmeurs moeten sterk zijn in het analyseren van problemen en het vinden van oplossingen. Dit omvat het vermogen om complexe problemen op te splitsen in kleinere, beheersbare stappen en logisch denken om de beste aanpak te bepalen.
 • Testen en debugging: Het vermogen om code te testen en bugs op te sporen is cruciaal. Leer verschillende testmethoden en -technieken, en ontwikkel vaardigheden om bugs effectief te debuggen en op te lossen.
 • Persoonlijke Vaardigheden: Naast technische vaardigheden zijn er ook belangrijke soft skills die Programmeurs kunnen helpen, zoals probleemoplossend vermogen, communicatie, samenwerking en het vermogen om goed te documenteren.

 

Programmeur worden is een continu leerproces. Het vergt tijd, toewijding en oefening om je vaardigheden te ontwikkelen en te verbeteren. Wanneer je voldoening haalt uit de projecten en/of het werk dat je oplevert zal jouw motivatie om door te leren groeien. Wanneer je het leuk vindt om nieuwe technieken te leren en toe te passen zal jouw groei tot Programmeur vrijwel vanzelf lijken te gaan. En op die manier zal je waarschijnlijk doorgroeien tot Software Engineer, of Cloud- en/of DevOps Engineer.

Opleidingen Programmeur

Uitgelicht
Gratis infosessie omscholing naar de IT
Java Web Development
In deze training leer je hoe je webapplicaties kunt ontwikkelen met Java Web technologie. Het werken en leren omgaan met een web-"container" staan centraal. Je leert hoe je een veelgebruikte …
Java Web Development
PHP Programmeren Basis
Met PHP zorg je voor meer dynamiek en interactiviteit op jouw pagina's. PHP is een krachtige, open source scripttaal waarmee de link tussen website en database (bijvoorbeeld: MySQL of PostgreSQL) …
PHP Programmeren Basis
PHP Basis
Cursus PHP Basis LET OP! Een STAP-Budget aanmeldformulier aanvragen s.v.p. rechtstreeks bij de opleider. Ga naar opatel.nl In de cursus PHP Basis wordt een introductie gegeven van PHP waarbij we …
PHP Basis
Masterclass PHP
Tijdens de cursus PHP heeft zich ontwikkeld tot een van de grote programmeertalen in de markt. Er is veel vraag naar PHP-programmeurs, die volgens state-of-the-art geavanceerde programmeertechnieken werken. Tijdens de …
Masterclass PHPOmscholen tot Programmeur

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Programmeur. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Programmeur

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Programmeur

Als je Programmeur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Programmeur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Programmeur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Programmeur?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Programmeur

Een Programmeur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Programmeur

 • Zorgvuldigheid
 • Creatief denken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Doelgericht werken
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Verbanden leggen
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Doorzettingsvermogen
 • Ambitie
 • Proactiviteit
 • Wendbaarheid
 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratievermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Programmeur nodig? 

Als Programmeur is er naast technisch inzicht ook een drang naar perfectionisme nodig. Eén verkeerd ingevoerde instructie kan al voor een niet-werkend programma zorgen (Perfectionist). Daarom is er ook een goed oog voor detail nodig , zodat alles wat moet werken ook echt werkt zoals het hoort (Waarnemer). Hiernaast moet er ook enig sociaal inzicht zijn, zodat de software uiteindelijk ook gebruikersvriendelijk is en overeenkomt met de eisen van de opdrachtgever.


Eigenschappen Programmeur

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Programmeur?

Bij vast dienstverband zijn er veel doorgroeimogelijkheden, door middel van interne opleidingen en een strak netwerk. Het arbeidsmarktperspectief is goed, aangezien er veel vacatures in de IT zijn en er dus veel vraag is naar Programmeurs. Verder is er altijd kans dat met de ontwikkeling van de goede software de volgende Bill Gates/Steve Jobs naar boven komt drijven. Kortom, mogelijkheden alom.

De actuele kans op werk voor een Programmeur

Het beroep Programmeur is onderdeel van de beroepsfamilie Applicatieprogrammeurs. De kans op werk voor de beroepsfamilie Applicatieprogrammeurs is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

28

Baankans Programmeur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Programmeur

Het beroep Programmeur is onderdeel van de beroepsfamilie Applicatieprogrammeurs.


Waar werkt een Programmeur?

Over het algemeen werken Programeurs voor bedrijven in de particuliere sector en worden zulke taken in de publieke sector vaak uitbesteed aan particuliere bedrijven. Verder kan het bedrijf klein of groot zijn, naargelang hoeveel mensen er werken en hoeveel omzet er wordt gedraaid. Omdat de arbeidsmarkt nu gunstig is, is er op het moment de mogelijkheid om in alle soorten en maten IT- bedrijven terecht te komen.


Met wie werkt een Programmeur samen? 

Programmeren gebeurt ook wel in teamverband, dus is een netwerk van collega Programmeurs essentieel. Verder zijn de bedrijven niet alleen een belangrijk deel van het netwerk, maar ook een bron van nieuwe informatie wat betreft ontwikkelingen in het programmeren en de codeerprogrammas.


 • Programmeur
 • IT'er
 • Software Ontwikkelaars
Programmeur

Alles over het beroep Programmeur in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Programmeur
 • IT'er
 • Software Ontwikkelaars

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €4800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

28Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar