Software Ontwikkelaar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Software Ontwikkelaar: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Vind jij het mooi om nieuwe dingen te maken die nog niet bestaan? Hou je van nieuwe techniek en innovatie en wil je graag een beroep met toekomst? Dan is werken als Software ontwikkelaar waarschijnlijk wel iets voor jou.

Als Software ontwikkelaar ontwikkel je nieuwe software applicaties van verschillende soorten. Dat kan een mobiele app zijn, een betaalsysteem, of een ander type bedrijfsapplicatie. Dit doe je vaak in een team van Software ontwikkelaars, ontwerpers, Product Owners, Interactie- of UX Specialisten.

Een Software ontwikkelaar vind het fijn om zowel samen te werken als zelfstandig oplossingen te vinden en code te schrijven. Hij of zij is creatief, oplossingsgericht, heeft doorzettingsvermogen en is trots wanneer de software werkt zoals bedacht. 

Alles over het werken als Software Ontwikkelaar


Vacatures Software Ontwikkelaar

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Software Ontwikkelaar?

Een Software ontwikkelaar is een professional die zich bezighoudt met het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van softwaretoepassingen. Een Software ontwikkelaar is verantwoordelijk voor het omzetten van concepten, ideeën en specificaties in goed functionerende softwareprogramma's.

Een Software ontwikkelaar is net iets anders dan een Software engineer. Het belangrijkste verschil ligt vaak in de focus en verantwoordelijkheden. Een Software Engineer zich richt op het bredere software-ontwikkelingsproces, inclusief ontwerp, architectuur en technische strategieën. Een Software ontwikkelaar richt zich meer op de praktische implementatie van softwareoplossingen en de ontwikkeling van code.

Je zou kunnen zeggen dat een Software Engineer meer gericht is op het uitvinden van een nieuwe softwareoplossing en de Software ontwikkelaar zich meer richt op het bouwen van de softwareoplossing.

Het exacte verschil variëren per organisaties en context. Soms worden de namen door elkaar gebruikt. Beide beroepen spelen echter een essentiële rol in het creëren en onderhouden van hoogwaardige softwareapplicaties. In Nederland zien we dat er over het algemeen het beroep Software Engineer een andere inhoud heeft dan Software Ontwikkelaar, terwijl Software Ontwikkelaar en Software Developer als hetzelfde beroep worden gezien.


Past het beroep Software Ontwikkelaar bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Software Ontwikkelaar?

Een Software ontwikkelaar is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, onderhoud en doorontwikkeling van softwareapplicaties. Dit kunnen verschillende soorten software zijn, zoals desktopapplicaties, mobiele apps, bedrijfstoepassingen, games, enzovoort.

Een Software ontwikkelaar werkt aan uiteenlopende projecten en is vaak betrokken bij de volledige levenscyclus van softwareontwikkeling, van concept tot implementatie en onderhoud. De belangrijkste taken en verantwoordelijkheden van een Software ontwikkelaar zijn:

 • Softwareontwerp: Software ontwikkelaars zijn betrokken bij het ontwerpproces van softwaretoepassingen. Ze analyseren de vereisten van het project, identificeren de benodigde functionaliteiten en architectuur, en ontwerpen een plan om de gewenste softwareoplossing te realiseren. Dit betreft het opstellen van de technische specificaties en het bepalen van de beste aanpak voor de ontwikkeling.
 • Programmeren: Een software ontwikkelaar heeft uitgebreide kennis van programmeertalen en -frameworks. Ze schrijven code volgens de ontwerpspecificaties en zorgen ervoor dat de software correct functioneert. Dit omvat het implementeren van algoritmen, het beheren van gegevensstructuren, het oplossen van technische problemen en het optimaliseren van de prestaties van de software.
 • Softwaretesting: Het testen van software is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsproces. Software ontwikkelaars creëren testsuites en voeren verschillende testcases uit om ervoor te zorgen dat de software correct werkt, vrij is van bugs en voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker. Een Software ontwikkelaar identificeert en herstelt eventuele fouten of problemen die tijdens het testen worden ontdekt.
 • Onderhoud en debugging: Na de implementatie van de software is de Software ontwikkelaar vaak verantwoordelijk voor het onderhoud en de debugging van de applicatie. Dit doen ze bijvoorbeeld op basis van gebruikersfeedback. Een Software ontwikkelaar identificeert problemen en lost bugs op om ervoor te zorgen dat de software goed blijft functioneren.
 • Doorontwikkeling: Een Software ontwikkelaar kan ook updates en verbeteringen aanbrengen om de functionaliteit en prestaties van de software te optimaliseren. Hierbij hoort ook de ontwikkeling van nieuwe features, welke vaak samen met andere teamleden, zoals de Product Owner worden bedacht.
 • Samenwerking en communicatie: Software ontwikkelaars werken vaak in teams en communiceren met verschillende belanghebbenden, waaronder Projectmanagers, Ontwerpers en andere Ontwikkelaars. Ze kunnen deelnemen aan vergaderingen, brainstormsessies en code-reviews om ideeën uit te wisselen, problemen op te lossen en samen te werken aan het succesvol afronden van projecten.

 

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...Vacatures Software Ontwikkelaar per stad

Vacatures Software Ontwikkelaar Alkmaar

Vacatures Software Ontwikkelaar Almelo

Vacatures Software Ontwikkelaar Almere

Vacatures Software Ontwikkelaar Alphen aan den Rijn

Vacatures Software Ontwikkelaar Amersfoort

Vacatures Software Ontwikkelaar Amstelveen

Vacatures Software Ontwikkelaar Amsterdam

Vacatures Software Ontwikkelaar Apeldoorn

Vacatures Software Ontwikkelaar Arnhem

Vacatures Software Ontwikkelaar Assen

Vacatures Software Ontwikkelaar Bergen op Zoom

Vacatures Software Ontwikkelaar Breda

Vacatures Software Ontwikkelaar Capelle aan den IJssel

Vacatures Software Ontwikkelaar Delft

Vacatures Software Ontwikkelaar Den Bosch

Vacatures Software Ontwikkelaar Den Haag

Vacatures Software Ontwikkelaar Den Helder

Vacatures Software Ontwikkelaar Deventer

Vacatures Software Ontwikkelaar Doetinchem

Vacatures Software Ontwikkelaar Dordrecht

Vacatures Software Ontwikkelaar Ede

Vacatures Software Ontwikkelaar Eindhoven

Vacatures Software Ontwikkelaar Emmen

Vacatures Software Ontwikkelaar Enschede

Vacatures Software Ontwikkelaar Gouda

Vacatures Software Ontwikkelaar Groningen

Vacatures Software Ontwikkelaar Haarlem

Vacatures Software Ontwikkelaar Haarlemmermeer

Vacatures Software Ontwikkelaar Heerlen

Vacatures Software Ontwikkelaar Helmond

Vacatures Software Ontwikkelaar Hengelo

Vacatures Software Ontwikkelaar Hilversum

Vacatures Software Ontwikkelaar Hoogeveen

Vacatures Software Ontwikkelaar Hoorn

Vacatures Software Ontwikkelaar Katwijk

Vacatures Software Ontwikkelaar Leeuwarden

Vacatures Software Ontwikkelaar Leiden

Vacatures Software Ontwikkelaar Lelystad

Vacatures Software Ontwikkelaar Maastricht

Vacatures Software Ontwikkelaar Middelburg

Vacatures Software Ontwikkelaar Nieuwegein

Vacatures Software Ontwikkelaar Nijmegen

Vacatures Software Ontwikkelaar Oss

Vacatures Software Ontwikkelaar Purmerend

Vacatures Software Ontwikkelaar Roermond

Vacatures Software Ontwikkelaar Roosendaal

Vacatures Software Ontwikkelaar Rotterdam

Vacatures Software Ontwikkelaar Schiedam

Vacatures Software Ontwikkelaar Spijkenisse

Vacatures Software Ontwikkelaar Terneuzen

Vacatures Software Ontwikkelaar Tilburg

Vacatures Software Ontwikkelaar Utrecht

Vacatures Software Ontwikkelaar Veenendaal

Vacatures Software Ontwikkelaar Venlo

Vacatures Software Ontwikkelaar Vlaardingen

Vacatures Software Ontwikkelaar Westland

Vacatures Software Ontwikkelaar Zaanstad

Vacatures Software Ontwikkelaar Zeist

Vacatures Software Ontwikkelaar Zoetermeer

Vacatures Software Ontwikkelaar Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Software Ontwikkelaar

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Software Ontwikkelaar?

Software ontwikkelaars verdienen over het algemeen een goed salaris. Het exacte salaris verschilt afhankelijk van diversie factoren, zoals ervaring, specialisatie, locatie en de werkgever. Het salaris van een Software ontwikkelaar ligt gemiddeld tussen de €2500,- en €6500,- bruto per maand.

Als startende Software ontwikkelaar kun je rekenen op een instapsalaris dat doorgaans tussen de €2500,- en €3300,- bruto per maand ligt, afhankelijk van de eerder genoemde factoren. Dit bovenkant van deze salarisschaal geldt bijvoorbeeld voor Junior ontwikkelaars met kennis van veelgevraagde talen zoals Python.

Naarmate je meer ervaring opdoet en je vaardigheden verbetert, kun je een hogere salaris gaan verdienen. Een ervaren software ontwikkelaar met een 5 jaar ervaring kan een salaris bereiken dat varieert tussen de €4000,- en €6000,- bruto per maand. Voor specialisten met diepgaande expertise in bepaalde domeinen, zoals machine learning, cloud computing of big data, kan het salarisniveau zelfs hoger zijn en de €6500,- bruto per maand overschrijden.

De genoemde salarisniveaus zijn een algemene indicatie en variëren op basis van de eerder genoemde factoren. Daarnaast zijn er vaak ook secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen, pensioenregelingen, flexibele werktijden en opleidingsmogelijkheden. Deze maken vaak ook een verschil in bij het totale beloningspakket dat je als Software ontikkelaar ontvangt.

Hoe kan ik mijn salaris als Software ontikkelaar verhogen?

We raden je aan om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen, zowel op technisch als professioneel vlak. Hiermee vergroot je jouw waarde op de arbeidsmarkt, waardoor je in aanmerking kan komen voor een hogere salaris en meer verantwoordelijkheden binnen jouw carrière als software ontwikkelaar.


Meer weten over het salaris Software Ontwikkelaar

Salaris aankomend Software Ontwikkelaar Salaris junior Software Ontwikkelaar Wat is het salaris van een medior Software Ontwikkelaar? Welk salaris krijgt een senior Software Ontwikkelaar?


Hoe word je een Software Ontwikkelaar? 

Om Softwareontwikkelaar te worden, zijn er verschillende wegen die je kunt bewandelen. Vaak is een opleiding informatica of HBO of WO niveau een goede basis om te starten als Trainee of Junior Software ontwikkelaar. Voor veel banen is een opleiding op minimaal HBO niveau ook een vereiste. 

Maar er zijn meerdere wegen. Om je carrière als Softwareontwikkelaar te beginnen, is het belangrijk om een solide basis in programmeren te bouwen. Je kunt beginnen met het leren van programmeertalen zoals Python, Java, C++, of JavaScript. Dit kun je doen door middel van zelfstudie met behulp van online bronnen, boeken, online tutorials, of het volgen van cursussen en opleidingen. Deze programmeertalen komen overigens vaak in een formele opleiding informatica of software engineering aan bod.

Het is ook essentieel om hands-on ervaring op te doen door het bouwen van eigen projecten. Dit stelt je in staat om je programmeervaardigheden te oefenen en te demonstreren. Je kunt bijvoorbeeld een portfolio met eigen softwareprojecten opbouwen of meewerken aan open-sourceprojecten.

Om Software ontwikkelaar te worden moet je niet alleen technische vaardigheden ontwikkelen, maar ook aan je soft skills werken. Goede communicatie, probleemoplossend vermogen, samenwerken en het vermogen om iets op te leveren zijn essentiële vaardigheden.

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van nieuwe technologieën, programmeertalen en de ontwikkelingen binnen de IT. Het is ook aan te raden om lid te worden van developer communities, vooral van de technologieën en programmeertalen die je interessant vindt. Dit kan je helpen om mentors te vinden en nieuwe baankansen te ontdekken. Je blijft zo ook op de hoogte van trends en ontwikkelingen binnen je vakgebied.

Er zijn velen die verschillende paden hebben gevolgd om Software ontwikkelaar  te worden. Het belangrijkste is om te blijven leren, praktijkervaring op te doen en je vaardigheden voortdurend te verbeteren.

Je kunt tegenwoordig via specifieke omschoolprogramma's of traineeships Software ontwikkelaar worden. Vaak is hiervoor wel een basis nodig, of in ieder geval kennis van programeertalen of andere technische vaardigheden die relevant zijn voor softwareontwikkeling, zoals databases, frameworks, versiebeheersystemen, testing en deployment.

Wil je omscholen tot Software ontwikkelaar? Een goed programma om erachter te komen of dit bij jou past is Pathways. Er zijn iedere week gratis infosessies om te kijken omscholen naar de IT iets voor jou is. 

Gratis infosessie omscholing naar de IT

 

Opleidingen Software Ontwikkelaar

Uitgelicht
Gratis infosessie omscholing naar de IT
Omscholingstraject naar software developer
Wil jij een jobswitch maken naar Software developer en heb geen achtergrond als software ontwikkelaar? Dan is het Software omscholingstraject voor jou! In 6 weken (4 dagen op locatie, 1 …
Omscholingstraject naar software developer
Agile Software Testing
In deze Agile training / cursus maakt u kennis met de verschillende agile methodieken. U leert onder andere de verschillende Agile testtechnieken en hoe u deze technieken kunt toepassen in …
Agile Software Testing
Unit Testing
Korte beschrijving Tijdens deze training leer je onder andere: Wat test je wel/niet met een unit test? Hoe ziet dat eruit? Best practices. Door te 'pair programmen' werken ontwikkelaars en …
Unit Testing
Programmeren (HBO-ICT deeltijd)
Uitgebreid Programmeren Software Ontwikkelaar, Computerprogrammeur, Applicatieontwikkelaar, Webdeveloper, Full Stack Developer zijn termen die de rol van een Software Engineer duiden. Programmeren is een zeer belangrijke skill van een Software Engineer, …
Programmeren (HBO-ICT deeltijd)Omscholen tot Software Ontwikkelaar

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Software Ontwikkelaar. Zelfstandig of georganiseerd.

Omscholing vacatures Software Ontwikkelaar

Uitgelicht
Vacature Kan jij omscholen naar de IT met baangarantie en salaris?
Ben jij altijd geïnteresseerd in de nieuwste technieken? Denk jij in oplossingen en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is werken in de IT misschien wel iets voor …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Software Ontwikkelaar

Als je Software Ontwikkelaar wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Software Ontwikkelaar zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Software Ontwikkelaar

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Software Ontwikkelaar?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Software Ontwikkelaar

Een Software Ontwikkelaar heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Aanpassingsvermogen
Aanpassingsvermogen

Steekwoorden: inlevingsvermogen, veranderingen, flexibiliteit 

Omschrijving

Deze mensen blijven doorwerken en presenteren ondanks veranderende omstandigheden. Op het moment van een verandering zijn deze mensen in staat om snel om te schakelen van de oude naar de nieuwe situatie. Daarbij houden deze mensen het overzicht en in crisissituaties weten ze hun taken goed af te ronden.

Sterke punten
Deze mensen hebben vaak een goede discipline en ze zijn stressbestendig. Veranderingen kunnen behoorlijk grote gevolgen hebben en zij weten hier goed mee om te gaan. Daarnaast zijn deze mensen flexibel en kunnen ze zich goed inleven in de situatie. Dat laatste zorgt ervoor dat aanpassen gemakkelijker wordt. Flexibiliteit laten zij zien wanneer zij binnen een verandering zich gemakkelijk aanpassen aan de nieuwe situatie.

Zwakke punten
Teveel aanpassen zorgt ervoor dat je onzeker overkomt. In de zakelijke sfeer kan het voorkomen dat mensen niet meer naar de mening van deze mensen vragen. Het is van belang dat deze personen af en toe van zich laten horen, zo is het duidelijk dat zij ook een mening hebben.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Steekwoorden: durf, motiveren, stressbestendig, resultaatgericht, optimistisch

Omschrijving

In moeilijke tijden weten deze mensen de moed vast te houden en ondanks de omstandigheden toch door te gaan. Deze doorzetters houden vast aan hun ideeën en laten zich niet van de wijs brengen door tegenslagen. Zij houden het resultaat voor ogen en proberen daar op een zo efficiënt mogelijke manier naar toe te werken.

Sterke punten
Deze mensen zetten door en motiveren daarbij zichzelf en anderen. Op die manier proberen deze mensen zowel hun persoonlijke als het gezamenlijke doel te behalen. Om het doel te behalen is behoorlijk wat energie nodig. Daarnaast zijn zij vaak stressbestendig en optimistisch. Ze laten zich niet uit het veld slaan.

Zwakke punten
Deze mensen willen zo graag de eindstreep behalen, dat de omgeving er soms niet meer toe doet. Ook worden deze doorzetters weleens bestempeld als koppig en eigenwijs. Dit heeft als reden dat zij vasthouden aan ideeën en niet willen afwijken van de bedachte paden.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Zelfontwikkeling
Zelfontwikkeling

Steekwoorden: zelfsturing, zelfkennis, ambitie, discipline, initiatief 

Omschrijving

Deze competentie hangt samen met ‘zelfsturing’. Deze mensen stellen zich bepaalde doelen om zich verder te ontwikkelen en nemen initiatief om die te bereiken. Deze mensen nemen dan ook vaak deel aan bijvoorbeeld bijscholingen of cursussen.

Sterke punten
Deze mensen hebben een bepaalde ambitie en discipline om zich te ontwikkelen. Ze houden zich verantwoordelijk voor de ontwikkeling en willen graag verder komen en hun kennis uitbreiden. Ontwikkeling vergt ook de nodige zelfkennis. Deze mensen weten dan ook hoe ze in elkaar zitten, ze kunnen hun goede en zwakke punten benoemen en weten precies waar hun interesses liggen.

Zwakke punten
Mensen die zich willen ontwikkelen, stellen doelen. Maar deze doelen kunnen onrealistisch zijn. Ze willen dan een doel behalen dat eigenlijk niet haalbaar is. Daarnaast kan het voorkomen dat ze zichzelf teleurstellen als een bepaald doel niet wordt behaald. Hierdoor kan ook de motivatie om nieuwe doelen te stellen afnemen.

Vaardigheden Software Ontwikkelaar

 • Zorgvuldigheid
 • Creatief denken
 • Nieuwe oplossingen bedenken
 • Ambitie
 • Oog voor detail
 • Nauwkeurigheid
 • Verbanden leggen
 • Buiten kaders denken
 • Durf
 • Vernieuwend zijn
 • Verbeeldingskracht
 • Gestructureerd werken
 • Accuratesse
 • Doelgericht werken
 • Doorzettingsvermogen
 • Zelfsturing
 • Leergierigheid
 • Inlevingsvermogen
 • Omgaan met veranderingen
 • Flexibiliteit
 • Analyseren
 • Systematisch denken
 • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
 • Motivatie
 • Tegenslagen verwerken
 • Stressbestendig
 • Zelfontwikkeling
 • Concentratievermogen
 • Resultaatgerichtheid
 • Sensitiviteit
 • Harmonie creëren
 • Gezamenlijk resultaat bereiken
 • Technische processen doorzien
 • Logisch redeneren
 • Ruimtelijk inzicht
 • Oplossingsgericht
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Software Ontwikkelaar nodig? 


Eigenschappen Software Ontwikkelaar

 • Optimisme
 • Energiek
 • Vindingrijkheid
 • Idealistisch
 • Gedisciplineerdheid
 • Punctueel
 • Enthousiasme
 • Zelfverzekerdheid
 • Ondernemendheid
 • Waarnemendheid
 • Gedetailleerdheid
 • LeergierigheidWat zijn de baankansen voor een Software Ontwikkelaar?

De baankansen voor Software ontwikkelaars zijn goed! Er is een tekort aan goede Software ontwikkelaars, dus er is altijd werk te vinden voor goede specialisten. 

Hoe kun je je baankansen als Softwareontwikkelaar verbeteren?

Blijf leren en blijft jezelf doorontwikkelen. Als je ervoor kiest om je te specialiseren in een taal of techniek waar veel vraag naar is gaan jouw baankansen direct omhoog, dus vaak ook je salaris.

Zorg ervoor dat je op de hoogte van nieuwe technologieën, nieuwe programmeertalen en de ontwikkelingen binnen Software development. En verbreed je kennis met zaken die relevant zijn voor softwareontwikkeling, zoals databases, frameworks, versiebeheersystemen, devops, cyber security, testing en deployment.

Het is daarnaast ook slim om lid te worden van developer communities. Daarmee blijf je op de hoogte van trends en ontwikkelingen binnen je vakgebied en kan je ook nieuw baan- of ontwikkelkansen tegenkomen.

Wanneer je je specialiseert in een taal of techniek waar veel vraag naar is verhoog je je baankansen en daarmee meestal ook jouw salaris!

De specifieke baankansen van een Software Ontwikkelaar variëren afhankelijk van de locatie en de vraag in de branche waar hij actief is. Daarom is het verstandig om je te richten op de ontwikkeling van jouw brancheoverstijgende skills en kennis. Wanneer je bijvoorbeeld gespecialiseerd bent in een Niche taal werkt dat doorgaans baankans verhogend, maar wanneer deze vraag ineens hard afneemt vanwege moeilijkheden in de branche, is het slim om terug te kunnen vallen op een taal waar veel vraag naar is. 

Het is dus ook voor een Software ontwikkelaar verstandig om je zowel te specialseren als in de breedte te ontwikkelen. Daarmee vergroot je jouw kansen op de arbeidsmarkt en zorg je dat je altijd iets kunt bieden waar vraag naar is.


Doorgroei mogelijkheden Software Ontwikkelaar

Het beroep Software Ontwikkelaar is onderdeel van de beroepsfamilie Softwareontwikkelaars.


Waar werkt een Software Ontwikkelaar?

Een Software ontwikkelaar kan in verschillende typen organisaties werken. Niet alleen binnen de IT sector. De vraag naar softwareontwikkelaars strekt zich uit tot vrijwel alle sectoren, omdat software een integraal onderdeel is geworden van bedrijfsprocessen en systemen die je overal in de maatschappij tegenkomt.

Binnen de IT-sector vinden software ontwikkelaars vaak werk bij softwarebedrijven, IT-adviesbureaus, start-ups en grote technologiebedrijven. Deze organisaties richten zich specifiek op het ontwikkelen van softwareoplossingen en bieden vaak een een extra stimulerende omgeving voor software ontwikkelaars om hun vaardigheden verder te ontwikkelen.

Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden voor een Software ontwikkelaar buiten de IT-sector. Banken en financiële instellingen hebben bijvoorbeeld behoefte aan software ontwikkelaars om complexe financiële systemen te ontwerpen en te onderhouden. Energiebedrijven kunnen software ontwikkelaars inzetten om energiemanagementtools te creëren en optimaliseren. In de medische sector spelen software ontwikkelaars een cruciale rol bij het ontwikkelen van medische software, elektronische patiëntendossiers en gezondheidsinformatiesystemen.

Overheidsinstellingen hebben ook software ontwikkelaars nodig om maatwerkapplicaties te bouwen die helpen bij het verbeteren van diensten en het digitaliseren van processen.

Het werken als Software ontwikkelaar in verschillende sectoren biedt de mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen en te werken aan diverse en uitdagende projecten. Het stelt software ontwikkelaars ook in staat om hun technische expertise toe te passen in specifieke domeinen en bij te dragen aan de innovatie binnen die sectoren.

De specifieke werkzaamheden en technologieën verschillen per sector waarin een Software ontwikkelaar actief is. Daarom is het essentieel om jezelf vertrouwd te maken met de specifieke behoeften en uitdagingen van de sector waarin je werkt. Indien nodig zul je aanvullende kennis en vaardigheden moeten opdoen om een goede bijdrage te kunnen leveren aan de sector waarin je werkzaam bent.


Met wie werkt een Software Ontwikkelaar samen? 


 • Andere ontwikkelaars
 • Product Owner
 • Scrum Master
 • UX / Interactie ontwerper
 • Lead development
 • Designer
Software Ontwikkelaar

Verwante beroepen Software Ontwikkelaar:

Software Engineer
Salaris: €2800 tot €7000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Vind jij het mooi om nieuwe dingen uit te vinden en iets te maken dat nog niet bestaat? Hou je van nieuwe techniek, innovatie, puzzelen en uitvinden? Wil je graag een beroep met toekomst? Dan is werken als Software Engineer misschien&n…
C plus plus Developer
Salaris: €2300 tot €4000
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
JAVA Developer
Salaris: €2500 tot €4500
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
DevOps Engineer
Salaris: €3200 tot €7000
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Onbekend

Baankans

Lijkt het je mooi om de ontwikkeling, implementatie en het beheer van softwareapplicaties te stroomlijnen? Heb je een passie voor automatisering, het optimaliseren van processen en het creëren van naadloze workflows? Dan is werken als DevOp…
Backend Developer
Salaris: €2400 tot €6000
Opleiding: Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Software designer
Salaris: €2000 tot €4000
Opleiding: HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
IT Architect
Salaris: €3300 tot €4500
Opleiding: Cursus / Bijscholing HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Software tester
Salaris: €2000 tot €3500
Opleiding: MBO HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Web Developer
Salaris: €2400 tot €7000
Opleiding: MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Zou jij iets willen maken wat nog niet bestaat? Ben jij altijd geïnteresseerd in de nieuwste technieken? Denk jij in oplossingen en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is werken als Web Developer mogelijk wel iets voor jou. Een Web Develop…

Alles over het beroep Software Ontwikkelaar in één oogopslag

Netwerk:

 • Andere ontwikkelaars
 • Product Owner
 • Scrum Master
 • UX / Interactie ontwerper
 • Lead development
 • Designer

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2500 tot €6500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

12Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar