AA-accountant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een AA-accountant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep AA-accountant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je AA-accountant wordt.

 

Wat is een AA-accountant?

De naam AA-accountant staat voor accountant-administratieconsulent. Een AA-accountant is een breed opgeleide financieel administratief adviseur die vooral werkt vooral middelgrote en kleine bedrijven. Hij adviseert op de gebieden van administratie, financieën, bedrijfseconomie en dergelijke. Het bedrijfsleven is een complex gebeuren, en ondernemers moeten rekening houden met wetgeving, belastingregels en andere haken en ogen waar ze met hun onderneming mee te doen krijgen.Wat doet een AA-accountant?

De AA-accountant is goed ingelicht op de financiële terreinen, en adviseert het bedrijf hierover. AA-worden.nl noemt als taken:

 • het ondersteunen van een bedrijf bij de administratie
 • de jaarrekening, fiscaal(-juridische) zaken
 • de keuze van een financierings- en ondernemingsvorm
 • ondersteunen bij het (ver)kopen van een onderneming. 

 

Het is van belang dat een AA-accountant brede kennis heeft, maar ook dat hij of zij constant op de hoogte is, omdat de wereld nu eenmaal snel verandert. AA-accounants hebben veel bevoegdheden, ze hebben toegang tot alle cijfers en kennen een bedrijf van binnen en buiten. De verantwoordelijkheid is dan ook groot: een AA-accountant heeft een groot aandeel in het doen en laten van een bedrijf en zelfs wanneer de functie zich puur tot advies beperkt heeft kan een AA-accountant bijzonder veel invloed uitoefenen.

Wil je werken als AA-accountant?

Werk je al als AA-accountant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je AA-accountant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor AA-accountant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep AA-accountant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Accountant
 • Assistent accountant
 • Jurist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3400 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

555


Salaris en Arbeidsvoorwaarden AA-accountant

Wat verdient een AA-accountant?

Een startend AA-accountant krijgt een maandsalaris vanaf ongeveer 3400 euro, dat nog kan groeien tot ongeveer 4000 euro. Gevorderde AA-accountants krijgen tot 5000 per maand betaald. Groeit een accountant verder door, dan kan het maandsalaris oplopen tot in de duizenden per maand extra.

Salarisschaal AA-accountant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures AA-accountant

Op zoek naar een nieuwe baan als AA-accountant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor AA-accountant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 AA-accountant vacatures

Vacature Sr Financial accountant interim
Michael Page International Netherlands SA
Client acquired a Greek company that needs to be integrated in the Amsterdam office Client Details International company Description Integration of all the accounting into the Amsterdam office Profile Native …
Vacature Financial Accountant / Controller
Walters People
Taken en verantwoordelijkheden Als Accountant ga jij je bezighouden met de administratie voor een nieuw filiaal in het buitenland Jij geeft advies en houdt je bezig met allerlei financiële werkzaamheden …
Vacature Senior Accountant
CITCO
Senior Accountant Amsterdam- Netherlands About Citco Citco is a global leader in fund services, corporate governance and related asset services with more than 7,000 staff across 80 offices worldwide. With …
Vacature Assistent Accountant
Walters People
Wil jij werken als Assistent Accountant bij een klein financieel advies kantoor waar jij écht impact kunt maken en jouw initiatieven snel worden doorgevoerd? Ben jij klaar met de 'tijd …
Vacature Ervaren Assistent Accountant
Five Finance Recruitment
Ervaren Assistent Accountant Wat ga je doen? Als ervaren Assistent Accountant, heb je al enkele jaren ervaring binnen de accountancy. Het zelfstandig vervaardigen van rapportages, jaarrekeningen en fiscale aangiftes. De …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden AA-accountant

Wat is de toekomst van AA-accountant?

Het arbeidsmarktperspectief voor AA-accountants is momenteel goed. De meeste AA-accountants stromen echter hun beroep binnen via een opleidingstraject en solliciteren niet “van buiten” op de functie. Binnen de bedrijven waar je als accountant werkzaam bent zijn vaak ook genoeg doorgroeimogelijkheden aanwezig. Hiertoe behoren bijvoorbeeld belastingadviseur, senior accountant, directeur of partner.

Baankans AA-accountant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

555


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

AA-accountant worden: Opleidingen tot AA-accountant

Wil je AA-accountant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de AA-accountant.

Hoe word je een AA-accountant? 

AA-accountant wordt je niet zomaar; de titel is zelfs beschermd. Er is een praktijkopleiding AA, welke je moet voltooien voordat je ingeschreven wordt in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Je kunt deze opleiding volgen in combinatie met werk bij bijvoorbeeld een accountantskantoor. Voordat je hieraan kunt beginnen, moet je om AA-accountant te worden eerst wel de nodige voorkennis hebben. Deze kun je opdoen met de hbo-opleiding (Economics) Accountancy, of met de Theoretische beroepsoleiding AA. Hiervoor heb je echter een wo-diploma, HEAO Bedrijfseconomie of hbo-opleiding bedrijfsadministratie/SPD nodig.

Op verscheidene hogescholen kan sinds 2010 de Master AA gevolgd worden, welke bedoeld is voor AA-accountants die al werkervaring hebben opgedaan en voor kandidaten met een hbo-bachelor of Economics Accountancy met relevante werkervaring. Volgens AA-worden.nl biedt deze Master een wetenschappelijke verdieping en internationale doorgroeimogelijkheden.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot AA-accountant

Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Inhoud. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®) is een compact beroepsgericht programma op HBO-niveau (niveau 6), waarmee u binnen een overzichtelijke tijdsinvestering een waardevol en waardevast Associatie diploma behaalt. VBA® bestaat …
Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Executive Master of Accountancy
Accountant worden doet u het best in Groningen! De Executive Master of Accountancy (EMA) is het postinitiële deel van de theoretische opleiding tot registeraccountant. U volgt deze Executive Master in …
Executive Master of Accountancy
Business Management with Accountancy Diploma
It will inspire you and help you to avoid the common pitfalls and ensure success. Full of ideas & advice! This Course will teach you everything you need to: Set …
Business Management with Accountancy Diploma
Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’
Uitgebreid De tweejarige opleiding heeft een omvang van 60 credits. Het studieprogramma van de theoretische opleiding Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’ is hieronder opgenomen. Studieprogramma De volgende onderwerpen komen bij …
Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december

Omscholen of doorgroeien tot AA-accountant

Voor mensen die willen of moeten omscholen heeft de overheid tijdelijk de NL Leert Door Subsidie in het leven geroepen.

Dit is gratis loopbaanadvies ter waarde van € 700 een erkende loopbaancoach. Dit traject moet je aanvragen voor 1 december!!!

Omscholen met NL leert door subsidie

 

Als je AA-accountant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar AA-accountant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie AA-accountant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een AA-accountant?

Competenties en Vaardigheden AA-accountant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een AA-accountant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een AA-accountant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de AA-accountant

Trainingen & cursussen Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen
Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Ambitie
Ambitie
Trainingen & cursussen Anticiperen
Anticiperen
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Leervermogen
Leervermogen
Trainingen & cursussen Netwerken
Netwerken
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een AA-accountant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep AA-accountant. Als AA-accountant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen AA-accountant:


zie volledige beschrijving persoonstype AA-accountant

Vakkennis voor een AA-accountant

Het is voor een AA-accountant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot AA-accountant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen AA-accountant

Business Management with Accountancy Diploma
It will inspire you and help you to avoid the common pitfalls and ensure success. Full of ideas & advice! This Course will teach you everything you need to: Set …
Business Management with Accountancy Diploma
Audit and Assurance Essentials
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Audit and Assurance Essentials
Interview Skills For Accountants
Description We Accountants are more project geeks than natural performers. We tend to prefer task lists to presenting, and that means we are not always at our best in an …
Interview Skills For Accountants

Werkervaring AA-accountant

Het is voor een startend AA-accountant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot AA-accountant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Accountmanager, Belastingadviseur .

Iets anders leren?

Is AA-accountant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk AA-accountant

Met wie werkt een AA-accountant samen? 

AA-Accountants werken over het algemeen voor een accountantskantoor. Hier bestaat hun netwerk vooral uit andere accountants, zij het assistent accountants, AA-accountants of senior accountants. In de bedrijven die zij in hun werk adviseren leggen zij mogelijk ook contacten met hele andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld advocaten. Contacten met specialisten van andere sectoren komen altijd van pas voor een accountant, want soms moet deze de hulp van een specialist inroepen. In dat soort gevallen is het altijd makkelijker (en soms ook goedkoper) wanneer hij deze persoonlijk kent.


 • Accountant
 • Assistent accountant
 • Jurist
AA-accountant


Organisaties waar een AA-accountant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een AA-accountant meestal werkt.

Waar werkt een AA-accountant?

AA-accountants zijn vaak werkzaam voor kleine en middelgrote bedrijven. Dit kunnen echter allerlei soorten bedrijven zijn: advocatenkantoren, winkels, agrarische bedrijven, enzovoorts. AA-accountants kunnen in principe werken in dienst van de overheid, maar dit is over het algemeen niet het geval.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers AA-accountant

Waar kun je het beste werken als AA-accountant? Hieronder vind je de best door de AA-accountant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep AA-accountant.

Competenties, Skills en Vaardigheden AA-accountant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig. Dat geldt zeker voor een hoogopgeleid beroep zoals een AA-accountant.

Welke competenties heeft een AA-accountant nodig?

Een AA-accountant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen AA-accountant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij AA-accountant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een AA-accountant nodig? 

Een AA-accountant is in de eerste plaats een waarnemer: hij is veel met cijfers bezig, en zijn werk is vaak onderzoekend van aard. Belangrijke eigenschappen in zijn werk zijn zijn onafhankelijkheid en zijn objectiviteit. Hiermee hangen zijn integriteit en discipline samen, kenmerken van het persoonstype perfectionist. De AA-accountant doet werk dat van hem eist dat hij nauwkeurig en integer omgaat met details en rechtvaardige keuzes maakt.

Bekijk de persoonstypen voor AA-accountant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een AA-accountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep AA-accountant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep AA-accountant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie AA-accountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als AA-accountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor AA-accountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als AA-accountant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep AA-accountant iets voor je?

Zou je graag AA-accountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als AA-accountant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als AA-accountant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures AA-accountant

Vacature Assistent Accountant
Five Finance Recruitment
Assistent Accountant Wat ga je doen? Ben jij opzoek naar een nieuwe uitdaging? En vind je het leuk om te werken in een omgeving waar accountancy heel snel ontwikkeld en …
Vacature Domino’s Pizza – Senior GL Accountant – Nieuwegein
Klant via Greenberg Nielsen
Salaris: Competitive As a Senior GL Accountant at Domino’s you will work within the dynamics of a growing international organization. Domino’s Pizza is continuously in motion, with new locations in …
Vacature GL Accountant
Walters People
Wil jij je als een waardige sparringspartner met jouw klanten communiceren? Staat ontwikkeling en groei hoog bij jou in het vaandel? Kan jij zelfstandig een jaarrekening opstellen en heb jij …
Vacature Senior Accountant
Walters People
Heb jij allround ervaring op de financiële administratie en kun jij zelfstandig periodieke rapportages opstellen. Zoek jij een nieuwe uitdaging als Senior Accountant in een organisatie waar jij met jouw …
Vacature (Assistent) Accountant
Walters People
Heb jij allround ervaring op de financiële administratie en kun jij zelfstandig periodieke rapportages opstellen. Zoek jij een nieuwe uitdaging als (Assistent) Accountant in een organisatie waar jij met jouwdaadkrachtigheid, …

Actuele blogposts


reacties op AA-accountant

Naam

Kan ik na AA accountant ook nog RA accountant worden

Bernhard

Dat is mogelijk,realiseer je wel,dat een AA-accountant een HBO.opleiding(sucsesvol)hebben gevolgd,RA-accontants hebben een universitaireopleiding moeten volgen.H,gr... 

de dun

Ik wil graag aa-accountantcy doen, maar kan ik dan mijn eigen zaak beginnen als ik meteen al klaar ben met mijn studie? En zal ik dan veel verdienen?

Hichem

Hoeveel verdient een accountant netto per maand bij z'n eerste werk jaar ?

Wim

Moeilijk in te schatten.Van veel factoeren afhankelijk.Ik denk rond de 25000 euro.Gr.

Robert

Momenteel bezig met de opleiding MBA (moderne bedrijfsadministratie) welke ik hoop af te ronden in juni. (2016)  kan iemand mij vertellen wat de kansen zijn om aangenomen te worden voor de functie van assistent accountant? De wil om door te studeren (HBO accountancy) is er zeker. 

Edwin

Robert,je kansen zijn legio.Kijk eens op de site van de NationaleVacaturebank.Daar staan er al honderden.Dit zijn weliswaar tijdelijke functies maar die vaak uitmonden in een vast dienstverband.(als je dit zal willen) Gr.

Peter

Wat voor sommen krijgen AA-accountants vootal mee te maken??? Want dan kan ik wil alvast voor oefenen. En misschien nog tips voor mij om voor hbo accountancy voor te bereiden? Geplaatst op 6-11-14

meedenker

Beste Peter,hoe oud ben je en met welke studie ben je nu bezig?

Jan

Ik wil graag AA-acountant worden maar ik heb eerder ehoord dat als je als beginnende AA-accountant maar 2000-3000 verdient en dat het naar mate je meer ervaring hebt oploopt (zoals er boven staat) maar is 2000-3000 je netto inkomen ?

boekhouder

Dit zijn brutobedragen jan.Je zal er wel achter komen,als je wat ouder bent,dat dit nog niet zo weinig is.sucses ,met je studie

laila

ik ben laila en ik ben nog 13 maar ik wil graag AA acountant worden en zit wel op het vmbo maar ik ga sowieso mijn best doen om met stapjes naar het HBO te gaan

Bettine

Goed zo Laila,goed je best doen op school.Dat valt niet altijd mee,als je volhoudt,zal je er geen spijt van krijgen.Sucses

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar