Accountant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Accountant: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep Accountant. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een Accountant nodig heeft.Wat doet een Accountant? Lees de functieomschrijving.

Wat is een Accountant?

Een Accountant is iemand die de financieën van een organisatie controleert en fiscale & financiële adviezen geeft. Vaak is een Accountant een externe adviseur. De Accountant is degene die de verantwoordleijkheid draagt over de juistheid van de jaarcijfers. Hij of zij doet dit door het afgeven van de zogenaamde Accountansverklaring. 

Het beroep Accountant is een beschermd beroep. D.w.z. de naam ”Accountant” mag alleen gebruikt worden indien betreffende staat ingeschreven in het register van de beroepsorganisatie. Hier in Nederland is dat het NBA (Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants). Om ingeschreven te worden moet je aan een aantal kwaliteits- en opleidingseisen voldoen.

Afhankelijk van de opdracht worden de controles vaak op locatie aan de hand van een controleprogramma met meerdere personen uitgevoerd. Zo’n controlegroep bestaat uit assistenten en Accountants in opleiding. Na uitvoering van het controleprogramma wordt het dossier met bevindingen en opmerkingen voorgelegd aan de verantwoordelijke Registeraccountant (RA).

Functioneel gezien zijn er twee 'typen' Accountants: een AA-accountant ( Accountant Administratieconsultent) en een Registeraccountant (RA).

Er zijn vier soorten accountants:

 • openbaar accountant: deze accountant werkt bij een accountantskantoor of als zelfstandige
 • interne accountant: hij/zij werkt op de accountantsafdeling van een organisatie
 • overheidsaccountant: hij/zij werkt op de afdeling accounting van een overheidsinstelling, of als belastingcontroleur bij de belastingdienst
 • accountant in business: heeft de titel accountant, maar heeft een functie binnen een bedrijf. Dit is vaak de (financieel) directeur of controller.

 

Past het beroep Accountant bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Wat doet een Accountant?

Een Accountant controleert jaarcijfers en adviseert hierover. Accountants vervullen daarmee een centrale rol binnen de financiële afdeling van organisaties. In Nederland, maar ook in andere landen, is het wettelijk voorgeschreven dat grote en middelgrote ondernemingen, banken, overheidsinstellingen e.a, hun financiële verslaglegging (jaarrekening) vergezeld laten gaan van een “accountantsverklaring”.

De onderneming geeft aan een Accountant een opdracht voor controle om aan deze eis te voldoen. De accountantsverklaring houdt in dat de Accountant de gepresenteerde jaarcijfers en toelichting beoordeelt op juistheid en volledigheid en daarover een al dan niet goedkeurende verklaring afgeeft.

De Raad van Commissarissen, aandeelhouders, banken en fiscus zijn direct belanghebbenden. Verder wordt de Accountant ingeschakeld voor advieswerk t.b.v de administratieve organisatie van een onderneming of voor andere specifieke problemen.

De taken en verantwoordelijkheden van een Accountant zijn:

 • De volledige boekhouding nazien en indien nodig corrigeren
 • Advies geven over de boekhoudkundige organisatie van ondernemingen de boekhoudtechnische procedures.
 • Analyseren van de kredietwaardigheid, rentabiliteit en financiele risico’s van ondernemening
 • De boekhouding van organisaties of personen organiseren en voeren
 • Belastingtechnisch advies leveren en/of organiseren
 • Het bijstaan en vertegenwoordigen van belastingplichtigen (organisaties op personen)

 

Verdere werkzaamheden van een Accountant:

 • belastingaangifteformulieren voorbereiden
 • belastingen berekenen
 • boekhoudcertificaten koppelen aan boekhoudkundige transacties
 • boekhouding controleren
 • boekhouding verklaren
 • boekhoudkundige fouten identificeren
 • boekhoudkundige procedures opstellen
 • een balans opmaken
 • financiële prestaties van een bedrijf analyseren
 • jaarrekeningen interpreteren
 • jaarrekeningen opstellen
 • rekeningen beheren
 • voldoen aan wettelijke verplichtingen
 • voorlopige balansen opstellen
 • zorgen voor de naleving van boekhoudkundige afspraken

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Andere namen het beroep Accountant

Andere namen die voor dit beroep gebruikt worden zijn: Register Accountant , Assistent Administratieconsultant , expert-accountant , interne accountant , milieuaccountant , aa-accountant , ra-accountant , openbaar accountant , accountant-revisor , openbaar registeraccountant , ra-consulent , registeraccountant , rijksaccountant , bedrijfsaccountant


Vacatures Accountant

Op zoek naar een nieuwe baan als Accountant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Accountant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Vacatures Accountant per ervaringsniveau

junior Accountant vacatures startend Accountant vacatures senior Accountant vacatures beginnend Accountant vacatures trainee Accountant vacatures leidinggevend Accountant vacatures medior Accountant vacatures aankomend Accountant vacatures ervaren Accountant vacatures leerling Accountant vacatures vacatures omscholen tot Accountant vacatures opleiding tot Accountant

Salaris en Arbeidsvoorwaarden Accountant

Wat verdient een Accountant?

Het salaris of het inkomen van een Accountant is nauwelijks te veralgemeniseren. Het maakt nogal wat uit of je Accountant Administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA) bent. Het maakt tevens uit of je bij een klein of groot kantoor werkt en in welke sector je actief bent. Het meeste verdien je als RA bij grote accountantskantoren die met name in de finance wereld actief zijn. 

Over het algemeen verdienen Registeraccountants het dubbele van wat de AA-acountants verdienenen. 

Een student Assistent Accountant verdient ongeveer €2250 bruto per maand. We hebben dit bedrag specifiek niet in het gemiddelde salaris meegenomen omdat wij ons in die berekening focussen op het salaris van een afgestudeerd Accountant. 

Bij management en senior functies loopt het salaris al gauw op tot €7000 - €9000 bruto per maand.

Het meeste verdient een Accountant als partner; gemiddeld €225.000 euro bruto per jaar, met een maximum van €475.000. Ook als zelfstandige met een eigen goedlopend Accountantskantoor, daar loopt de beloning op tot ongeveer €175.000 per jaar. Dit bedrag bestaat niet alleen uit salaris, maar vooral ook om het inkomen uit de winstdeling.

Salarisschaal Accountant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Meer weten over het salaris Accountant

Bekijk dan de verdere salaris informatie zoals gemiddeld jaarsalaris en uurloon Accountant


Bekijk het salaris Accountant per ervaringsniveau

Salaris junior Accountant Wat verdient een startend Accountant? Wat is het loon senior Accountant? beginnend Accountant salaris Maximaal salaris trainee Accountant Hoeveel verdient een leidinggevend Accountant? Wat is het salaris van een medior Accountant? Salaris aankomend Accountant Wat verdient een ervaren Accountant? Welk salaris krijgt een leerling Accountant?


Accountant worden: Opleidingen tot Accountant

Wil je Accountant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Accountant.

Hoe word je een Accountant? 

Om Accountant te worden is er een aantal mogelijkheden voorhanden.

 1. WO opleiding Bedrijfseconomie, gevolgd door een Master (MSc) Administratieve Organisatie en Controleleer. Dit is de weg als je Registeraccountant (RA) wilt worden.
 2. HBO opleiding accountancy. Dit is de weg als je Accountant Administratieconsulent wilt worden (AA).
 3. NIVRA opleiding in de avonduren. Deze opleiding duurt lang, 9 jaar, maar naast je studie bouw je ook veel ervaring op en heb je ook nog een inkomen. Hier word je uiteraard klaargestoomd voor de functie Registeraccountant.

 

Het aantrekkelijke van de opleiding tot Accountant is dat je een allround opleiding volgt. Het is echter wel een lange, zware weg.

 

Opleidingen Accountant

Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Inhoud. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®) is een compact beroepsgericht programma op HBO-niveau (niveau 6), waarmee u binnen een overzichtelijke tijdsinvestering een waardevol en waardevast Associatie diploma behaalt. VBA® bestaat …
Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Schakelprogramma Accountancy
Uitgebreid Doelgroep Het schakelprogramma Accountancy is voor afgestudeerde Finance & Control studenten die zich willen ontwikkelen op het gebied van accountancy of die de ambitie hebben om als gecertificeerd accountant …
Schakelprogramma Accountancy
Actualiteiten regelgeving accountancy *Vernieuwd*
De wet- en regelgevende instanties hebben een grote invloed op het beroep van accountant. Wat zijn de actualiteiten die daarin nu spelen? Het zijn de actualiteiten uit 2022 en die …
Actualiteiten regelgeving accountancy *Vernieuwd*
Actualiteiten regelgeving accountancy *Vernieuwd*
De wet- en regelgevende instanties hebben een grote invloed op het beroep van accountant. Wat zijn de actualiteiten die daarin nu spelen? Het zijn de actualiteiten uit 2022 en die …
Actualiteiten regelgeving accountancy *Vernieuwd*
Masterclass Toekomst van de accountancy
De beroepsgroep van controlerende accountants maakt al bijna een decennium roerige tijden door. Afgelopen jaren hebben we in de media diverse cases gezien, waarbij op minst vraagtekens geplaatst ku De …
Masterclass Toekomst van de accountancyAccountant worden: Omscholen tot Accountant

Als je je wilt omscholen tot Accountant is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt het leertraject hiervoor door de werkgever georganiseerd. Als er op dit moment omschoolvacatures voor Accountant zijn vind je die hieronder.

Bepaal jouw omschoolkeuze met Baansuggestie

Met baansuggestie krijg je kansrijke banen te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je vindt ook direct omschoolvacatures als deze er zijn. Je kunt nu inspiratie op doen en jouw omschoolkeuze bepalen op basis van wat bij jou past! Bekijk jouw baansuggesties!

Vacatures met (Om)scholing

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, Opleidingsvacatures (BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg), Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Accountant dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Accountant

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Accountant

Als je Accountant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Accountant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Accountant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Accountant?

Als je Accountant wilt worden zul je het leuk moeten vinden om met cijfers te werken. Een Accountant vindt het interessant om de cijfers te analyseren en te interpreteren wat dit voor een organisatie betekent. Een goede Accountant snapt welke mogelijkheden de financiële situatie biedt en wilt een onderneming daar over adviseren.

Naast het vinden van kansen dient een Accountant het leuk te vinden om orde aan te brengen en financiële uitdagingen op te lossen. Dit type Accountant werkt het liefst met nieuwe klanten waar de boekhouding onvoldoende aandacht heeft gekregen.


Competenties en Vaardigheden Accountant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Accountant.

Welke competenties heeft een Accountant nodig?

Een Accountant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn

Steekwoorden: cijfers, onderhandelen, geld, bewustzijn, creativiteit

Omschrijving

Deze mensen hebben een goed beeld van de cijfers. Zij weten bijvoorbeeld wat de inkomsten en uitgaven zijn van de organisatie. Zij kunnen de waarden van geld realistisch schatten en weten ook hoe ze dit toe kunnen passen in hun werkzaamheden. Ze weten hoe ze de financiële situatie kunnen verbeteren.

Sterke punten
Mensen die financieel bewust zijn, zijn vaak ook creatief. Zij weten de waarde van geld en wat ze daarvoor kunnen krijgen. Op een creatieve manier proberen zij zoveel mogelijk voor een bepaald bedrag te krijgen. Bij deze competentie passen ook de competenties ‘overtuigen’ en ‘onderhandelen’. Over geld wordt altijd gepraat en deze personen willen zoveel mogelijk waar voor hun geld. Ze willen onderhandelen en de ander overtuigen van hun standpunten. Ook weten ze waar ze op kunnen besparen en waar winsten te behalen zijn. 

Zwakke punten
Mensen die teveel met cijfers bezig zijn, kunnen de aandacht voor andere zaken verliezen. Zo kan het gebeuren dat zij geen ruimte meer overlaten voor andere creatieve ideeën. Ook kunnen zij zodanig streven naar winst, dat bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers wordt ondergesneeuwd.

Kritisch
Kritisch

Steekwoorden: analytisch vermogen, overtuigen, vragen stellen, accuratesse 

Omschrijving

Deze mensen beoordelen en analyseren opdrachten op hun eigen manier. Ze leggen een lijst met criteria langs de opdracht en bekijken zo bijvoorbeeld de haalbaarheid van de opdracht. Bij iedere taak stellen zij zichzelf verschillende vragen en plaatsen vervolgens kanttekeningen. Over het algemeen beschikken deze mensen over een brede kennis en zijn ze goed op de hoogte van hun omgeving.

Sterke punten
Deze mensen kunnen vaak ook goed analyseren. Omdat ze erg precies zijn, bekijken ze taken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast werken kritische mensen accuraat en netjes. Ook overtuigen is een eigenschap die past bij kritisch zijn. Kritische mensen bekijken opdrachten vanuit verschillende perspectieven en stellen vervolgens argumenten op. Deze argumenten gebruiken ze vervolgens om anderen op een goede manier te overtuigen.

Zwakke punten
Mensen die te kritisch zijn, kunnen overkomen als de zogenaamde ‘pietlutten’. Verder kunnen deze mensen weleens star overkomen. Zij zijn te kritisch en willen hun mening niet bijstellen. Hierdoor kan een discussie weleens lastig zijn.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Oordeelsvorming
Oordeelsvorming

Steekwoorden: analytisch vermogen, structureel, zelfkennis, visie

Omschrijving

Deze mensen kunnen zuiver en helder redeneren. Deze personen houden rekening met feiten en gebruiken verschillende perspectieven om een oordeel te vormen over bijvoorbeeld een werksituatie. Daarnaast beoordelen zij bijvoorbeeld de haalbaarheid en de planning van een opdracht.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak erg gestructureerd en scheiden dan ook de hoofd- van de bijzaken. Verder hebben deze mensen over het algemeen vaak een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken zaken vanuit verschillende perspectieven. Daarnaast beschikken deze mensen vaak over een goede zelfkennis, ze bekijken hun eigen presteren ook vanuit verschillende visies.

Zwakke punten
Wanneer er teveel wordt geoordeeld, kan dit demotivatie oproepen. Dit gebeurt met name dan bij anderen. Deze mensen oordelen dan overal over, ook wanneer het hen niet wordt gevraagd. Dit kan zorgen voor onderlinge irritaties. Als laatste kunnen deze mensen hun eigen oordeel op nummer één zetten, hierdoor kan het zijn dat de omgeving zich achtergesteld voelt.

Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Steekwoorden: structureel werken, zakelijk en kalm, energie

Omschrijving

Deze personen kunnen blijven presteren in zware tijden. Ze laten zich niet aan de kant zetten door extra werk, tijdsdruk of tegenvallende resultaten. Het maakt deze personen niet uit hoeveel taken ze nog moeten doen, ze hebben doorzettingsvermogen om de taken af te ronden. Deze personen communiceren duidelijk over hun werkzaamheden en over wat zij wel/of niet willen.

Sterke punten
Ondanks de vele werkzaamheden en taken blijven deze personen rustig. Zij kunnen goed relativeren en hun energie goed verdelen over de verschillende werkzaamheden. Deze personen handelen vaak zakelijk en kalm en op deze manier weten zij ook het overzicht te bewaren. Ook structureel werken valt binnen deze competentie. Op die manier kunnen zij veel werkzaamheden naast elkaar uitvoeren. In zware tijden laten deze stressbestendige personen doorzettingsvermogen zien, ze willen graag de verschillende doelen behalen. Het resultaat staat bij deze personen dan ook centraal.

Zwakke punten
Er bestaat een gevaar dat deze mensen stress niet onderkennen. Hierdoor kan het gebeuren dat zij zichzelf voorbij lopen en lopen zij een verhoogd risico op gezondheidsklachten. De eigenschappen ‘zakelijk’ en ‘kalm’ kunnen ook een zwak punt zijn, deze personen kunnen afstandelijk overkomen naar hun omgeving.

Vaardigheden Accountant

 • Aandacht voor details
 • Methodisch werken
 • Analytisch vermogen
 • Punctueel
 • Kritisch denken
 • Beoordelen
 • Controleren
 • Inlevingsvermogen
 • Afwegen
 • Budgetteren
 • Onderhandelen
 • Rekenen
 • Vasthoudendheid
 • Zelfkennis
 • Rustig blijven

Persoonlijkheid en Eigenschappen Accountant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Accountant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Accountant nodig? 

Je dient als Accountant analytisch zeer sterk te zijn. Het observeren van gegevens en daar correct naar handelen is je primaire taak (Waarnemer).

Tevens moet je  perfectionistisch zijn in wat je doet. Klanten verwachten dat jij de fouten uit de jaarrekening kan houden. Zij leunen op jouw oordeel. Scherp en alert werken, maar toch goed met mensen kunnen communiceren, dat maakt een Accountant tot een waardevol iemand (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Accountant


Eigenschappen Accountant

 • Idealistisch
 • Gedisciplineerd
 • Punctueel
 • Waarnemend
 • Gedetailleerd
 • LeergierigArbeidsmarktperspectief Accountant

Wat zijn de baankansen voor een Accountant?

Omdat Accountants allround worden opgeleid en getraind kun je na de opleiding meerdere kanten op. Behalve in het accountantsvak zijn er ook in het bedrijfsleven of overheid veel mogelijkheden.

De gemiddelde leeftijd op een accountantskantoor is laag omdat doorgroeimogelijkheden binnen kleinere kantoren vaak beperkt zijn. Vaak moeten afgestudeerde Accountants uitzien naar andere kantoren of andere functies zoals controller, financieel manager etc. Het aantal vacatures accountant groeit ieder jaar gestaag. 

Binnen de financiële wereld heb je als Accountant een goed startersperspectief. Grote accountantskantoren staan erom bekend veel consultants aan te nemen. Wanneer je als starter dan voldoet aan de targets en eisen dan kun je snel carrière maken.

Na afronding van de opleiding of aan het begin van het leer/werktraject kom je te werken als beginnend Accountant (Accountant Consultant) of vervul je een Accountant Traineeship. Meestal na twee jaar werkervaring kun je doorgroeien naar een gevorderde functie. Na ongeveer vijf jaar groeit men door naar de functie Accountant Supervisor en na tien jaar ligt een functie Manager Accountancy in het verschiet. Bij goed presteren is doorgroeien naar Senior Manager en zelfs Partner een mogelijkheid. Dit geldt alleen voor de succesvolle en ambitieuze Accountants.
 

De actuele kans op werk voor een Accountant

Het beroep Accountant is onderdeel van de beroepsfamilie Accountants. De kans op werk voor de beroepsfamilie Accountants is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

864

Baankans Accountant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Ben je benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Zet heel eenvoudig jouw CV op Monsterboard en wordt benaderd voor nieuwe banen!

Plaats je CV nu direct op Monsterboard

Organisaties waar een Accountant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Accountant meestal werkt.

Waar werkt een Accountant?

De AA-Accountant werkt voornamelijk voor het midden- en kleinbedrijf, een Registeraccountant (RA) houdt zich bezig met financiële processen in grote organisaties. Het is dus met name afhankelijk van je status, opleiding en ervaring waar je komt te werken. 

De meeste Accountants werken bij grote accountantskantoren in Nederland. Maar ook het buitenland trekt steeds meer Nederlandse Accountants aan. Uit het Accountancy Beloningsonderzoek (2009) kwam naar voren dat 40% van de Accountants bij een organisatie werkt waar meer dan 100 andere Accountants werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Netwerk Accountant

Met wie werkt een Accountant samen? 

Je netwerk als Accountant is afhankelijk van je status. Als beginnend AA Accountant zul je met name veel rapporteren aan je senior / manager Accountant en kom je in contact met boekhouders en medewerkers van de organisaties die klant zijn van het bedrijf waar je voor werkt. Als je zelf meer ervaring krijgt verandert je netwerk doordat je zelf meer verantwoordelijkheid krijgt en met andere klanten te maken zult krijgen.


 • Accountant
 • Klanten
 • Manager Accountancy
 • Medewerkers Accountancy
Accountant

Interview met een Accountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Verwante beroepen Accountant:

Er zijn best wel wat beroepen die op elkaar lijken of tot dezelfde "beroepsfamilie" of beroepsgroep horen. Bekijk hieronder aam wat voor beroepen een Accountant verwant is.

Wat zijn soortgelijke beroepen als Accountant?

De beroepen die verwant zijn aan Accountant zijn:
Controller
Salaris: €2500 tot €7083
Opleiding: HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.
Boekhouder
Salaris: €2200 tot €5500
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Goed

Baankans

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep %1$s. Je vindt ook de vaardigheden, competenties en eigenschappen die een %1$s nodig heeft.

Alles over het beroep Accountant in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Accountant
 • Klanten
 • Manager Accountancy
 • Medewerkers Accountancy

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2750 tot €9000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

864Ga direct naar