Onderwijsadviseur Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Onderwijsadviseur worden: Opleidingen tot Onderwijsadviseur

Wil je Onderwijsadviseur worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Onderwijsadviseur, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Onderwijsadviseur.

Hoe word je een Onderwijsadviseur? 

Voor de functie Onderwijsadviseur bestaat geen directe vooropleiding hoewel de WO Master Onderwijskunde goed zou aansluiten. Tevens is een wetenschappelijke vooropleiding in bijv. Sociologie, Organisatiewetenschappen, Bestuurskunde en Communicatie mogelijk. Mensen die werken als Onderwijsconsultant dienen in elk geval een hart voor onderwijs te hebben en over een ondernemersgeest te beschikken.

Duidelijk is dat je, wil je dit beroep uit kunnen oefenen, eigenlijk al wat jaren ervaring moet hebben, bij voorkeur in een onderwijskundige organisaties waarin je - succesvolle of falende -  veranderingstrajecten van dichtbij hebt meegemaakt.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Onderwijsadviseur

Er zijn geen opleidingen Onderwijsadviseur aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Onderwijsadviseur in werkt

Bekijk meer opleidingen Onderwijs

Is het verstandig om Onderwijsadviseur te worden?

Voordat je aan een opleiding Onderwijsadviseur begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Onderwijsadviseur worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Onderwijsadviseur?

Begin jaren 2000 was er enorm veel werk voor onderwijsadviesbureaus. Vele scholen en opleidingsinstituten maakten toentertijd de transitie naar nieuwe, innovatieve onderwijsconcepten. Tegenwoordig is dit proces nog steeds gaande, wat nog steeds redelijk wat werk oplevert in de onderwijsbranche. Desalniettemin is de concurrentie ook toegenomen waardoor het niet meer zo makkelijk is als vroeger om werk binnen te halen voor consultants.

De actuele kans op werk voor een Onderwijsadviseur

Het beroep Onderwijsadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Specialisten onderwijsmethoden. De kans op werk voor de beroepsfamilie Specialisten onderwijsmethoden is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

49

Baankans Onderwijsadviseur

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Onderwijsadviseur

Als je je wilt omscholen tot Onderwijsadviseur is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Onderwijsadviseur door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Onderwijsadviseur zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Onderwijsadviseur

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Onderwijsadviseur dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Onderwijskundig adviseur (onderwijsinnovatie) educatieve opleidingen
Hogeschool INHolland
Inhoud functie Er zijn vanuit het ministerie van OCW financiële middelen voor de jaren t/m vrijgemaakt voor het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dit programma is gericht op het bevorderen van …
Vacature Onderwijskundig adviseur (onderwijsinnovatie) educatieve opleidingen
Hogeschool INHolland
Inhoud functie Er zijn vanuit het ministerie van OCW financiële middelen voor de jaren 2021 t/m 2023 vrijgemaakt voor het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dit programma is gericht op het …

Traineeship vacatures

Vacature Omix Beter Onderwijs: Adviseur Onderwijsprocessen (Traineeship)
Omix Beter Onderwijs
Heb jij een passie voor processen en procesoptimalisatie en wil jij je breed ontwikkelen bij verschillende onderwijsinstellingen? Als Young Professional werk je bij mbo, hbo en wo onderwijsinstellingen door heel …
Vacature Omix Beter Onderwijs: Adviseur Onderwijsprocessen (Traineeship)
Omix Beter Onderwijs
Heb jij een passie voor processen en procesoptimalisatie en wil jij je breed ontwikkelen bij verschillende onderwijsinstellingen? Als Young Professional werk je bij mbo, hbo en wo onderwijsinstellingen door heel …
Vacature Omix Beter Onderwijs: Adviseur Onderwijsprocessen (Traineeship)
Omix Beter Onderwijs
Heb jij een passie voor processen en procesoptimalisatie en wil jij je breed ontwikkelen bij verschillende onderwijsinstellingen? Als Young Professional werk je bij mbo, hbo en wo onderwijsinstellingen door heel …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Onderwijsadviseur

Als je Onderwijsadviseur wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderwijsadviseur zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderwijsadviseur

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderwijsadviseur?

Competenties en Vaardigheden Onderwijsadviseur

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Onderwijsadviseur nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Onderwijsadviseur nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderwijsadviseur

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Ondernemerschap
Ondernemerschap
Trainingen & cursussen Overtuigen
Overtuigen
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Onderwijsadviseur

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderwijsadviseur. Als Onderwijsadviseur wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderwijsadviseur:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderwijsadviseur

Vakkennis voor een Onderwijsadviseur

Het is voor een Onderwijsadviseur ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Onderwijsadviseur zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Onderwijsadviseur


Werkervaring Onderwijsadviseur

Het is voor een startend Onderwijsadviseur die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderwijsadviseur is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Onderwijsadviseur, maar iets anders?

Is een opleiding Onderwijsadviseur het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Onderwijsadviseur te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Onderwijsadviseur te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Onderwijsadviseur te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Onderwijsadviseur te worden?

Zou je graag Onderwijsadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Onderwijsadviseur voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar