Accountant Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Accountant? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep accountant. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je accountant wordt.

 

Wat is een Accountant?

Een Accountant is iemand die de financieën van een organisatie controleert en fiscale & financiële adviezen geeft. Vaak is een Accountant een externe adviseur. De Accountant is degene die de verantwoordleijkheid draagt over de juistheid van de jaarcijfers. Hij of zij doet dit door het afgeven van de zogenaamde Accountansverklaring. 

Het beroep Accountant is een beschermd beroep. D.w.z. de naam ”Accountant” mag alleen gebruikt worden indien betreffende staat ingeschreven in het register van de beroepsorganisatie. Hier in Nederland is dat het NBA (Nederlandse Beroepsvereniging van Accountants). Om ingeschreven te worden moet je aan een aantal kwaliteits- en opleidingseisen voldoen.

Afhankelijk van de opdracht worden de controles vaak op locatie aan de hand van een controleprogramma met meerdere personen uitgevoerd. Zo’n controlegroep bestaat uit assistenten en Accountants in opleiding. Na uitvoering van het controleprogramma wordt het dossier met bevindingen en opmerkingen voorgelegd aan de verantwoordelijke Registeraccountant (RA).

Functioneel gezien zijn er twee 'typen' Accountants: een AA-accountant ( Accountant Administratieconsultent) en een Registeraccountant (RA).

Er zijn vier soorten accountants:

 • openbaar accountant: deze accountant werkt bij een accountantskantoor of als zelfstandige
 • interne accountant: hij/zij werkt op de accountantsafdeling van een organisatie
 • overheidsaccountant: hij/zij werkt op de afdeling accounting van een overheidsinstelling, of als belastingcontroleur bij de belastingdienst
 • accountant in business: heeft de titel accountant, maar heeft een functie binnen een bedrijf. Dit is vaak de (financieel) directeur of controller.

 Wat doet een Accountant?

Een Accountant controleert jaarcijfers en adviseert hierover. Accountants vervullen daarmee een centrale rol binnen de financiële afdeling van organisaties. In Nederland, maar ook in andere landen, is het wettelijk voorgeschreven dat grote en middelgrote ondernemingen, banken, overheidsinstellingen e.a, hun financiële verslaglegging (jaarrekening) vergezeld laten gaan van een “accountantsverklaring”.

De onderneming geeft aan een Accountant een opdracht voor controle om aan deze eis te voldoen. De accountantsverklaring houdt in dat de Accountant de gepresenteerde jaarcijfers en toelichting beoordeelt op juistheid en volledigheid en daarover een al dan niet goedkeurende verklaring afgeeft.

De Raad van Commissarissen, aandeelhouders, banken en fiscus zijn direct belanghebbenden. Verder wordt de Accountant ingeschakeld voor advieswerk t.b.v de administratieve organisatie van een onderneming of voor andere specifieke problemen.

De taken en verantwoordelijkheden van een Accountant zijn:

 • De volledige boekhouding nazien en indien nodig corrigeren
 • Advies geven over de boekhoudkundige organisatie van ondernemingen de boekhoudtechnische procedures.
 • Analyseren van de kredietwaardigheid, rentabiliteit en financiele risico’s van ondernemening
 • De boekhouding van organisaties of personen organiseren en voeren
 • Belastingtechnisch advies leveren en/of organiseren
 • Het bijstaan en vertegenwoordigen van belastingplichtigen (organisaties op personen)

Verdere werkzaamheden van een Accountant:

 • belastingaangifteformulieren voorbereiden
 • belastingen berekenen
 • boekhoudcertificaten koppelen aan boekhoudkundige transacties
 • boekhouding controleren
 • boekhouding verklaren
 • boekhoudkundige fouten identificeren
 • boekhoudkundige procedures opstellen
 • een balans opmaken
 • financiële prestaties van een bedrijf analyseren
 • jaarrekeningen interpreteren
 • jaarrekeningen opstellen
 • rekeningen beheren
 • voldoen aan wettelijke verplichtingen
 • voorlopige balansen opstellen
 • zorgen voor de naleving van boekhoudkundige afspraken

 

Mede mogelijk gemaakt door ESCO

Wil je werken als Accountant?

Werk je al als Accountant en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Accountant worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Accountant, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Accountant in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Accountant
 • Klanten
 • Manager Accountancy
 • Medewerkers Accountancy

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2250 tot €13500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

1324


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Accountant

Wat verdient een Accountant?

Het salaris van een Accountant is nauwelijks te veralgemeniseren. Het maakt nogal wat uit of je Accountant Administratieconsulent (AA) of Registeraccountant (RA) bent. Het maakt tevens uit of je bij een klein of groot kantoor werkt en in welke sector je actief bent. Het meest verdien je als RA bij grote accountantskantoren die met name in de finance wereld actief zijn. 

Over het algemeen verdienen Registeraccountants het dubbele van wat de AA-acountants verdienenen. Volgens het Accountancy Beloningsonderzoek (2018) kwam naar voren dat de RA's met meer dan 15 jaar ervaring een enorme salarisstijging hebben gezien t.o.v. het jaar ervoor. Van gemiddeld €143.500 bruto per jaar naar maarliefst € 206.000 bruto per jaar.

Verder kwam naar voren dat een student Assistent Accountant ongeveer €2250 bruto per maand verdient. Een gevorderde Accountant (>2 jaar ervaring) verdient gemiddeld €2800 bruto per maand.

Bij management en senior functies loopt het salaris al gauw op tot €7000 - €9000 bruto per maand.

Het meest verdien je als partner; gemiddeld €225.000 euro bruto per jaar, met een maximum van €475.000.  Ook als zelfstandige met een eigen goedlopend Accountantskantoor, daar loopt de beloning op tot ongeveer €175.000 per jaar.

Salarisschaal Accountant

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.Vacatures Accountant

Op zoek naar een nieuwe baan als Accountant? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Accountant. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Accountant vacatures

Vacature Assistent Accountant
Accountantskantoor Van Schriek B.V
Accountantskantoor Van Schriek is op zoek naar een fulltimeAssistent Accountant In de afgelopen jaren hebben we een goed, stabiel, veelzijdig en trouw klantenbestand opgebouwd. De klant staat bij ons …
Vacature assistent accountant/ relatiebeheerder
Five Finance Recruitment
Ervaren assistent accountant/relatiebeheerder Wat ga je doen? Ben jij proactief, betrokken en heb jij een ondernemende instelling? Lees dan snel verder! Je gaat aan de slag in een groeiend administratiekantoor …
Vacature Gevorderd Assistent Accountant
Five Finance Recruitment
Gevorderd Assistent Accountant Wat ga je doen? Als Gevorderd Assistent Accountant ga je voor een middelgroot accountantskantoor werken. Je wordt hierbij het aanspreekpunt voor diverse klanten in verschillende sectoren. De …
Vacature Assistent Accountant
Five Finance Recruitment
Assistent Accountant Wat ga je doen? Ben je net afgestudeerd en heb je ambitie om jezelf te ontwikkelen? Lees dan snel verder! In een kantoor in Rotterdam zijn we op …
Vacature Assistent-Accountant
Five Finance Recruitment
Assistent Accountant Wat ga je doen? Ben jij een ambitieuze assistent accountant en heb je minstens 3 jaar ervaring bij een kantoor? Deze functie zorgt ervoor dat je een geweldig …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Accountant

Wat zijn de baankansen voor een Accountant?

Omdat Accountants allround worden opgeleid en getraind kun je na de opleiding meerdere kanten op. Behalve in het accountantsvak zijn er ook in het bedrijfsleven of overheid veel mogelijkheden.

De gemiddelde leeftijd op een accountantskantoor is laag omdat doorgroeimogelijkheden binnen kleinere kantoren vaak beperkt zijn. Vaak moeten afgestudeerde Accountants uitzien naar andere kantoren of andere functies zoals controller, financieel manager etc. Het aantal vacatures accountant groeit ieder jaar gestaag. 

Binnen de financiële wereld heb je als Accountant een goed startersperspectief. Grote accountantskantoren staan erom bekend veel consultants aan te nemen. Wanneer je als starter dan voldoet aan de targets en eisen dan kun je snel carrière maken.

Na afronding van de opleiding of aan het begin van het leer/werktraject kom je te werken als beginnend Accountant (Accountant Consultant) of vervul je een Accountant Traineeship. Meestal na twee jaar werkervaring kun je doorgroeien naar een gevorderde functie. Na ongeveer vijf jaar groeit men door naar de functie Accountant Supervisor en na tien jaar ligt een functie Manager Accountancy in het verschiet. Bij goed presteren is doorgroeien naar Senior Manager en zelfs Partner een mogelijkheid. Dit geldt alleen voor de succesvolle en ambitieuze Accountants.
 

De actuele kans op werk voor een Accountant

Het beroep Accountant is onderdeel van de beroepsfamilie Accountants. De kans op werk voor de beroepsfamilie Accountants is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

1324

Baankans Accountant

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Accountant worden: Opleidingen tot Accountant

Wil je Accountant worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Accountant.

Hoe word je een Accountant? 

Om Accountant te worden is er een aantal mogelijkheden voorhanden.

 1. WO opleiding Bedrijfseconomie, gevolgd door een Master (MSc) Administratieve Organisatie en Controleleer. Dit is de weg als je Registeraccountant (RA) wilt worden.
 2. HBO opleiding accountancy. Dit is de weg als je Accountant Administratieconsulent wilt worden (AA).
 3. NIVRA opleiding in de avonduren. Deze opleiding duurt lang, 9 jaar, maar naast je studie bouw je ook veel ervaring op en heb je ook nog een inkomen. Hier word je uiteraard klaargestoomd voor de functie Registeraccountant.

 

Het aantrekkelijke van de opleiding tot Accountant is dat je een allround opleiding volgt. Het is echter wel een lange, zware weg.

 

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Accountant

Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Inhoud. Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®) is een compact beroepsgericht programma op HBO-niveau (niveau 6), waarmee u binnen een overzichtelijke tijdsinvestering een waardevol en waardevast Associatie diploma behaalt. VBA® bestaat …
Vakopleiding Bedrijfsadministratie & Accountancy (VBA®)
Schakelprogramma Accountancy
Uitgebreid Doelgroep Het schakelprogramma Accountancy is voor afgestudeerde Finance & Control studenten die zich willen ontwikkelen op het gebied van accountancy of die de ambitie hebben om als gecertificeerd accountant …
Schakelprogramma Accountancy
Collegereeks Accountancy & Controlling
Collegereeks Accountancy & Controlling Inzicht in de ontwikkelingen en de toekomst van het vak De ontwikkelingen in het vakgebied gaan snel. In deze collegereeks praten hoogleraren en experts uit de …
Collegereeks Accountancy & Controlling
Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’
Uitgebreid De tweejarige opleiding heeft een omvang van 60 credits. Het studieprogramma van de theoretische opleiding Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’ is hieronder opgenomen. Studieprogramma De volgende onderwerpen komen bij …
Post-Bachelor accountantsopleiding met oriëntatie ‘Accountancy-MKB’
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december
De (sub) onderwerpen worden t.z.t. bekend gemaakt Sprekers prof.mr. C.A. Schwarz Hoogleraar Ondernemingsrecht Erasmus School of Law, hoogleraar Ondernemingsrecht Universiteit Maastricht, partner Baker Tilly, accountancy en belastingadvieskantoor Over AvdR Webinars …
Actualiteiten Ondernemingsrecht deel III december

Omscholen of doorgroeien tot Accountant

Als je Accountant wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Accountant zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Accountant

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Accountant?

Als je Accountant wilt worden zul je het leuk moeten vinden om met cijfers te werken. Een Accountant vindt het interessant om de cijfers te analyseren en te interpreteren wat dit voor een organisatie betekent. Een goede Accountant snapt welke mogelijkheden de financiële situatie biedt en wilt een onderneming daar over adviseren.

Naast het vinden van kansen dient een Accountant het leuk te vinden om orde aan te brengen en financiële uitdagingen op te lossen. Dit type Accountant werkt het liefst met nieuwe klanten waar de boekhouding onvoldoende aandacht heeft gekregen.

Competenties en Vaardigheden Accountant

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Accountant nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Accountant nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Accountant

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Financieel bewustzijn
Financieel bewustzijn
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Oordeelsvorming
Oordeelsvorming
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Accountant

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Accountant. Als Accountant wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Accountant:


zie volledige beschrijving persoonstype Accountant

Vakkennis voor een Accountant

Het is voor een Accountant ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Accountant zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Accountant

Audit and Assurance Essentials
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Audit and Assurance Essentials
Management and Cost Accounting
With Perlego (The Spotify for Books) you get unlimited access to more than 250,000 professional and self-development books in one simple space for one simple price. You can learn on …
Management and Cost Accounting

Werkervaring Accountant

Het is voor een startend Accountant die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Accountant is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Controller, Boekhouder .

Iets anders leren?

Is Accountant het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Accountant

Met wie werkt een Accountant samen? 

Je netwerk als Accountant is afhankelijk van je status. Als beginnend AA Accountant zul je met name veel rapporteren aan je senior / manager Accountant en kom je in contact met boekhouders en medewerkers van de organisaties die klant zijn van het bedrijf waar je voor werkt. Als je zelf meer ervaring krijgt verandert je netwerk doordat je zelf meer verantwoordelijkheid krijgt en met andere klanten te maken zult krijgen.


 • Accountant
 • Klanten
 • Manager Accountancy
 • Medewerkers Accountancy
Accountant


Organisaties waar een Accountant werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Accountant meestal werkt.

Waar werkt een Accountant?

De AA-Accountant werkt voornamelijk voor het midden- en kleinbedrijf, een Registeraccountant (RA) houdt zich bezig met financiële processen in grote organisaties. Het is dus met name afhankelijk van je status, opleiding en ervaring waar je komt te werken. 

De meeste Accountants werken bij grote accountantskantoren in Nederland. Maar ook het buitenland trekt steeds meer Nederlandse Accountants aan. Uit het Accountancy Beloningsonderzoek (2009) kwam naar voren dat 40% van de Accountants bij een organisatie werkt waar meer dan 100 andere Accountants werkzaam zijn.

Meer weten over werken in de Accountancy & Finance?

Bekijk werken in Accountancy & Finance

Best beoordeelde werkgevers Accountant

Waar kun je het beste werken als Accountant? Hieronder vind je de best door de Accountant beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Accountant.

Competenties, Skills en Vaardigheden Accountant:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Accountant.

Welke competenties heeft een Accountant nodig?

Een Accountant heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Accountant

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Accountant passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Accountant nodig? 

Je dient als Accountant analytisch zeer sterk te zijn. Het observeren van gegevens en daar correct naar handelen is je primaire taak (Waarnemer).

Tevens moet je  perfectionistisch zijn in wat je doet. Klanten verwachten dat jij de fouten uit de jaarrekening kan houden. Zij leunen op jouw oordeel. Scherp en alert werken, maar toch goed met mensen kunnen communiceren, dat maakt een Accountant tot een waardevol iemand (Perfectionist).

Bekijk de persoonstypen voor Accountant


Perfectionist


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Accountant

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Accountant

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Accountant

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Accountant

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Accountant dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Accountant belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Accountant. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Accountant iets voor je?

Zou je graag Accountant willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Accountant bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Accountant?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Accountant

Vacature Zelfstandig Assistent Accountant
Five Finance Recruitment
Zelfstandig Assistent Accountant Wat ga je doen? Je gaat samen in een team werken. Elke dag zal anders zijn, je krijgt een verschillend klantenportefeuille waar je van a-z de financiële …
Vacature assistent accountant
Five Finance Recruitment
Assistent Accountant Wat ga je doen? Ben jij expert op het gebied van administratie en zou je heel graag willen werken in een jong administratiekantoor. Ben je communicatief sterk, analytisch …
Vacature Assistent-accountant
Tempo-Team
Functieomschrijving Jij bent een echte topper met cijfertjes en vindt het heerlijk om zelfstandig te werken. Als assistent-accountant heb je een enorm veelzijdige functie en dit vind jij alleen maar …
Vacature Junior Financial Accountant
Walters People
Ben jij procesmatig goed onderlegd en hou je van aanpakken? Word jij blij van efficiencyslagen en het pitchen van nieuwe ideeën en initiatieven? Als Junior Financial Accountant ben je naast …
Vacature Financieel accountant
Luba Groep
Bedrijfsomschrijving Jouw toekomstige werkgever is 's werelds eerste en toonaangevende fabrikant van volledig verlijmde thermoplastische composietbuizen. De lichtgewicht, zeer sterke en corrosiebestendige composietbuizen bieden kosten- en operationele voordelen bij onderzeese …

Actuele blogposts


reacties op Accountant

henk

Paul

Klopt.

Accountant

AA staat niet voor assistent accountant, maar voor accountant-administratieconsulent. Een erg slordige fout in dit stuk.....

beheer

is aangepast, dank voor het terechte commentaar.

freek30

hoeveel accountants kantoren zijn er ongeveer want ik moet een opdracht maken voor school en ik ken dit echt werkelijks nergens vinden alsvast bedankt:P

Hans

Het verschil in beloning ligt niet in de accountantstitel AA of RA althans niet wat de openbare praktijk betreft. Als er verschil in beloning zit dan is dat voornamelijk op partnerniveau waar de gemiddelde beloning bij de Big-4 kantoren een stuk hoger ligt dan bij niet Big-4 kantoren.

Accountant

AA staat niet voor assistent accountant, maar voor accountant-administratieconsulent. Een erg slordige fout in dit stuk.....

beheer

is aangepast, dank voor het terechte commentaar.

freek30

hoeveel accountants kantoren zijn er ongeveer want ik moet een opdracht maken voor school en ik ken dit echt werkelijks nergens vinden alsvast bedankt:P

Hans

Het verschil in beloning ligt niet in de accountantstitel AA of RA althans niet wat de openbare praktijk betreft. Als er verschil in beloning zit dan is dat voornamelijk op partnerniveau waar de gemiddelde beloning bij de Big-4 kantoren een stuk hoger ligt dan bij niet Big-4 kantoren.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar