Priester Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Priester? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep priester. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je priester wordt.

 

Wat is een Priester?

Een Priester is in religies zoals het Boeddhisme, Hindoeïsme en het Christendom een tussenpersoon tussen God en gelovigen. Een Priester is meestal een man maar kan ook een vrouw zijn (Priesteres). Dit hangt af van de betreffende godsdienst.  Het woord 'Priester' is afgeleid van het Griekse 'Presbuteros' dat betekent 'oudste van de gemeente' of 'ouderling'. In de Katholieke kerk is de Priester een man die, na een opleiding van ongeveer 7 jaar aan een seminarie van een bisschop de priesterwijding heeft ontvangen. Hierdoor heeft een Priester de mogelijkheid om sacramenten toe te dienen. Een belangrijke taak is de zg. offerhandeling, het Misoffer in de Katholieke Leer. Vóórdat iemand tot Priester wordt gewijd, wordt hij eerst gewijd tot Diaken. Een Priester belooft bij zijn wijding gehoorzaamheid aan bisschop, overste, congregatie of klooster. Een Priester kan worden aangesteld binnen een parochie. Daarnaast  is een taak weggelegd binnen het bisdom.Wil je werken als Priester?

Werk je al als Priester en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Priester worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Priester, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Priester in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Parochianen, Diaken, Pastor

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1000 tot €1500

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Priester

Wat verdient een Priester?

Een Priester in een parochie verdient zo'n € 1000 tot 1500 bruto per maand. Dat bedrag is bij wet vastgelegd en is gepubliceerd in Het Staatsblad.Het bruto-jaarinkomen van een parochiepriester bedraagt 16.672,87 euro. Netto heeft een  Priester ongeveer 1.050 euro per maand. Daarnaast is er een regeling vwb onkostenvergoeding van reis- en representatiekosten, waardoor dit bedrag dus nog kan oplopen.

 

Salarisschaal Priester

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Priester

Er zijn geen vacatures aanwezig.


Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Priester

Wat is de toekomst van Priester?

Voor een Priester zijn er tal van mogelijkheden om carriere te maken binnen de kerk: een Priester kan Bisschop, Aartsbisschop of Kardinaal worden indien men de mogelijkheid en de wens heeft om als Priester 'hogerop' te komen. Zelf het ultieme beroep van Paus is niet ondenkbaar al is die kans waarschijnlijk klein.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Priester worden: Opleidingen tot Priester

Wil je priester worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen.

Hoe word je een Priester? 

Om Priester te worden volgt men een opleidng aan een universiteit of intern binnen een Seminarie.  Dat is een interne opleiding onder leiding van een rector. Andere begeleiders zijn de decaan voor de inhoud van de studie en een spirituaal, die er is voor studenten als geestelijk begeleider.
Voor de toelating heeft men minimaal een HAVO-diploma nodig/  Soms kan van deze studielijn worden afgeweken.  Ook wordt gekeken naar de religieuze instelling van een aankomend Priester en de attitude ten opzichte van het celibaat. :De roeping staat ten allen tijde centraal en het verlangen van om Priester te worden in de Rooms-Katholieke Kerk. Daarbij is een dienstbare opstelling ten aanzien van de kerkelijke instelling van groot belang. In het studietraject wordt de aankomend Priester begeleid door een Bisschop en door de Paus.
 
Voor een opleiding aan de universiteit is er in Nederland één mogelijkheid:  Katholieke theologie studeren aan de Tilburg University.  Tijdens de studie stelt men  de meest wezenlijke vragen naar mens en God. Gedurende de opleiding verdiept men zich in de traditie en geschiedenis van geloof en kerk en met de zingeving van het geloof in de tegenwoordige tijd.
 
Voor het gehele studietraject geldt een  driejarige Bachelor Theologie en een driejarige Masteropleiding. Bij de laatste kun je een kerkelijke graad behalen die door het Vaticaan (de Heilige Stoel) is erkend.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Priester

Er zijn geen opleidingen aanwezig.
Netwerk Priester

Met wie werkt een Priester samen? 

Een Priester heeft iedere dag contact met de parochie en zijn parochianen.  Ook heeft een Priester te maken met Kapelaans en de Bisschop waaronder men valt. Het geloof en de overtuiging zijn het grootste deel van zijn netwerk.


  • Parochianen, Diaken, Pastor
Priester


Organisaties waar een Priester werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Priester meestal werkt.

Waar werkt een Priester?

Als Priester is men doorgaans werkzaam in de parochie.  Een Priester kan ook  administrator zijn over meerdere parochies Daarnaast bestaat de mogelijkheid om toe te treden tot een Priesterraad van een bisdom

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Best beoordeelde werkgevers Priester

Waar kun je het beste werken als Priester? Hieronder vind je de best door de Priester beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Priester.

Competenties, Skills en Vaardigheden Priester:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Priester.

Welke competenties heeft een Priester nodig?

Een Priester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Priester

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Priester passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Priester nodig? 

Een Priester is een betrokken iemand die openstaat voor de noden en behoeftes van anderen (een Gever).  Een Priester is geeft ook steun en staat open voor mensen in de parochie en biedt hen een luisterend oor en hulp (Bemiddelaar).

Bekijk de persoonstypen voor Priester


Bemiddelaar


Lees meer

Interview met een Priester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Priester

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Priester

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Priester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Priester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Priester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Priester. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Priester iets voor je?

Zou je graag Priester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Priester bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Priester

jan kuipers

En het celibaat??

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar