Helpende: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Helpende: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Krijg jij een goed gevoel nadat je iemand hebt kunnen helpen? Maak je graag een praatje? Ben je sociaal en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is werken als Helpende Zorg waarschijnlijk wel iets voor jou.

Een Helpende in de Zorg vindt het fijn om iets voor hulpbehoevende mensen te kunnen betekenen. Een Helpende geeft basiszorg en ondersteuning bij de persoonlijke verzorging, zoals wassen, aankleden en haren kammen. Een Helpende Zorg stimuleert de zelfredzaamheid en de zorgverlening verschilt per cliënt.

Een Helpende werkt bij een instelling of in de thuiszorg. Zij werkt met gevoel, verstand en handen. Zij is zorgzaam, zorgvuldig en sociaal.

Alles over het werken als Helpende


Vacatures Helpende

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Helpende?

Een Helpende Zorg werkt bij een instelling zoals een verzorgingstehuis of een verpleegtehuis. Deze functie wordt ook Helpende Instelling, Helpende in de Zorg of Helpende Niveau 2 genoemd.

De Helpende zorg heeft meestal te maken met ouderen die door achteruitgang van de gezondheid niet meer alle zorgtaken zelf kunnen uitvoeren. De Helpende assisteert deze zorgvragers met de alledaagse zorgtaken, zoals helpen bij het opstaan, aan- en uitkleden en persoonlijke verzorging.

Er bestaat ook de nog de specialisatie Helpende Welzijn, wiens hulp meer gericht zijn op het welzijn van de zorgvrager. Deze Helpende helpt meer met de huishoudelijke taken, met het eten en met recreatieve activiteiten.

Daarnaast is er ook nog de Helpende Thuiszorg, die ook nog wel eens Thuiszorgmedewerker wordt genoemd. De taken er verantwoordelijkheden komen overeen met de de Helpende Welzijn en de Helpende Zorg. Hier zit de specialisatie in het feit dat de zorg op het thuisadres wordt gegeven.

Er is natuurlijk veel overlap tussen de specialisaties. Voor allen geldt dat er geholpen wordt met de huishouding en met de persoonlijke verzorging. Vooral ook de sociale en emotionele aangelegenheden van de zorgvrager of client krijgen de aandacht van de Helpende.

Er bestaat ook nog de Helpende Plus, deze opereert een niveau hoger en heeft meer verantwoordelijkheden.


Past het beroep Helpende bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Helpende?

Wanneer je werkt als Helpende in de zorg vervul je een belangrijke rol in het ondersteunen van mensen bij hun dagelijkse activiteiten. Je maakt een werkplanning op basis van een zorg-, leef-, activiteiten- of begeleidingsplan. Je biedt persoonlijke verzorging aan patiënten, zoals hulp bij wassen, aankleden, eten en drinken, toiletbezoek en mobiliteit. Daarnaast neem je huishoudelijke taken over, zoals boodschappen doen, afwassen en strijken. Je observeert de gezondheidstoestand en het gedrag van patiënten, en rapporteert eventuele veranderingen aan het zorgteam.

Naast de praktische taken ben je ook betrokken bij de sociale zorg van de cliënt. Je knoopt een gesprek aan en motiveert de cliënt om zoveel mogelijk zelfstandig te blijven functioneren. Je helpt de cliënt bij het opstaan, aan- en uitkleden, persoonlijke verzorging en eten. In een verpleeg- of verzorgingstehuis breng je maaltijden rond en organiseer je activiteiten om sociale interactie tussen patiënten te stimuleren.

Als Helpende zorg draag je bij aan het algehele welzijn van de cliënt. Je zoekt altijd een balans tussen functionele afstand en betrokkenheid, waarbij je emotionele ondersteuning biedt zonder te veel emotioneel betrokken te raken. Je ondersteunt niet alleen bij praktische problemen, maar ook bij emotionele vraagstukken. Je werkt vraaggericht en resultaatgericht, waarbij je alert blijft op veranderingen in de situatie van de zorgvrager.

Je werkt vaak zelfstandig en draagt verantwoordelijkheid voor de planning, uitvoering en organisatie van de werkzaamheden. Het is belangrijk om grenzen te bewaken, zowel die van jezelf, de zorgvrager als die van de omgeving of instelling. Bij twijfelgevallen, moeilijke kwesties of veranderingen in de zorgbehoefte van de cliënt kun je altijd terecht bij een leidinggevende.

Als Helpende in de zorg ben je een waardevolle steunpilaar voor mensen die zorg nodig hebben. Je draagt bij aan het creëren van een comfortabele omgeving en zorgt ervoor dat patiënten zich verzorgd en gewaardeerd voelen. Met je toewijding en zorgzaamheid maak je een positief verschil in het leven van anderen.

Oftewel, wanneer werkt je als Helpende in de zorg vervul je een belangrijke rol in het bieden van ondersteuning aan mensen die hulpbehoevend zijn. Je zorgt voor hun persoonlijke verzorging, helpt bij huishoudelijke taken, biedt emotionele ondersteuning, organiseert activiteiten en draagt bij aan hun welzijn. Met je inzet en toewijding maak je het leven van anderen comfortabeler en waardevoller.
 
 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Jouw werkdag als een Helpende

Je komt aan in het verzorgingstehuis en pakt eerst een kopje koffie in de pantry. Je overlegt met jouw collega’s van de nachtdienst of er nog bijzonderheden zijn gebeurt. Gelukkig was er niets aan de hand, dus je kan je focussen op de hulp met de algemene dagelijkse levensverrichtingen van jouw cliënten.

Vandaag is mevrouw Kooistra wat chagrijnig, ze heeft er vandaag geen zin in. Ze wil dat jij het allemaal doet, maar normaal gesproken kan ze best veel zelf. Je helpt haar met wassen en maakt een paar grapjes. Met jouw warme en begripvolle aanpak krijg je haar toch in beweging. Ze poetst zelf haar tanden en kamt zelf haar haren. Je voelt geluk, want mevrouw Kooistra is onderhand weer opgevrolijkt.

Aan het eind van de middag ga je nog even langs bij mevrouw Kooistra om een praatje te maken. Haar zoon is langs geweest dus haar bui kan niet meer stuk. Ze kijkt je nog dankbaar aan wanneer je gedag zegt. Je gaat vandaag weer naar huis met een glimlach op je gezicht.Vacatures Helpende per stad

Vacatures Helpende Alkmaar

Vacatures Helpende Almelo

Vacatures Helpende Almere

Vacatures Helpende Alphen aan den Rijn

Vacatures Helpende Amersfoort

Vacatures Helpende Amstelveen

Vacatures Helpende Amsterdam

Vacatures Helpende Apeldoorn

Vacatures Helpende Arnhem

Vacatures Helpende Assen

Vacatures Helpende Bergen op Zoom

Vacatures Helpende Breda

Vacatures Helpende Capelle aan den IJssel

Vacatures Helpende Delft

Vacatures Helpende Den Bosch

Vacatures Helpende Den Haag

Vacatures Helpende Den Helder

Vacatures Helpende Deventer

Vacatures Helpende Doetinchem

Vacatures Helpende Dordrecht

Vacatures Helpende Ede

Vacatures Helpende Eindhoven

Vacatures Helpende Emmen

Vacatures Helpende Enschede

Vacatures Helpende Gouda

Vacatures Helpende Groningen

Vacatures Helpende Haarlem

Vacatures Helpende Haarlemmermeer

Vacatures Helpende Heerlen

Vacatures Helpende Helmond

Vacatures Helpende Hengelo

Vacatures Helpende Hilversum

Vacatures Helpende Hoogeveen

Vacatures Helpende Hoorn

Vacatures Helpende Katwijk

Vacatures Helpende Leeuwarden

Vacatures Helpende Leiden

Vacatures Helpende Lelystad

Vacatures Helpende Maastricht

Vacatures Helpende Middelburg

Vacatures Helpende Nieuwegein

Vacatures Helpende Nijmegen

Vacatures Helpende Oss

Vacatures Helpende Purmerend

Vacatures Helpende Roermond

Vacatures Helpende Roosendaal

Vacatures Helpende Rotterdam

Vacatures Helpende Schiedam

Vacatures Helpende Spijkenisse

Vacatures Helpende Terneuzen

Vacatures Helpende Tilburg

Vacatures Helpende Utrecht

Vacatures Helpende Veenendaal

Vacatures Helpende Venlo

Vacatures Helpende Vlaardingen

Vacatures Helpende Westland

Vacatures Helpende Zaanstad

Vacatures Helpende Zeist

Vacatures Helpende Zoetermeer

Vacatures Helpende Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Helpende

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Helpende?

Het salaris van een Helpende ligt bij een 36-urige werkweek tussen de €1850,- en €2800,- bruto per maand exclusief toeslagen. Dit salaris is conform CAO Welzijn of CAO VVT (Verleeg-, Verzorgingstehuizen en Thuiszorg). 

Een beginnend Helpende ontvangt zo'n €1930 bruto per maand o.b.v. 40 uur per week. Een Helpende Plus met veel ervaring kan tot ongeveer €2800,- per maand verdienen. Daar komt dan nog onregelmatigheidstoeslag bovenop die kan oplopen tot 60% en er zijn ook instellingen waar je een 13e maand krijgt uitbetaald.

Wanneer je begint met een omscholing tot Helpende Zorg ligt jouw salaris tijdens het eerste jaar tussen de €1850,- en €2300,- o.b.v. 36 uur per week, afhankelijk van leeftijd en eerdere ervaring. Dankzij de toeslagen zit je al snel boven de €2000,- netto per maand.   

Het salaris van een helpende zorg wordt vrijwel altijd vastgesteld aan de hand van de salarisschalen die zijn opgenomen in de geldende CAO. In de meeste gevallen valt het salaris van een Helpende zorg binnen de salarisschaal FWG 25 of FWG 30. Het exacte salarisniveau hangt af van factoren zoals werkervaring, verantwoordelijkheden en eventuele aanvullende functietaken.

De verdere arbeidsvoorwaarden bestaan uit vakantiedagen, vakantiegeld, eindejaarsuitkering, pensioenregeling, reiskostenvergoeding en de toeslagen voor onregelmatige diensten. Deze arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de CAO en kunnen per zorginstelling verschillen.

Salaris leerling helpende

Tijdens de opleiding ontvangt een Helpende al een leerlingsalaris, indien de beroepsbegeleidende leerweg wordt gevolgd (tegelijkertijd werken en leren). 

 


Meer weten over het salaris Helpende

Salaris aankomend Helpende Salaris junior Helpende Wat is het salaris van een medior Helpende? Welk salaris krijgt een senior Helpende?


Hoe word je een Helpende? 

Om Helpende Zorg en Welzijn te worden is het onder andere belangrijk dat je de juiste diploma's hebt. Deze kan je halen met een aantal verschillende opleidingswegen. Naast de opleiding zijn er nog een paar andere zaken belangrijk, zoals praktijkervaring en de juiste vaardigheden leren.

 • Opleiding: Om als helpende in de zorg te werken, is het belangrijk om een passende opleiding te volgen. In veel landen zijn er specifieke zorgopleidingen beschikbaar, zoals de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Dit is een basisberoepsopleiding op niveau MBO-2. Deze opleiding is een competentiegerichte opleiding en biedt theoretische kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn voor het werk in de zorgsector.  

  De opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 is voor velen de instap opleiding om in de zorg aan de slag te kunnen. Na het behalen van deze opleiding kan je aan de slag als Helpende Welzijn, Helpende Zorg of Helpende Thuiszorg. Deze opleiding kan je vinden in het formeel onderwijs, of in de vorm van een omscholing tot Helpende zorg.

 • Praktijkervaring: Naast de opleiding is het ook belangrijk om praktijkervaring op te doen. Veel opleidingen bevatten stageperiodes waarin je directe ervaring opdoet in een zorginstelling. Dit stelt je in staat om de vaardigheden die je hebt geleerd in de praktijk te brengen en om te leren van ervaren zorgprofessionals. Je zou voordat je aan de opleiding begint ook vrijwilligerswerk in een zorginstelling kunnen doen. Op deze manier kan je eerdere ervaring opdoen en jouw kans op een baan of omschooltraject vergroten. 

 

 • Vaardigheden: Naast de basisvaardigheden die nodig zijn om te werken als helpende in de zorg, is het belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Je kunt aanvullende trainingen en workshops volgen om je vaardigheden te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, dementiezorg, palliatieve zorg, EHBO en meer. Dit zal je helpen om een breder scala aan zorgbehoeften aan te kunnen en je waardevoller te maken als zorgprofessional.

 

Wat moet je leren om Helpende Zorg te worden?

Om een succesvolle helpende in de zorg te worden, zijn er verschillende vaardigheden die je moet leren en versterken. Deze vaardigheden stellen je in staat om effectief te zijn in het bieden van zorg en ondersteuning aan anderen.

 • Empathie: Als Helpende in de zorg is het essentieel om empathie te hebben. Je moet in staat zijn om je in te leven in de gevoelens en behoeften van de patiënten, en hen oprecht begrijpen en ondersteunen.
 • Communicatie: Goede communicatieve vaardigheden zijn van cruciaal belang. Je moet helder en respectvol kunnen communiceren met patiënten, hun families en andere zorgprofessionals. Luisteren naar anderen en effectief kunnen communiceren is noodzakelijk voor goede zorgverlening.
 • Persoonlijke verzorging en ADL: Het is belangrijk om bekwaam te zijn in het verlenen van persoonlijke verzorging en een ondersteuning te beiden in de Algemene Dagelijkse Levensbehoeften (ADL). Dit betreft vaardigheden zoals het helpen bij wassen, aankleden, eten en drinken, toiletbezoek en het ondersteunen van de mobiliteit van patiënten.
 • Huishoudelijke taken: Je moet in staat zijn om lichte huishoudelijke taken uit te voeren, zoals schoonmaken, boodschappen doen en de was doen. Het handhaven van een schone en veilige omgeving draagt bij aan het welzijn van de patiënten.
 • Observeren en rapporteren: Je moet in staat zijn om veranderingen in de gezondheidstoestand en het gedrag van patiënten op te merken. Het vermogen om nauwkeurig te observeren en deze informatie effectief te rapporteren aan het zorgteam is van groot belang.
 • Teamwerk: Samenwerken met andere zorgmedewerkers is essentieel binnen de zorgsector. Je moet kunnen samenwerken, anderen ondersteunen en openstaan voor feedback en instructies van collega's.
 • Geduld en stressbestendigheid: De zorg kan soms uitdagend en stressvol zijn. Het is belangrijk om geduldig te blijven, stress goed te kunnen hanteren en effectief om te gaan met moeilijke situaties.
 • Respect en ethiek: Je moet een sterk ethisch bewustzijn hebben en respect tonen voor de privacy, autonomie en waardigheid van de patiënten.

 

Door het ontwikkelen en versterken van deze vaardigheden, kun je een competente en zorgzame Helpende zorg worden. 

 

Opleidingen Helpende

Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Ben jij een zorgzaam persoon die graag anderen helpt? Ben jij iemand die een luisterend oor kan bieden en tegelijkertijd zijn handen graag uit de mouwen steekt? Zit jij daarnaast …
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn Thuisstudie
Basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn: de basis voor werken in de zorgMensen helpen en verzorgen is een tweede natuur. Je helpt graag mensen in een ziekenhuis of werkt met kinderen …
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn Thuisstudie
MBO 2 Helpende zorg en welzijn
MBO 2 Helpende zorg en welzijn MBO 2 Helpende zorg en welzijn
MBO 2 Helpende zorg en welzijn
MBO Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)
Een Helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt …
MBO Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn E-Learning
Basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn: de basis voor werken in de zorgMensen helpen en verzorgen is een tweede natuur. Je helpt graag mensen in een ziekenhuis of werkt met kinderen …
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn E-LearningOmscholen tot Helpende

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Helpende. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Helpende

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Helpende

Als je Helpende wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Helpende zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Helpende

Voor een omscholing tot Helpende in de zorg is het belangrijk om een sterke motivatie en betrokkenheid te hebben bij het helpen en verzorgen van anderen.

Er zijn een aantal verschillende motivaties om naar de zorg om te scholen, zoals:

 1. Compassie en empathie: Het vermogen om je medeleven te tonen en je in te leven in de situatie van anderen is essentieel voor het werken in de zorg. Als je een sterke behoefte voelt om anderen te helpen en hun pijn te verzachten, kan dit een goede reden zijn om Helpende zorg te worden.
 2. Voldoening uit het helpen van anderen: Veel mensen halen voldoening uit het geven van zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van anderen. Het gevoel van voldoening dat voortkomt uit het zien van positieve veranderingen bij patiënten en het bieden van ondersteuning kan een goede reden zijn om in de zorg te werken.
 3. Waardering voor het belang van zorg: Als je de waarde en het belang van goede zorg inziet, kan dit je motiveren om zelf een bijdrage te leveren. Je begrijpt dat zorg een fundamenteel aspect is van het welzijn van mensen en je wilt graag een verschil maken in het leven van anderen.
 4. Interesse in de gezondheidszorg: Als je interesse hebt in de gezondheidszorg en het menselijk lichaam, kan werken als Helpende zorg een natuurlijke keuze zijn, waarvan je achteraf denkt dat je die eigenlijk eerder genomen zou moeten hebben. 
 5. Persoonlijke ervaringen: Soms kunnen persoonlijke ervaringen met ziekte of het verzorgen van dierbaren je motiveren om in de zorg te gaan werken. Een dergelijke ervaringen kan een diepe impact hebben en je inspireren om anderen te helpen die zich in vergelijkbare situaties bevinden.

 

Het is wel erg belangrijk om je te realiseren dat werken in de zorg pittig is, zowel fysiek als emotioneel. Als je een sterke motivatie en passie voor het helpen van anderen hebt, kan dat helpen om deze uitdagingen te overwinnen en voldoening te halen uit je werk als Helpende in de zorg.

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Helpende

Een Helpende heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Conflicten beheersen
Conflicten beheersen

Steekwoorden: zelfbewust, integriteit, beheersing, luisteren

Omschrijving

Deze personen herkennen en erkennen een conflict. Door te erkennen dat er een conflict is ontstaan, zetten zij de eerste stap om het conflict op te lossen. Ze bepalen wat de inhoud van het conflict is en hoe deze opgelost kan worden. Ze communiceren hierover met alle betrokken partijen en uiteindelijk zorgen ze ervoor dat het conflict op een nette manier wordt opgelost.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak integer. Tijdens een conflict proberen zij te allen tijde het moraal hoog te houden. Daarbij zijn ze onpartijdig en willen ze het beste resultaat behalen voor alle partijen. Deze personen kunnen vaak ook goed luisteren en overtuigen.

Zwakke punten
Het gevaar van conflictbeheersing is dat de personen die zich hiermee bezighouden als ‘meningloos’ worden bestempeld. Ze bemiddelen tijdens conflicten tussen meerdere partijen, maar nemen soms geen duidelijk standpunt in.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Klantgerichtheid
Klantgerichtheid

Steekwoorden: servicegericht, relatiegericht, luisteren, begripvol, helpend

Omschrijving

Mensen die beschikken over deze competentie kunnen goed inspelen op de verwachtingen en behoeften van klanten. Dit kunnen zowel uitgesproken als onuitgesproken behoeften zijn. Dit is dan ook aan deze persoon om dit uit te zoeken. Zij voelen zich betrokken bij de klant en zetten zich vaak voor 100% in voor deze klant. Tevens toont deze persoon respect naar de klant. Een bekend spreekwoord wat past bij deze competentie is ‘De klant is koning’. Verder weet deze persoon de verschillende groepen klanten en hun behoeften te onderscheiden.

Sterke punten
Een sterk punt van deze klantgerichte persoon is de betrokkenheid. Deze mensen zullen altijd actief op zoek gaan naar datgene wat de klant wilt hebben. Ze hebben inlevingsvermogen en kunnen goed luisteren. Daarnaast kunnen deze mensen meestal goed overtuigen.

Zwakke punten
Sommige klantgerichte mensen verliezen het resultaat uit het oog. Ze zijn zo gefocust op de klant, dat het resultaat wordt vergeten. Ook te veel willen kan een valkuil zijn voor deze mensen, ze willen dan zo graag helpen dat ze zich opdringen bij klanten. Of er zijn meerdere klanten en deze moeten lang wachten voordat ze geholpen worden.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Motiveren
Motiveren

Steekwoorden: optimistisch, ambitieus, luisteren, overtuigen

Omschrijving

Deze mensen kunnen anderen aanzetten tot actie. Dit kan gebeuren op verschillende manieren, bijvoorbeeld door macht of verbondenheid met een team. Ze willen het werkplezier van anderen vergroten. Ze stellen vaak een gezamenlijk doel centraal en de motivator probeert met het hele team dit doel te behalen.

Sterke punten
In zware tijden blijven deze mensen optimistisch en kijken met een positieve blik naar de toekomst. Ze kunnen zichzelf goed motiveren, maar ook anderen nieuwe zin geven. De meeste motivators zijn goede luisteraars en hebben een goed inlevingsvermogen. Daarnaast past de competentie overtuigen ook goed bij deze competentie. Om mensen te motiveren is overtuiging op bepaalde momenten hard nodig. 

Zwakke punten
Een motivator kan doorslaan. Hij kan zo optimistisch zijn, dat hij de realiteit verliest. Dit kan samenhangen met de competentie ambitie, motivators stellen bepaalde doelen en willen deze behalen en ook bij tegenslagen doorgaan. De geloofwaardigheid van de motivator wordt dan aangetast.

Sensitiviteit
Sensitiviteit

Steekwoorden: inlevingsvermogen, gevoeligheid, sociabiliteit, waardering, respect

Omschrijving

Deze mensen houden rekening met meningen, gedachten en gevoelens van anderen. Ze zijn zich bewust van hun gedrag en ze letten op hoe ze overkomen bij anderen. Deze mensen geven in een gesprek altijd ruimte aan de ander en ze tonen waardering voor wat een ander te zeggen heeft.

Sterke punten
Deze mensen zijn goede luisteraars, zij tonen oprecht interesse in de meningen en gevoelens van anderen. Ze proberen te helpen waar dat kan en zullen zich te allen tijde respectvol gedragen. Bij deze competentie past ook de competentie ‘integriteit’. Deze mensen houden rekening met anderen en zichzelf en kijken altijd naar verschillende morele opvattingen.

Zwakke punten
Sommige mensen houden teveel rekening met anderen, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. Op die manier kunnen anderen hen bestempelen als onzeker of als iemand die ‘met alle winden mee waait’. Ook kunnen deze mensen overkomen als onduidelijk en onzeker. Ze willen graag alle meningen van anderen meenemen en vinden het dan lastig om een duidelijk standpunt in te nemen.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Helpende

 • Inlevingsvermogen
 • Respectvol
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Vriendelijkheid
 • Dienstverlenendheid
 • Gevoeligheid
 • Integriteit
 • Zelfbeheersing
 • Bemiddelingskracht
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Betrouwbaarheid
 • Consequent handelen
 • Loyaliteit
 • Luistervaardigheid
 • Belangstelling hebben
 • Vragen stellen
 • Stimuleren
 • Overtuigingskracht
 • Positiviteit
 • Doorzettingsvermogen
 • Incasseringsvermogen
 • Rust bewaren
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Helpende nodig? 

De Helpende is gevoelig voor de behoeften van andere mensen, behulpzaam, sociaal en ondersteunend (Gever). De Helpende moet ook zelfstandig zijn en sterk in zijn schoenen staan om grenzen te bewaken en functionele afstand te bewaren. De Helpende beschikt over doorzettingsvermogen en improvisatievermogen.

Hij of zij toont respect voor de zorgvrager en bewaakt dat hij zelf met respect wordt behandeld. Een Helpende moet kunnen omgaan met ethische dilemma's en met kritiek. Een Helpende moet integer en betrouwbaar zijn, want hij moet correct omgaan met privacygevoelige informatie (Loyalist).


Eigenschappen Helpende

 • Empathie
 • Behulpzaamheid
 • Vriendelijkheid
 • Trouw
 • Integriteit
 • PunctueelWat zijn de baankansen voor een Helpende?

Er is veel vraag naar personeel in de zorg, vanwege vergrijzing en een stijgende vraag naar zorg op maat. Het arbeidsmarktperspectief van een Helpende is dan ook zeer goed!

Er zijn veel vacatures helpende te vinden en ook erg veel omschoolinitatieven zodat je snel aan het werk kan in de zorg zonder dat je de juiste vooropleiding hebt. De hoeveelheid aan dit soort omschooltrajecten met baangarantie een salaris zijn het bewijs van de goede baankansen.

Er zijn ook goede doorgroeimogelijkheden voor een Helpende. Een Helpende kan zich verder ontwikkelen door aanvullende cursussen en opleidingen te doen. Zo kan de Helpende opleidingen op MBO niveau 3 doen in de richting van verpleging, verzorging, sociaalpedagogisch of maatschappelijk werk. Daarna kan de Helpende doorgroeien naar HBO niveau door een aanvullende opleiding op dit niveau te doen.


Doorgroei mogelijkheden Helpende

Het beroep Helpende is onderdeel van de beroepsfamilie Helpenden (thuiszorg).


Waar werkt een Helpende?

Een Helpende werkt in een verpleeg- of verzorgingstehuis, een instelling voor gehandicaptenzorg of -opvang, een instelling voor kinderopvang of via een thuiszorgorganisatie.


Met wie werkt een Helpende samen? 

Een Helpende in een instelling werkt samen met het verplegend personeel en de verzorgende aldaar. Een Helpende in de thuiszorg overleggen met de verpleging die aan huis komt. Vaak hebben ouderen of gehandicapten mantelzorg, een kennis of familielid die hen helpt. De Helpende moet met de Mantelzorger de taken afstemmen en overleggen over veranderingen in de zorgbehoefte.


 • Verpleegkundige
 • Verzorgende
 • Mantelzorger
Helpende

Verwante beroepen Helpende:

Verpleegkundige
Salaris: €2422 tot €4391
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Verzorgende
Salaris: €1950 tot €3160
Opleiding: MBO
Baankans: Onbekend

Baankans

Vind jij het fijn om iets te kunnen betekenen voor mensen? Praat je graag en heb je aandacht voor behoeftes? Wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is werken als Verzorgende waarschijnlijk wel iets voor jou. Een Verzorgende IG is verantwoorde…
Alfahulp
Salaris: €1725 tot €2200
Opleiding: Geen
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Wijkverpleegkundige
Salaris: €2422 tot €3922
Opleiding: MBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Thuiszorgmedewerker
Salaris: €1980 tot €2600
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Helpende in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Verpleegkundige
 • Verzorgende
 • Mantelzorger

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1850 tot €2800

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

40Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar