Decaan Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Decaan? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep decaan. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je decaan wordt.

 

Wat is een Decaan?

Een Decaan staat aan het hoofd van een faculteit van een Universiteit. Hij is tevens hoogleraar bij diezelfde faculteit. De Decaan is voorzitter van het faculteitsbestuur en geeft inhoudelijk richting aan het onderwijs- en onderzoeksbeleid. Hij stelt de onderwijs- en examenregeling vast en de richtlijnen van wetenschapsbeoefening. Deze worden vastgelegd in een meerjarenconvenant of faculteitsregelement. Hij bepaalt de rol van zijn faculteit in de strategie van de universiteit.  Middels zijn onderwijs- en onderzoekbeleid tracht de Decaan de maatschappelijke, financiële of maatschappelijke rol van zijn faculteit te versterken.

Ook de medezeggenschap binnen zijn faculteit wordt door de Decaan vormgegeven. Daarnaast heeft zijn functie een representatieve component; hij is het gezicht van de faculteit, ontvangt hoogwaardigheidsbekleders en onderhoudt contacten met mensen die werkzaam zijn in het vakgebied of de vakgebieden van zijn faculteit. De Decaan is het aanspreekpunt van zijn faculteit voor het College van Bestuur, waaraan hij verantwoording aflegt. Hij wordt voor een aantal jaar - dit varieert per universiteit, bijvoorbeeld drie in Leiden en vijf aan de UvA - benoemd door het College van Bestuur. Na een termijn kan hij zich opnieuw kandideren.

Hoewel zijn functie duidelijk een leidinggevend of coördinerend karakter heeft valt zijn functie bij universiteiten toch onder Onderwijs & Onderzoek. Hij heeft hierin dan wel (tijdelijk) geen uitvoerende functie meer, maar drukt toch een belangrijk stempel op de inhoud. Qua functieniveau staat de decaan in Onderwijs & Onderzoek bovenaan. Afhankelijk van het budget van een faculteit en het aantal bacheloropleidingen dat wordt aangeboden, wordt er onderscheid gemaakt tussen Decaan 1 (met een budget van meer dan 10 miljoen Euro) en Decaan 2 (bijv. minder dan 10 opleidingen).



Wil je werken als Decaan?

Werk je al als Decaan en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Decaan worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Decaan, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Decaan in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Faculteitsraadslid
  • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €5920 tot €8622

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Decaan

Wat verdient een Decaan?

Een Decaan wordt op hetzelfde niveau ingeschaald als de hoogleraar en verdient bruto tussen de €5920 en €8622 per maand. Daarnaast heeft recht op vakantietoeslag (8% bruto jaarinkomen) en een eindejaarsuitkering. Ook zijn er regelingen omtrent een sabbatical of levensloopverlof en voorwaarden die per Universiteit variëren als auto's of telefoons van de 'zaak'.

Salarisschaal Decaan

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.



Vacatures Decaan

Er zijn geen vacatures Decaan aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Decaan in werkt.

Meer weten over de sector waar een Decaan in werkt

Bekijk werken in Onderwijs

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Decaan

Wat is de toekomst van Decaan?

Je wordt niet zomaar Decaan. Er gaat een lange weg aan opleidingen aan vooraf en dan moet je ook nog eerst leidinggevende ervaring opdoen.

De mogelijkheden om te promoveren lopen qua opleiding sterk uiteen. Alfa's hebben veel minder mogelijkheden dan beta's. Vervolgens is er een zeer beperkt aantal hoogleraarposities en faculteiten.

Decaan worden is iets dat pas ver in een academische carrière tot de mogelijkheden behoort. Zij zitten bijna aan de top van de Universiteit. Qua onderwijs & onderzoek kunnen zij niet meer doorgroeien, eventueel zouden zij het leidinggevend hogerop kunnen zoeken.

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Decaan worden: Opleidingen tot Decaan

Wil je Decaan worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Decaan.

Hoe word je een Decaan? 

Een Decaan is hoogleraar. Dit betekent dat hij een wetenschappelijke opleiding heeft gedaan en daarna gepromoveerd is. Zijn vakgebied bepaalt van welke faculteit hij Decaan wordt; een historicus wordt Decaan van een Letterenfaculteit, een jurist van een Rechtenfaculteit.

De 1 best beoordeelde opleidingen tot Decaan

SIMA opleiding - motivatie analyse
Wil jij anderen begeleiden naar meer plezier en voldoening in het werk? Ben je een coach, manager, decaan of mentor, dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Laat eerst …
SIMA opleiding - motivatie analyse

Omscholen of doorgroeien tot Decaan

Als je Decaan wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Decaan zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Decaan

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Decaan?

Competenties en Vaardigheden Decaan

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Decaan nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Decaan nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Decaan

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Leiderschap
Trainingen & cursussen Plannen en organiseren
Trainingen & cursussen Samenwerken
Trainingen & cursussen Visie

Persoonlijkheid van een Decaan

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Decaan. Als Decaan wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Decaan:


zie volledige beschrijving persoonstype Decaan

Vakkennis voor een Decaan

Het is voor een Decaan ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Decaan zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Decaan


Werkervaring Decaan

Het is voor een startend Decaan die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Decaan is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Hoogleraar .

Iets anders leren?

Is Decaan het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.




Netwerk Decaan

Met wie werkt een Decaan samen? 

De Decaan werkt samen met de leden van het faculteitsbestuur en het College van Bestuur. Verder onderhoudt hij contacten met mensen in het onderzoeksveld en studenten. Ook hoogleraren van zijn faculteit behoren tot zijn netwerk.


  • Faculteitsraadslid
  • Hoogleraar
Decaan


Organisaties waar een Decaan werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Decaan meestal werkt.

Waar werkt een Decaan?

De Decaan werkt bij een Universiteit en dus in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Decaan

Waar kun je het beste werken als Decaan? Hieronder vind je de best door de Decaan beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Decaan.

Competenties, Skills en Vaardigheden Decaan:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Decaan.

Welke competenties heeft een Decaan nodig?

Een Decaan heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Decaan

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Decaan passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Decaan nodig? 

De Decaan is zowel  wetenschapper als leidinggevende. Hij heeft een onderzoekende, analyserende houding. Weten geeft hem zekerheid. Hij bekijkt de zaken objectief, heeft oog voor detail, maar verliest nooit het grote plaatje uit het oog (Waarnemer). Hij is zelfverzekerd,  heeft een betrouwbare stevige uitstraling die mensen aan hem verbindt en/of vertrouwen geeft. Hij is onafhankelijk en toch betrokken (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Decaan


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Decaan

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Decaan

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Decaan

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Decaan

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Decaan dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Decaan belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Decaan. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Decaan iets voor je?

Zou je graag Decaan willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Decaan bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Decaan

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar