Helpende Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Helpende? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep helpende. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je helpende wordt.

 

Wat is een Helpende?

Een Helpende werkt bij een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of een instelling voor thuishulp. Deze functie wordt ook vaak Helpende Zorg of Helpende Niveau 2 genoemd.

De Helpende zorg heeft meestal te maken met ouderen die door achteruitgang van de gezondheid niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren. De Helpende assisteert deze zorgvragers met de alledaagse zorgtaken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden en persoonlijke verzorging.

Er bestaat ook de nog de specialisatie Helpende Welzijn, wiens hulp meer gericht zijn op het welzijn van de zorgvrager. Deze Helpende helpt meer met de huishoudelijke taken, met het eten en met recreatieve activiteiten.

Daarnaast is er ook nog de Helpende Thuiszorg, die ook nog wel eens Thuiszorgmedewerker wordt genoemd. De taken er verantwoordelijkheden komen overeen met de de Helpende Welzijn en de Helpende Zorg. Hier zit de specialisatie in het feit dat de zorg op het thuisadres wordt gegeven.

Er is natuurlijk veel overlap tussen de specialisaties. Voor allen geldt dat er geholpen wordt met de huishouding en met de persoonlijke verzorging. Vooral ook de sociale en emotionele aangelegenheden van de zorgvrager of client krijgen de aandacht van de Helpende.

Wat doet een Helpende?

De Helpende maakt een werkplanning op, op basis van een zorg-, leef- activiteiten- of begeleidingsplan. De Helpende neemt de huishoudelijke taken over die de cliënt niet meer zelf kan doen. Dit kan zijn: boodschappen doen, afwassen en strijken. Naast huishoudelijke taken heeft de Helpende ook verzorgende taken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en helpen bij eten. In een verpleeg- of verzorgingstehuis brengt de Helpende maaltijden rond.

Ook sociale zorg hoort bij de werkzaamheden van de Helpende. Hij knoopt een gesprek aan en probeert de cliënt te motiveren om zoveel mogelijk zelf te blijven doen. De Helpende houdt zich bezig met het algehele welzijn van de cliënt. Hij helpt de cliënt zo zelfstandig mogelijk te functioneren en het leven zo leuk mogelijk te maken. Naast het helpen van ouderen, kan de Helpende ook werken in een kinderdagverblijf, een instelling in de verstandelijk gehandicaptenzorg, of een revalidatiecentrum. 

Een Helpende ondersteunt bij praktische maar ook bij emotionele problemen. Een Helpende zoekt altijd een balans tussen functionele afstand en betrokkenheid. Hij moet meeleven en een relatie opbouwen met de cliënt, maar niet te (emotioneel) betrokken raken. De Helpende zoekt ook balans tussen de tijd nemen voor de zorgvrager en het uitvoeren van andere activiteiten.

De Helpende werkt vraaggericht en resultaatgericht. De Helpende moet altijd alert blijven om veranderingen in de situatie van de zorgvrager de signaleren. Ook bewaakt de Helpende grenzen: eigen grenzen, die van de zorgvrager en die van de omgeving of instelling. Een Helpende werkt vaak individueel. Het indelen van de eigen werkzaamheden en het stellen van prioriteiten vereist enige zelfstandigheid. De Helpende kan verantwoordelijkheid dragen voor de planning, uitvoering en organisatie van de uitvoerende werkzaamheden. Een Helpende heeft altijd een leidinggevende waar hij bij terecht kan voor twijfelgevallen, moeilijke kwesties of veranderingen in de zorgbehoefte van de cliënt.

Wil je werken als Helpende?

Werk je al als Helpende en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Helpende worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Helpende, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Helpende in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verpleegkundige
 • Verzorgende
 • Mantelzorger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1400 tot €2600

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

108


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Helpende

Wat verdient een Helpende?

Het salaris van een Helpende is conform CAO Welzijn of CAO VVT (Verleeg-, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg). Tijdens de opleiding ontvangt een Helpende al een leerlingsalaris, indien de beroepsbegeleidende leerweg wordt gevolgd (tegelijkertijd werken en leren).

In de voorbereidende leerperiode waarin je naar school gaat, heet dat een zakgeldvergoeding. Dat bedrag is ongeveer € 525,00 voor een 16-jarige. De vergoeding loopt met je leeftijd op tot € 1.505,00 vanaf je 23ste.

Een beginnend Helpende ontvangt zo'n €1500 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €2600.

Er is qua salaris voor de helpende verschil tussen de specialisaties. Voor de helpende thuiszorg geld dat het startsalaris hoger ligt, maar dat het maximale salaris lager ligt dan voor de helpenden die in een instelling werken. 

Als de Helpende op onregelmatige werktijden werkt onvangt hij een onregelmatigheidstoeslag bovenop het salaris. Een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en een pensioenregeling behoren ook tot de arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Helpende

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Helpende

Op zoek naar een nieuwe baan als Helpende? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Helpende. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Helpende vacatures

helpende
Randstad
Ben jij zorgzaam ingesteld en heb je passie voor de zorg? Ben je flexibel inzetbaar en vind je het belangrijk om de ouderen een fijne dag te bezorgen? Lees dan …
Helpende
Catharina Stichting
Wil jij meer ervaring opdoen binnen diverse afdelingen van Catharina Stichting? Wil jij zelf je werkdagen bepalen én heb jij hart voor de zorg? Lees dan snel verder! Voor onze …
Helpende - niveau 2
Bring at Work B.V.
-- Helpende - niveau 2 Nieuw Over de functie Helpende - niveau 2 Ben jij Helpende 2 met passie en liefde voor de zorg, helpen van ouderen en ben je …
Helpende COVID-afdeling
Luba
Functieomschrijving Als Helpende op de High Care afdeling ga jij aan de slag op een vaste locatie naar keuze. Binnen het team werk je samen met een VIG en/of Verpleegkundige …
Helpende
Randstad
Op zoek naar afwisseling en flexibiliteit in een baan als helpende? Een baan die je gemakkelijk kunt combineren met je privé leven? Een baan die je kunt combineren naast je …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Helpende

Wat is de toekomst van Helpende?

Er is veel vraag naar personeel in de zorg, vanwege vergrijzing en een stijgende vraag naar zorg op maat. Het arbeidsmarktperspectief van een Helpende is dan ook goed. Er zijn veel vacatures helpende te vinden

Er is wel een tekort aan leerplaatsen of stageplaatsen, terwijl zo'n plaats noodzakelijk is om de opleiding tot Helpende af te ronden. De meeste Helpenden komen in de zorg of de kinderopvang terecht.

Een Helpende kan zich verder ontwikkelen door aanvullende cursussen en opleidingen te doen. Zo kan de Helpende opleidingen op MBO niveau 3 doen in de richting van verpleging, verzorging, sociaalpedagogisch of maatschappelijk werk. Daarna kan de Helpende doorgroeien naar HBO niveau door een aanvullende opleiding op dit niveau te doen.

Huidige aantal vacatures

108


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Helpende worden: Opleidingen tot Helpende

Wil je helpende worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Helpende? 

Om Helpende Zorg en Welzijn te worden is een opleiding vaak wel gewenst. Er is een opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Dit is een basisberoepsopleiding (MBO opleiding) op niveau 2.

Deze opleiding is een competentiegerichte opleiding en dit is voor velen de instap opleiding om in de zorg aan de slag te kunnen. 

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 biedt de kennis om op de verschillende specialisaties aan de slag te gaan:

 • Helpende Welzijn
 • Helpende Verzorgdende
 • Helpende Thuiszorg

 

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Helpende

Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn Thuisstudie
Basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn: de basis voor werken in de zorgMensen helpen en verzorgen is een tweede natuur. Je helpt graag mensen in een ziekenhuis of werkt met kinderen …
Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2
Als Helpende Zorg & Welzijn ondersteun je bij het opruimen, schoonmaken en de zorg voor een fijne leefomgeving. Soms neem je die taken geheel over van de cliënt/zorgvrager. Je ondersteunt …
Meer opleidingen Helpende

Weet je nog niet of je Helpende wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Helpende of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Helpende

Met wie werkt een Helpende samen? 

Een Helpende in een instelling werkt samen met het verplegend personeel en de verzorgende aldaar. Een Helpende in de thuiszorg overleggen met de verpleging die aan huis komt. Vaak hebben ouderen of gehandicapten mantelzorg, een kennis of familielid die hen helpt. De Helpende moet met de Mantelzorger de taken afstemmen en overleggen over veranderingen in de zorgbehoefte.


 • Verpleegkundige
 • Verzorgende
 • Mantelzorger
Helpende


Organisaties waar een Helpende werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Helpende meestal werkt.

Waar werkt een Helpende?

Een Helpende werkt in een verpleeg- of verzorgingstehuis, een instelling voor gehandicaptenzorg of -opvang, een instelling voor kinderopvang of via een thuiszorgorganisatie.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Helpende

Waar kun je het beste werken als Helpende? Hieronder vind je de best door de Helpende beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Helpende.

Competenties, Skills en Vaardigheden Helpende:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Helpende.

Welke competenties heeft een Helpende nodig?

Een Helpende heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Helpende

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Helpende passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Helpende nodig? 

De Helpende is gevoelig voor de behoeften van andere mensen, behulpzaam, sociaal en ondersteunend (Gever). De Helpende moet ook zelfstandig zijn en sterk in zijn schoenen staan om grenzen te bewaken en functionele afstand te bewaren. De Helpende beschikt over doorzettingsvermogen en improvisatievermogen.

Hij of zij toont respect voor de zorgvrager en bewaakt dat hij zelf met respect wordt behandeld. Een Helpende moet kunnen omgaan met ethische dilemma's en met kritiek. Een Helpende moet integer en betrouwbaar zijn, want hij moet correct omgaan met privacygevoelige informatie (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Helpende


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Helpende

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Helpende

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Helpende

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Helpende

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Helpende dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Helpende belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Helpende. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Helpende iets voor je?

Zou je graag Helpende willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Helpende bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Helpende

annelies kooiker

Welke functiewaardering heeft een helpende in verzorgingshuis

helpende

Zie hierboven de arbeidsvoorwaarden Helpende.Dit is correct weergegeven.M.vr.gr.

Corrie

Beste Annelies,stap gerust een verzorgingshuis binnen en ik weet zeker dat ze je de informatie geven die je hebben wil.Ook op deze site staat veel nuttige en vooral juiste informatie waar je goed mee uit de voeten kunt.Gr.Corrie

Anne

Bedankt,voor de tip Corrie.Ik heb je raad opgevolgd met resultaat.Gr.l

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar