Software Ontwikkelaar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Software Ontwikkelaar worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Software Ontwikkelaar worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Software Ontwikkelaar? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Software Ontwikkelaar goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Software Ontwikkelaar?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Software Ontwikkelaar wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Software Ontwikkelaar.

Alles over hoe je Software Ontwikkelaar kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Software Ontwikkelaar?

Om Softwareontwikkelaar te worden, zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen. Vaak is een opleiding informatica of HBO of WO niveau een goede basis om te starten als Trainee of Junior Software ontwikkelaar. Voor veel banen is een opleiding op minimaal HBO niveau ook een vereiste. 

Maar er zijn meerdere wegen. Om je carrière als Softwareontwikkelaar te beginnen, is het belangrijk om een solide basis in programmeren te bouwen. Je kunt beginnen met het leren van programmeertalen zoals Python, Java, C++, of JavaScript. Dit kun je doen door middel van zelfstudie met behulp van online bronnen, boeken, online tutorials, of het volgen van cursussen en opleidingen. Deze programmeertalen komen overigens vaak in een formele opleiding informatica of software engineering aan bod.

Het is ook essentieel om hands-on ervaring op te doen door het bouwen van eigen projecten. Dit stelt je in staat om je programmeervaardigheden te oefenen en te demonstreren. Je kunt bijvoorbeeld een portfolio met eigen softwareprojecten opbouwen of meewerken aan open-sourceprojecten.

Om Software ontwikkelaar te worden moet je niet alleen technische vaardigheden ontwikkelen, maar ook aan je soft skills werken. Goede communicatie, probleemoplossend vermogen, samenwerken en het vermogen om iets op te leveren zijn essentiële vaardigheden.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van nieuwe technologieën, programmeertalen en de ontwikkelingen binnen de IT. Het is ook aan te raden om lid te worden van developer communities, vooral van de technologieën en programmeertalen die je interessant vindt. Dit kan je helpen om mentors te vinden en nieuwe baankansen te ontdekken. Je blijft zo ook op de hoogte van trends en ontwikkelingen binnen je vakgebied.

Er zijn velen die verschillende paden hebben gevolgd om Software ontwikkelaar  te worden. Het belangrijkste is om te blijven leren, praktijkervaring op te doen en je vaardigheden voortdurend te verbeteren.

Je kunt tegenwoordig via specifieke omschoolprogramma's of traineeships Software ontwikkelaar worden. Vaak is hiervoor wel een basis nodig, of in ieder geval kennis van programeertalen of andere technische vaardigheden die relevant zijn voor softwareontwikkeling, zoals databases, frameworks, versiebeheersystemen, testing en deployment.

Wil je omscholen tot Software ontwikkelaar? Een goed programma om erachter te komen of dit bij jou past is Pathways. Er zijn iedere week gratis infosessies om te kijken omscholen naar de IT iets voor jou is. 

Gratis infosessie omscholing naar de IT

 

Welke vaardigheden heb je nodig om Software Ontwikkelaar te worden?

Om Software Ontwikkelaar te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Software Ontwikkelaar zijn Zorgvuldigheid, Creatief denken en Nieuwe oplossingen bedenken. Ook zijn Ambitie, Oog voor detail en Nauwkeurigheid belangrijke vaardigheden als je Software Ontwikkelaar wilt worden. Verder zijn Verbanden leggen, Buiten kaders denken en Durf ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Software Ontwikkelaar te worden?

Als je Software Ontwikkelaar wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Software Ontwikkelaar

  • Aanpassingsvermogen
  • Accuratesse
  • Analytisch
  • Conceptueel denken
  • Creativiteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Innovatief
  • Leervermogen
  • Omgaan met details
  • Resultaatgerichtheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Software Ontwikkelaar te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Software Ontwikkelaar te worden zijn Optimisme, Energiek en Vindingrijkheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Idealistisch, Gedisciplineerdheid en Punctueel. Daarnaast zijn Enthousiasme, Zelfverzekerdheid en Ondernemendheid ook goed van pas komende eigenschappen om Software Ontwikkelaar te kunnen worden.


Met welke persoonstypen kun je Software Ontwikkelaar worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Software Ontwikkelaar. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Software Ontwikkelaar zijn de Levensgenieter en de Perfectionist.

Opleiding Software Ontwikkelaar

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Software Ontwikkelaar kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Software Ontwikkelaar. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Software Ontwikkelaar. Maar ook cursussen en trainingen voor de Software Ontwikkelaar.

De meest voorkomende opleidingsroute tot Software ontwikkelaar is via het formele onderwijs. Dit is meestal een een opleiding op HBO- of WO-niveau in de richting van Informatica, Software engineering of een andere IT-discipline. Deze opleidingen bieden een goede theoretische basis en praktische vaardigheden die je nodg hebt als Software ontwikkelaar.

Daarnaast zijn er ook veel professionele of commerciële opleidingen op het gebied van softwareontwikkeling, software engineering of webdevelopment. Deze opleidingen kunnen variëren in duur en intensiteit, en ze kunnen zich richten op specifieke programmeertalen, frameworks of technologieën. Ze bieden vaak praktische training en hands-on ervaring om de vaardigheden van een Software ontwikkelaar te leren.

Naast de formele of groepsopleidingen kun je ook zelfstandig leren programmeren via verschillende online platforms. Deze platforms bieden interactieve cursussen en tutorials voor verschillende programmeertalen en technologieën. Ze stellen je in staat om op je eigen tempo te leren en bieden vaak oefenopdrachten en projecten om je vaardigheden toe te passen.

Een zijn ook opleidingen Software Ontwikkelaar met baangarantie, zoals traineeships of omschooltrajecten. Deze programma's combineren vaak een intensieve opleiding met praktijkervaring bij een bedrijf. Ze zijn ontworpen om je snel klaar te stomen voor een carrière als Software ontwikkelaar en bieden ondersteuning bij het vinden van een baan na afloop van het programma.

Zelfstudie tot Software ontwikkelaar

Naast de georganiseerde opleidingen en cursussen software developmebt, is het ook mogelijk je kennis en vaardigheden op te bouwen door middel van zelfstudie en praktijkervaring. Zorg ervoor dat je de nieuwste ontwikkelingen in de industrie volgt, meld je aan bij platforms zoals Code Academy en werk aan persoonlijke projecten om je kennis in de praktijk te brengen. Daarnaast kun je je aanmelden bij Developer communities waardoor je je groei als software ontwikkelaar kan versnellen.

We raden je aan om te onderzoeken welke opleidingsmogelijkheden het beste bij jou passen. Het kan ook goed zijn om in gesprek te gaan met ander Software ontwikkelaars, deel te nemen aan meetups of evenementen om een goed beeld te krijgen van het werkveld en je interessegebieden binnen de softwareontwikkeling.
 

Top 5 opleidingen Software Ontwikkelaar

Uitgelicht
Gratis infosessie omscholing naar de IT
Opleiding E-learning Ontwikkelaar
E-learning maken is niet altijd makkelijk... Vooral als e-learning maken bovenop je andere taken komt. Misschien stel je jezelf wel vragen zoals: Hoe begin ik met het maken van e-learning? …
Opleiding E-learning Ontwikkelaar
Omscholingstraject naar software developer
Wil jij een jobswitch maken naar Software developer en heb geen achtergrond als software ontwikkelaar? Dan is het Software omscholingstraject voor jou! In 6 weken (4 dagen op locatie, 1 …
Omscholingstraject naar software developer
Unit Testing
Korte beschrijving Tijdens deze training leer je onder andere: Wat test je wel/niet met een unit test? Hoe ziet dat eruit? Best practices. Door te 'pair programmen' werken ontwikkelaars en …
Unit Testing
Apache Kafka - Big Data Analyse, Open Source Software - Premium e-learning & certificering
Apache Kafka Premium e-learning & certificering Met de Kafka-certificeringstraining van AVC verkent u hoe u enorme hoeveelheden gegevens kunt verwerken met behulp van verschillende tools. U begrijpt hoe u Big …
Apache Kafka - Big Data Analyse, Open Source Software - Premium e-learning & certificering

Omscholen tot Software Ontwikkelaar

Hoe kan je omscholen tot Software Ontwikkelaar? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Software Ontwikkelaar zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Software Ontwikkelaar

Omscholen tot Software Ontwikkelaar met baangarantie

Wat betekent omscholen met baangarantie eigenlijk? Een opleiding of omscholing met baangarantie sluit zo goed aan bij de praktijk dat je na het behalen van de theorie gelijk aan het werk kan. Vaak is het ook zo dat de opleider of omschoolspecialist je helpt met het vinden van een baan. Het kan zijn dat je voordat je de opleiding begint solliciteert, of na het behalen van je opleiding.

Er zijn mogelijkheden om je om te scholen tot Software ontwikkelaar met baangarantie. Er zijn velen traineeships die ook nog salaris geven! Dit zijn wel de traineeships die meestal gericht zijn op de HBO/WO'ers met minder dan twee jaar werkevrvaring. 

Er zijn ook specifieke omschoolprogramma's. Een goed programma om erachter te komen of je Software ontwikkelaar kunt worden is Pathways. Er zijn iedere week gratis infosessies om te kijken omscholen naar de IT iets voor jou is. 

Gratis infosessie omscholing naar de IT

 

Gratis omscholen tot Software Ontwikkelaar

Er bestaan ook (voor jou) gratis opleidingen met baangarantie, in dat geval betaald meestal jouw nieuwe werkgever de opleiding. In sommige gevallen schiet de opleider deze kosten voor, soms betaal je zelf een gedeelte, of soms wordt jouw omscholing betaald door het UWV of met een andere subsidie. Het is belangrijk dat je vooraf goed deze voorwaarden duidelijk hebt en de bij jou passende vorm kiest.

Omscholen tot Software Ontwikkelaar met salaris

Omscholen met salaris is misschien wel de meest aantrekkelijke vorm, want je wordt op dat moment betaald terwijl je de opleiding doet. In dit geval zal je al wel zijn aangenomen door jouw nieuwe werkgever, dus je moet voor deze vorm eerst solliciteren. Staar je echter niet blind op deze variant. In sommige gevallen zal je eerst een stuk(je) van de opleiding eerst in eigen tijd moeten doen, of een gedeelte van de opleiding zelf moeten betalen. Dat doe je dan om jouw geschiktheid en motivatie aan te tonen.

Omscholen is sowieso in jezelf investeren, dat doe je vooral met je eigen tijd, of door een stukje van de opleiding te betalen. In sommige gevallen kan je ook betekenen dat je in het begin een stapje terug zet in salaris. Dat zal je ervoor over moeten hebben, want de grote winst zit er voor jou in dat je een nieuw beroep leert, meer mogelijkheden en betere baankansen hebt. En natuurlijk dat je er na een bepaalde periode in salaris op vooruit gaat.

Er zijn mogelijkheden voor omscholing tot Software ontwikkelaar met salaris. Je zal hiervoor eerst moeten solliciteren en jouw motivatie om Software ontwikkelaar te worden goed moeten presenteren.

Het is belangrijk dat je de aanleg en basisvaardigheden hebt. Het is vooral aan te raden om eerst kennis over programmeren op te doen. Dit kan je doen via zelfstudie met online tutorials en verschillende online cursussen.

Omscholen tot Software Ontwikkelaar voor 50+

Het is voor niet ieder beroep mogelijk om op latere leeftijd te omscholen. In sommige gevallen gaat het helaas om vooroordelen, in sommige gevallen is het een gevolg van de aard van het werk. Zo zal je als zonnepanelen monteur terwijl je op het (vaak schuine) dak staat 25 kilo zware panelen moeten kunnen tillen. Daar moet je echt sterk en fit voor zijn. Er zijn zeker 50plussers zijn die zo fit zijn, maar zeker niet iedereen.

Er zijn een aantal beroepen waar ervaring en sector overdraagbare vaardigheden juist worden gewaardeerd. Een voorbeeld daarvan is het beroep Schilder, hiervoor dien je met geduld en precisie aan het werk te gaan. Daarom is er ook voor 50-plussers een goede omscholing tot Schilder met baangarantie en salaris!

Een ander beroep waar je als 50plusser goed terecht kan is CNC-operator. Dat is een mooi en goed betaald beroep,  waarvoor je ook grondig en geduldig moet werken. Dus je kunt als 50plusser ook omscholen tot CNC Operator met baangarantie en salaris!

Hoe solliciteer je op een omschool vacature tot Software Ontwikkelaar?

Het sollicitatieproces voor een omschoolvacature is zwaarder dan een gewone vacature tot Software Ontwikkelaar. Dit komt omdat je het beroep nog niet kunt uitoefenen op het moment dat je solliciteert. Je hebt waarschijnlijk al wel de passende basisvaardigheden, bent leergierig en hebt de juiste motivatie, maar voor jouw nieuwe werkgever is het wel een groter risico om jou aan te nemen dan iemand die ervaring heeft als Software Ontwikkelaar.

Je zult je dus extra goed moeten voorbereiden en kunnen aantonen dat je de basis skillset en grote motivatie hebt. In veel gevallen helpt jouw opleider je mee met de voorbereiding, zoals dat je al een basismodule van de opleiding hebt gedaan waarmee jij jouw geschiktheid kan aantonen.

De eerste stap is vaak jouw reactie op de betreffende omschoolvacature. Je doet na of tijdens deze sollicitatie vaak een eenvoudige test voor de eerste selectie. Daarna krijg je meestal contact met een opleidingsadviseur die samen met jou kijkt of jij het in je hebt om te kunnen omscholen tot Software Ontwikkelaar. In feite is dit de eerste sollicitatieronde, vergelijkbaar als je via een uitzendbureau of een recruiter een nieuwe baan zoekt.

Als je door die ronde bent, wordt je gematcht aan je nieuwe werkgever. Dan begint het zware werk, want bij je eerste gesprek met de opleider is het prima wanneer je nog in de oriënterende fase zit. Maar wanneer je met jouw mogelijk toekomstige werkgever spreekt zal je goed beslagen ten ijs moeten komen.

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Software Ontwikkelaar?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Software Ontwikkelaar. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Software Ontwikkelaar?

Als je wilt omscholen tot Software Ontwikkelaar is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Software Ontwikkelaar

Wat verdient een Software Ontwikkelaar? Het salaris van een Software Ontwikkelaar begint bij €2500,- bruto per maand. Een ervaren Software Ontwikkelaar verdient tot maximaal €6500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Welke taken heeft een Software Ontwikkelaar?

De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een Software ontwikkelaar zijn:

  • Softwareontwerp: Software ontwikkelaars zijn betrokken bij het ontwerpproces van softwaretoepassingen. Ze analyseren de vereisten van het project, identificeren de benodigde functionaliteiten en architectuur, en ontwerpen een plan om de gewenste softwareoplossing te realiseren. Dit betreft het opstellen van de technische specificaties en het bepalen van de beste aanpak voor de ontwikkeling.
  • Programmeren: Een Softwareontwikkelaar heeft uitgebreide kennis van programmeertalen en -frameworks. Ze schrijven code volgens de ontwerpspecificaties en zorgen ervoor dat de software correct functioneert. Dit omvat het implementeren van algoritmen, het beheren van gegevensstructuren, het oplossen van technische problemen en het optimaliseren van de prestaties van de software.
  • Softwaretesting: Het testen van software is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsproces. Softwareontwikkelaars creëren testsuites en voeren verschillende testcases uit om ervoor te zorgen dat de software correct werkt, vrij is van bugs en voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker. Een Software ontwikkelaar identificeert en herstelt eventuele fouten of problemen die tijdens het testen worden ontdekt.
  • Onderhoud en debugging: Na de implementatie van de software is de Software ontwikkelaar vaak verantwoordelijk voor het onderhoud en de debugging van de applicatie. Dit doen ze bijvoorbeeld op basis van gebruikersfeedback. Een Software ontwikkelaar identificeert problemen en lost bugs op om ervoor te zorgen dat de software goed blijft functioneren.
  • Doorontwikkeling: Een Software ontwikkelaar kan ook updates en verbeteringen aanbrengen om de functionaliteit en prestaties van de software te optimaliseren. Hierbij hoort ook de ontwikkeling van nieuwe features, welke vaak samen met andere teamleden, zoals de Product Owner worden bedacht.
  • Samenwerking en communicatie: Software ontwikkelaars werken vaak in teams en communiceren met verschillende belanghebbenden, waaronder Projectmanagers, Ontwerpers en andere Ontwikkelaars. Ze kunnen deelnemen aan vergaderingen, brainstormsessies en code-reviews om ideeën uit te wisselen, problemen op te lossen en samen te werken aan het succesvol afronden van projecten.

Alle opleidingen Software Ontwikkelaar

Programming Foundations

Programming Foundations

Deze training geeft je inzicht in de werking van een computersysteem vanuit het perspectief van een ontwikkelaar. Ook voor medewerkers die zijdelings met software ontwikkeling in contact komen geeft deze training een overzicht. Veel medewerkers binnen de IT moeten enige …

  • Onderwerp opleiding Software Ontwikkelaar
  • Lesmethode In-company / Maatwerk
  • Duur 3 dagen
ISTQB® Advanced Test Automation Engineer - Dag

ISTQB® Advanced Test Automation Engineer - Dag

Je bent betrokken bij het testen van software en je wilt je verder verdiepen in testautomatisering. Je bent bijvoorbeeld: Testanalist Ontwikkelaar Integrator Testcoördinator Testmanager Testconsultant Wil je je verder ontwikkelen op het gebied van software testing? Volg dan deze training …

  • Onderwerp opleiding Software Ontwikkelaar
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 2.608,50
  • Duur 4 dagen
DevOps training

DevOps training

DevOps training: leer als ontwikkelaar een bewezen en succesvolle methode aan om de kwaliteit, snelheid en rendement van ontwikkelwerkzaamheden te verhogen Wilt u als developer een bewezen en succesvolle methode aanleren om meer grip te krijgen op het ontwikkelen, uitrollen …

  • Onderwerp opleiding Software Ontwikkelaar
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 1.699,00
  • Duur 3 dagen
DevOps training

DevOps training

DevOps training: leer als ontwikkelaar een bewezen en succesvolle methode aan om de kwaliteit, snelheid en rendement van ontwikkelwerkzaamheden te verhogen Wilt u als developer een bewezen en succesvolle methode aanleren om meer grip te krijgen op het ontwikkelen, uitrollen …

  • Onderwerp opleiding Software Ontwikkelaar
  • Lesmethode In-company / Maatwerk
DevOps Professional

DevOps Professional

De training DevOps Professional kan online of klassikaal worden gevolgd. Klassikale training vindt plaats in Utrecht, Den Haag, Amersfoort, Amsterdam of Eindhoven. Ook is in-company training of maatwerk mogelijk. Hieronder staan de nu ingeplande trainingsmogelijkheden op basis van open inschrijving. …

  • Onderwerp opleiding Software Ontwikkelaar
  • Lesmethode Klassikaal
  • Prijs € 1.100,00
  • Duur 2 dagen