Onderwijsadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderwijsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Sinds de intrede van 'het Nieuwe Leren' - een stroming binnen het onderwijs waarbinnen allerlei innovatieve onderwijsconcepten, zoals bijv. competentiegericht leren, een plaats hebben - zijn veel instellingen voor voortgezet of hoger onderwijs en regionale opleiding centra (ROC's) begonnen met het doorvoeren van allerlei onderwijskundige veranderingen en daaraan gekoppelde organisatorische herstructureringen. Dit heeft een fikse markt gecreëerd voor Onderwijsadviseurs: freelancers, bedrijven of zelfstandigen die inspelen op de behoefte binnen de onderwijsmarkt, namelijk advies bij de implementatie van veranderingen.

Als Onderwijsadviseur of Onderwijskundig Adviseur ben je dus breed inzetbaar binnen onderwijsinstanties en adviseer je onderwijskundig personeel, management en soms zelfs directieleden over hoe men de (onderwijs)organisatie effectief kan veranderen. Onderwijsadviseurs worden ingehuurd als interimmers die een tijd lang binnen de organisatie meelopen om zo stapsgewijs innovaties door te voeren, maar kunnen ook op basis van incidentele gesprekken of trainingen verbonden zijn aan een instelling die vraagt om consultancy.

Het werk van een Onderwijsadviseur bestaat uit het doorlichten van organisaties en onderwijskundige structuren, nieuwe, innovatieve onderwijsontwikkelingen volgen en implementeren en organisaties proberen te veranderen. In een cultuur waarin verandering niet altijd wordt gewaardeerd - het onderwijs werd vaak als behoudend bestempeld - is het niet altijd een makkelijke klus om veranderingen bij docenten, managers en directieleden door te voeren.

Wil je werken als Onderwijsadviseur?

Werk je al als Onderwijsadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderwijsadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Onderwijsadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Onderwijsadviseur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Onderwijskundige
  • Manager Onderwijs
  • Docent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderwijsadviseur

Wat verdient een Onderwijsadviseur?

Het is moeilijk aan te geven wat de maandelijkse bruto verdiensten zijn voor een Onderwijsadviseur. Binnen consultancy variëren de tarieven nogal eens. Nogmaals, vaak worden Onderwijsadviseurs als freelancers, interimmers of als leden van een bedrijf binnengehaald waardoor er vaker op basis van uurtarieven dan maandsalarissen wordt gewerkt. De uurtarieven die binnen onderwijskundie adviesbureau's gehanteerd worden zijn vaak rond de €150 per uur. Deze tarieven zijn dan natuurlijk op rekening van het bedrijf.

Toch komt het ook vaak voor dat er wel maandsalarissen worden betaald, wanneer bijvoorbeeld een onderwijsadviesbureau Onderwijsadviseurs in dienst neemt. Startsalarissen liggen dan rond de €2500 bruto per maand, met mogelijkheden tot doorgroeien naar €4500 bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak redelijk goed. Omdat Onderwijsadviseurs een opdracht vaak kunnen maken of breken profiteren zij mee van de omzet van een bedrijf. Tevens is er vaak een acquisitieregeling voor het binnenhalen van opdrachten. De hoogte van deze bonussen is niet in te schatten maar het is aannemelijk dat men ongeveer aan 3-5% van het jaarsalaris moet denken.

Een vakantieregeling is vaak standaard, een auto van de zaak / laptop van de zaak niet altijd. Daarvoor is de onderwijscultuur toch nog te traditioneel.

Salarisschaal Onderwijsadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Onderwijsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderwijsadviseur vacatures

Accountmanager / Verkoopadviseur onderwijs en zorg
Boerplay
Wij zijn op zoek naar een ondernemende   Accountmanager/Verkoopadviseur onderwijs en zorg                                                                            Jouw uitdagingAls Accountmanager/Verkoopadviseur onderhoud je relaties met onderwijs- en zorginstellingen, gemeentes, architecten en aannemers. Door …
Onderwijsadviseur
TU Delft
OnderwijsadviseurFaculteit/afdeling: Faculteit Techniek, Bestuur en ManagementNiveau: UniversitairFunctie-omvang: 32-38 uur per weekContractduur: dienstverband voor bepaalde tijd van 1 tot 2 jaar, met bij gebleken geschiktheid uitzicht op een …
Accountmanager/ Verkoopadviseur onderwijs en zorg
Boer Speeltoestellen BV
W ij zijn op zoek naar een ondernemende Accountmanager/Verkoopa dviseur o nderwijs en zorg Jouw uitdaging Als Accountmanager/V erkoopadviseur onderhoud je relaties met onderwijs- en z o rginstellingen, gemeentes, architecten …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderwijsadviseur

Hoe goed is de toekomst voor de Onderwijsadviseur? 

Begin jaren 2000 was er enorm veel werk voor onderwijsadviesbureaus. Vele scholen en opleidingsinstituten maakten toentertijd de transitie naar nieuwe, innovatieve onderwijsconcepten. Tegenwoordig is dit proces nog steeds gaande, wat nog steeds redelijk wat werk oplevert in de onderwijsbranche. Desalniettemin is de concurrentie ook toegenomen waardoor het niet meer zo makkelijk is als vroeger om werk binnen te halen voor consultants.

Baankans Onderwijsadviseur

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

3


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Onderwijsadviseur worden: Opleidingen tot Onderwijsadviseur

Hoe word je een Onderwijsadviseur? 

Voor de functie Onderwijsadviseur bestaat geen directe vooropleiding hoewel de WO Master Onderwijskunde goed zou aansluiten. Tevens is een wetenschappelijke vooropleiding in bijv. Sociologie, Organisatiewetenschappen, Bestuurskunde en Communicatie mogelijk. Mensen die werken als Onderwijsconsultant dienen in elk geval een hart voor onderwijs te hebben en over een ondernemersgeest te beschikken.

Duidelijk is dat je, wil je dit beroep uit kunnen oefenen, eigenlijk al wat jaren ervaring moet hebben, bij voorkeur in een onderwijskundige organisaties waarin je - succesvolle of falende -  veranderingstrajecten van dichtbij hebt meegemaakt.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Onderwijsadviseur

Meer opleidingen Onderwijsadviseur

Weet je nog niet of je Onderwijsadviseur wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Onderwijsadviseur of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Onderwijsadviseur

Met wie werkt een Onderwijsadviseur samen? 

Je komt in contact met zowel managers, directieleden als docenten, afhankelijk van de opdracht die je uitvoert. Als medewerker van een groter onderwijsadviesbureau kom je in contact met collega Onderwijsadviseurs, en een directeur of manager binnen het bedrijf die de opdrachten binnenhaalt en jou daarin ondersteunt. Je rapporteert resultaten en voortgang tevens aan deze persoon.


  • Onderwijskundige
  • Manager Onderwijs
  • Docent
Onderwijsadviseur


Organisaties waar een Onderwijsadviseur werkzaam is

Waar werkt een Onderwijsadviseur meestal? 

Onderwijsadviseurs werken voornamelijk in commerciële organisaties. Het onderwijsveld is een goede werkgever: scholen en opleidingsinstellingen hebben vaak een bepaald gesubsidiëerd budget om trainingen, onderwijsadvies en vakontwikkelingen in te kopen.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Onderwijsadviseur

Waar kun je het beste werken als Onderwijsadviseur? Hieronder vindt je de best door de Onderwijsadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderwijsadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderwijsadviseur:

Welke competenties heeft een een Onderwijsadviseur nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Onderwijsadviseur

Wat voor persoonlijkheid heb je als Onderwijsadviseur nodig? 

Een Onderwijsadviseur moet binnen een organisatie tussen allerlei hete vuren opereren. De docent heeft andere behoeften en problemen dan de manager of het directielid. Om binnen één organisatie alle koppen dezelfde richting in te krijgen is veel bemiddelingskwaliteit nodig (Bemiddelaar). Ook moet je moet je achter je visie staan en stevig in je schoenen staan om de juiste richting te wijzen (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Onderwijsadviseur


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Onderwijsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderwijsadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderwijsadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderwijsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderwijsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderwijsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderwijsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderwijsadviseur iets voor je?

Zou je graag Onderwijsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderwijsadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderwijsadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar