Decaan Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Decaan? Lees de functieomschrijving.

Een Decaan staat aan het hoofd van een faculteit van een Universiteit. Hij is tevens hoogleraar bij diezelfde faculteit. De Decaan is voorzitter van het faculteitsbestuur en geeft inhoudelijk richting aan het onderwijs- en onderzoeksbeleid. Hij stelt de onderwijs- en examenregeling vast en de richtlijnen van wetenschapsbeoefening. Deze worden vastgelegd in een meerjarenconvenant of faculteitsregelement. Hij bepaalt de rol van zijn faculteit in de strategie van de universiteit.  Middels zijn onderwijs- en onderzoekbeleid tracht de Decaan de maatschappelijke, financiële of maatschappelijke rol van zijn faculteit te versterken.

Ook de medezeggenschap binnen zijn faculteit wordt door de Decaan vormgegeven. Daarnaast heeft zijn functie een representatieve component; hij is het gezicht van de faculteit, ontvangt hoogwaardigheidsbekleders en onderhoudt contacten met mensen die werkzaam zijn in het vakgebied of de vakgebieden van zijn faculteit. De Decaan is het aanspreekpunt van zijn faculteit voor het College van Bestuur, waaraan hij verantwoording aflegt. Hij wordt voor een aantal jaar - dit varieert per universiteit, bijvoorbeeld drie in Leiden en vijf aan de UvA - benoemd door het College van Bestuur. Na een termijn kan hij zich opnieuw kandideren.

Hoewel zijn functie duidelijk een leidinggevend of coördinerend karakter heeft valt zijn functie bij universiteiten toch onder Onderwijs & Onderzoek. Hij heeft hierin dan wel (tijdelijk) geen uitvoerende functie meer, maar drukt toch een belangrijk stempel op de inhoud. Qua functieniveau staat de decaan in Onderwijs & Onderzoek bovenaan. Afhankelijk van het budget van een faculteit en het aantal bacheloropleidingen dat wordt aangeboden, wordt er onderscheid gemaakt tussen Decaan 1 (met een budget van meer dan 10 miljoen Euro) en Decaan 2 (bijv. minder dan 10 opleidingen).

Wil je werken als Decaan?

Werk je al als Decaan en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Decaan worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Decaan, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Decaan in één oogopslag

Persoonstype:

Netwerk:

  • Faculteitsraadslid
  • Hoogleraar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €5920 tot €8622

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Decaan

Wat verdient een Decaan?

Een Decaan wordt op hetzelfde niveau ingeschaald als de hoogleraar en verdient bruto tussen de €5920 en €8622 per maand. Daarnaast heeft recht op vakantietoeslag (8% bruto jaarinkomen) en een eindejaarsuitkering. Ook zijn er regelingen omtrent een sabbatical of levensloopverlof en voorwaarden die per Universiteit variëren als auto's of telefoons van de 'zaak'.

Salarisschaal Decaan

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Decaan

Op zoek naar een nieuwe baan als Decaan? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Decaan. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Decaan vacatures

High School Counseling
Page Personnel
For a International School in The Hague i am currently recruiting a Counselor. You will be responsible for the coordination of the career guidance.OmschrijvingCoordinate career guidanceCoordinate course selection …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Decaan

Hoe goed is de toekomst voor de Decaan? 

Je wordt niet zomaar Decaan. Er gaat een lange weg aan opleidingen aan vooraf en dan moet je ook nog eerst leidinggevende ervaring opdoen.

De mogelijkheden om te promoveren lopen qua opleiding sterk uiteen. Alfa's hebben veel minder mogelijkheden dan beta's. Vervolgens is er een zeer beperkt aantal hoogleraarposities en faculteiten.

Decaan worden is iets dat pas ver in een academische carrière tot de mogelijkheden behoort. Zij zitten bijna aan de top van de Universiteit. Qua onderwijs & onderzoek kunnen zij niet meer doorgroeien, eventueel zouden zij het leidinggevend hogerop kunnen zoeken.

Huidige aantal vacatures

1


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Decaan worden: Opleidingen tot Decaan

Hoe word je een Decaan? 

Een Decaan is hoogleraar. Dit betekent dat hij een wetenschappelijke opleiding heeft gedaan en daarna gepromoveerd is. Zijn vakgebied bepaalt van welke faculteit hij Decaan wordt; een historicus wordt Decaan van een Letterenfaculteit, een jurist van een Rechtenfaculteit.

De 2 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Decaan

Mentorcursus
Masterclass Keuzebegeleiding voor decanen Begeleidt u als decaan leerlingen bij het maken van een profiel- of studiekeuze? Bent u er in geïnteresseerd om uw kennis en expertise op dit gebied
SIMA opleiding - motivatie analyse
Wil jij anderen begeleiden naar meer plezier en voldoening in het werk? Ben je een coach, manager, decaan of mentor, dan is deze opleiding wellicht iets voor jou. Laat eerst …
Meer opleidingen Decaan

Weet je nog niet of je Decaan wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Decaan of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Decaan

Met wie werkt een Decaan samen? 

De Decaan werkt samen met de leden van het faculteitsbestuur en het College van Bestuur. Verder onderhoudt hij contacten met mensen in het onderzoeksveld en studenten. Ook hoogleraren van zijn faculteit behoren tot zijn netwerk.


  • Faculteitsraadslid
  • Hoogleraar
Decaan


Organisaties waar een Decaan werkzaam is

Waar werkt een Decaan meestal? 

De Decaan werkt bij een Universiteit en dus in de non-profit sector.

Meer weten over werken in de Management & Business?

Bekijk werken in Management & Business

Best beoordeelde werkgevers Decaan

Waar kun je het beste werken als Decaan? Hieronder vindt je de best door de Decaan beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Decaan.

Competenties, Skills en Vaardigheden Decaan:

Welke competenties heeft een een Decaan nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Decaan

Wat voor persoonlijkheid heb je als Decaan nodig? 

De Decaan is zowel  wetenschapper als leidinggevende. Hij heeft een onderzoekende, analyserende houding. Weten geeft hem zekerheid. Hij bekijkt de zaken objectief, heeft oog voor detail, maar verliest nooit het grote plaatje uit het oog (Waarnemer). Hij is zelfverzekerd,  heeft een betrouwbare stevige uitstraling die mensen aan hem verbindt en/of vertrouwen geeft. Hij is onafhankelijk en toch betrokken (Baas).

Bekijk de persoonstypen voor Decaan


Baas


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Decaan

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Decaan

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Decaan

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Decaan

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Decaan dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Decaan belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Decaan. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Decaan iets voor je?

Zou je graag Decaan willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Decaan bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Decaan

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar