Onderwijskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Onderwijskundige? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep onderwijskundige. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je onderwijskundige wordt.

 

Wat is een Onderwijskundige?

De Onderwijskundige kijkt hoe kennis het beste overgedragen kan worden en hoe in het verlengde daarvan onderwijs het beste georganiseerd kan worden. De Onderwijskundige houdt zich bezig met de wetenschap van de onderwijskunde. Deze wetenschap wil leerprocessen ondersteunen, ontwikkelen en organiseren. De Onderwijskundige wil leren en opleidingen kunnen begrijpen, beschrijven en verklaren.

 

De Onderwijskundige staat niet zelf voor de klas, maar houdt zich meer bezig met de theorie en het doen van onderzoek. De Onderwijskundige houdt zich bezig met het onderwijsbeleid, de organisatie van scholen en opleidingen en het ontwikkelen van lesmateriaal. Vraagstukken waar de Onderwijskundige zich mee bezig houdt zijn onder andere:

-         Hoe ga je om met een klas?

-         Welke boeken zijn het meest effectief?

-         Waarom is de ene docent beter dan de andere?

-         Is een computer in het basisonderwijs nodig?

 

De Onderwijskundige houdt zich bezig met alle niveaus binnen het onderwijs. De Onderwijskundige is breed opgeleid en combineert aspecten van de sociologie, psychologie, pedagogiek en organisatiewetenschappen. De Onderwijskundige kan zelf onderzoek uitvoeren, de resultaten hiervan uitwerken en aan de hand hiervan advies uitbrengen. De Onderwijskundige heeft vaak een adviserende functie. Ook kan de Onderwijskundige trainingen geven aan bijvoorbeeld docenten over nieuwe onderwijsmethoden of aan scholen over een betere manier om het onderwijs te organiseren.Wil je werken als Onderwijskundige?

Werk je al als Onderwijskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Onderwijskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Onderwijskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Onderwijskundige in één oogopslag

Beroepsgroep:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2500 tot €4100

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

2


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Onderwijskundige

Wat verdient een Onderwijskundige?

Gemiddeld verdient de Onderwijskundige tussen de €2500,- en €4100,-. Dit is afhankelijk van de sector waarin de Onderwijskundige werkt en de ervaring die de Onderwijskundige heeft.

Salarisschaal Onderwijskundige

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Onderwijskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Onderwijskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Onderwijskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Onderwijskundige vacatures

Vacature Onderwijskundige
Grafisch Lyceum Utrecht
Het Grafisch Lyceum Utrecht is een toonaangevende opleider voor de creatieve industrie. Op deze kleinschalige mbo-vakschool volgen ongeveer . studenten een opleiding op het gebied van media, vormgeving en communicatie. …
Vacature Onderwijskundige Examinering
Grafisch Lyceum Utrecht
Het Grafisch Lyceum Utrecht is een toonaangevende opleider voor de creatieve industrie. Op deze kleinschalige mbo-vakschool volgen ongeveer . studenten een opleiding op het gebied van media, vormgeving en communicatie. …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Onderwijskundige

Wat is de toekomst van Onderwijskundige?

Er is een gemiddeld arbeidsmarktperspectief voor de Onderwijskundige. Voor een Onderwijskundige zijn er meer doorgroeimogelijkheden dan voor een docent. De Onderwijskundige is breed opgeleid en kan bij verschillende bedrijven en scholen werkzaam zijn.

Baankans Onderwijskundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

2


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Onderwijskundige worden: Opleidingen tot Onderwijskundige

Wil je Onderwijskundige worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Onderwijskundige.

Hoe word je een Onderwijskundige? 

De meest voor de hand liggende opleiding voor de Onderwijskundige is de WO opleiding Onderwijskunde. Hierin leert de Onderwijskundige de verschillende aspecten van de Onderwijskunde kennen. Ook leert de Onderwijskundige onderzoek te doen en aan de hand van de onderzoeksresultaten advies uit te brengen. Bij verschillende universiteiten wordt deze opleiding aangeboden. Soms valt deze opleiding samen met Pedagogische Wetenschappen.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Onderwijskundige

Leergang Didactiek, ICT en Onderwijs. Benut Blended learning in jouw praktijk (train-de-trainer)
Onderzoek laat zien dat Informatie- en Communicatie-technologie (ICT) onderwijs aantrekkelijker en effectiever kan maken. Als ICT op de juiste manier wordt ingezet zorgt het er namelijk voor dat de motivatie …
Leergang Didactiek, ICT en Onderwijs. Benut Blended learning in jouw praktijk (train-de-trainer)
Training Activerend Opleiden (BKO, Didactische Vaardigheden / Train de trainer)
De Training Activerend Opleiden is een praktijkgerichte opleiding voor docenten en trainers. De training richt zich op het aanscherpen van didactische vaardigheden voor het voorbereiden, uitvoeren en toetsen van onderwijs. …
Training Activerend Opleiden (BKO, Didactische Vaardigheden / Train de trainer)
Leergang Onderwijskundig begeleiden en coachen van docenten (train-de-trainer, begeleiding, coaching)
Lesgeven is een complexe taak die verschillende competenties vereist. Om leerkrachten en docenten goed te kunnen begeleiden is kennis van de onderwijskundige aspecten van het lesgeven vereist. Minstens zo belangrijk …
Leergang Onderwijskundig begeleiden en coachen van docenten (train-de-trainer, begeleiding, coaching)
Online masterclass: Ontwerpen en faciliteren van online leren
In onze online masterclasses staan de kennis en kunde van één spreker, coach of trainer centraal. Hij of zij gaat in op een actueel onderwerp waar hij of zij naam …
Online masterclass: Ontwerpen en faciliteren van online leren
Cursus betere performance met werkplekleren
Van leren naar presteren en performance     Werkplekleren wordt vanuit een onderwijskundige blik vaak geassocieerd met het praktijkdeel van opleidingen. Dit terwijl leren op de werkplek altijd een dagelijks onderdeel van …
Cursus betere performance met werkplekleren

Omscholen of doorgroeien tot Onderwijskundige

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je Onderwijskundige wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Onderwijskundige zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Onderwijskundige

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Onderwijskundige?

Competenties en Vaardigheden Onderwijskundige

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Onderwijskundige nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Onderwijskundige nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Onderwijskundige

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Onderwijskundige

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Onderwijskundige. Als Onderwijskundige wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Onderwijskundige:


zie volledige beschrijving persoonstype Onderwijskundige

Vakkennis voor een Onderwijskundige

Het is voor een Onderwijskundige ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Onderwijskundige zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Onderwijskundige


Werkervaring Onderwijskundige

Het is voor een startend Onderwijskundige die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Onderwijskundige is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Onderwijsadviseur .

Iets anders leren?

Is Onderwijskundige het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Onderwijskundige

Met wie werkt een Onderwijskundige samen? 

De Onderwijskundige werkt samen met andere Onderwijskundige en onderwijsadviseurs. Ook heeft de Onderwijskundige geregeld contact met docenten en andere medewerkers van scholen en onderwijsinstellingen.


Onderwijskundige


Organisaties waar een Onderwijskundige werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Onderwijskundige meestal werkt.

Waar werkt een Onderwijskundige?

De Onderwijskundige werkt meestal in het bedrijfsleven of bij een overheidsinstelling. De Onderwijskundige kan daardoor in zowel de profit als non-profit sector werkzaam zijn. De Onderwijskundige heeft vaak een adviserende functie. De Onderwijskundige kan bijvoorbeeld als onderwijsinspecteur werken, bij een uitgeverij voor studieboeken of als opleidingsmanager.

Meer weten over werken in de Onderwijs & Training?

Bekijk werken in Onderwijs & Training

Best beoordeelde werkgevers Onderwijskundige

Waar kun je het beste werken als Onderwijskundige? Hieronder vind je de best door de Onderwijskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Onderwijskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Onderwijskundige:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Onderwijskundige.

Welke competenties heeft een Onderwijskundige nodig?

Een Onderwijskundige heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Onderwijskundige

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Onderwijskundige passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Onderwijskundige nodig? 

De Onderwijskundige moet goed inzicht hebben in het onderwijssysteem, de diversiteit aan lesmethoden en de invloed van docenten en een klas. De Onderwijskundige moet hier onderzoek naar uit kunnen voeren, de resultaten kunnen verwerken en aan de hand hiervan advies kunnen uitbrengen (Waarnemer). De Onderwijskundige moet zelfverzekerd te werk kunnen gaan en ook trainingen kunnen geven (Succesvolle werker).

Bekijk de persoonstypen voor Onderwijskundige


Succesvolle werker


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Onderwijskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Onderwijskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Onderwijskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Onderwijskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Onderwijskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Onderwijskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Onderwijskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Onderwijskundige iets voor je?

Zou je graag Onderwijskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Onderwijskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Onderwijskundige

Elsbeth

Wat een negatieve reacties! Ik werk al ruim 20 jaar als onderwijskundige. Mijn salaris ligt ook ver boven de € 4100 per maand. Recent waren er op mijn werk ook nog vacatures.

Henri

Ik hen mijn baan gevonden via de NationaleVacaturebank.M.vr.gr.

Henk Knappers

Beste mensen, Met onderwijskunde kun je in elke sector werken, alleen onderwijskundige banen zijn er niet zeg ik dan!! Wil je bij een uitgeverij werken dan maak je geen enkele kans of je moet nog een  ander beroep of vak beheersen. Bijvoorbeeld docent Frans eerste graads en onderwijskundige, dus twee vakken. Daarnaast moet je al minimaal 3- tot 5 jaar ervaring hebben als onderwijskundige bij vrijwel alle spaarzame vacatures die er zijn. Wil je op een HBO werken dan moet je aanvullend ook nog eens gepromoveerd zijn. Voor de enkele baantjes die daar en in het WO-onderwijs worden aangeboden is je kans op werk dus nihil. Verder kan een onderwijskundige vrijwel niets. Het is echt een flutstudie! Daarom is het ook zo erg dat je tegenwoordig universitaire PABO' s hebt. Dat is de PABO gecombineerd met de universitaire studie onderwijskunde. Als leraar basisonderwijs verdien je geen fluit meer dan andere leerkrachten en je wordt ook nog eens door die andere le

Frank

Het is heel frusterend wat Henk schrijft Ik keek eens op de Nationale Vacaturebank.Ik zag verschillende vacatures voor Onderwijskundige.Gr.

Co

Frank er staat 1 vacature nl.: Onderwijskundige examens WO.  Je moet aantoonbare ervaring hebben in het ontwikkelen van examens en kennis en werkervaring in de horeca. Ik heb mijn WO-diploma onderwijskunde en ik heb met beiden geen ervaring. Ik heb sinds mijn afstuderen een uitkering en ik moet Henk gelijk geven. Je kan er niets mee. Ze vragen een bakker die ook kapper en tuinder is. Groet, Co.  

Rob de jong

Met onderwijskunde w.o.  wordt je inderdaad opgeleid voor de werkeloosheid. In tegenstelling tot wat hier op de site gesuggereerd wordt  maak je bij uitgeverijen en de inspectie geen enkele kans. Als opleidings manager wel maar dan moet je eigenlijk als manager opgeleid zijn. De onderwijskundigen die ik ken werken allen in een andere professie nl.: ALs ict-er of als manager etc. De meeste zijn werkeloos. Met onderwijskunde alleen kun je eigenlijk niets. Het reclame praatje voor deze opleiding is inderdaad: ' Je kunt met deze opleiding in elke sector werken' alleen zijn er geen banen in te vinden. Het lijkt op de reclame:' Bij aankoop van....maak kans op een gratis dagtripje..... Kortom studeer wat anders is mijn tip.   Rob de jong

Peter S.

Luitjes, proef op de som..... Ik druk onderwijskundige in op de nationale vacaturebank en er zijn vier resultaten: Docent Engels, docent engels 2-de graads docent wiskunde Docent elektrotechniek en mens en techniek Dus zeg nou niet dat je niet kunt werken als onderwijskundige!!! gr. Peter S  

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar