Kardinaal Worden Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Wat doet een Kardinaal? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Kardinaal, zoals: "Wat doet een Kardinaal?", of "Wat verdient een Kardinaal? of "Hoe word je een Kardinaal?".

Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Kardinaal nodig heeft.Wat is een Kardinaal?

De Kardinaal is is na de Paus de titel van een van de belangrijkste binnen de Katholieke Kerk.  De Kardinaal helpt en adviseert de Paus bij het bestuur van de kerk en kiezen na zijn overlijden in het conclaaf een opvolger.  Het woord ´Kardinaal´ is nauw verwant met het Latijnse ´cardo´oftewel ´spil´. De Kardinaal heeft danook een spilfunctie binnen de Katholieke Kerk. Zij worden vaak ´de prinsen van de Kerk´genoemd. Het kardinalaat is een eretitel, geen wijding. Benoeming in bepaalde hoge kerkelijke functies brengt vrijwel automatisch het ambt van Kardinaal met zich mee. Dat geldt in ieder geval voor de belangrijkste internationale bisschopszetels en voor bepaalde sleutelposten  binnen de Romeinse Curie. Maar ook een geestelijke die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Kerk, bijvoorbeeld als theoloog, kan een eretitel van Kardinaal verkrijgen. Kardinalen dragen rode kleding als teken van hun bereidheid hun bloed te vergieten voor de Kerk. De Kardinaal onderscheidt zich met uiterlijke tekens op zijn kleding zoals een rode toog, een saffieren ring en een rode bonnet met de drie punten. De zogenoemde kardinaalshoed, een rode ronde hoed met brede rand en 15 kwasten aan weerszijden, is uitsluitend een teken van waardigheid en wordt nooit gedragen.

Past het beroep Kardinaal bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Andere namen het beroep Kardinaal

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Hoogwaardigheidsbekleder Kerk, Adviseur Paus


Vacatures Kardinaal

Op zoek naar een nieuwe baan als Kardinaal? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Kardinaal. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Kardinaal vacatures

Vacature Hulpkracht Maastricht Kardinaal van Rossumplein (2-12 uur)
Lidl
Vakkenvullen, bakken of kassa draaien? Volop afwisseling! Dat krijg je met een bijbaan bij Lidl. Een mooie manier om werkervaring op te doen en tegelijkertijd lekker bij te verdienen! Als …
Vacature Verkoopmedewerker Maastricht Kardinaal van Rossumplein (16-32 uur)
Lidl
Een baan als verkoopmedewerker bij Lidl is veelzijdig en afwisselend, want wij willen dat jij een echte allrounder wordt. Daarom ga je veel verschillende dingen doen. Het vlot en correct …
Vacature Onderwijsassistent - Kardinaal de Jong in Alkmaar
Kardinaal de Jong
De Kardinaal de Jong is per 1 februari 2022 op zoek naar een Enthousiaste onderwijsassistent (1,0 fte, schaal 8) Competenties - rollen Naast de competenties van een gediplomeerde onderwijsassistent zijn …

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Kardinaal

Wat verdient een Kardinaal?

Een Kardinaal verdient zo'n € 7000 tot € 9000 per maand. Dit is een brutosalaris, mede afhankelijk van de middelen van het Bisdom. In sommige gevallen zijn er ook regelingen zoals eindejaarspremie en vakantiegeld. Daarnaast kan een Kardinaal aanspraak maken op een reiskostenvergoeding. Dit is per Kardinaal en/of Bisdom variabel.

Salarisschaal Kardinaal

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Kardinaal

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Kardinaal


Kardinaal worden: Opleidingen tot Kardinaal

Wil je Kardinaal worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Kardinaal.

Hoe word je een Kardinaal? 

Een Kardinaal wordt via de Katholieke Kerk benoemd in deze erefunctie. Hiertoe is een Kardinaal eerst  tot Priester of Bisschop in het verleden gewijd. vanuit deze laatste functie of roeping geldt een priesteropleiding van minimaal 6 à 7 jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Kardinaal

Er zijn geen opleidingen aanwezig.
Kardinaal worden: Omscholen tot Kardinaal

Als je je wilt omscholen tot Kardinaal is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Kardinaal zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Kardinaal dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kardinaal

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Kardinaal

Als je Kardinaal wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Kardinaal zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Kardinaal

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Kardinaal?


Competenties en Vaardigheden Kardinaal:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Kardinaal.

Welke competenties heeft een Kardinaal nodig?

Een Kardinaal heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Ambitie
Ambitie

Steekwoorden: investeren, toekomst, doelen, durf

Omschrijving

Deze mensen investeren in zichzelf en in de toekomst. Ze willen steeds hogerop komen en stellen hierbij doelen en prioriteiten. Vaak weten deze mensen precies wat ze willen bereiken. Ze gaan hier dan ook voor de volle 100% voor. Ambitieuze mensen zijn vaak op zoek naar de grenzen en nemen hierbij dan ook vaak verschillende risico’s.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak lef en nemen verschillende risico’s. Omdat ze helder voor ogen hebben waar ze naar toe willen, zijn ze vaak ook initiatiefrijk en creatief. Ze bewandelen verschillende paden om hun doelen te bereiken. Ze zijn resultaatgericht en hun doelen staan dan ook altijd centraal. Ambitieuze mensen zijn doorzetters en hebben daarbij vaak ook een hoog energieniveau.

Zwakke punten
Teveel ambitie hebben kan ook verschillende valkuilen met zich meebrengen. Sommige mensen kunnen dan als een ‘kip zonder kop’ te werk gaan en verliezen bijvoorbeeld oog voor detail. Bepaalde doelstellingen kunnen onrealistisch worden en wanneer dan wordt vastgehouden aan de doelen kan stress een gevaar vormen. Ambitieuze mensen zijn niet altijd prettig voor de omgeving. Ze begrijpen het bijvoorbeeld soms niet als iemand andere prioriteiten heeft.

Anticiperen
Anticiperen

Steekwoorden: analytisch vermogen, initiatief ontplooien, inzicht in omgeving, inlevingsvermogen

Omschrijving

Deze personen lopen vaak voorop en herkennen situaties. Ze weten vervolgens hoe ze deze het beste kunnen aanpakken. Deze personen leggen verbanden tussen verleden, heden en proberen hier in de toekomst op in te spelen.

Sterke punten
Deze personen hebben over het algemeen een sterk ontwikkeld analytisch vermogen. Ze leggen verbanden en scheiden hoofd- en bijzaken. Daarnaast nemen deze personen vaak initiatief en proberen ze zich in te leven in de situatie en andere personen.

Zwakke punten
Doordat deze personen veel van te voren weren, kan ze voorspelbaar overkomen. Door sommige mensen wordt dit als saai ervaren. Verder kan deze competentie de creativiteit beperken. Doordat veel zaken van tevoren vast liggen, is er minder ruimte voor creatieve oplossingen.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Luisteren
Luisteren

Steekwoorden: inzicht in omgeving, overtuigen, motiveren, onderhandelen

Omschrijving

Deze mensen luisteren goed naar andere mensen. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en willen anderen graag helpen. Ze zijn overal van op de hoogte en hebben dus overzicht. Ook luisteren deze mensen goed naar de taken die zij krijgen toegewezen en voeren deze daarom meestal goed uit. 

Sterke punten
Goede luisteraars stellen vaak goede vragen of geven feedback op de verkregen informatie. Daarnaast kunnen zij met de verkregen informatie anderen overtuigen en eventueel onderhandelen over verschillende zaken. Een goede luisteraar houdt ook rekening met de dingen die juist niet worden gezegd, de zogenaamde non-verbale communicatie. Ook hier kan hij informatie uithalen.

Zwakke punten
Goed luisteren betekent niet dat je niets mag zeggen. Mensen die alleen maar luisteren kunnen verlegen of teruggetrokken overkomen. Sommige mensen luisteren enkel om dingen voor elkaar te krijgen, zij proberen hun voordeel te doen met de informatie die ze krijgen. Het ontbreekt hen dan aan oprechte interesse.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Overtuigen
Overtuigen

Steekwoorden: aanzetten tot actie, luisteren, sensitiviteit, resultaatgericht

Omschrijving

Deze mensen weten op een bepaalde manier anderen te overtuigen van hun opvattingen. Zij gebruiken hiervoor argumenten, maar kunnen ook emoties gebruiken om hun verhaal kracht bij te zetten. Zij proberen hiermee anderen bijvoorbeeld aan te zetten tot actie. Overtuigers houden rekening met hun eigen belangen en dat van een ander.

Sterke punten
Overtuigers kunnen over het algemeen duidelijk en helder communiceren. Zij hebben van te voren bedacht wat ze willen vertellen en hoe ze de anderen willen overtuigen. Ze hebben een bepaalde structuur in het verhaal. Om mensen te overtuigen, luisteren deze personen ook goed. Zij proberen achterliggende opvattingen te achterhalen en baseren hierop hun argumenten. Deze mensen hebben vaak een goede balans tussen argumenten met feiten en argumenten met emotie.

Zwakke punten
Sommige overtuigers willen zo graag anderen overtuigen van hun gelijk, dat ze zich opdringen. Hierdoor wordt er een bepaalde weerstand opgebouwd, waardoor de boodschap niet meer overkomt op het publiek. Daarnaast zijn er overtuigers die teveel gebruik maken van zogenaamde drogredenen, zij voeren argumenten aan die niet feitelijk juist zijn. Dit verpakken zij in een mooi verhaal en proberen op die manier anderen te overtuigen.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Kardinaal

 • Analytisch vermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Luisteren
 • Argumenteren
 • Afwegen
 • Inlevingsvermogen
 • Vragen stellen
 • Geduld
 • Concentratie
 • Zelfontwikkeling
 • Voorspellen
 • Initiatief
 • Wilskracht
 • Doelgericht
 • Zelfmotivatie
 • Sensitiviteit
 • Bemiddelen
 • Gezamenlijk resultaat
Bekijk meer Bekijk minder

Persoonlijkheid en Eigenschappen Kardinaal

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Kardinaal passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Kardinaal nodig? 

Een Kardinaal is een Gever met een betrokkenheid voor de noden en behoeftes van anderen. Daarnaast is een Kardinaal een Loyalist die betrouwbaar en loyaal is naar al diegenen die hem omringen en in allerhoogste functie is dat de Paus.

Bekijk de persoonstypen voor Kardinaal


Eigenschappen Kardinaal

 • Overwicht
 • Gedrevenheid
 • Zelfverzekerd
 • Empathie
 • Diplomatiek
 • ZorgzaamheidArbeidsmarktperspectief Kardinaal

Wat zijn de baankansen voor een Kardinaal?

Een Kardinaal kan doorgroeien naar het hoogste ambt binnen de Katholieke Kerk van Paus.

De actuele kans op werk voor een Kardinaal

De kans op werk voor het beroep Kardinaal is op dit moment onbekend.

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Kardinaal

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Kardinaal

Je kunt als Kardinaal een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep Kardinaal is onderdeel van de beroepsfamilie Theologen. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een Kardinaal


Organisaties waar een Kardinaal werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Kardinaal meestal werkt.

Waar werkt een Kardinaal?

Een Kardinaal is werkzaam in de kerk als voornaamste adviseur van de Paus. Het is een niet-winstgevende organisatie, de kerk, maar wel met een belangrijke missie, namelijk het geloof verkondigen en uitdragen. In die zin valt er nog een wereld te winnen.

Meer weten over werken in de Bijzonder / Humor?

Bekijk werken in Bijzonder / Humor

Netwerk Kardinaal

Met wie werkt een Kardinaal samen? 

Bisschop, Kerk, Curie, Paus

Een Kardinaal heeft zijn directe contact met het Bisdom van Rome. Een deel van de Kardinalen woont ook in Rome. Daarnaast is een Kardinaal onderdeel van het zogenaamde Kardinalencollege, een groep gelijkgestemde zielen met een Kardinaal-Deken als voorzitter.In breder verband heeft een Kardinaal altijd te maken met de Kerk als instituut.


Kardinaal

Interview met een Kardinaal

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Alles over het beroep Kardinaal in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €7000 tot €9000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

3Ga direct naar