Priester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Priester: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Priester? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Priester wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Priester, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Priester


Vacatures Priester

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Priester?

Een Priester is in religies zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme en het Christendom een tussenpersoon tussen God en gelovigen. Een Priester is meestal een man maar kan ook een vrouw zijn (Priesteres). Dit hangt af van de betreffende godsdienst.  Het woord 'Priester' is afgeleid van het Griekse 'Presbuteros' dat betekent 'oudste van de gemeente' of 'ouderling'. In de Katholieke kerk is de Priester een man die, na een opleiding van ongeveer 7 jaar aan een seminarie van een bisschop de priesterwijding heeft ontvangen. Hierdoor heeft een Priester de mogelijkheid om sacramenten toe te dienen. Een belangrijke taak is de zg. offerhandeling, het Misoffer in de Katholieke Leer. Vóórdat iemand tot Priester wordt gewijd, wordt hij eerst gewijd tot Diaken. Een Priester belooft bij zijn wijding gehoorzaamheid aan bisschop, overste, congregatie of klooster. Een Priester kan worden aangesteld binnen een parochie. Daarnaast  is een taak weggelegd binnen het bisdom.


Past het beroep Priester bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Priester per stad

Vacatures Priester Alkmaar

Vacatures Priester Almelo

Vacatures Priester Almere

Vacatures Priester Alphen aan den Rijn

Vacatures Priester Amersfoort

Vacatures Priester Amstelveen

Vacatures Priester Amsterdam

Vacatures Priester Apeldoorn

Vacatures Priester Arnhem

Vacatures Priester Assen

Vacatures Priester Bergen op Zoom

Vacatures Priester Breda

Vacatures Priester Capelle aan den IJssel

Vacatures Priester Delft

Vacatures Priester Den Bosch

Vacatures Priester Den Haag

Vacatures Priester Den Helder

Vacatures Priester Deventer

Vacatures Priester Doetinchem

Vacatures Priester Dordrecht

Vacatures Priester Ede

Vacatures Priester Eindhoven

Vacatures Priester Emmen

Vacatures Priester Enschede

Vacatures Priester Gouda

Vacatures Priester Groningen

Vacatures Priester Haarlem

Vacatures Priester Haarlemmermeer

Vacatures Priester Heerlen

Vacatures Priester Helmond

Vacatures Priester Hengelo

Vacatures Priester Hilversum

Vacatures Priester Hoogeveen

Vacatures Priester Hoorn

Vacatures Priester Katwijk

Vacatures Priester Leeuwarden

Vacatures Priester Leiden

Vacatures Priester Lelystad

Vacatures Priester Maastricht

Vacatures Priester Middelburg

Vacatures Priester Nieuwegein

Vacatures Priester Nijmegen

Vacatures Priester Oss

Vacatures Priester Purmerend

Vacatures Priester Roermond

Vacatures Priester Roosendaal

Vacatures Priester Rotterdam

Vacatures Priester Schiedam

Vacatures Priester Spijkenisse

Vacatures Priester Terneuzen

Vacatures Priester Tilburg

Vacatures Priester Utrecht

Vacatures Priester Veenendaal

Vacatures Priester Venlo

Vacatures Priester Vlaardingen

Vacatures Priester Westland

Vacatures Priester Zaanstad

Vacatures Priester Zeist

Vacatures Priester Zoetermeer

Vacatures Priester Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Priester

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Priester?

Een Priester in een parochie verdient zo'n € 1523 tot 1842 bruto per maand, afhankelijk of de Priester inwonend of uitwonend is. Dat bedrag is bij wet vastgelegd en is gepubliceerd in Het Staatsblad. Netto heeft een Priester € 1.227,83 per maand. Daarnaast is er een regeling vwb onkostenvergoeding van reis- en representatiekosten, waardoor dit bedrag dus nog kan oplopen.

 

Meer weten over het salaris Priester

Salaris aankomend Priester Salaris junior Priester Wat is het salaris van een medior Priester? Welk salaris krijgt een senior Priester?


Hoe word je een Priester? 

Om Priester te worden volgt men een opleidng aan een universiteit of intern binnen een Seminarie.  Dat is een interne opleiding onder leiding van een rector. Andere begeleiders zijn de decaan voor de inhoud van de studie en een spirituaal, die er is voor studenten als geestelijk begeleider.
Voor de toelating heeft men minimaal een HAVO-diploma nodig/  Soms kan van deze studielijn worden afgeweken.  Ook wordt gekeken naar de religieuze instelling van een aankomend Priester en de attitude ten opzichte van het celibaat. :De roeping staat ten allen tijde centraal en het verlangen van om Priester te worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Daarbij is een dienstbare opstelling ten aanzien van de kerkelijke instelling van groot belang. In het studietraject wordt de aankomend Priester begeleid door een Bisschop en door de Paus.
 
Voor een opleiding aan de universiteit is er in Nederland één mogelijkheid:  Katholieke theologie studeren aan de Tilburg University.  Tijdens de studie stelt men  de meest wezenlijke vragen naar mens en God. Gedurende de opleiding verdiept men zich in de traditie en geschiedenis van geloof en kerk en met de zingeving van het geloof in de tegenwoordige tijd.
 
Voor het gehele studietraject geldt een  driejarige Bachelor Theologie en een driejarige Masteropleiding. Bij de laatste kun je een kerkelijke graad behalen die door het Vaticaan (de Heilige Stoel) is erkend.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Priester

Er zijn geen opleidingen aanwezig.




Omscholen tot Priester

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Priester. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Priester

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Priester

Als je Priester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Priester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Priester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Priester?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Priester

Een Priester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Flexibiliteit
Flexibiliteit

Steekwoorden competentie Flexibiliteit:

aanpassingsvermogen, assertiviteit, inlevingsvermogen, luisteren, omgaan met verandering

Omschrijving

Deze mensen passen zich aan aan veranderende omstandigheden. Een verandering in de werkzaamheden wordt vlot geaccepteerd door deze personen. Zij kunnen hun eigen denkpatronen loslaten en zich inleven in de gedachten van anderen. Tijdens discussies zijn flexibele personen vaak objectief en proberen ze de standpunten helder te krijgen.

Sterke punten
Deze mensen kunnen zich goed inleven in personen en zich aanpassen aan situaties. Verder zijn deze mensen assertief, zij hebben zelf een bepaald doel, maar kijken ook naar de doelen van anderen. Luisteren en analyseren zijn ook eigenschappen die passen bij de competentie flexibiliteit. Flexibele personen proberen te luisteren naar de meningen van anderen en kunnen deze vervolgens analyseren.

Zwakke punten
Iemand die te flexibel zijn, wordt ook weleens besluiteloos genoemd. Zij vinden alles goed en gaan overal mee akkoord. Er wordt dan snel vanuit gegaan dat deze persoon geen mening heeft en hij kan hierdoor buitengesloten worden.

Integriteit
Integriteit

Steekwoorden: discipline, betrouwbaar, structureel, loyaal

Omschrijving

Integere mensen voeren zorgvuldig hun taken uit. Ze houden hierbij rekening met de geldende sociale en ethische normen ten aanzien van gevoelige informatie, contact met anderen en posities en belangen. Deze mensen houden zichzelf verantwoordelijk voor hun werkzaamheden. Moraliteit staat hoog in het vaandel bij deze mensen.

Sterke punten
Deze mensen zijn eerlijk, betrouwbaar en bekijken alles vanuit een moreel oogpunt. Verder zijn integere mensen vaak erg gestructureerd en raken ze bij tegenslag niet van hun stuk. Bovendien zijn deze mensen vaak erg beheerst. Deze mensen worden ook wel vaak loyaal genoemd.

Zwakke punten
Integere mensen hebben vaak moeite met zeggen wat ze bedoelen. Ze hebben moeite met de informatie helder en duidelijk te verspreiden. Verder laten zij zich snel afleiden van hun werkzaamheden. Sommige integere mensen zijn goed in het manipuleren van anderen. Ze houden bewust informatie achter, of ze zijn loslippig met betrekking tot vertrouwelijke informatie. Dit gebeurt vaak met het oog op het eigenbelang.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Vaardigheden Priester

  • Inlevingsvermogen
  • Aanpassingsvermogen
  • Lichtvoetigheid
  • Betrouwbaarheid
  • Consequent handelen
  • Loyaliteit
  • Luisteren
  • Analyseren
  • Verbanden leggen
  • Zelfontwikkeling
  • Concentratievermogen
  • Resultaatgerichtheid
  • Luistervaardigheid
  • Belangstelling hebben
  • Vragen stellen
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Priester nodig? 

Een Priester is een betrokken iemand die openstaat voor de noden en behoeftes van anderen (een Gever).  Een Priester is geeft ook steun en staat open voor mensen in de parochie en biedt hen een luisterend oor en hulp (Bemiddelaar).


Eigenschappen Priester

  • Empathie
  • Diplomatiek
  • Zorgzaamheid



Wat zijn de baankansen voor een Priester?

Voor een Priester zijn er tal van mogelijkheden om carriere te maken binnen de kerk: een Priester kan Bisschop, Aartsbisschop of Kardinaal worden indien men de mogelijkheid en de wens heeft om als Priester 'hogerop' te komen. Zelf het ultieme beroep van Paus is niet ondenkbaar al is die kans waarschijnlijk klein.

De actuele kans op werk voor een Priester

Het beroep Priester is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Theologen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Priester

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Priester

Het beroep Priester is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen.


Waar werkt een Priester?

Als Priester is men doorgaans werkzaam in de parochie.  Een Priester kan ook  administrator zijn over meerdere parochies Daarnaast bestaat de mogelijkheid om toe te treden tot een Priesterraad van een bisdom


Met wie werkt een Priester samen? 

Een Priester heeft iedere dag contact met de parochie en zijn parochianen.  Ook heeft een Priester te maken met Kapelaans en de Bisschop waaronder men valt. Het geloof en de overtuiging zijn het grootste deel van zijn netwerk.


  • Parochianen, Diaken, Pastor
Priester

Alles over het beroep Priester in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Parochianen, Diaken, Pastor

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1523 tot €1822

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar