Orthopedagoog Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Orthopedagoog worden: Opleidingen tot Orthopedagoog

Wil je Orthopedagoog worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Orthopedagoog, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Orthopedagoog.

Hoe word je een Orthopedagoog? 

Om Orthopedagoog te worden heb je een universitaire Master nodig. Je zult eerst de WO opleiding Pedagogiek (Pedagogische Wetenschappen), dit is een driejarige Bachelor. Daarna zal je de Master Orthopedagiek moeten volgen, dat is een één tot tweejarige Master.

Een VWO diploma geeft toegang tot deze opleiding. Een andere veel voorkomende vooropleiding is Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO). 

De opleiding Orthopedagoog vind je bij verschillende Nederlandse en Belgische universiteiten. 

Er zijn ook HBO opleidingen Orthopedagogiek te vinden, alleen kan je daarmee niet als Orthopedagoog werken. Je kan daarmee meer als pedagoog, professioneel opvoeder / opvoedkundige aan de slag. Een Orthopedagoog die echt diagnostiek en indicatiestelling wilt doen heeft een universitaire master nodig.

Opleiding Orthopedagoog

Verder vind je specialistische opleidingen en cursussen Orhtopedagogiek, die bestemd zijn voor Orthopedagogen en bijvoorbeeld leerkundigen en ander type hulpverleners.

De 1 best beoordeelde opleidingen Orthopedagoog

bijgewerkt op 07-01-2022

Orthopedagogiek Thuisstudie
Kinderen met problemen helpen? Volg de cursus OrthopedagogiekOrthopedagogen helpen kinderen, hun ouders en andere mensen zoals leerkrachten. De hulp bestaat uit opvoedkundige zorg voor kinderen met gedragsproblemen, psychische stoornissen en …
Orthopedagogiek Thuisstudie

Is het verstandig om Orthopedagoog te worden?

Voordat je aan een opleiding Orthopedagoog begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Orthopedagoog worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Orthopedagoog?

De baankansen voor een Orthopedagoog zijn erg goed. Er staan veel vacatures orthopedagoog open. Deze vacatures vind je onder andere bij scholen, GGZ instellingen

Ook de doorgroeimogelijkheden en de toekomst voor de Orthopedagoog zijn goed. Je kan je specialiseren in een bepaalde richting: gehandicapte kinderen, kinderen met een bepaalde stoornis.

Je kan je richten op het doen van wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld een onderzoek naar de kenmerken van autisme en hoe je hier mee om moet gaan.

De actuele kans op werk voor een Orthopedagoog

Het beroep Orthopedagoog is onderdeel van de beroepsfamilie Pedagogen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Pedagogen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

142

Baankans Orthopedagoog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Orthopedagoog

Als je je wilt omscholen tot Orthopedagoog is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Orthopedagoog door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Orthopedagoog zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Orthopedagoog

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Orthopedagoog dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Orthopedagoog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Orthopedagoog

Als je Orthopedagoog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Orthopedagoog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Orthopedagoog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Orthopedagoog?

Competenties en Vaardigheden Orthopedagoog

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Orthopedagoog nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Orthopedagoog nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Orthopedagoog

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conflicten beheersen
Conflicten beheersen
Trainingen & cursussen Flexibiliteit
Flexibiliteit
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Sensitiviteit
Sensitiviteit

Persoonlijkheid van een Orthopedagoog

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Orthopedagoog. Als Orthopedagoog wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Orthopedagoog:


zie volledige beschrijving persoonstype Orthopedagoog

Vakkennis voor een Orthopedagoog

Het is voor een Orthopedagoog ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Orthopedagoog zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Orthopedagoog


Werkervaring Orthopedagoog

Het is voor een startend Orthopedagoog die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Orthopedagoog is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Orthopedagoog, maar iets anders?

Is een opleiding Orthopedagoog het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Opleidingen en Trainingen per vaardigheid Orthopedagoog

Als je Orthopedagoog wilt worden, of beter wilt worden in je vak, is het slim op opleidingen of trainingen volgt om je vaardigheden en eigenschappen te versterken. Hieronder vind je de vaardigheidstrainingen en opleidingen voor een Orthopedagoog


Weten hoe het is om als Orthopedagoog te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Orthopedagoog te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Orthopedagoog te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Orthopedagoog te worden?

Zou je graag Orthopedagoog willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Orthopedagoog voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar