Verzorgende Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Verzorgende? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep verzorgende. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je verzorgende wordt.

 

Wat is een Verzorgende?

Een Verzorgende, vaak werkzaam in de thuiszorg of in verzorgingshuizen, is iemand die extra ondersteuning biedt aan (meestal) ouderen, gehandicapten en chronisch zieken in de thuissituatie.

Onder de taken van een Verzorgende vallen het helpen met handelingen rond persoonlijke hygiëne van de patiënt (wassen, douchen, tanden poetsen), het verrichten van dagelijkse bezigheden (aankleden, eten, in en uit bed komen), huishoudelijke taken (hieronder vallen soms ook boodschappen doen of op kinderen passen) en eenvoudige verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties of het toedienen van medicijnen. De Verzorgende stimuleert altijd de zelfredzaamheid van de patiënten om hen (weer) zo zelfstandig mogelijk te maken.

Er zijn verschillende functies binnen het beroep Verzorgende: Verzorgende C, Verzorgende D en Wijkziekenverzorgende. Een Verzorgende D heeft minder huishoudelijke taken dan een Verzorgende C en richt zich juist meer op het verzorgende gedeelte. Een Wijkziekenverzorgende heeft geen enkele huishoudelijke taak en heeft in plaats daarvan meer verpleegkundige taken. Ook het bieden van psychosociale begeleiding en het geven van advies op het gebied van gezondheid en voeding vallen ook onder het takenpakket van een Wijkziekenverzorgende.

Een Verzorgende moet zich in kunnen leven in en kunnen aanpassen aan de patiënt. Aangezien er in de thuissituatie gewerkt wordt moet een Verzorgende zich aan het ritme en leefgewoonte van de patiënt aanpassen.

Een Verzorgende werkt volgens een zorgplan dat is opgesteld met de patient en in overleg met een wijkverpleegkundige. Ook moet een verzorgende administratieve zaken (bijvoorbeeld verslagen) bijhouden.

Een Verzorgende kan onregelmatige werktijden hebben en heeft zowel avond- als weekenddiensten.

Wil je werken als Verzorgende?

Werk je al als Verzorgende en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Verzorgende worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Verzorgende, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Verzorgende in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €1510 tot €2485

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Huidige aantal vacatures

427


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Verzorgende

Wat verdient een Verzorgende?

Een Verzorgende verdient ongeveer tussen de €1510 en €2485.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag

Salarisschaal Verzorgende

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Verzorgende

Op zoek naar een nieuwe baan als Verzorgende? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verzorgende. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Verzorgende vacatures

verzorgende IG
Randstad
Bij de flexpool bepaal jij als verzorgende IG wanneer je werkt! Je gaat bij verschillende zorginstellingen aan de slag. Elke dag is anders en geeft weer nieuwe ga je doen?Als …
Verzorgende IG
Randstad
Ben jij een verzorgen IG en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging of wil je meer uren werken naast je huidige baan? Lees dan gauw verder!, , Voor …
Verzorgende Covid afdeling
Luba
Functieomschrijving In een verpleeghuis in Loosduinen is er met spoed direct vraag naar Verzorgende en Verpleegkundigen voor minimaal 24 uur per week, die langdurig ingezet kunnen. Er is een afdeling …
Verzorgende IG COVID-afdeling
Luba
Functieomschrijving Als Verzorgende IG op de High Care afdeling ga jij aan de slag op een vaste locatie naar keuze. Binnen het team werk je samen met Helpenden en Verpleegkundigen …
Verzorgende IG regio Maastricht
Florences
Functieomschrijving Wat ga je doen: Het is jouw taak om als verzorgende IG / verpleegkundige bewoners de zorg bieden die zij verdienen. Jij zoekt samen met collega’s en familie naar …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Verzorgende

Wat is de toekomst van Verzorgende?

Naar verwachting zal de vraag naar hulp in de thuiszorg tot 2020 toenemen van 24 tot 31 procent (Bron: Youchooz)

Verder zou je praktijkopleider kunnen worden. Ook kun je altijd nog door studeren of in een andere sector van de gezondheidszorg kunnen gaan werken.

Baankans Verzorgende

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

427


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Verzorgende worden: Opleidingen tot Verzorgende

Wil je verzorgende worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Verzorgende? 

Om Verzorgende te worden kun je de  driejarige MBO opleiding Verzorgende volgen (niveau 3). Binnen de opleiding kun je een richting kiezen, bijvoorbeeld de richting IG, waarmee je Wijkziekenverzorgende kunt worden.

Met soortgelijke opleidingen, bijvoorbeeld MBO Verzorging niveau 3, kun je ook als Verzorgende aan de slag.

Na deze opleiding zou je door kunnen studeren voor een MBO opleiding niveau-4, bijvoorbeeld Verpleegkunde.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Verzorgende

Basisopleiding Verzorgende IG Thuisstudie
Basisopleiding Verzorgende IG: Maak kennis met het veelzijdige beroepDroom je ervan om in de kraamzorg, ouderenzorg, gehandicaptenzorg of thuiszorg te kunnen werken? Of werk je misschien al in deze branche …
Schoonheidsspecialiste Praktijkopleiding in 10 dagen
Een schoonheidsspecialiste is iemand die zich bezighoudt met het aanbieden van schoonheidsbehandelingen voor lichaam en gezicht. Het kan hierbij gaan om cosmetische, verzorgende en ontspannende behandelingen. Als schoonheidsspecialiste ben je …
Eigen Hondentrimsalon Starten E-Learning
Hondenliefhebbers opgelet: in negenmaanden start jij een hondentrimsalon Houd je van honden en wil je, excuseer de woordspeling, eigen baas zijn? Dan is de cursus Eigen Hondentrimsalon Starten de eerste …
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn Thuisstudie
Basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn: de basis voor werken in de zorgMensen helpen en verzorgen is een tweede natuur. Je helpt graag mensen in een ziekenhuis of werkt met kinderen …
Hondentrimmen E-Learning
Honden tot in de puntjes verzorgen? Volg de cursus Honden trimmenHonden trimmen is allesbehalve een hondenbaan. Sterker nog, er zijn mensen die het trimmen van honden beschouwen als een hobby. …
Meer opleidingen Verzorgende

Weet je nog niet of je Verzorgende wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Verzorgende of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Verzorgende

Met wie werkt een Verzorgende samen? 

Je werkt voornamelijk zelfstandig met de patiënten, maar je voert regelmatig overleg met de verpleegkundige, waarmee ook het zorgplan wordt opgesteld. Je kunt ook in contact komen met een activiteitenbegeleider of andere professionals die te maken hebben met de patiënt. Tevens hebt je contact met de familie van je patiënt.


Verzorgende


Organisaties waar een Verzorgende werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Verzorgende meestal werkt.

Waar werkt een Verzorgende?

 • Thuiszorg
 • Verzorgingshuis
 • Verpleeghuis
 • Gehandicaptenzorg

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Verzorgende

Waar kun je het beste werken als Verzorgende? Hieronder vind je de best door de Verzorgende beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

De Wever

Locatie: Noord-Brabant

Openstaande vacatures: 0


Competenties, Skills en Vaardigheden Verzorgende:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Verzorgende.

Welke competenties heeft een Verzorgende nodig?

Een Verzorgende heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Verzorgende

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Verzorgende passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Verzorgende nodig? 

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Verzorgende


Gever


Lees meer

Loyalist


Lees meer

Interview met een Verzorgende

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Verzorgende

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Verzorgende

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Verzorgende

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Verzorgende dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Verzorgende belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Verzorgende. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Verzorgende iets voor je?

Zou je graag Verzorgende willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Verzorgende bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Verzorgende

pieter

Wat is het netto loon als je 25 bent?

Kees

Dit is een vraa die niet te beantwoorden is.Hier zijnde salarissen die je minium moet verdienen bij een leeftijd van 23 jaar---.!525 per mnd.--350per week--70 per dag.Dit zijn de bruto bedragen.Gr.

Chantal

Ik wil Kees hartelijk bedanken.Gr.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar