Helpende worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Helpende worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Helpende worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Helpende? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Helpende goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Helpende?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Helpende wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Helpende.

Alles over hoe je Helpende kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Helpende?

Om Helpende Zorg en Welzijn te worden is het onder andere belangrijk dat je de juiste diploma's hebt. Deze kan je halen met een aantal verschillende opleidingswegen. Naast de opleiding zijn er nog een paar andere zaken belangrijk, zoals praktijkervaring en de juiste vaardigheden leren.

 • Opleiding: Om als helpende in de zorg te werken, is het belangrijk om een passende opleiding te volgen. In veel landen zijn er specifieke zorgopleidingen beschikbaar, zoals de opleiding Helpende Zorg en Welzijn. Dit is een basisberoepsopleiding op niveau MBO-2. Deze opleiding is een competentiegerichte opleiding en biedt theoretische kennis en praktische vaardigheden die nodig zijn voor het werk in de zorgsector.  

  De opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 is voor velen de instap opleiding om in de zorg aan de slag te kunnen. Na het behalen van deze opleiding kan je aan de slag als Helpende Welzijn, Helpende Zorg of Helpende Thuiszorg. Deze opleiding kan je vinden in het formeel onderwijs, of in de vorm van een omscholing tot Helpende zorg.

 • Praktijkervaring: Naast de opleiding is het ook belangrijk om praktijkervaring op te doen. Veel opleidingen bevatten stageperiodes waarin je directe ervaring opdoet in een zorginstelling. Dit stelt je in staat om de vaardigheden die je hebt geleerd in de praktijk te brengen en om te leren van ervaren zorgprofessionals. Je zou voordat je aan de opleiding begint ook vrijwilligerswerk in een zorginstelling kunnen doen. Op deze manier kan je eerdere ervaring opdoen en jouw kans op een baan of omschooltraject vergroten. 

 

 • Vaardigheden: Naast de basisvaardigheden die nodig zijn om te werken als helpende in de zorg, is het belangrijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen. Je kunt aanvullende trainingen en workshops volgen om je vaardigheden te verbeteren, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, dementiezorg, palliatieve zorg, EHBO en meer. Dit zal je helpen om een breder scala aan zorgbehoeften aan te kunnen en je waardevoller te maken als zorgprofessional.

 

Wat moet je leren om Helpende Zorg te worden?

Om een succesvolle helpende in de zorg te worden, zijn er verschillende vaardigheden die je moet leren en versterken. Deze vaardigheden stellen je in staat om effectief te zijn in het bieden van zorg en ondersteuning aan anderen.

 • Empathie: Als Helpende in de zorg is het essentieel om empathie te hebben. Je moet in staat zijn om je in te leven in de gevoelens en behoeften van de patiënten, en hen oprecht begrijpen en ondersteunen.
 • Communicatie: Goede communicatieve vaardigheden zijn van cruciaal belang. Je moet helder en respectvol kunnen communiceren met patiënten, hun families en andere zorgprofessionals. Luisteren naar anderen en effectief kunnen communiceren is noodzakelijk voor goede zorgverlening.
 • Persoonlijke verzorging en ADL: Het is belangrijk om bekwaam te zijn in het verlenen van persoonlijke verzorging en een ondersteuning te beiden in de Algemene Dagelijkse Levensbehoeften (ADL). Dit betreft vaardigheden zoals het helpen bij wassen, aankleden, eten en drinken, toiletbezoek en het ondersteunen van de mobiliteit van patiënten.
 • Huishoudelijke taken: Je moet in staat zijn om lichte huishoudelijke taken uit te voeren, zoals schoonmaken, boodschappen doen en de was doen. Het handhaven van een schone en veilige omgeving draagt bij aan het welzijn van de patiënten.
 • Observeren en rapporteren: Je moet in staat zijn om veranderingen in de gezondheidstoestand en het gedrag van patiënten op te merken. Het vermogen om nauwkeurig te observeren en deze informatie effectief te rapporteren aan het zorgteam is van groot belang.
 • Teamwerk: Samenwerken met andere zorgmedewerkers is essentieel binnen de zorgsector. Je moet kunnen samenwerken, anderen ondersteunen en openstaan voor feedback en instructies van collega's.
 • Geduld en stressbestendigheid: De zorg kan soms uitdagend en stressvol zijn. Het is belangrijk om geduldig te blijven, stress goed te kunnen hanteren en effectief om te gaan met moeilijke situaties.
 • Respect en ethiek: Je moet een sterk ethisch bewustzijn hebben en respect tonen voor de privacy, autonomie en waardigheid van de patiënten.

 

Door het ontwikkelen en versterken van deze vaardigheden, kun je een competente en zorgzame Helpende zorg worden. 

 

Welke vaardigheden heb je nodig om Helpende te worden?

Om Helpende te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Helpende zijn Inlevingsvermogen, Respectvol en Omgaan met veranderingen. Ook zijn Flexibiliteit, Vriendelijkheid en Dienstverlenendheid belangrijke vaardigheden als je Helpende wilt worden. Verder zijn Gevoeligheid, Integriteit en Zelfbeheersing ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Helpende te worden?

Als je Helpende wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Helpende

 • Aanpassingsvermogen
 • Conflicten beheersen
 • Doorzettingsvermogen
 • Integriteit
 • Klantgerichtheid
 • Luisteren
 • Motiveren
 • Sensitiviteit
 • Stressbestendigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Helpende te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Helpende te worden zijn Empathie, Behulpzaamheid en Vriendelijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Trouw, Integriteit en Punctueel.


Met welke persoonstypen kun je Helpende worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Helpende. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Helpende zijn de Gever en de Loyalist.

De Helpende is gevoelig voor de behoeften van andere mensen, behulpzaam, sociaal en ondersteunend (Gever). De Helpende moet ook zelfstandig zijn en sterk in zijn schoenen staan om grenzen te bewaken en functionele afstand te bewaren. De Helpende beschikt over doorzettingsvermogen en improvisatievermogen.

Hij of zij toont respect voor de zorgvrager en bewaakt dat hij zelf met respect wordt behandeld. Een Helpende moet kunnen omgaan met ethische dilemma's en met kritiek. Een Helpende moet integer en betrouwbaar zijn, want hij moet correct omgaan met privacygevoelige informatie (Loyalist).

Opleiding Helpende

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Helpende kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Helpende. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Helpende. Maar ook cursussen en trainingen voor de Helpende.

De opleiding Helpende Zorg wordt in een aantal verschillende varianten gegeven. Zo is er een verkorte mbo-opleiding die speciaal is ontwikkeld voor volwassenen. Binnen een periode van 6 maanden kunnen deelnemers werken en leren om het niveau 2 diploma Helpende Zorg en Welzijn te behalen. Met dit diploma kan je werken in verschillende zorginstellingen, zoals verzorgingshuizen, thuiszorg, kinderopvang of dagbesteding voor verstandelijk gehandicapten, ondersteuning bieden aan cliënten waar dat nodig is.

Als Helpende Zorg en Welzijn staat de zelfredzaamheid van de cliënten altijd centraal. Hoewel de taken kunnen variëren afhankelijk van de zorginstelling en doelgroep, is het belangrijk dat de zorgprofessional nauw samenwerkt met collega's, mantelzorgers en andere betrokkenen. Op basis van een zorgplan biedt de medewerker ondersteuning aan de cliënt op de gebieden waar dit nodig is. Daarnaast zorgen Helpende Zorg en Welzijn voor een aangename woonomgeving en leveren ze een sociale bijdrage door het organiseren en stimuleren van activiteiten. Ze helpen ook bij het regelen van vervoer om sociale drempels weg te nemen.

Naast de verkorte bbl-opleiding Helpende Zorg en Welzijn (HZW) voor volwassenen is er ook een MBO2 variant die 1 tot 2 jaar duurt in het regulier onderwijs. Na de eerste periode van de reguliere opleiding wordt aan de hand van studieresultaten, houding, gedrag en aanwezigheid bepaald of de student in aanmerking komt voor een versneld traject.

Tijdens de opleiding Helpende Zorg en Welzijn leer je verschillende aspecten, waaronder:

 • Kennis en vaardigheden op het gebied van zorg- en welzijnswerk.
 • Het uitvoeren van huishoudelijke en verzorgende taken.
 • Assisteren bij groepsactiviteiten.

 

Naast de specifieke vaardigheden die bij de opleiding worden geleerd, worden ook algemene vaardigheden ontwikkeld, zoals duidelijke communiceren, gastvrijheid, omgang met diverse mensen en samenwerking met collega's.

Daarnaast bevat de opleiding ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen, loopbaan en persoonlijke begeleiding.

Gedurende de opleiding is er altijd een Studieloopbaanbegeleider (SLB-er) of coach beschikbaar die wekelijks contact heeft met de student en ook tijdens de lessen kan worden geraadpleegd voor hulp en begeleiding.


 
 

Top 5 opleidingen Helpende

Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Wil je graag iets voor anderen betekenen? Is mensen helpen en verzorgen je tweede natuur? Ben je iemand die een luisterend oor biedt, maar tegelijkertijd graag de handen uit de …
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn Thuisstudie
Basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn: de basis voor werken in de zorgMensen helpen en verzorgen is een tweede natuur. Je helpt graag mensen in een ziekenhuis of werkt met kinderen …
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn Thuisstudie
MBO Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)
Een Helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt …
MBO Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn E-Learning
Basisopleiding Helpende Zorg & Welzijn: de basis voor werken in de zorgMensen helpen en verzorgen is een tweede natuur. Je helpt graag mensen in een ziekenhuis of werkt met kinderen …
Basisopleiding Helpende Zorg en Welzijn E-Learning
MBO Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)
Een Helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt …
MBO Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

Omscholen tot Helpende

Hoe kan je omscholen tot Helpende? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Helpende zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Opleiding vacatures

Vacature Helpende plus opleiding
Tempo-Team
Jij bent Helpende of Basiszorgverlener, maar hebt stiekem toch wel zin om je verder te ontwikkelen. Wij helpen je graag! Jij krijgt van ons de Helpende Plus opleiding. Werkuren maak …

Omscholen tot Helpende met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Gratis omscholen tot Helpende

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot Helpende met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Omscholen tot Helpende voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot Helpende?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot Helpende. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als Helpende.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot Helpende. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Helpende?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Helpende. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Helpende?

Als je wilt omscholen tot Helpende is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Voor een omscholing tot Helpende in de zorg is het belangrijk om een sterke motivatie en betrokkenheid te hebben bij het helpen en verzorgen van anderen.

Er zijn een aantal verschillende motivaties om naar de zorg om te scholen, zoals:

 1. Compassie en empathie: Het vermogen om je medeleven te tonen en je in te leven in de situatie van anderen is essentieel voor het werken in de zorg. Als je een sterke behoefte voelt om anderen te helpen en hun pijn te verzachten, kan dit een goede reden zijn om Helpende zorg te worden.
 2. Voldoening uit het helpen van anderen: Veel mensen halen voldoening uit het geven van zorg en het verbeteren van de kwaliteit van leven van anderen. Het gevoel van voldoening dat voortkomt uit het zien van positieve veranderingen bij patiënten en het bieden van ondersteuning kan een goede reden zijn om in de zorg te werken.
 3. Waardering voor het belang van zorg: Als je de waarde en het belang van goede zorg inziet, kan dit je motiveren om zelf een bijdrage te leveren. Je begrijpt dat zorg een fundamenteel aspect is van het welzijn van mensen en je wilt graag een verschil maken in het leven van anderen.
 4. Interesse in de gezondheidszorg: Als je interesse hebt in de gezondheidszorg en het menselijk lichaam, kan werken als Helpende zorg een natuurlijke keuze zijn, waarvan je achteraf denkt dat je die eigenlijk eerder genomen zou moeten hebben. 
 5. Persoonlijke ervaringen: Soms kunnen persoonlijke ervaringen met ziekte of het verzorgen van dierbaren je motiveren om in de zorg te gaan werken. Een dergelijke ervaringen kan een diepe impact hebben en je inspireren om anderen te helpen die zich in vergelijkbare situaties bevinden.

 

Het is wel erg belangrijk om je te realiseren dat werken in de zorg pittig is, zowel fysiek als emotioneel. Als je een sterke motivatie en passie voor het helpen van anderen hebt, kan dat helpen om deze uitdagingen te overwinnen en voldoening te halen uit je werk als Helpende in de zorg.

Salaris Helpende

Wat verdient een Helpende? Het salaris van een Helpende begint bij €1850,- bruto per maand. Een ervaren Helpende verdient tot maximaal €2800,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Jouw werkdag als Helpende?

Je komt aan in het verzorgingstehuis en pakt eerst een kopje koffie in de pantry. Je overlegt met jouw collega’s van de nachtdienst of er nog bijzonderheden zijn gebeurt. Gelukkig was er niets aan de hand, dus je kan je focussen op de hulp met de algemene dagelijkse levensverrichtingen van jouw cliënten.

Vandaag is mevrouw Kooistra wat chagrijnig, ze heeft er vandaag geen zin in. Ze wil dat jij het allemaal doet, maar normaal gesproken kan ze best veel zelf. Je helpt haar met wassen en maakt een paar grapjes. Met jouw warme en begripvolle aanpak krijg je haar toch in beweging. Ze poetst zelf haar tanden en kamt zelf haar haren. Je voelt geluk, want mevrouw Kooistra is onderhand weer opgevrolijkt.

Aan het eind van de middag ga je nog even langs bij mevrouw Kooistra om een praatje te maken. Haar zoon is langs geweest dus haar bui kan niet meer stuk. Ze kijkt je nog dankbaar aan wanneer je gedag zegt. Je gaat vandaag weer naar huis met een glimlach op je gezicht.

Alle opleidingen Helpende

MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

Een helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving …

 • Onderwerp opleiding Helpende
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 7.995,00
 • Duur 18 maanden
MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

Een helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving …

 • Onderwerp opleiding Helpende
 • Lesmethode E-Learning
 • Prijs € 8.995,00
 • Duur 18 maanden
MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

Een helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving …

 • Onderwerp opleiding Helpende
 • Lesmethode Thuisstudie
 • Prijs € 9.995,00
 • Duur 18 maanden
MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

Een helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving …

 • Onderwerp opleiding Helpende
 • Lesmethode Klassikaal
 • Prijs € 9.995,00
 • Duur 18 maanden
MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

MBO Beroepsopleiding Helpende Zorg en Welzijn (niveau 2)

Een helpende Zorg en Welzijn biedt praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische probleem, verslaving of een handicap. Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving …

 • Onderwerp opleiding Helpende
 • Lesmethode Thuisstudie
 • Prijs € 9.995,00
 • Duur 18 maanden