AA-accountant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een AA-accountant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep AA-accountant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je AA-accountant wordt.

 

Wat is een AA-accountant?

De naam AA-accountant staat voor accountant-administratieconsulent. Een AA-accountant is een breed opgeleide financieel administratief adviseur die vooral werkt vooral middelgrote en kleine bedrijven. Hij adviseert op de gebieden van administratie, financieën, bedrijfseconomie en dergelijke. Het bedrijfsleven is een complex gebeuren, en ondernemers moeten rekening houden met wetgeving, belastingregels en andere haken en ogen waar ze met hun onderneming mee te doen krijgen.Wat doet een AA-accountant?

De AA-accountant is goed ingelicht op de financiële terreinen, en adviseert het bedrijf hierover. AA-worden.nl noemt als taken:

 • het ondersteunen van een bedrijf bij de administratie
 • de jaarrekening, fiscaal(-juridische) zaken
 • de keuze van een financierings- en ondernemingsvorm
 • ondersteunen bij het (ver)kopen van een onderneming. 

 

Het is van belang dat een AA-accountant brede kennis heeft, maar ook dat hij of zij constant op de hoogte is, omdat de wereld nu eenmaal snel verandert. AA-accounants hebben veel bevoegdheden, ze hebben toegang tot alle cijfers en kennen een bedrijf van binnen en buiten. De verantwoordelijkheid is dan ook groot: een AA-accountant heeft een groot aandeel in het doen en laten van een bedrijf en zelfs wanneer de functie zich puur tot advies beperkt heeft kan een AA-accountant bijzonder veel invloed uitoefenen.

Wil je werken als AA-accountant?

Werk je al als AA-accountant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je AA-accountant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor AA-accountant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep AA-accountant in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Accountant
 • Assistent accountant
 • Jurist

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €3400 tot €5000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

721


Salaris en Arbeidsvoorwaarden AA-accountant

Wat verdient een AA-accountant?

Een startend AA-accountant krijgt een maandsalaris vanaf ongeveer 3400 euro, dat nog kan groeien tot ongeveer 4000 euro. Gevorderde AA-accountants krijgen tot 5000 per maand betaald. Groeit een accountant verder door, dan kan het maandsalaris oplopen tot in de duizenden per maand extra.

Salarisschaal AA-accountant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures AA-accountant

Op zoek naar een nieuwe baan als AA-accountant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor AA-accountant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 AA-accountant vacatures

Uitgelicht
(gevorderd) assistent accountant
Get Work
Klinkt een no-nonsense cultuur, goede werk-privé balans, ontwikkelmogelijkheden en een financieel gezonde organisatie je als muziek in de oren? Dan is dit een mooie kans voor jou Wegens groei binnen …
Uitgelicht
Junior Assistent Accountant
Get Work
Ben je cijfermatig sterk en heb je ambitie? Onze opdrachtgever zou het huidige team graag uitbreiden met gemotiveerde mensen die de drive hebben zichzelf te ontwikkelen en door te groeien …
Uitgelicht
Zelfstandig assistent accountant
Get Work
Ben jij gek op cijfers, vervul je graag die adviserende rol en wil je financieel het beste voor je klanten naar boven halen? Laat dan alles uit je handen vallen …
Accounts Payable Accountant
Page Personnel
Voor een internationale organisatie in de logistieke sector te Rotterdam ben ik op zoek naar een Accounts Payable Accountant met goede communicatieve vaardigheden. Beschik jij over een proactieve werkhouding en …
Tax Accountant
Michael Page International Netherlands SA
Here at Poly we make technology that powers human connection that simply works, then steps out of the way. We're changing how the world communicates and collaborates and we need …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden AA-accountant

Wat is de toekomst van AA-accountant?

Het arbeidsmarktperspectief voor AA-accountants is momenteel goed. De meeste AA-accountants stromen echter hun beroep binnen via een opleidingstraject en solliciteren niet “van buiten” op de functie. Binnen de bedrijven waar je als accountant werkzaam bent zijn vaak ook genoeg doorgroeimogelijkheden aanwezig. Hiertoe behoren bijvoorbeeld belastingadviseur, senior accountant, directeur of partner.

Baankans AA-accountant

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

721


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

AA-accountant worden: Opleidingen tot AA-accountant

Om AA-accountant te worden heb je een relevante opleiding en natuurlijk ook werkervaring nodig. Hieronder lees je hoe je AA-accountant wordt.

Hoe word je een AA-accountant? 

AA-accountant wordt je niet zomaar; de titel is zelfs beschermd. Er is een praktijkopleiding AA, welke je moet voltooien voordat je ingeschreven wordt in het accountantsregister van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

Je kunt deze opleiding volgen in combinatie met werk bij bijvoorbeeld een accountantskantoor. Voordat je hieraan kunt beginnen, moet je om AA-accountant te worden eerst wel de nodige voorkennis hebben. Deze kun je opdoen met de hbo-opleiding (Economics) Accountancy, of met de Theoretische beroepsoleiding AA. Hiervoor heb je echter een wo-diploma, HEAO Bedrijfseconomie of hbo-opleiding bedrijfsadministratie/SPD nodig.

Op verscheidene hogescholen kan sinds 2010 de Master AA gevolgd worden, welke bedoeld is voor AA-accountants die al werkervaring hebben opgedaan en voor kandidaten met een hbo-bachelor of Economics Accountancy met relevante werkervaring. Volgens AA-worden.nl biedt deze Master een wetenschappelijke verdieping en internationale doorgroeimogelijkheden.

De 5 beste opleidingen, cursussen en traningen tot AA-accountant

Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Inhoud. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®) is een compact beroepsgericht programma op HBO-niveau (niveau 6), waarmee u binnen een overzichtelijke tijdsinvestering een waardevol en waardevast Associatie diploma behaalt. VBA® bestaat …
Collegereeks Actualiteiten Accountancy & Controlling
Inzicht in de ontwikkelingen en de toekomst van het vak  De ontwikkelingen in het vakgebied gaan snel. In deze collegereeks praten hoogleraren en experts uit de praktijk u bij over …
Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’
Uitgebreid De tweejarige opleiding heeft een omvang van 60 credits. Het studieprogramma van de theoretische opleiding Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’ is hieronder opgenomen. Studieprogramma De volgende onderwerpen komen bij …
Intervisie Praktijkopleiding AA - Accountancy MKB - Dag
Een aantal accountantskantoren in Nederland beschikt over een eigen stagebureau. Het kan zijn dat intervisiebijeenkomsten niet door het eigen stagebureau worden aangeboden. In dat geval biedt Markus Verbeek Praehep uitkomst. …
HBO Bachelor Accountancy - 5,5 jaar - Zaterdag
Je hebt je al flink ontwikkeld op het gebied van accountancy. En je hebt alle eerdere fases van de HBO Bachelor Accountancy van Markus Verbeek Praehep met succes afgerond. Om …
Meer opleidingen AA-accountant

Weet je nog niet of je AA-accountant wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding AA-accountant of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk AA-accountant

Met wie werkt een AA-accountant samen? 

AA-Accountants werken over het algemeen voor een accountantskantoor. Hier bestaat hun netwerk vooral uit andere accountants, zij het assistent accountants, AA-accountants of senior accountants. In de bedrijven die zij in hun werk adviseren leggen zij mogelijk ook contacten met hele andere beroepsgroepen, bijvoorbeeld advocaten. Contacten met specialisten van andere sectoren komen altijd van pas voor een accountant, want soms moet deze de hulp van een specialist inroepen. In dat soort gevallen is het altijd makkelijker (en soms ook goedkoper) wanneer hij deze persoonlijk kent.


 • Accountant
 • Assistent accountant
 • Jurist
AA-accountant


Organisaties waar een AA-accountant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een AA-accountant meestal werkt.

Waar werkt een AA-accountant?

AA-accountants zijn vaak werkzaam voor kleine en middelgrote bedrijven. Dit kunnen echter allerlei soorten bedrijven zijn: advocatenkantoren, winkels, agrarische bedrijven, enzovoorts. AA-accountants kunnen in principe werken in dienst van de overheid, maar dit is over het algemeen niet het geval.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers AA-accountant

Waar kun je het beste werken als AA-accountant? Hieronder vind je de best door de AA-accountant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep AA-accountant.

Competenties, Skills en Vaardigheden AA-accountant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig. Dat geldt zeker voor een hoogopgeleid beroep zoals een AA-accountant.

Welke competenties heeft een AA-accountant nodig?

Een AA-accountant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen AA-accountant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij AA-accountant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een AA-accountant nodig? 

Een AA-accountant is in de eerste plaats een waarnemer: hij is veel met cijfers bezig, en zijn werk is vaak onderzoekend van aard. Belangrijke eigenschappen in zijn werk zijn zijn onafhankelijkheid en zijn objectiviteit. Hiermee hangen zijn integriteit en discipline samen, kenmerken van het persoonstype perfectionist. De AA-accountant doet werk dat van hem eist dat hij nauwkeurig en integer omgaat met details en rechtvaardige keuzes maakt.

Bekijk de persoonstypen voor AA-accountant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een AA-accountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep AA-accountant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep AA-accountant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie AA-accountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als AA-accountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor AA-accountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als AA-accountant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep AA-accountant iets voor je?

Zou je graag AA-accountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als AA-accountant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op AA-accountant

Naam

Kan ik na AA accountant ook nog RA accountant worden

Bernhard

Dat is mogelijk,realiseer je wel,dat een AA-accountant een HBO.opleiding(sucsesvol)hebben gevolgd,RA-accontants hebben een universitaireopleiding moeten volgen.H,gr... 

de dun

Ik wil graag aa-accountantcy doen, maar kan ik dan mijn eigen zaak beginnen als ik meteen al klaar ben met mijn studie? En zal ik dan veel verdienen?

Hichem

Hoeveel verdient een accountant netto per maand bij z'n eerste werk jaar ?

Wim

Moeilijk in te schatten.Van veel factoeren afhankelijk.Ik denk rond de 25000 euro.Gr.

Robert

Momenteel bezig met de opleiding MBA (moderne bedrijfsadministratie) welke ik hoop af te ronden in juni. (2016)  kan iemand mij vertellen wat de kansen zijn om aangenomen te worden voor de functie van assistent accountant? De wil om door te studeren (HBO accountancy) is er zeker. 

Edwin

Robert,je kansen zijn legio.Kijk eens op de site van de NationaleVacaturebank.Daar staan er al honderden.Dit zijn weliswaar tijdelijke functies maar die vaak uitmonden in een vast dienstverband.(als je dit zal willen) Gr.

Peter

Wat voor sommen krijgen AA-accountants vootal mee te maken??? Want dan kan ik wil alvast voor oefenen. En misschien nog tips voor mij om voor hbo accountancy voor te bereiden? Geplaatst op 6-11-14

meedenker

Beste Peter,hoe oud ben je en met welke studie ben je nu bezig?

Jan

Ik wil graag AA-acountant worden maar ik heb eerder ehoord dat als je als beginnende AA-accountant maar 2000-3000 verdient en dat het naar mate je meer ervaring hebt oploopt (zoals er boven staat) maar is 2000-3000 je netto inkomen ?

boekhouder

Dit zijn brutobedragen jan.Je zal er wel achter komen,als je wat ouder bent,dat dit nog niet zo weinig is.sucses ,met je studie

laila

ik ben laila en ik ben nog 13 maar ik wil graag AA acountant worden en zit wel op het vmbo maar ik ga sowieso mijn best doen om met stapjes naar het HBO te gaan

Bettine

Goed zo Laila,goed je best doen op school.Dat valt niet altijd mee,als je volhoudt,zal je er geen spijt van krijgen.Sucses

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar