Onderwijsadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderwijsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderwijsadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderwijsadviseur wordt.

 

Wat is een Onderwijsadviseur?

Sinds de intrede van 'het Nieuwe Leren' - een stroming binnen het onderwijs waarbinnen allerlei innovatieve onderwijsconcepten, zoals bijv. competentiegericht leren, een plaats hebben - zijn veel instellingen voor voortgezet of hoger onderwijs en regionale opleiding centra (ROC's) begonnen met het doorvoeren van allerlei onderwijskundige veranderingen en daaraan gekoppelde organisatorische herstructureringen. Dit heeft een fikse markt gecreëerd voor Onderwijsadviseurs: freelancers, bedrijven of zelfstandigen die inspelen op de behoefte binnen de onderwijsmarkt, namelijk advies bij de implementatie van veranderingen.

Als Onderwijsadviseur of Onderwijskundig Adviseur ben je dus breed inzetbaar binnen onderwijsinstanties en adviseer je onderwijskundig personeel, management en soms zelfs directieleden over hoe men de (onderwijs)organisatie effectief kan veranderen. Onderwijsadviseurs worden ingehuurd als interimmers die een tijd lang binnen de organisatie meelopen om zo stapsgewijs innovaties door te voeren, maar kunnen ook op basis van incidentele gesprekken of trainingen verbonden zijn aan een instelling die vraagt om consultancy.

Het werk van een Onderwijsadviseur bestaat uit het doorlichten van organisaties en onderwijskundige structuren, nieuwe, innovatieve onderwijsontwikkelingen volgen en implementeren en organisaties proberen te veranderen. In een cultuur waarin verandering niet altijd wordt gewaardeerd - het onderwijs werd vaak als behoudend bestempeld - is het niet altijd een makkelijke klus om veranderingen bij docenten, managers en directieleden door te voeren.Wil je werken als Onderwijsadviseur?

Werk je al als Onderwijsadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderwijsadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderwijsadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderwijsadviseur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Onderwijskundige
  • Manager Onderwijs
  • Docent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

5


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderwijsadviseur

Wat verdient een Onderwijsadviseur?

Het is moeilijk aan te geven wat de maandelijkse bruto verdiensten zijn voor een Onderwijsadviseur. Binnen consultancy variëren de tarieven nogal eens. Nogmaals, vaak worden Onderwijsadviseurs als freelancers, interimmers of als leden van een bedrijf binnengehaald waardoor er vaker op basis van uurtarieven dan maandsalarissen wordt gewerkt. De uurtarieven die binnen onderwijskundie adviesbureau's gehanteerd worden zijn vaak rond de €150 per uur. Deze tarieven zijn dan natuurlijk op rekening van het bedrijf.

Toch komt het ook vaak voor dat er wel maandsalarissen worden betaald, wanneer bijvoorbeeld een onderwijsadviesbureau Onderwijsadviseurs in dienst neemt. Startsalarissen liggen dan rond de €2500 bruto per maand, met mogelijkheden tot doorgroeien naar €4500 bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak redelijk goed. Omdat Onderwijsadviseurs een opdracht vaak kunnen maken of breken profiteren zij mee van de omzet van een bedrijf. Tevens is er vaak een acquisitieregeling voor het binnenhalen van opdrachten. De hoogte van deze bonussen is niet in te schatten maar het is aannemelijk dat men ongeveer aan 3-5% van het jaarsalaris moet denken.

Een vakantieregeling is vaak standaard, een auto van de zaak / laptop van de zaak niet altijd. Daarvoor is de onderwijscultuur toch nog te traditioneel.

Salarisschaal Onderwijsadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Onderwijsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderwijsadviseur vacatures

Vacature Adviseur Onderwijshuisvesting | 24-36 uur
Maandag
Over de functieMeewerken aan de groei van de stad? Dat kan!             De afdeling bundelt de huisvestingsvragen van het sociale domein en is verantwoordelijk voor de realisatie van nieuwe voorzieningen …
Vacature Medior Beleidsadviseur Onderwijs (MBO)
Maandag
Over de functieAls Medior Beleidsadviseur bij team VO/MBO zul je focussen op het MBO-domein en in het bijzonder de uitvoering en doorontwikkeling van de MBO-Agenda. Je draagt bij aan de …
Vacature Onderwijsadviseur / Accountmanager
AMN
Als onderwijsadviseur bij AMN help je mensen in hun kracht te zetten!Bij AMN zijn we ervan overtuigd dat iedereen talent heeft èn dat iemand die in de kracht van zijn/haar …
Vacature Onderwijskundig Adviseur in Helmond
ROC Ter AA
Dienst Onderwijsontwikkeling Kwaliteit De werkzaamheden binnen de dienst Onderwijsontwikkeling Kwaliteit  worden centraal uitgevoerd voor alle colleges/diensten van ROC ter AA. De volgende disciplines vallen binnen het ROC Ter AA onder …
Vacature Onderwijskundig adviseur (.-. fte)
Onderwijs Adviserings Buro Dekkers BV
Wij zijn op zoek naar ondernemende, creatieve collega’s die ons team van onderwijskundig adviseurs komt versterken! Je beschikt over voldoende aantoonbare onderwijskundige expertise en vooral werkervaring in het mbo en/of

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderwijsadviseur

Wat is de toekomst van Onderwijsadviseur?

Begin jaren 2000 was er enorm veel werk voor onderwijsadviesbureaus. Vele scholen en opleidingsinstituten maakten toentertijd de transitie naar nieuwe, innovatieve onderwijsconcepten. Tegenwoordig is dit proces nog steeds gaande, wat nog steeds redelijk wat werk oplevert in de onderwijsbranche. Desalniettemin is de concurrentie ook toegenomen waardoor het niet meer zo makkelijk is als vroeger om werk binnen te halen voor consultants.

Baankans Onderwijsadviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

5


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Onderwijsadviseur worden: Opleidingen tot Onderwijsadviseur

Wil je Onderwijsadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderwijsadviseur.

Hoe word je een Onderwijsadviseur? 

Voor de functie Onderwijsadviseur bestaat geen directe vooropleiding hoewel de WO Master Onderwijskunde goed zou aansluiten. Tevens is een wetenschappelijke vooropleiding in bijv. Sociologie, Organisatiewetenschappen, Bestuurskunde en Communicatie mogelijk. Mensen die werken als Onderwijsconsultant dienen in elk geval een hart voor onderwijs te hebben en over een ondernemersgeest te beschikken.

Duidelijk is dat je, wil je dit beroep uit kunnen oefenen, eigenlijk al wat jaren ervaring moet hebben, bij voorkeur in een onderwijskundige organisaties waarin je - succesvolle of falende -  veranderingstrajecten van dichtbij hebt meegemaakt.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Onderwijsadviseur

Er zijn geen opleidingen Onderwijsadviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Onderwijsadviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen of doorgroeien tot Onderwijsadviseur

Als je Onderwijsadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderwijsadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderwijsadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderwijsadviseur?

Competenties en Vaardigheden Onderwijsadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Onderwijsadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Onderwijsadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderwijsadviseur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Onderwijsadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderwijsadviseur. Als Onderwijsadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderwijsadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderwijsadviseur

Vakkennis voor een Onderwijsadviseur

Het is voor een Onderwijsadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Onderwijsadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Onderwijsadviseur


Werkervaring Onderwijsadviseur

Het is voor een startend Onderwijsadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderwijsadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderwijskundige .

Iets anders leren?

Is Onderwijsadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Onderwijsadviseur

Met wie werkt een Onderwijsadviseur samen? 

Je komt in contact met zowel managers, directieleden als docenten, afhankelijk van de opdracht die je uitvoert. Als medewerker van een groter onderwijsadviesbureau kom je in contact met collega Onderwijsadviseurs, en een directeur of manager binnen het bedrijf die de opdrachten binnenhaalt en jou daarin ondersteunt. Je rapporteert resultaten en voortgang tevens aan deze persoon.


  • Onderwijskundige
  • Manager Onderwijs
  • Docent
Onderwijsadviseur


Organisaties waar een Onderwijsadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderwijsadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Onderwijsadviseur?

Onderwijsadviseurs werken voornamelijk in commerciële organisaties. Het onderwijsveld is een goede werkgever: scholen en opleidingsinstellingen hebben vaak een bepaald gesubsidiëerd budget om trainingen, onderwijsadvies en vakontwikkelingen in te kopen.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Onderwijsadviseur

Waar kun je het beste werken als Onderwijsadviseur? Hieronder vind je de best door de Onderwijsadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderwijsadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderwijsadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderwijsadviseur.

Welke competenties heeft een Onderwijsadviseur nodig?

Een Onderwijsadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderwijsadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderwijsadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderwijsadviseur nodig? 

Een Onderwijsadviseur moet binnen een organisatie tussen allerlei hete vuren opereren. De docent heeft andere behoeften en problemen dan de manager of het directielid. Om binnen één organisatie alle koppen dezelfde richting in te krijgen is veel bemiddelingskwaliteit nodig (Bemiddelaar). Ook moet je moet je achter je visie staan en stevig in je schoenen staan om de juiste richting te wijzen (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Onderwijsadviseur


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Onderwijsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderwijsadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderwijsadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderwijsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderwijsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderwijsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderwijsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderwijsadviseur iets voor je?

Zou je graag Onderwijsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderwijsadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderwijsadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar