Onderwijsadviseur Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderwijsadviseur? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderwijsadviseur. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderwijsadviseur wordt.

 

Wat is een Onderwijsadviseur?

Sinds de intrede van 'het Nieuwe Leren' - een stroming binnen het onderwijs waarbinnen allerlei innovatieve onderwijsconcepten, zoals bijv. competentiegericht leren, een plaats hebben - zijn veel instellingen voor voortgezet of hoger onderwijs en regionale opleiding centra (ROC's) begonnen met het doorvoeren van allerlei onderwijskundige veranderingen en daaraan gekoppelde organisatorische herstructureringen. Dit heeft een fikse markt gecreëerd voor Onderwijsadviseurs: freelancers, bedrijven of zelfstandigen die inspelen op de behoefte binnen de onderwijsmarkt, namelijk advies bij de implementatie van veranderingen.

Als Onderwijsadviseur of Onderwijskundig Adviseur ben je dus breed inzetbaar binnen onderwijsinstanties en adviseer je onderwijskundig personeel, management en soms zelfs directieleden over hoe men de (onderwijs)organisatie effectief kan veranderen. Onderwijsadviseurs worden ingehuurd als interimmers die een tijd lang binnen de organisatie meelopen om zo stapsgewijs innovaties door te voeren, maar kunnen ook op basis van incidentele gesprekken of trainingen verbonden zijn aan een instelling die vraagt om consultancy.

Het werk van een Onderwijsadviseur bestaat uit het doorlichten van organisaties en onderwijskundige structuren, nieuwe, innovatieve onderwijsontwikkelingen volgen en implementeren en organisaties proberen te veranderen. In een cultuur waarin verandering niet altijd wordt gewaardeerd - het onderwijs werd vaak als behoudend bestempeld - is het niet altijd een makkelijke klus om veranderingen bij docenten, managers en directieleden door te voeren.

Past het beroep Onderwijsadviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Onderwijsadviseur

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Adviseur Onderwijs, Educatie Adviseur, Educatie Consultant, Onderwijs Consultant, Onderwijskundig Adviseur

Wil je werken als Onderwijsadviseur?

Werk je al als Onderwijsadviseur en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderwijsadviseur worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderwijsadviseur, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderwijsadviseur in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Onderwijskundige
  • Manager Onderwijs
  • Docent

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €4500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

49


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderwijsadviseur

Wat verdient een Onderwijsadviseur?

Het is moeilijk aan te geven wat de maandelijkse bruto verdiensten zijn voor een Onderwijsadviseur. Binnen consultancy variëren de tarieven nogal eens. Nogmaals, vaak worden Onderwijsadviseurs als freelancers, interimmers of als leden van een bedrijf binnengehaald waardoor er vaker op basis van uurtarieven dan maandsalarissen wordt gewerkt. De uurtarieven die binnen onderwijskundie adviesbureau's gehanteerd worden zijn vaak rond de €150 per uur. Deze tarieven zijn dan natuurlijk op rekening van het bedrijf.

Toch komt het ook vaak voor dat er wel maandsalarissen worden betaald, wanneer bijvoorbeeld een onderwijsadviesbureau Onderwijsadviseurs in dienst neemt. Startsalarissen liggen dan rond de €2500 bruto per maand, met mogelijkheden tot doorgroeien naar €4500 bruto per maand. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak redelijk goed. Omdat Onderwijsadviseurs een opdracht vaak kunnen maken of breken profiteren zij mee van de omzet van een bedrijf. Tevens is er vaak een acquisitieregeling voor het binnenhalen van opdrachten. De hoogte van deze bonussen is niet in te schatten maar het is aannemelijk dat men ongeveer aan 3-5% van het jaarsalaris moet denken.

Een vakantieregeling is vaak standaard, een auto van de zaak / laptop van de zaak niet altijd. Daarvoor is de onderwijscultuur toch nog te traditioneel.

Salarisschaal Onderwijsadviseur

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil je jouw salaris verhogen?

Bekijk dan welke banen echt bij jouw passen met onze tool BaansuggestieVacatures Onderwijsadviseur

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijsadviseur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijsadviseur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderwijsadviseur vacatures

Vacature Beleidsadviseur Onderwijs
Certus Groep
Over de functieAls Beleidsadviseur Onderwijs biedt je ondersteuning aan- en adviseer je de beleidsmedewerkers onderwijs en voorschoolse educatie (VVE). Hierbij signaleer je ontwikkelingen en pas je het beleid eventueel aan.Je …
Vacature Beleidsadviseur Onderwijs
BMC
Bedrijfsomschrijving BMC Management & Beleid, Sociaal Domein: Met ongeveer 160 (beleids)adviseurs en projectleiders werken wij aan opdrachten in de publieke sector, specifiek gericht op sociale vraagstukken. Wij zijn dan ook …
Vacature Financieel adviseur Onderwijs / Adviseur Bedrijfsvoering Onderwijs
BMC
Bedrijfsomschrijving Al meer dan 34 jaar levert BMC oplossingen voor vraagstukken binnen de complexe context van de publieke sector. Met een ondernemende mentaliteit en nuchtere aanpak gaan we steeds voor …
Vacature Onderwijskundig adviseur / bestuurskundig adviseur
BMC
Bedrijfsomschrijving Al meer dan 34 jaar levert BMC oplossingen voor vraagstukken binnen de complexe context van de publieke sector. Met een ondernemende mentaliteit en nuchtere aanpak gaan we steeds voor …
Vacature Omix Beter Onderwijs: Adviseur Onderwijsprocessen (Traineeship)
Omix Beter Onderwijs
Heb jij een passie voor processen en procesoptimalisatie en wil jij je breed ontwikkelen bij verschillende onderwijsinstellingen? Als Young Professional werk je bij mbo, hbo en wo onderwijsinstellingen door heel …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderwijsadviseur

Wat zijn de baankansen voor een Onderwijsadviseur?

Begin jaren 2000 was er enorm veel werk voor onderwijsadviesbureaus. Vele scholen en opleidingsinstituten maakten toentertijd de transitie naar nieuwe, innovatieve onderwijsconcepten. Tegenwoordig is dit proces nog steeds gaande, wat nog steeds redelijk wat werk oplevert in de onderwijsbranche. Desalniettemin is de concurrentie ook toegenomen waardoor het niet meer zo makkelijk is als vroeger om werk binnen te halen voor consultants.

De actuele kans op werk voor een Onderwijsadviseur

Het beroep Onderwijsadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten onderwijsmethoden. De kans op werk voor de beroepsfamilie Specialisten onderwijsmethoden is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

49

Baankans Onderwijsadviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Onderwijsadviseur worden: Opleidingen tot Onderwijsadviseur

Wil je Onderwijsadviseur worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderwijsadviseur.

Hoe word je een Onderwijsadviseur? 

Voor de functie Onderwijsadviseur bestaat geen directe vooropleiding hoewel de WO Master Onderwijskunde goed zou aansluiten. Tevens is een wetenschappelijke vooropleiding in bijv. Sociologie, Organisatiewetenschappen, Bestuurskunde en Communicatie mogelijk. Mensen die werken als Onderwijsconsultant dienen in elk geval een hart voor onderwijs te hebben en over een ondernemersgeest te beschikken.

Duidelijk is dat je, wil je dit beroep uit kunnen oefenen, eigenlijk al wat jaren ervaring moet hebben, bij voorkeur in een onderwijskundige organisaties waarin je - succesvolle of falende -  veranderingstrajecten van dichtbij hebt meegemaakt.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Onderwijsadviseur

Er zijn geen opleidingen Onderwijsadviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Onderwijsadviseur in werkt

Bekijk alle opleidingen Onderwijs

Omscholen tot Onderwijsadviseur

Als je je wilt omscholen tot Onderwijsadviseur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Onderwijsadviseur zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Onderwijsadviseur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures Onderwijsadviseur

Vacature Onderwijskundig adviseur (onderwijsinnovatie) educatieve opleidingen
Hogeschool INHolland
Inhoud functie Er zijn vanuit het ministerie van OCW financiële middelen voor de jaren 2021 t/m 2023 vrijgemaakt voor het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dit programma is gericht op het …

Leerling vacatures Onderwijsadviseur

Vacature Onderwijsadviseur Leerlingzorg Bazalt Groep regio Zuid-Holland of Zeeland
Bazalt Groep
Werken bij de Bazalt Groep betekent werken bij een sterk maatschappelijk betrokken organisatie, met ambities en een resultaatgerichte aanpak. Wij ondersteunen en versterken schoolteams, leraren, leerlingen, ouders, besturen en anderen …
Vacature Onderwijsadviseur Leerlingzorg Bazalt Groep regio Zuid-Holland of Zeeland
Bazalt Groep
Werken bij de Bazalt Groep betekent werken bij een sterk maatschappelijk betrokken organisatie, met ambities en een resultaatgerichte aanpak. Wij ondersteunen en versterken schoolteams, leraren, leerlingen, ouders, besturen en anderen

Traineeship vacatures Onderwijsadviseur

Vacature Omix Beter Onderwijs: Adviseur Onderwijsprocessen (Traineeship)
Omix Beter Onderwijs
Heb jij een passie voor processen en procesoptimalisatie en wil jij je breed ontwikkelen bij verschillende onderwijsinstellingen? Als Young Professional werk je bij mbo, hbo en wo onderwijsinstellingen door heel …
Vacature Omix Beter Onderwijs: Adviseur Onderwijsprocessen (Traineeship)
Omix Beter Onderwijs
Heb jij een passie voor processen en procesoptimalisatie en wil jij je breed ontwikkelen bij verschillende onderwijsinstellingen? Als Young Professional werk je bij mbo, hbo en wo onderwijsinstellingen door heel …
Vacature Omix Beter Onderwijs: Adviseur Onderwijsprocessen (Traineeship)
Omix Beter Onderwijs
Heb jij een passie voor processen en procesoptimalisatie en wil jij je breed ontwikkelen bij verschillende onderwijsinstellingen? Als Young Professional werk je bij mbo, hbo en wo onderwijsinstellingen door heel …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Onderwijsadviseur

Als je Onderwijsadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderwijsadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderwijsadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderwijsadviseur?

Competenties en Vaardigheden Onderwijsadviseur

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Onderwijsadviseur nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Onderwijsadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderwijsadviseur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Onderwijsadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderwijsadviseur. Als Onderwijsadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderwijsadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderwijsadviseur

Vakkennis voor een Onderwijsadviseur

Het is voor een Onderwijsadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Onderwijsadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Onderwijsadviseur


Werkervaring Onderwijsadviseur

Het is voor een startend Onderwijsadviseur die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderwijsadviseur is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderwijskundige .

Iets anders leren?

Is Onderwijsadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Doorgroei mogelijkheden Onderwijsadviseur

Je kunt als Onderwijsadviseur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Onderwijsadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Onderwijsbegeleiders en -adviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Onderwijsadviseur


Hoofd beroepsgroep Onderwijsadviseur

Het beroep Onderwijsadviseur valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

 

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. 

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.
Netwerk Onderwijsadviseur

Met wie werkt een Onderwijsadviseur samen? 

Je komt in contact met zowel managers, directieleden als docenten, afhankelijk van de opdracht die je uitvoert. Als medewerker van een groter onderwijsadviesbureau kom je in contact met collega Onderwijsadviseurs, en een directeur of manager binnen het bedrijf die de opdrachten binnenhaalt en jou daarin ondersteunt. Je rapporteert resultaten en voortgang tevens aan deze persoon.


  • Onderwijskundige
  • Manager Onderwijs
  • Docent
Onderwijsadviseur


Organisaties waar een Onderwijsadviseur werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderwijsadviseur meestal werkt.

Waar werkt een Onderwijsadviseur?

Onderwijsadviseurs werken voornamelijk in commerciële organisaties. Het onderwijsveld is een goede werkgever: scholen en opleidingsinstellingen hebben vaak een bepaald gesubsidiëerd budget om trainingen, onderwijsadvies en vakontwikkelingen in te kopen.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Onderwijsadviseur

Waar kun je het beste werken als Onderwijsadviseur? Hieronder vind je de best door de Onderwijsadviseur beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderwijsadviseur.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderwijsadviseur:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderwijsadviseur.

Welke competenties heeft een Onderwijsadviseur nodig?

Een Onderwijsadviseur heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderwijsadviseur

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderwijsadviseur passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderwijsadviseur nodig? 

Een Onderwijsadviseur moet binnen een organisatie tussen allerlei hete vuren opereren. De docent heeft andere behoeften en problemen dan de manager of het directielid. Om binnen één organisatie alle koppen dezelfde richting in te krijgen is veel bemiddelingskwaliteit nodig (Bemiddelaar). Ook moet je moet je achter je visie staan en stevig in je schoenen staan om de juiste richting te wijzen (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Onderwijsadviseur


Baas


Lees meer

Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Onderwijsadviseur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderwijsadviseur

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderwijsadviseur

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderwijsadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderwijsadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderwijsadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderwijsadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderwijsadviseur iets voor je?

Zou je graag Onderwijsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderwijsadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderwijsadviseur

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar