Orthopedagoog Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Orthopedagoog? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep orthopedagoog. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je orthopedagoog wordt.

Wat is een Orthopedagoog?

Een Orthopedagoog is een gespecialiseerde opvoedkundige (pedagoog) die zich bezig houdt met het begeleiden van kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsachterstand of mentale beperking.

Een Orthopedagoog wordt ingezet voor wanneer deze kinderen en volwassenen in een probleemsituatie zitten die verband hebben met een ontwikkelings-, opvoeding-, of een leerachterstand. Orthopedagogiek wordt ook ingezet bij mensen die langdurige problemen hebben met aan het werk te komen.

Een Orthopedagoog richt zich op de begeleiding van de direct betrokkenen, maar ook de indirect betrokken. Bijvoorbeeld met het geven van opvoedkundig advies aan opvoeders (ouders, leerkrachten).

Wat doet een Orthopedagoog?

Een Orthopedagoog doet psychologisch onderzoek naar kinderen van 0-21 jaar op gedrags-, leer- en ontwikkelingsproblemen en -stoornissen of een problematische opvoedingssituatie (bijvoorbeeld verwaarlozing, mishandeling of misbruik). Hij of zij stelt vervolgens een plan op om de situatie te verbeteren. Hierin worden zowel familieleden als vrienden en leerkrachten in betrokken.

Een Orthopedagoog kan in aanraking komen met moeilijk opvoedbare kinderen, met gehandicapte kinderen en kinderen met trauma’s, gedragsproblemen en (sociaal-emotionele) stoornissen (autisme, ADHD, ODD).

In het algemeen kunnen de werkzaamheden van een Otrhopedagoog in 3 hoofdgebieden worden onderscheiden:

Diagnostisch onderzoek en indicatiestelling

Het de taak van een Orthopedagoog om een indicatiestelling te doen en een behandelingsplan op te stellen. Het doel van dit behandelplan is dat de ontwikkeling van kinderen zo veel mogelijk gestimuleerd wordt en ze optimaal deel kunnen nemen aan het dagelijks leven. Vaak worden er veel begeleiders (therapeuten, psychologen) en meerdere disciplines bij betrokken.

Ondersteuning en hulp aan de betrokkenen

Naast het werkt met de kinderen moet een Orthopedagoog minstens zoveel tijd steken in het werken met de opvoeders. Vaak zit een deel van de problemen al bij hen (bijvoorbeeld onvermogen om de kinderen op te voeden). Een Orthopedagoog geeft opvoeders advies over opvoedkundige kwesties. Ook wordt er advies gegeven over eventuele therapeutische behandelingen (bijvoorbeeld speltherapie) om communicatieve vaardigheden te vergroten of ontwikkeling te stimuleren.

Het is belangrijk dat een Orthopedagoog goed kan luisteren naar ouders en kinderen. 

Overleg, samenwerking en deskundigheidsbevordering

Een Orthopedagoog is, meer dan een gewone pedagoog, gericht op het doen van onderzoek en het participeren in projecten. Een pedagoog met een HBO achtergrond  is meer op de praktijk gericht dan een pedagoog van WO niveau. Een Orthopedagoog onderzoekt kinderen en opvoeders, stelt een plan op en laat de uitvoering van het plan vaak over aan andere specialisten, therapeuten en pedagogen. Een Orthopedagoog heeft bij de uitvoering wel een adviserende rol.

Vanuit het specialisme wordt een Orthopedagoog vaak ingezet om workshops en presentaties te geven, of informatieavonden voor te zitten. Dit kunnen onderwerpen zijn zoals:

 • de opvoeding van pubers
 • problemen met zindelijk worden
 • hoe stel je grenzen stellen?

 

Het is belangrijk om de (cliënten)administratie goed bij te houden, bijvoorbeeld over behandelingsplannen en gegeven advies. Daarnaast moet een Orthopedagoog zeer zorgvuldig omgaan met persoonlijke informatie over patiënten.

Een Orthopedagoog heeft de keuze om meer direct contact met de cliënten te onderhouden of zich meer te richten op wetenschappelijk onderzoek. 

Wil je werken als Orthopedagoog?

Werk je al als Orthopedagoog en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Orthopedagoog worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Orthopedagoog, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Orthopedagoog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leerkracht
 • Speltherapeut
 • Begeleider
 • Psycholoog/Psychiater
 • (Huis)arts

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2877 tot €5280

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

15


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Orthopedagoog

Wat verdient een Orthopedagoog?

Het salaris van een Orthopedagoog is volledig afhankelijk van het type dienstverband en werkwijze. 

In loondienst ligt dit tussen de €2800 en €5300 per maand. Met een eigen praktijk is dit weer een ander geval, hier is het inkomen afhankelijk van de tarieven en de hoeveelheid werk.

De salarissen voor Orthopedagogen in loondienst zijn afhankelijk van CAO schalen. Een Orthopedagoog valt afhankelijk van de verantwoordelijkheid in salarisschaal 60 of 65. Dit betekent een loon van € 2877,- tot maximaal € 5280,-.

Mogelijke secundaire arbeidsvoorwaarden Orthopedagoog

 • 8% vakantiegeldtoeslag
 • 13e maand eindejaarsuitkering
 • reiskostenvergoeding
 • telefoonvergoeding

Salarisschaal Orthopedagoog

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Orthopedagoog

Op zoek naar een nieuwe baan als Orthopedagoog? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Orthopedagoog. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Orthopedagoog vacatures

Orthopedagoog die in de ouderenzorg wil werken
Matchpartner
Wij zijn op zoek naar een psycholoog die bij voorkeur ruime ervaring heeft met de doelgroep ouderen. Functieomschrijving Een orthopedagoog in de ouderenzorg? Nog nooit van gehoord! Toch zijn er …
GZ-psycholoog / Orthopedagoog generalist
Tempo-Team
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als GZ-psycholoog of orthopedagoog generalist in een kleinschalige praktijk die zich richt op voorlichting, advisering, onderzoek, begeleiding en behandeling van kinderen, jeugdigen
Orthopedagoog die in de ouderenzorg wil werken
Matchpartner
Een orthopedagoog in de ouderenzorg? Nog nooit van gehoord! Toch zijn er veel raakvlakken tussen de ouderenzorg, de dementiezorg specifiek, enerzijds en de zorg voor kinderen en mensen met een …
Orthopedagoog
De Zorgdeler
Gevraagd: gedreven en enthousiaste orthopedagoog met een afgeronde Master Orthopedagogiek en diagnostiekaantekening, per direct inzetbaar. Door het groeiende aantal cliënten zijn wij per direct op zoek naar een orthopedagoog M/V, …
GZ psycholoog of Orthopedagoog Generalist
RadarPersoneel Zorg & Welzijn
Je voert intakegesprekken en stelt indicaties voor diagnostisch onderzoek en behandelingen vast. Je voert diagnostiek en behandelingen uit, in met name de Gespecialiseerde GGZ. Je ziet cliënten met de meest …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Orthopedagoog

Wat is de toekomst van Orthopedagoog?

De baankansen voor een Orthopedagoog zijn erg goed. Er staan veel vacatures orthopedagoog open. Deze vacatures vind je onder andere bij scholen, GGZ instellingen

Ook de doorgroeimogelijkheden en de toekomst voor de Orthopedagoog zijn goed. Je kan je specialiseren in een bepaalde richting: gehandicapte kinderen, kinderen met een bepaalde stoornis.

Je kan je richten op het doen van wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld een onderzoek naar de kenmerken van autisme en hoe je hier mee om moet gaan.

Baankans Orthopedagoog

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

15


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Orthopedagoog worden: Opleidingen tot Orthopedagoog

Wil je Orthopedagoog worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Orthopedagoog? 

Om Orthopedagoog te worden heb je een universitaire Master nodig. Je zult eerst de WO opleiding Pedagogiek (Pedagogische Wetenschappen), dit is een driejarige Bachelor. Daarna zal je de Master Orthopedagiek moeten volgen, dat is een één tot tweejarige Master.

Een VWO diploma geeft toegang tot deze opleiding. Een andere veel voorkomende vooropleiding is Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO). 

De opleiding Orthopedagoog vind je bij verschillende Nederlandse en Belgische universiteiten. 

Er zijn ook HBO opleidingen Orthopedagogiek te vinden, alleen kan je daarmee niet als Orthopedagoog werken. Je kan daarmee meer als pedagoog, professioneel opvoeder / opvoedkundige aan de slag. Een Orthopedagoog die echt diagnostiek en indicatiestelling wilt doen heeft een universitaire master nodig.

Opleiding Orthopedagoog

Verder vind je specialistische opleidingen en cursussen Orhtopedagogiek, die bestemd zijn voor Orthopedagogen en bijvoorbeeld leerkundigen en ander type hulpverleners.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Orthopedagoog

S.O.S. Snelle opvang bij seksueel misbruik
NIEUW: De training S.O.S. – Accreditatie ADAP nr. 321198 (12 herregistratiepunten) NVO/NIP/SKJ Training S.O.S. – Snelle Opvang bij Seksueel misbruik van kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking ter ondersteuning
Taalstandaard
Uitgebreid De meeste kinderen leren op een gegeven moment als vanzelf spreken en met taal omgaan. Sommige kinderen zijn er wat later mee of leren op een andere dan de …
Orthopedagogiek Thuisstudie
Kinderen met problemen helpen? Volg de cursus Orthopedagogiek op HBO-niveauOrthopedagogen helpen kinderen, hun ouders en andere mensen zoals leerkrachten. De hulp bestaat uit opvoedkundige zorg voor kinderen met gedragsproblemen, psychische …
Coaching met de Bepper Balance Methode (2 losse dagen)
Dit is een 2-daagse training voor coachende en begeleidende professionals om te leren werken met de Bepper Balance Methode. Geschikt voor o.a.; Professionale coach Supervisor Intern begeleider Loopbaanbegeleider Teamcoach Mediator
Coachen met de Bepper Balance Methode (2 dagen incl.overnachting)
Dit is een 2-daagse training voor coachende en begeleidende professionals om te leren werken met de Bepper Balance Methode. Geschikt voor o.a.; Professionale coach Supervisor Intern begeleider Loopbaanbegeleider Teamcoach Mediator
Meer opleidingen Orthopedagoog

Weet je nog niet of je Orthopedagoog wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Orthopedagoog of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Orthopedagoog

Met wie werkt een Orthopedagoog samen? 

Je komt in aanraking met andere verzorgers die betrokken zijn bij de kinderen, zoals leerkrachten, huisarts, therapeuten en begeleiders. Eventueel kom je ook in aanraking met psychologen of psychiaters die betrokken zijn bij het kind. Met deze beroepsbeoefenaars wordt regelmatig overleg gepleegd.

Doelgroep:

 • Kinderen met gedrags-, ontwikkeling- en leerproblemen/stoornissen en kinderen met een problematische opvoedingssituatie (bijvoorbeeld verwaarlozing, mishandeling of misbruik).
 • De ouders van de kinderen. Dit kunnen ouders zijn die advies willen over hun kinderen omdat ze bijvoorbeeld willen weten hoe ze om moeten gaan met ADHD, ODD of autisme of ouders die niet in staat zijn hun kinderen zonder hulp adequaat op te voeden. Je kan in aanraking komen met ouders die hun kinderen mishandelen, verwaarlozen of misbruiken of ouders die zelf niet inzien dat er opvoedingsproblemen zijn.

 • Leerkracht
 • Speltherapeut
 • Begeleider
 • Psycholoog/Psychiater
 • (Huis)arts
Orthopedagoog


Organisaties waar een Orthopedagoog werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Orthopedagoog meestal werkt.

Waar werkt een Orthopedagoog?

Een Orthopedagoog kan gaan werken in een eigen praktijk of groepspraktijk, maar kan ook in loondienst gaan bij bijvoorbeeld een school voor speciaal onderwijs, jeugdzorg of de gehandicaptenzorg. Daarnaast zijn er ook banen bij de overheid en bij verschillende bedrijven.

 • Eigen praktijk
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Speciaal onderwijs of medisch kinderdagverblijf
 • Jeugdzorg
 • Overheid
 • Bedrijven (beleids- en managementfuncties)

 

Meer weten over werken in de Gezondheidszorg?

Bekijk werken in Gezondheidszorg

Best beoordeelde werkgevers Orthopedagoog

Waar kun je het beste werken als Orthopedagoog? Hieronder vind je de best door de Orthopedagoog beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Orthopedagoog.

Competenties, Skills en Vaardigheden Orthopedagoog:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Orthopedagoog.

Welke competenties heeft een Orthopedagoog nodig?

Een Orthopedagoog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Orthopedagoog

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Orthopedagoog passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Orthopedagoog nodig? 

Je moet goed kunnen observeren, je moet analytisch en inzichtelijk zijn. Als je je gaat richten op wetenschappelijk onderzoek moet je leergierig zijn en academisch kunnen denken en schrijven (Waarnemer).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je patiënten toe (Loyalist).

Bekijk de persoonstypen voor Orthopedagoog


Loyalist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Orthopedagoog

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Orthopedagoog

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Orthopedagoog

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Orthopedagoog

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Orthopedagoog dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Orthopedagoog belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Orthopedagoog. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Orthopedagoog iets voor je?

Zou je graag Orthopedagoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Orthopedagoog bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Orthopedagoog

Jaap

Hallo, hoe oud zijn deze gegevens, specifiek de analyse van kansen op de arbeidsmarkt.   Hartelijk dank

Wilfred

Goede morgen Jaap,de reactie zoals weergegeven door Henri is vlg.mij uitstekend.Ik heb zelf via Springest nog een cursus orthopedagopgiek gevolgd en deze cursus heeft mij geen windeieren gelegd.Gr.Wilfred

geinteresseerde

Graag zou ik willen weten hoe oud deze gegevens zijn. Met name als het gaat om de vooruitzichten op werk.

Henri

De hierboven verschafte informatie is correct en zeer recent.Ik ben zelf afgestudeerd Orthopedagoog.Arbeidsmarktperspectief is niet zo geweldig.Je kan natuurlijk wel een aantal richtingen kiezen en dat vergroot weer je kansen op de arbeidsmarkt.Gr.

Dirk-Jan

Bedankt voor je reactie Henri.Ik ga er voor.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar