Helpende Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Helpende? Lees de functieomschrijving.

Een Helpende is in dienst van een verzorgingstehuis, verpleegtehuis of een instelling voor thuishulp. De Helpende heeft meestal te maken met ouderen die door achteruitgang van de gezondheid niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren. De Helpende maakt een werkplanning op, op basis van een zorg-, leef- activiteiten- of begeleidingsplan. De Helpende neemt de huishoudelijke taken over die de cliënt niet meer zelf kan doen. Dit kan zijn: boodschappen doen, afwassen en strijken. Naast huishoudelijke taken heeft de Helpende ook verzorgende taken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en helpen bij eten. In een verpleeg- of verzorgingstehuis brengt de Helpende maaltijden rond. Ook sociale zorg hoort bij de werkzaamheden van de Helpende. Hij knoopt een gesprek aan en probeert de cliënt te motiveren om zoveel mogelijk zelf te blijven doen. De Helpende houdt zich bezig met het algehele welzijn van de cliënt. Hij helpt de cliënt zo zelfstandig mogelijk te functioneren en het leven zo leuk mogelijk te maken. Naast het helpen van ouderen, kan de Helpende ook werken in een kinderdagverblijf, een instelling in de verstandelijk gehandicaptenzorg, of een revalidatiecentrum. 

Een Helpende ondersteunt bij praktische maar ook bij emotionele problemen. Een Helpende zoekt altijd een balans tussen functionele afstand en betrokkenheid. Hij moet meeleven en een relatie opbouwen met de cliënt, maar niet te (emotioneel) betrokken raken. De Helpende zoekt ook balans tussen de tijd nemen voor de zorgvrager en het uitvoeren van andere activiteiten. De Helpende werkt vraaggericht en resultaatgericht. De Helpende moet altijd alert blijven om veranderingen in de situatie van de zorgvrager de signaleren. Ook bewaakt de Helpende grenzen: eigen grenzen, die van de zorgvrager en die van de omgeving of instelling. Een Helpende werkt vaak individueel. Het indelen van de eigen werkzaamheden en het stellen van prioriteiten vereist enige zelfstandigheid. De Helpende kan verantwoordelijkheid dragen voor de planning, uitvoering en organisatie van de uitvoerende werkzaamheden. Een Helpende heeft altijd een leidinggevende waar hij bij terecht kan voor twijfelgevallen, moeilijke kwesties of veranderingen in de zorgbehoefte van de cliënt.

Wil je werken als Helpende?

Werk je al als Helpende en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Helpende worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Helpende, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Helpende in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Verpleegkundige
  • Mantelzorger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1600 tot €2200

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

276


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Helpende

Wat verdient een Helpende?

Het salaris van een Helpende is conform CAO Welzijn of CAO VVT (Verleeg-, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg). Tijdens de opleiding ontvangt een Helpende al salaris, indien de beroepsbegeleidende leerweg wordt gevolgd (tegelijkertijd werken en leren). Een beginnend Helpende ontvangt zo'n €1600 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer €2200.

Als de Helpende op onregelmatige werktijden werkt onvangt hij een onregelmatigheidstoeslag bovenop het salaris. Een eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en een pensioenregeling behoren ook tot de arbeidsvoorwaarden.

Salarisschaal Helpende

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Helpende

Op zoek naar een nieuwe baan als Helpende? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Helpende. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Helpende vacatures

Helpende omgeving Dordrecht
Luba
Functieomschrijving Als Helpende ondersteun je zorgvragers bij de dagelijkse persoonlijke verzorging, zoals wassen en aankleden, (kleine) huishoudelijke taken en bij de maaltijd. Je kan zelf aangeven wanneer je beschikbaar bent …
Vacature Verzorgende IG/ helpende+ omgeving Den Haag
TMI
Vacature verzorgende IG omgeving Den Haag Wij zijn op zoek naar een verzorgende IG of helpende+ voor een verpleeg- en verzorgingshuis in de omgeving van Den Haag. De functie is …
Helpende
DuoZorg
Werken wanneer jij wilt? Een perfecte combinatie werk en privé? Met hart en ziel een zorgtopper zijn en blijven? Ontdek onze PLUS voor jou!Voor diverse opdrachtgevers in Utrecht en …
Helpende
Werkwijzer BV.
Wil jij werken als Helpende in de regio Ede / Wageningen / Renkum en Oosterbeek? Lees dan snel verder! Voor onze opdrachtgever zijn wij op zoek naar een Helpende. Wil …
Helpende Zuid Holland
Care4 Group
Mevrouw Sommen heeft een muur om zich heen gebouwd. Ze is in het verleden beroofd en door haar dementie komt de angst bij haar zo nu en dan weer naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Helpende

Hoe goed is de toekomst voor de Helpende? 

Er is veel vraag naar personeel in de zorg, vanwege vergrijzing en een stijgende vraag naar zorg op maat. Het arbeidsmarktperspectief van een Helpende is dan ook goed. Er is wel een tekort aan leerplaatsen of stageplaatsen, terwijl zo'n plaats noodzakelijk is om de opleiding tot Helpende af te ronden. De meeste Helpenden komen in de zorg of de kinderopvang terecht.

Een Helpende kan zich verder ontwikkelen door aanvullende cursussen en opleidingen te doen. Zo kan de Helpende opleidingen op MBO niveau 3 doen in de richting van verpleging, verzorging, sociaalpedagogisch of maatschappelijk werk. Daarna kan de Helpende doorgroeien naar HBO niveau door een aanvullende opleiding op dit niveau te doen.

Huidige aantal vacatures

276


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Helpende worden: Opleidingen tot Helpende

Hoe word je een Helpende? 

De opleiding Helpende Zorg en Welzijn is een basisberoepsopleiding (MBO opleiding) op niveau 2. Deze opleiding is een competentiegerichte opleiding.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Helpende

Keuzedeel Helpende Plus
Een veel gevraagde training is de Helpende Plus. De competenties zijn afkomstig uit de opleiding Verzorgende-IG, Crebocode 23187 - kwalificatie Verzorgende-IG Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), Crebocode 25491. Inhoud: …
Helpende Zorg & Welzijn, niveau 2
Als Helpende Zorg & Welzijn ondersteun je bij het opruimen, schoonmaken en de zorg voor een fijne leefomgeving. Soms neem je die taken geheel over van de cliënt/zorgvrager. Je ondersteunt …
Time management en de helpende hand van Outlook
Combineer time management principes met Outlook: efficiency ten top! Hoe vaak gebeurt het dat je je voorgenomen werkzaamheden werkelijk hebt kunnen uitvoeren op een dag? Telefoons, collega's, post of e-mail: …
Maatwerk. Grip op PVT zaken Gehele PVT
  Ruim 24 jaar specialist medezeggenschap. Waarom? Wettelijk is de PVT dé onderhandelingspartner namens het personeel. Dit houdt echter niet in dat hij ook vanzelfsprekend de ideale en gelijkwaardige onderhandelingspartner …
Opleiding Budgetcoach 6 dagen
Help jouw klant zijn of haar financien weer op de rit te krijgen. Steeds meer mensen komen in de financiële problemen omdat ze het overzicht kwijt zijn. Ze geven structureel …
Meer opleidingen Helpende

Weet je nog niet of je Helpende wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Helpende of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Helpende

Met wie werkt een Helpende samen? 

Een Helpende in een instelling werkt samen met het verplegend personeel aldaar. Een Helpende in de thuiszorg overleggen met de verpleging die aan huis komt. Vaak hebben ouderen of gehandicapten mantelzorg, een kennis of familielid die hen helpt. De Helpende moet met de Mantelzorger de taken afstemmen en overleggen over veranderingen in de zorgbehoefte.


  • Verpleegkundige
  • Mantelzorger
Helpende


Organisaties waar een Helpende werkzaam is

Waar werkt een Helpende meestal? 

Een Helpende werkt in een verpleeg- of verzorgingstehuis, een instelling voor gehandicaptenzorg of -opvang, een instelling voor kinderopvang of via een thuiszorgorganisatie.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Helpende

Waar kun je het beste werken als Helpende? Hieronder vindt je de best door de Helpende beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Helpende.

Competenties, Skills en Vaardigheden Helpende:

Welke competenties heeft een een Helpende nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Helpende

Wat voor persoonlijkheid heb je als Helpende nodig? 

De Helpende is gevoelig voor de behoeften van andere mensen, behulpzaam, sociaal en ondersteunend (Gever). De Helpende moet ook zelfstandig zijn en sterk in zijn schoenen staan om grenzen te bewaken en functionele afstand te bewaren. De Helpende beschikt over doorzettingsvermogen en improvisatievermogen. Hij toont respect voor de zorgvrager en bewaakt dat hij zelf met respect wordt behandeld. Een Helpende moet kunnen omgaan met ethische dilemma's en met kritiek. Een Helpende moet integer en betrouwbaar zijn, want hij moet correct omgaan met privacygevoelige informatie (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Helpende


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Helpende

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Helpende

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Helpende

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Helpende

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Helpende dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Helpende belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Helpende. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Helpende iets voor je?

Zou je graag Helpende willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Helpende bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Helpende

annelies kooiker

Welke functiewaardering heeft een helpende in verzorgingshuis

helpende

Zie hierboven de arbeidsvoorwaarden Helpende.Dit is correct weergegeven.M.vr.gr.

Corrie

Beste Annelies,stap gerust een verzorgingshuis binnen en ik weet zeker dat ze je de informatie geven die je hebben wil.Ook op deze site staat veel nuttige en vooral juiste informatie waar je goed mee uit de voeten kunt.Gr.Corrie

Anne

Bedankt,voor de tip Corrie.Ik heb je raad opgevolgd met resultaat.Gr.l

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar