Rijksaccountant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Rijksaccountant? Lees de functieomschrijving.

Een Rijksaccountant werkt voor de overheid. Hij controleert of het belastingsgeld op een verantwoordelijke manier wordt uitgegeven. Om dit vast te stellen gaat de Rijksaccountant langs bij allerlei soorten bedrijven die met de overheid te maken hebben om hun financiële administratie te inspecteren. Hierbij heeft de Rijksaccountant niet alleen een berispende taak, maar ook steeds meer een adviserende rol.

Nadat de Rijksaccountant bij een bedrijf de financiële administratie heeft doorgespit, grapporteert hij zijn resultaten aan de relevante leidinggevenden. Deze bepalen dan, in overleg met de Rijksaccountant, of er sancties moeten worden opgelegd. Indien nodig formuleren ze adviezen voor het bedrijf die opgevolgd dienen te worden om de financiën daar weer op orde te kunnen krijgen.

Elke klus is weer anders, waardoor de Rijksaccountant zich steeds aan dient te passen. Het is dan ook belangrijk om steeds de doelstellingen in de gaten te houden. De doelstellingen waar de Rijksaccountant mee werkt, bestaan uit het aanleveren van accurate financiële informatie, adequaat handelen en het succesvol aansturen van verbeteringsprocessen.

Het is belangrijk dat de Rijksaccountant een goed oog voor financiën heeft en om kan gaan met de gebruikte systemen. Men dient goed met de computer om te kunnen gaan, vooral bij het inspecteren van moderne bedrijven, en moet software zo gebruiken dat men steeds een overzichtelijke weergave van de financiele situatie kan opvragen.

Wil je werken als Rijksaccountant?

Werk je al als Rijksaccountant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Rijksaccountant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Rijksaccountant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!

Bekijk de vacatures Bekijk de opleidingen Bekijk salarisinfo Vind de beste werkgevers

Alles over het beroep Rijksaccountant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Leidinggevende
 • Auditor
 • Administratief Medewerker
 • Manager

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €4225 tot €6300

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Rijksaccountant

Wat verdient een Rijksaccountant?

Een Rijksaccountant zal, afhankelijk van zijn ervaring en positie, een salaris ontvangen van tussen de €4225 en €6300. Verder is het Rijk een goede werkgever wat betreft de secundaire arbeidsvoorwaarden, waar onder andere kinderopvang, verlofregelingen, en opleidingsmogelijkheden onder vallen. Verder wordt het Rijk omschreven als een prettige werkomgeving, waarbij men niet tot laat door hoeft te werken en de ruimte krijgt om zich te ontwikkelen.

Salarisschaal Rijksaccountant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Rijksaccountant

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Rijksaccountant

Hoe goed is de toekomst voor de Rijksaccountant? 

Het Rijk is als werkgever niet goed zichtbaar voor studenten Accountancy, waardoor maar weinigen interesse ontwikkelen om Rijksaccountant te worden. Dit geeft de toekomstige accountants die wel deze interesse hebben een goede mogelijkheid om snel een stage en werk te vinden in de publieke sector. Verder is het goed mogelijk om vanuit een positie als Rijksaccountant over of terug te stappen naar een positie in het bedrijfsleven en daar een controller of directeur te worden.

Baankans Rijksaccountant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Rijksaccountant worden: Opleidingen tot Rijksaccountant

Hoe word je een Rijksaccountant? 

Er zijn meerdere manieren om Rijksaccountant te worden. Zo kan men op HBO niveau een Accountant-Administratieconsulent worden. Na een Universitaire opleiding wordt men Registeraccountant. Welke route men ook neemt om accountant te worden, om uiteindelijk Rijksaccountant te kunnen worden is het belangrijk om een stage bij de overheid te volgen. Deze stage kan door verschillende ministeries aangeboden worden. Vanuit deze stage stroomt men bijna automatisch door naar een positie als Rijksaccountant.

De 0 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Rijksaccountant

Meer opleidingen Rijksaccountant

Weet je nog niet of je Rijksaccountant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Rijksaccountant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Rijksaccountant

Met wie werkt een Rijksaccountant samen? 

Binnen de eigen afdeling zal de Rijksaccountant vooral te maken hebben met zijn leidinggevende, die zegt waar de volgende klus is en wat de doelstellingen zijn. Verder is er veel contact met de andere auditors die voor de afdeling werken, vooral als er bij grote klussen samengewerkt moet worden.

Als men bij een bedrijf de audit aan het doen is, zal de Rijksaccountant voornamelijk met de administratief medewerkers te maken hebben, aangezien die de gegevens aanleveren en met de managers die met de resultaten en adviezen van de Rijksaccountant aan de slag zullen gaan.


 • Leidinggevende
 • Auditor
 • Administratief Medewerker
 • Manager
Rijksaccountant


Organisaties waar een Rijksaccountant werkzaam is

Waar werkt een Rijksaccountant meestal? 

De Rijksaccountant werkt voor de overheid, op een van de ministeries, waar die voornamelijk naar andere bedrijven uit wordt gestuurd om daar ter plekke een audit uit te voeren.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Rijksaccountant

Waar kun je het beste werken als Rijksaccountant? Hieronder vindt je de best door de Rijksaccountant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Rijksaccountant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Rijksaccountant:

Welke competenties heeft een een Rijksaccountant nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Rijksaccountant

Wat voor persoonlijkheid heb je als Rijksaccountant nodig? 

Een Rijksaccountant stelt hoge eisen, aan zichzelf en aan de bedrijven waarbij hij over de vloer komt, om zo steeds voor een goede en rechtvaardige uitgave van staatsgelden te kunnen instaan (Perfectionist). Hierbij is het essentieel dat de Rijksaccountant zijn vak goed onder de knie heeft en zich exclusief op de financiën concentreert, om zo er zeker van te kunnen zijn dat echt alles tijdens de inspectie onderzocht is (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Rijksaccountant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Rijksaccountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Rijksaccountant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Rijksaccountant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Rijksaccountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Rijksaccountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Rijksaccountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Rijksaccountant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Rijksaccountant iets voor je?

Zou je graag Rijksaccountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Rijksaccountant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Rijksaccountant

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar