Verzorgende Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verzorgende? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verzorgende. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verzorgende wordt.

 

Wat is een Verzorgende?

Een Verzorgende, vaak werkzaam in de thuiszorg of in verzorgingshuizen, is iemand die extra ondersteuning biedt aan (meestal) ouderen, gehandicapten en chronisch zieken in de thuissituatie.

Onder de taken van een Verzorgende vallen het helpen met handelingen rond persoonlijke hygiëne van de patiënt (wassen, douchen, tanden poetsen), het verrichten van dagelijkse bezigheden (aankleden, eten, in en uit bed komen), huishoudelijke taken (hieronder vallen soms ook boodschappen doen of op kinderen passen) en eenvoudige verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties of het toedienen van medicijnen. De Verzorgende stimuleert altijd de zelfredzaamheid van de patiënten om hen (weer) zo zelfstandig mogelijk te maken.

Er zijn verschillende functies binnen het beroep Verzorgende: Verzorgende C, Verzorgende D en Wijkziekenverzorgende. Een Verzorgende D heeft minder huishoudelijke taken dan een Verzorgende C en richt zich juist meer op het verzorgende gedeelte. Een Wijkziekenverzorgende heeft geen enkele huishoudelijke taak en heeft in plaats daarvan meer verpleegkundige taken. Ook het bieden van psychosociale begeleiding en het geven van advies op het gebied van gezondheid en voeding vallen ook onder het takenpakket van een Wijkziekenverzorgende.

Een Verzorgende moet zich in kunnen leven in en kunnen aanpassen aan de patiënt. Aangezien er in de thuissituatie gewerkt wordt moet een Verzorgende zich aan het ritme en leefgewoonte van de patiënt aanpassen.

Een Verzorgende werkt volgens een zorgplan dat is opgesteld met de patient en in overleg met een wijkverpleegkundige. Ook moet een verzorgende administratieve zaken (bijvoorbeeld verslagen) bijhouden.

Een Verzorgende kan onregelmatige werktijden hebben en heeft zowel avond- als weekenddiensten.Wil je werken als Verzorgende?

Werk je al als Verzorgende en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verzorgende worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verzorgende, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verzorgende in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1510 tot €2485

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

667


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verzorgende

Wat verdient een Verzorgende?

Een Verzorgende verdient ongeveer tussen de €1510 en €2485.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag

Salarisschaal Verzorgende

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Verzorgende

Op zoek naar een nieuwe baan als Verzorgende? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verzorgende. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verzorgende vacatures

Vacature Verzorgende IG+ met coördineerde taken
Stichting Sevagram Zorgcentra
Verzorgende IG+ met coördineerde takenStichting Sevagram Zorgcentra, Maastricht Jij zet jouw sociale en coördinerende vaardigheden in om zorg te verlenen die past bij de behoefte van onze bewoners Als
Vacature Verzorgende IG
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Onze locatie is gelegen in het midden van de bossen in het Gooi. We hebben een stijlvolle, open en toegankelijke locatie voor zowel medewerkers als bewoners. Wij bieden zorg, …
Vacature Verzorgende IG
Trend People
Zou je graag flexibel willen werken in de zorg als verzorgende IG? Lees dan snel verder! Als verzorgende IG weet jij als geen ander wat cliënten nodig hebben om zich …
Vacature Verzorgende IG kleinschalige woonvoorziening
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Het betreft een particuliere woonvoorziening in de omgeving van Rotterdam. De individuele verzorging van de bewoners staat hier echt op nummer één. Het is een kleinschalige woonvoorziening met een …
Vacature Verzorgende
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgeverricht zich op de thuiszorg waarbij de basis ligt in zo lang mogelijk in de thuissituatie kunnen blijven wonen met goede zorg als speerpunt. Langdurig zieken en …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verzorgende

Wat is de toekomst van Verzorgende?

Naar verwachting zal de vraag naar hulp in de thuiszorg tot 2020 toenemen van 24 tot 31 procent (Bron: Youchooz)

Verder zou je praktijkopleider kunnen worden. Ook kun je altijd nog door studeren of in een andere sector van de gezondheidszorg kunnen gaan werken.

Baankans Verzorgende

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

667


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Verzorgende worden: Opleidingen tot Verzorgende

Wil je Verzorgende worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Verzorgende.

Hoe word je een Verzorgende? 

Om Verzorgende te worden kun je de  driejarige MBO opleiding Verzorgende volgen (niveau 3). Binnen de opleiding kun je een richting kiezen, bijvoorbeeld de richting IG, waarmee je Wijkziekenverzorgende kunt worden.

Met soortgelijke opleidingen, bijvoorbeeld MBO Verzorging niveau 3, kun je ook als Verzorgende aan de slag.

Na deze opleiding zou je door kunnen studeren voor een MBO opleiding niveau-4, bijvoorbeeld Verpleegkunde.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Verzorgende

Basisopleiding Verzorgende IG Thuisstudie
Basisopleiding Verzorgende IG: Maak kennis met het veelzijdige beroepDroom je ervan om in de kraamzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg of thuiszorg te kunnen werken? Of werk je misschien al in deze branche …
Basisopleiding Verzorgende IG Thuisstudie
MBO Verzorgende-IG (niveau 3)
Als Verzorgende-IG werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: verpleeghuizen en thuiszorg …
MBO Verzorgende-IG (niveau 3)
MBO Verzorgende-IG (niveau 3)
Als Verzorgende-IG werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: verpleeghuizen en thuiszorg …
MBO Verzorgende-IG (niveau 3)
Verzorgende-IG, niveau 3
De Verzorgende-IG verleent basiszorg, overlegt met andere beroepsbeoefenaren; artsen, fysiotherapeuten e.d. en voert werkzaamheden uit vastgelegd in het zorg(leef)plan. Daarnaast mag de Verzorgende-IG de verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals katheters inbrengen, …
Verzorgende-IG, niveau 3
Gespecialiseerd Verzorgende Palliatieve Zorg
Palliatieve zorg is goede zorg aan een ernstig zieke in de laatste levensfase. Het is zorg waarbij de psychische, sociale, spirituele en zingevende ondersteuning van de zorgvrager en de familie …
Gespecialiseerd Verzorgende Palliatieve Zorg

Omscholen of doorgroeien tot Verzorgende

Als je Verzorgende wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Verzorgende zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Verzorgende

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Verzorgende?

Competenties en Vaardigheden Verzorgende

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Verzorgende nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Verzorgende nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Verzorgende

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Integriteit
Integriteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Sociabiliteit
Sociabiliteit

Persoonlijkheid van een Verzorgende

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Verzorgende. Als Verzorgende wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Verzorgende:


zie volledige beschrijving persoonstype Verzorgende

Vakkennis voor een Verzorgende

Het is voor een Verzorgende ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Verzorgende zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Verzorgende

MBO Verzorgende-IG (niveau 3)
Als Verzorgende-IG werk je in zorg en welzijn met een verscheidenheid aan zorgvragers en situaties. Je kunt werkzaam zijn binnen alle branches van de verpleging en verzorging: verpleeghuizen en thuiszorg …
MBO Verzorgende-IG (niveau 3)
Pathologie - Kennis over ziekteleer opfrissen voor verzorgende, verpleegkundige, doktersassistent etc.
Ziekte, we krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Er wordt veel over gepraat en geschreven. Maar wat weet jij er nou eigenlijk echt van, dat wil zeggen: …
Pathologie - Kennis over ziekteleer opfrissen voor verzorgende, verpleegkundige, doktersassistent etc.
Intieme hygiëne - Voor verzorgende, kraamzorg en mantelzorg, maar ook voor uw eigen gezondheid.
Jeuk, irritatie, overmatige afscheiding en droogheid rondom of in de vagina. Welke vrouw herkent één of meerdere van deze klachten niet? Meer dan de helft van de vrouwen heeft wel …
Intieme hygiëne - Voor verzorgende, kraamzorg en mantelzorg, maar ook voor uw eigen gezondheid.
Rouw en verlies bij kinderen - Inzicht in de psychologie achter rouwprocessen voor verzorgende, gastouder, jeugdcoach.
Verdriet hoort bij het leven. Maar als het toeslaat in het leven van een kind, heeft dit een ander soort impact dan bij volwassenen. Heb je er direct mee te …
Rouw en verlies bij kinderen - Inzicht in de psychologie achter rouwprocessen voor verzorgende, gastouder, jeugdcoach.
Hondentrimmen E-Learning
Honden tot in de puntjes verzorgen? Volg de cursus Honden trimmenHonden trimmen is allesbehalve een hondenbaan. Sterker nog, er zijn mensen die het trimmen van honden beschouwen als een hobby. …
Hondentrimmen E-Learning

Werkervaring Verzorgende

Het is voor een startend Verzorgende die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Verzorgende is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals .

Iets anders leren?

Is Verzorgende het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Verzorgende

Met wie werkt een Verzorgende samen? 

Je werkt voornamelijk zelfstandig met de patiënten, maar je voert regelmatig overleg met de verpleegkundige, waarmee ook het zorgplan wordt opgesteld. Je kunt ook in contact komen met een activiteitenbegeleider of andere professionals die te maken hebben met de patiënt. Tevens hebt je contact met de familie van je patiënt.


Verzorgende


Organisaties waar een Verzorgende werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verzorgende meestal werkt.

Waar werkt een Verzorgende?

 • Thuiszorg
 • Verzorgingshuis
 • Verpleeghuis
 • Gehandicaptenzorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verzorgende

Waar kun je het beste werken als Verzorgende? Hieronder vind je de best door de Verzorgende beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

De Wever

Locatie: Noord-Brabant

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Verzorgende:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verzorgende.

Welke competenties heeft een Verzorgende nodig?

Een Verzorgende heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verzorgende

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verzorgende passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verzorgende nodig? 

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Verzorgende


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Verzorgende

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verzorgende

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verzorgende

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verzorgende

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verzorgende dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verzorgende belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verzorgende. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verzorgende iets voor je?

Zou je graag Verzorgende willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verzorgende bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Verzorgende?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Verzorgende

Vacature Helpende/ verzorgende High Care afdeling
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is een zorginstelling met meerdere locaties in Rotterdam voor ouderenzorg. Je gaat aan de slag in een prettige werkomgeving in mooi gelegen en goed bereikbare huizen. …
Vacature Verzorgende IG
Alfa & Zorg
Verzorgende IG Locatie: Almere (Flevoland)Als Verzorgende IG in Almere stap je letterlijk bij onze cliënten binnen en draag je samen met jouw collega’s bij aan het geluk van onze …
Vacature Verzorgende IG
Alfa & Zorg
Verzorgende IG Locatie: Almere (Flevoland)Over de functie Als Verzorgende IG in Almere stap je letterlijk bij onze cliënten binnen en draag je samen met jouw collega’s bij aan het …
Vacature Verzorgende IG
tempo-team
Functieomschrijving Die “niet bij de pakken neer zitten, maar aanpakken baan …” Die vind je bij Tempo-Team! Jij hebt er zin in! Jij bent de held van nu! Je verdient …
Vacature Verzorgende
tempo-team
Functieomschrijving Die “ik vraag me eigenlijk af hoe laat het… oh! de dag zit er al op” baan. Die vind je bij Tempo-Team Medisch! Elke dag is anders, omdat je …

Actuele blogposts


reacties op Verzorgende

pieter

Wat is het netto loon als je 25 bent?

Kees

Dit is een vraa die niet te beantwoorden is.Hier zijnde salarissen die je minium moet verdienen bij een leeftijd van 23 jaar---.!525 per mnd.--350per week--70 per dag.Dit zijn de bruto bedragen.Gr.

Chantal

Ik wil Kees hartelijk bedanken.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar