Rijksaccountant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rijksaccountant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep rijksaccountant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je rijksaccountant wordt.

 

Wat is een Rijksaccountant?

Een Rijksaccountant werkt voor de overheid. Hij controleert of het belastingsgeld op een verantwoordelijke manier wordt uitgegeven. Om dit vast te stellen gaat de Rijksaccountant langs bij allerlei soorten bedrijven die met de overheid te maken hebben om hun financiële administratie te inspecteren. Hierbij heeft de Rijksaccountant niet alleen een berispende taak, maar ook steeds meer een adviserende rol.

Nadat de Rijksaccountant bij een bedrijf de financiële administratie heeft doorgespit, grapporteert hij zijn resultaten aan de relevante leidinggevenden. Deze bepalen dan, in overleg met de Rijksaccountant, of er sancties moeten worden opgelegd. Indien nodig formuleren ze adviezen voor het bedrijf die opgevolgd dienen te worden om de financiën daar weer op orde te kunnen krijgen.

Elke klus is weer anders, waardoor de Rijksaccountant zich steeds aan dient te passen. Het is dan ook belangrijk om steeds de doelstellingen in de gaten te houden. De doelstellingen waar de Rijksaccountant mee werkt, bestaan uit het aanleveren van accurate financiële informatie, adequaat handelen en het succesvol aansturen van verbeteringsprocessen.

Het is belangrijk dat de Rijksaccountant een goed oog voor financiën heeft en om kan gaan met de gebruikte systemen. Men dient goed met de computer om te kunnen gaan, vooral bij het inspecteren van moderne bedrijven, en moet software zo gebruiken dat men steeds een overzichtelijke weergave van de financiele situatie kan opvragen.Wil je werken als Rijksaccountant?

Werk je al als Rijksaccountant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rijksaccountant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Rijksaccountant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Rijksaccountant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leidinggevende
 • Auditor
 • Administratief Medewerker
 • Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4225 tot €6300

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rijksaccountant

Wat verdient een Rijksaccountant?

Een Rijksaccountant zal, afhankelijk van zijn ervaring en positie, een salaris ontvangen van tussen de €4225 en €6300. Verder is het Rijk een goede werkgever wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden, waar onder andere kinderopvang, verlofregelingen, en opleidingsmogelijkheden onder vallen. Verder wordt het Rijk omschreven als een prettige werkomgeving, waarbij men niet tot laat door hoeft te werken en de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.

Salarisschaal Rijksaccountant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Rijksaccountant

Er zijn geen vacatures Rijksaccountant aanwezig. Je kan wel meer informatie vinden over de branche waar een Rijksaccountant in werkt.

Meer weten over de sector waar een Rijksaccountant in werkt

Bekijk werken in Finance

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rijksaccountant

Wat is de toekomst van Rijksaccountant?

Het Rijk is als werkgever niet goed zichtbaar voor studenten Accountancy, waardoor maar weinigen interesse ontwikkelen om Rijksaccountant te worden. Dit geeft de toekomstige accountants die wel deze interesse hebben een goede mogelijkheid om snel een stage en werk te vinden in de publieke sector. Verder is het goed mogelijk om vanuit een positie als Rijksaccountant over of terug te stappen naar een positie in het bedrijfsleven en daar een controller of directeur te worden.

Baankans Rijksaccountant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Rijksaccountant worden: Opleidingen tot Rijksaccountant

Wil je Rijksaccountant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Rijksaccountant.

Hoe word je een Rijksaccountant? 

Er zijn meerdere manieren om Rijksaccountant te worden. Zo kan men op HBO niveau een Accountant-Administratieconsulent worden. Na een Universitaire opleiding wordt men Registeraccountant. Welke route men ook neemt om accountant te worden, om uiteindelijk Rijksaccountant te kunnen worden is het belangrijk om een stage bij de overheid te volgen. Deze stage kan door verschillende ministeries aangeboden worden. Vanuit deze stage stroomt men bijna automatisch door naar een positie als Rijksaccountant.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Rijksaccountant

Er zijn geen opleidingen Rijksaccountant aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Rijksaccountant in werkt

Bekijk alle opleidingen Finance

Omscholen of doorgroeien tot Rijksaccountant

Als je Rijksaccountant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Rijksaccountant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Rijksaccountant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Rijksaccountant?

Competenties en Vaardigheden Rijksaccountant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Rijksaccountant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Rijksaccountant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Rijksaccountant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Discipline
Discipline
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Onafhankelijkheid
Onafhankelijkheid

Persoonlijkheid van een Rijksaccountant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Rijksaccountant. Als Rijksaccountant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Rijksaccountant:


zie volledige beschrijving persoonstype Rijksaccountant

Vakkennis voor een Rijksaccountant

Het is voor een Rijksaccountant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Rijksaccountant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Rijksaccountant


Werkervaring Rijksaccountant

Het is voor een startend Rijksaccountant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Rijksaccountant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Accountant, External Auditor .

Iets anders leren?

Is Rijksaccountant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Rijksaccountant

Met wie werkt een Rijksaccountant samen? 

Binnen de eigen afdeling zal de Rijksaccountant vooral te maken hebben met zijn leidinggevende, die zegt waar de volgende klus is en wat de doelstellingen zijn. Verder is er veel contact met de andere auditors die voor de afdeling werken, vooral als er bij grote klussen samengewerkt moet worden.

Als men bij een bedrijf de audit aan het doen is, zal de Rijksaccountant voornamelijk met de administratief medewerkers te maken hebben, aangezien die de gegevens aanleveren en met de managers die met de resultaten en adviezen van de Rijksaccountant aan de slag zullen gaan.


 • Leidinggevende
 • Auditor
 • Administratief Medewerker
 • Manager
Rijksaccountant


Organisaties waar een Rijksaccountant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Rijksaccountant meestal werkt.

Waar werkt een Rijksaccountant?

De Rijksaccountant werkt voor de overheid, op een van de ministeries, waar die voornamelijk naar andere bedrijven uit wordt gestuurd om daar ter plekke een audit uit te voeren.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Rijksaccountant

Waar kun je het beste werken als Rijksaccountant? Hieronder vind je de best door de Rijksaccountant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rijksaccountant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rijksaccountant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Rijksaccountant.

Welke competenties heeft een Rijksaccountant nodig?

Een Rijksaccountant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Rijksaccountant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Rijksaccountant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Rijksaccountant nodig? 

Een Rijksaccountant stelt hoge eisen, aan zichzelf en aan de bedrijven waarbij hij over de vloer komt, om zo steeds voor een goede en rechtvaardige uitgave van staatsgelden te kunnen instaan (Perfectionist). Hierbij is het essentieel dat de Rijksaccountant zijn vak goed onder de knie heeft en zich exclusief op de financiën concentreert, om zo er zeker van te kunnen zijn dat echt alles tijdens de inspectie onderzocht is (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Rijksaccountant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rijksaccountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Rijksaccountant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rijksaccountant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rijksaccountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rijksaccountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rijksaccountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rijksaccountant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rijksaccountant iets voor je?

Zou je graag Rijksaccountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rijksaccountant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rijksaccountant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar