Gemeentegriffier Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Gemeentegriffier? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep gemeentegriffier. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je gemeentegriffier wordt.

 

Wat is een Gemeentegriffier?

Een ander woord voor griffier is secretaris. De Gemeentegriffier is dus eigenlijk een secretaris en werkt bij een gemeente. Bij een gemeente staat de griffier aan het hoofd van de griffie. Dit is de ondersteunende afdeling van de gemeenteraad. De Gemeentegriffier ondersteunt de gemeenteraad bij hun controlerende en kaderstellende taken.

Taken
De Gemeentegriffier geeft advies aan de gemeenteraad, de gemeenteraadsfracties en de gemeenteraadsleden. De griffier ondersteunt de gemeenteraad waar nodig bij zijn taken. Ook heeft de Gemeentegriffier een verbindende rol en fungeert als bewaker van de kwaliteit van het politieke besluitvormingsproces. De Gemeentegriffier geeft ook advies over het functioneren van de gemeenteraad en de ontwikkeling van procedures. Ook heeft de griffier een belangrijke rol bij moties, amendementen, voorstellen en vragen van de gemeenteraad. De Gemeentegriffier heeft dus een zeer uiteenlopend en gevarieerd takenpakket.

Verantwoording
De Gemeentegriffier  wordt aangesteld door de gemeenteraad en draagt ook verantwoording af aan de gemeenteraad. De Gemeentegriffier heeft een zelfstandige functie en moet beschikken over voldoende kennis van de processen binnen een gemeente en een gemeenteraad. De Gemeentegriffier moet aan kunnen voelen wat mensen nodig hebben en hier in kunnen voorzien. Maar de Gemeentegriffier moet ook eigen initiatief tonen en advies kunnen uitbrengen.Wil je werken als Gemeentegriffier?

Werk je al als Gemeentegriffier en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Gemeentegriffier worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Gemeentegriffier, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Gemeentegriffier in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Gemeenteraadslid
  • Burgemeester
  • Wethouder

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €3500 tot €8500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Gemeentegriffier

Wat verdient een Gemeentegriffier?

De Gemeentegriffier verdient gemiddeld tussen de €3500,- en €8500,- per maand. Dit is afhankelijk van de exacte werkzaamheden, verantwoordelijkheid en de gemeente waar de griffier werkzaam is.

Salarisschaal Gemeentegriffier

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Gemeentegriffier

Er zijn geen vacatures Gemeentegriffier aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Gemeentegriffier in werkt.

Meer weten over de sector waar een Gemeentegriffier in werkt

Bekijk werken in Overheid & Semi-overheid

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Gemeentegriffier

Wat is de toekomst van Gemeentegriffier?

Elke gemeente heeft een griffie en dus een Gemeentegriffier in dienst. Er is daarom voldoende vraag naar Gemeentegriffiers. Een Griffier kan op de eigen griffie niet meer doorgroeien maar doorgroei naar een grotere gemeente is wel mogelijk. Binnen de gemeentelijke organisatie kan een Griffier doorgroeien naar Gemeentesecretaris of Manager.

Baankans Gemeentegriffier

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Gemeentegriffier worden: Opleidingen tot Gemeentegriffier

Wil je Gemeentegriffier worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Gemeentegriffier.

Hoe word je een Gemeentegriffier? 

De Gemeentegriffier kan verschillende opleiding gevolgd hebben. Vaak heeft de griffier bijvoorbeeld Bestuurskunde of Politicologie gestudeerd. Ook kan de Gemeentegriffier een aparte opleiding of cursus volgen die alle aspecten van het werk van de griffier omvat.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Gemeentegriffier

Er zijn geen opleidingen Gemeentegriffier aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Gemeentegriffier in werkt

Bekijk alle opleidingen Overheid & Semi-overheid

Omscholen of doorgroeien tot Gemeentegriffier

Als je Gemeentegriffier wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Gemeentegriffier zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Gemeentegriffier

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Gemeentegriffier?

Competenties en Vaardigheden Gemeentegriffier

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Gemeentegriffier nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Gemeentegriffier nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Gemeentegriffier

Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Initiatief ontplooien
Initiatief ontplooien
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Persoonlijkheid van een Gemeentegriffier

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Gemeentegriffier. Als Gemeentegriffier wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Gemeentegriffier:


zie volledige beschrijving persoonstype Gemeentegriffier

Vakkennis voor een Gemeentegriffier

Het is voor een Gemeentegriffier ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Gemeentegriffier zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Gemeentegriffier


Werkervaring Gemeentegriffier

Het is voor een startend Gemeentegriffier die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Gemeentegriffier is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Gemeentegriffier het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Gemeentegriffier

Met wie werkt een Gemeentegriffier samen? 

De Gemeentegriffier heeft veel contact met de gemeenteraad en de gemeenteraadsleden. Daarnaast heeft de griffier ook contact met de andere medewerkers van de gemeentelijke organisatie en het college van burgemeester en wethouders.


  • Gemeenteraadslid
  • Burgemeester
  • Wethouder
Gemeentegriffier


Organisaties waar een Gemeentegriffier werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Gemeentegriffier meestal werkt.

Waar werkt een Gemeentegriffier?

De Gemeentegriffier werkt altijd bij een gemeente. Dit houdt in dat de Gemeentegriffier werkzaam is in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Beleid & Organisatie?

Bekijk werken in Beleid & Organisatie

Best beoordeelde werkgevers Gemeentegriffier

Waar kun je het beste werken als Gemeentegriffier? Hieronder vind je de best door de Gemeentegriffier beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Gemeentegriffier.

Competenties, Skills en Vaardigheden Gemeentegriffier:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Gemeentegriffier.

Welke competenties heeft een Gemeentegriffier nodig?

Een Gemeentegriffier heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Gemeentegriffier

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Gemeentegriffier passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Gemeentegriffier nodig? 

De Gemeentegriffier is gevoelig voor de behoefte  van de gemeenteraadsleden en adviseert en ondersteunt heen waar nodig (Gever). Daarnaast kan de Gemeentegriffier ook goed zelfstandig en onafhankelijk werken en de processen controleren (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Gemeentegriffier


Gever


Lees meer

Succesvolle werker


Lees meer

Interview met een Gemeentegriffier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Gemeentegriffier

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Gemeentegriffier

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Gemeentegriffier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Gemeentegriffier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Gemeentegriffier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Gemeentegriffier. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Gemeentegriffier iets voor je?

Zou je graag Gemeentegriffier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Gemeentegriffier bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Gemeentegriffier

Politici

Het stukje over het salaris klopt niet, een gemeente griffier kan namelijk veel meer verdienen. Gr. De politici

Griffier

Afgezien dat het salaris laag is weergegeven (varieert tussen 10 en 17, afhankelijk vd gemeentegrootte) is het doorgroeiperspectief niet goed weergegeven. Een griffier kan op de eig griffie niet meer doorgroeien. Wel naar een grotere gemeente. Binnen de gemeentelijke organisatie kan bv als gemeentesecretaris of manager. De inhoud is inmiddels ook verbreed. Je ziet de trend dat griffiers steeds meer als strategische functie wordt weggezet.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar