Thuiszorgmedewerker Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Thuiszorgmedewerker? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep thuiszorgmedewerker. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je thuiszorgmedewerker wordt.

 

Wat is een Thuiszorgmedewerker?

De thuiszorgmedewerker is verantwoordelijk voor de ondersteuning van zorgbehoevende ouderen, zieken of gehandicapten; oftewel zorgvragers. In de meeste gevallen betreft de doelgroep ouderen die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen. De hulp kan betrekking hebben op verschillende huishoudelijke aspecten uit het dagelijks leven: het huis schoonmaken, bedden opmaken, koken, de was doen, strijken, afwassen of boodschappen doen. De thuiszorgmedewerker gaat hiervoor bij de zorgvrager thuis langs en heeft vaak voor een bepaalde periode een vast aantal huizen onder zijn hoede waar hij langs gaat. Dit uit praktisch oogpunt, zodat de thuishulp zijn cliënt en diens specifieke behoeften beter leert kennen. Ook de cliënt zelf kan het als prettig ervaren een vaste kracht over de vloer te hebben.

Specifieke werkzaamheden naast huishoudelijke taken zijn het uitbrengen van advies aan familie en zorgvrager over voeding, beweging, hygiëne, medicatie en hulpmiddelen. Er bestaat ter verstrekking van hulpmiddelen als rollators een thuiszorgwinkel, waar de cliënt naar verwezen kan worden indien nodig. Naast de huishouding heeft de thuiszorgmedewerker ook als taak hulp bij persoonlijke verzorging en planning te bieden. Hierbij valt te denken aan het toedienen van medicatie, aankleden, persoonlijke hygiëne, het toedienen van voeding en zelfs het regelen van de financiën van de zorgvrager. Daarnaast is het van belang de gezondheidstoestand van de zorgvrager in de gaten te houden en geregeld hierover te rapporteren in speciale dossiers. Het stimuleren van de zelfzorg is ook onderdeel van het werken aan een persoonlijk gezondheisplan voor de cliënt. De bevoegdheden hiertoe voor een thuiszorgmedewerker verschillen naar gelang ervaring en opleidingsachtergrond.

Tot slot hoort bij het assisteren in dagelijkse zaken ook de begeleiding en het vervoer van de zorgvrager naar locaties buitenshuis of simpelweg het vergezellen in een wandeling of andere bewegingsactiviteiten. De thuiszorgmedewerker is dus een echte steun en toeverlaat van de zorgvrager.

Wil je werken als Thuiszorgmedewerker?

Werk je al als Thuiszorgmedewerker en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Thuiszorgmedewerker worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Thuiszorgmedewerker, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Thuiszorgmedewerker in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Zorgvrager
 • Gezondheidskundig personeel (collega's)
 • Familie zorgvrager
 • Leidinggevende thuiszorglocatie
 • Medici/artsen/apothekers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1600 tot €2500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

11


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Thuiszorgmedewerker

Wat verdient een Thuiszorgmedewerker?

Het loon en de secundaire arbeidsvoorwaarden voor thuiszorgmedewerkers zijn vastgelegd in de CAO voor Verpleeg- en Verzorginshuizen en Thuiszorg (VVT). Echter, afhankelijk van dienstverband, locatie, werkervaring en opleiding, kan het loon erg verschillen. Zo wordt er voor bijvoorbeeld studenten die slechts huishoudelijke hulp verlenen en geen specifieke opleiding hoeven te hebben, vaak een uurloon gerekend. Dit uurloon, tevens afhankelijk van de leeftijd, ligt ongeveer tussen de 7 en 10 euro per uur. Het gemiddelde salaris in vast dienstverband, met volle bevoegdheid, ligt tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand.

Salarisschaal Thuiszorgmedewerker

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Thuiszorgmedewerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Thuiszorgmedewerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Thuiszorgmedewerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Thuiszorgmedewerker vacatures

Thuiszorgmedewerker
Luba
Functieomschrijving Als Helpende Plus, Verzorgende IG of Verpleegkundige ga je aan de slag in een team waarin collegialiteit belangrijk is voor de werksfeer. Jij bent verantwoordelijk voor het voorzien van …
Thuiszorgmedewerkers
Luba
Over de functie Jij kan zelf bij ons aangeven in welke wijken jij wenst te werken Woon je bijvoorbeeld in Scheveningen dan kun je ook daar in de wijk werken …
Thuiszorgmedewerker
Luba
Over de functie Als Helpende Plus, Verzorgende IG of Verpleegkundige ga je aan de slag in een team waarin collegialiteit belangrijk is voor de werksfeer. Jij bent verantwoordelijk voor het …
Thuiszorgmedewerker
Uitzendbureau.nl
Over de functie Als Helpende Plus, Verzorgende IG of Verpleegkundige ga je aan de slag in een team waarin collegialiteit belangrijk is voor de werksfeer. Jij bent verantwoordelijk voor het …
Medewerker Thuiszorg – bij Woonzorg Flevoland
Aethon
Ben jij op zoek naar een flexibele baan in de thuiszorg? In de rol als thuiszorgmedewerker werk je veel zelfstandig, maar ben je wel altijd in contact met mensen!Thuis

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Thuiszorgmedewerker

Wat is de toekomst van Thuiszorgmedewerker?

De doorgroeimogelijkheden binnen de thuiszorg zijn gemiddeld. Naar gelang aantal jaren werkzaam in de (thuis)zorg en opleiding, bestaan er diverse doorgroeimogelijkheden binnen de Thuiszorg zelf. Daarnaast kan een thuiszorgmedewerker doorgroeien in bijvoorbeeld de sector ouderenzorg of verpleegkundige. Ook dient deze functie als relevante bijbaan tijdens een zorggerelateerde studie, omdat dit als werkervaring in de zorg geldt.

Baankans Thuiszorgmedewerker

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

11


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Thuiszorgmedewerker worden: Opleidingen tot Thuiszorgmedewerker

Wil je thuiszorgmedewerker worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Thuiszorgmedewerker? 

Er is geen specifieke opleiding tot thuiszorgmedewerker. Afhankelijk van dienstverband, opleiding en werkervaring kunnen de bevoegdheden echter wel verschillen. Veel studenten of scholieren hebben deze functie bijvoorbeeld als bijbaan. Zij kunnen bijvoorbeeld als oproep- of vakantiekracht werkzaam zijn en dienen geen speciale vooropleiding te hebben. Affiniteit met de zorg is uiteraard wel een vereiste. Deze hulpen verlenen namelijk uitsluitend huishoudelijke hulp, waar geen specifieke opleiding voor nodig is. Het salaris voor dit type thuiszorg ligt dus ook lager. De medewerkers in vast dienstverband, die meer bevoegdheden hebben en zich ook met de verpleging en persoonlijke verzorging bezig houden, dienen bijvoorbeeld een Diploma Helpende Zorg en Welzijn (MBO Niveau 2) of vergelijkbaar te hebben. Soms wordt specifiek om de medicijnmodule gevraagd. In dit laatste geval is ook ervaring op het gebied van verzorging wenselijk. Een extra cursus op dit gebied kan ook wenselijk zijn en er volgt altijd een specifiek inwerktraject, waarbij deelname aan bijbehorend inwerkprogramma verplicht is.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Thuiszorgmedewerker

Er zijn geen opleidingen Thuiszorgmedewerker aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Thuiszorgmedewerker in werkt

Bekijk alle opleidingen Algemeen


Netwerk Thuiszorgmedewerker

Met wie werkt een Thuiszorgmedewerker samen? 

Allereerst heeft een thuiszorgmedewerker het meeste contact met zijn zorgvrager(s). Als onderdeel van zijn takenpakket, heeft de medewerker de plicht om te rapporteren over de gezondheidssituatie van de cliënt en dient vervolgens hierover  te overlegggen met zijn collega's, het gezondheidskundig personeel. Ook heeft de thuishulp contact met de leidinggevende van de thuiszorglocatie waaraan hij verbonden is, zoals voor zaken als inroosteren en contractuele bepalingen. Wat betreft het medische aspect van de zorg voor de cliënt, heeft de medewerker bijvoorbeeld ook contact met de betrokken huisarts, apotheker of andere medici. Tot slot speelt ook de familie van de zorgvrager zelf een grote rol; vaak is het nodig de familieleden op de hoogte te brengen van of te adviseren omtrent de laatste ontwikkelingen van de patiënt.


 • Zorgvrager
 • Gezondheidskundig personeel (collega's)
 • Familie zorgvrager
 • Leidinggevende thuiszorglocatie
 • Medici/artsen/apothekers
Thuiszorgmedewerker


Organisaties waar een Thuiszorgmedewerker werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Thuiszorgmedewerker meestal werkt.

Waar werkt een Thuiszorgmedewerker?

In principe is een thuiszorgmedewerker altijd werkzaam bij een thuiszorgorganisatie, die wordt gefinancierd of gesubsidieerd door de overheid of gemeente. Thuiszorg valt onder de non-profitsector, omdat het uiteindelijke doel niet winst maken is, maar de maatschappij dienen. Een zorgvrager kan thuiszorg aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en hulp in de huishouding bij de woongemeente. Het CIZ beoordeelt of mensen recht hebben op AWBZ-zorg (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Ook al betaalt de zorgvrager een eigen bijdrage voor thuiszorg en verschillen de prijzen per zorginstantie, is thuiszorg in principe dus een non-profitproduct en valt onder de zorgsector. 'Commercialisering' bestaat er echter in die zin dat huishoudelijke hulp sinds 2007 onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) valt en door lager geschoolde en dus goedkopere krachten uitgevoerd kan worden. Normaal gesproken werd zowel de persoonlijke verzorging en verpleging als de huishoudelijke hulp door één en dezelfde thuiszorgmedewerker gedaan. Gemeenten zijn in principe verplicht dit laatste type zorg aan te besteden en zo kosten te besparen. De excate bepalingen en regelgeving omtrent thuiszorg veranderen momenteel echter veel.

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Thuiszorgmedewerker

Waar kun je het beste werken als Thuiszorgmedewerker? Hieronder vind je de best door de Thuiszorgmedewerker beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Thuiszorgmedewerker.

Competenties, Skills en Vaardigheden Thuiszorgmedewerker:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Thuiszorgmedewerker.

Welke competenties heeft een Thuiszorgmedewerker nodig?

Een Thuiszorgmedewerker heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Thuiszorgmedewerker

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Thuiszorgmedewerker passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Thuiszorgmedewerker nodig? 

De thuiszorgmedewerker is allereerst een echte gever. Hij dient zich goed te kunnen verplaatsen in de toestand van de zorgvrager en zo goed mogelijk hulp proberen te bieden. Hij bekommert zich om de gezondheidstoestand van de cliënt en probeert deze zoveel mogelijk te ondersteunen in zijn dagelijkse activiteiten. Hij dient met de cliënt mee te kunnen denken en te geven waar zij behoefte aan hebben, of zij hier nu expliciet om kunnen vragen of niet (gever).

Daarnaast behoort de medewerker een bemiddelaar te zijn. Hij dient voor de belangen van de cliënt zorg te dragen en op te komen. Wanneer een oudere niet meer in staat is zelf zijn behoeften te verwoorden of bepalen, dient de thuiszorghulp hiervoor in te staan en zaken als medicatie te regelen. Hij is de brug tussen de cliënt en alle facetten van het dagelijks leven waar deze mee in aanraking komt (bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Thuiszorgmedewerker


Bemiddelaar


Lees meer

Gever


Lees meer

Interview met een Thuiszorgmedewerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Thuiszorgmedewerker

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Thuiszorgmedewerker

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Thuiszorgmedewerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Thuiszorgmedewerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Thuiszorgmedewerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Thuiszorgmedewerker. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Thuiszorgmedewerker iets voor je?

Zou je graag Thuiszorgmedewerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Thuiszorgmedewerker bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Thuiszorgmedewerker

Mevrouw Bijleveld

Wordt het uurloon  van een medewerker die valt onder de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening berekend uit het brutolloon of anderszins ?Indien u daarop geen antwoord kunt geven gaarne mij laten weten waar ik dat kan vinden.Met vriendelijke groet, Mevrouw Bijleveld                                                                                                           georgine.b-vhb@hetnet.nl

Mevrouw Bijleveld

Wordt het uurloon  van een medewerker die valt onder de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening berekend uit het brutolloon of anderszins ?Indien u daarop geen antwoord kunt geven gaarne mij laten weten waar ik dat kan vinden.Met vriendelijke groet, Mevrouw Bijleveld                                                                                                           georgine.b-vhb@hetnet.nl

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar