Software tester Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Software tester? Lees de functieomschrijving.

Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep software tester. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je software tester wordt.

 

Wat is een Software tester?

De ontwikkeling van software is een proces met vele stappen. De software tester houdt zich in dit proces niet of nauwelijks bezig met het ontwerp van software maar slechts met het testen en aan de hand daarvan het aanpassen ervan. Het testen is echter van groot belang in het ontwikkelen van een programma, omdat het product dat geleverd wordt door de ontwikkelaars (software designer, software engineer) vaak nog lang niet klaar is voor gebruik door de klant door de vele haperingen (bugs) of programmeerfouten (waardoor het programma slecht, langzaam of inefficiënt werkt). Bij grotere gebreken aan de software zal de software tester het probleem zelfs terugleggen op de ontwikkelaars. In andere gevallen zal hij zelf foutjes corrigeren, maar ook veel rapporten schrijven over de aangetroffen problemen, zodat anderen ermee aan de slag kunnen.

De verantwoordelijkheid is dus duidelijk: zorgen dat alle spreekwoordelijke krasjes van het aanvankelijke product (door anderen) worden weggepoetst. Betrouwbaarheid is een van de belangrijkste eigenschappen voor software, vooral wanneer het software betreft die speciaal voor een bedrijf wordt ontwikkeld. De aard van de werkzaamheden is echter minder spectaculair dan je naar aanleiding hiervan zou verwachten. De software tester is constant bezig met het opsporen van programmeerfouten die onwenselijke gevolgen voor de software hebben, en is dus een groot deel van zijn dag bezig met het bestuderen van codes, en de rest van de dag met het schrijven van rapporten over deze codes. De aard van het onderzoek is vaak wel verschillend, omdat het testen van software vaak een groot aantal stappen kent, dat meerdere aspecten van de software betreft.

Een software tester gaat soms ook door het leven onder de titel ‘Test engineer’. Deze twee zijn in die gevallen hetzelfde, maar ‘Test engineer’ is mogelijk breder; kan ook van toepassing zijn op bijvoorbeeld hardware.Wil je werken als Software tester?

Werk je al als Software tester en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Software tester worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Software tester, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Software tester in één oogopslag

Sector:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Software engineer
  • Programmeur
  • Applicatie-ontwikkelaar

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2000 tot €3500

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

13


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Software tester

Wat verdient een Software tester?

De software tester begint met een prima startsalaris, meestal tussen de 2000 en de 2500, maar hij groeit uiteindelijk vaak niet verder door dan naar de 3500, zelfs met veel werkervaring. Wil hij meer verdienen, zal hij moeten solliciteren naar een baan als ontwikkelaar/designer.

Salarisschaal Software tester

  • Maximaal
  • Gemiddeld
  • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wil jij weten of je genoeg verdient?

Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Software tester

Op zoek naar een nieuwe baan als Software tester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Software tester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.

De top 5 Software tester vacatures

Vacature Functionele Software Tester | Deventer
Bureau Zwart Wit Deventer
Vacature Functioneel Tester - Ben jij de functionele tester die onze opdrachtgever verder helpt? Wil jij innovatie brengen in voedselproductie? Klaar voor een vaste baan en een vaste werkplek? Ben …
Vacature Agile Software Tester | Helvoirt
Hupp Recruitment Helvoirt
Vacature Software Tester - Synerscope, toonaangevende leverancier van innovatieve software in Big Data Information Technology, zoekt Agile Software Tester ter versterking van het development team (scrum). Vanuit het historische kantoor …
Vacature Ervaren Functionele Software Tester om de 1 Saas Testmanagement oplossing te testen | Gorinchem
TestMonitor Gorinchem
Vacature Functioneel Tester - Jij bent verantwoordelijk voor het opzetten van de (functionele) teststrategie en voor het invullen en uitvoeren van het gehele testtraject. Jij bent dé specialist die de …
Vacature Software Tester
Van Meijel Automatisering B.V.
Applicaties, nieuwe features en producten laten aansluiten bij de wensen van de klant: heb jij scherp voor ogen hoe dat moet? Wij zijn op zoek naar een Software Tester. In
Vacature Tester Scrum Agile Testen | Software | . - .
WR.nl Solliciteren
Over de werkgeverWij ontwikkelen software. Wij helpen woningcorporaties met software en kennis.Test jij software en begeleid jij het scrum team?Heb je ruime ervaring met de SCRUM methode?Vaste baan: Tester …

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Software tester

Wat is de toekomst van Software tester?

Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is momenteel erg goed. Is iemand eenmaal aan het werk als software tester, dan ligt er in veel grote bedrijven een doorgroeitraject klaar. Zodoende kan een software tester later een baan als software engineer of software designer krijgen. Verder doorgroeien is mogelijk naar bijvoorbeeld lead programmer, of naar een hogere functie die afhankelijk is van het specifieke bedrijf en natuurlijk de ambities van de werknemer.

Baankans Software tester

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

13


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Software tester worden: Opleidingen tot Software tester

Wil je Software tester worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Software tester.

Hoe word je een Software tester? 

Software tester kun je worden met een opleiding informatica/ICT, afhankelijk van het bedrijf en project zal er van je verwacht worden dat je een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau hebt.

De 5 best beoordeelde opleidingen tot Software tester

Software Tester to DevOps Automated Tester
Voordat nieuwe software kan worden uitgebracht, moet deze worden getest om mogelijke bugs te vinden en te verhelpen. Testen werd vroeger allemaal handmatig gedaan en was tijdrovend en niet altijd …
Software Tester to DevOps Automated Tester
Coaching naar software tester
Dit programma is bedoeld voor degenen die de ambitie hebben om software tester te worden en zich willen laten coachen door een ervaren software tester.  De coaching bestaat uit individuele …
Coaching naar software tester
ISTQB Foundation inclusief examen voucher
Korte beschrijving: In deze training word je perfect op het ISTQB Foundation examen voorbereid. Je ontvangt een voucher om op eigen gelegenheid het examen te doen bij Pearson Vue. Doelgroep:
ISTQB Foundation inclusief examen voucher
ISTQB Agile Tester
Agile testen is een relatief nieuwe aanpak voor software testen. Hierbij worden de principes van Agile software-ontwikkeling, zoals beschreven in het Agile Manifesto, gevolgd. Een tester op een Agile- Testers …
ISTQB Agile Tester
Agile Software Testing
In deze Agile training / cursus maakt u kennis met de verschillende agile methodieken. U leert onder andere de verschillende Agile testtechnieken en hoe u deze technieken kunt toepassen in …
Agile Software Testing

Omscholen of doorgroeien tot Software tester

Als je Software tester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Software tester zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Software tester

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Software tester?

Competenties en Vaardigheden Software tester

Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Software tester nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Software tester nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Software tester

Trainingen & cursussen Accuratesse
Accuratesse
Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Kritisch
Kritisch
Trainingen & cursussen Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Persoonlijkheid van een Software tester

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Software tester. Als Software tester wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Software tester:


zie volledige beschrijving persoonstype Software tester

Vakkennis voor een Software tester

Het is voor een Software tester ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Software tester zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Trainingen & Opleidingen Software tester

Software Tester to DevOps Automated Tester
Voordat nieuwe software kan worden uitgebracht, moet deze worden getest om mogelijke bugs te vinden en te verhelpen. Testen werd vroeger allemaal handmatig gedaan en was tijdrovend en niet altijd …
Software Tester to DevOps Automated Tester
Agile Software Testing
In deze Agile training / cursus maakt u kennis met de verschillende agile methodieken. U leert onder andere de verschillende Agile testtechnieken en hoe u deze technieken kunt toepassen in …
Agile Software Testing
Agile Tester extension (ISTQB)
Voor de moderne tester zijn er verschillende stromen voor het methodisch testen van software, zoals ISTQB en TMap. Uiteraard kunt u voor alle vormen van theoretische onderbouwing bij StarTel terecht. …
Agile Tester extension (ISTQB)
ISTQB Software Testing Foundation 2018
Een ISTQB Tester is gespecialiseerd in het testen van IT software om te kijken of de kwaliteit aan de verwachtingen voldoet. In deze training leer je de basis kennen van …
ISTQB Software Testing Foundation 2018
Introduction To Software Testing
Description This course is designed to teach students the basics of Software Testing. The material is presented in a step-by-step format from defining what software testing is to reporting software defects.   In
Introduction To Software Testing

Werkervaring Software tester

Het is voor een startend Software tester die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Software tester is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Programmeur, Software Engineer, Software designer .

Iets anders leren?

Is Software tester het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Netwerk Software tester

Met wie werkt een Software tester samen? 

De software tester werkt, meestal onder leiding van een lead programmer,  in nauwe samenwerking met andere software testers en natuurlijk de ontwikkelaars. Dit zijn dan de software engineer of software developer, de programmeur, de applicatie-ontwikkelaar, ga zo maar door. Het is vooral afhankelijk van het project waar de tester aan werkt. Soms werkt hij of zij bij een bedrijf op locatie (bijvoorbeeld bij een school, bank of verzekering) en krijgt hij of zij de kans om zijn netwerk te verbreden.


  • Software engineer
  • Programmeur
  • Applicatie-ontwikkelaar
Software tester


Organisaties waar een Software tester werkzaam is

Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Software tester meestal werkt.

Waar werkt een Software tester?

Een software tester werkt vrijwel altijd voor een ICT-bedrijf. Dit kan een game-ontwikkelaar zijn, een ontwikkelaar van administratiesoftware, een virusscanner of een algemeen ICT-bedrijf. Soms werken de werknemers van deze bedrijven voor andere, niet-ICT-bedrijven op locatie wanneer zij zijn ingehuurd voor een bepaalde klus.

Meer weten over werken in de IT & Software Development?

Bekijk werken in IT & Software Development

Best beoordeelde werkgevers Software tester

Waar kun je het beste werken als Software tester? Hieronder vind je de best door de Software tester beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Software tester.

Competenties, Skills en Vaardigheden Software tester:

Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Software tester.

Welke competenties heeft een Software tester nodig?

Een Software tester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.


Persoonstypen Software tester

De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Software tester passen.

Wat voor persoonlijkheid heeft een Software tester nodig? 

De software tester is onderzoekend. Dit is tenslotte de kern van zijn werk. Hij moet kritisch zijn, oog voor detail hebben, accuraat zijn en vooral veel geduld hebben. Hij is dus vooral een Waarnemer. Vanwege het doelmatige karakter van zijn werk zou een Succesvolle werker zich ook thuis kunnen voelen met het werk van de software tester, maar dat deze een Waarnemer is, is het belangrijkste. Het werk betreft nu eenmaal veel technische, redelijk eentonige bezigheden.

Bekijk de persoonstypen voor Software tester


Waarnemer


Lees meer

Interview met een Software tester

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Software tester

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Software tester

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Software tester

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Software tester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Software tester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Software tester. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Software tester iets voor je?

Zou je graag Software tester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Software tester bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Niet actief op zoek naar een nieuwe baan als Software tester?

Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!

Plaats je CV op Nationale Vacaturebank

Meest recente vacatures Software tester

Vacature Software Tester Educatieve Software | HBO WO | . - .
WR.nl Solliciteren
Wie wordt jouw werkgever?Wij ontwikkelen educatieve software voor het basisonderwijs.Wil jij werken als software tester?Heb jij ervaring als software tester?Vaste baan: Software Tester Educatieve Software | HBO WO | …
Vacature Software Test Engineer
Hupp
Als Test Engineer speel je een belangrijke rol in het DevOps team van het succesvolle platform, Qwoater! Met je test én development skills ben je van grote waarde.Qwoater is een …
Vacature Agile Software Tester
Hupp
Synerscope, toonaangevende leverancier van innovatieve software in Big Data Information Technology, zoekt Agile Software Tester ter versterking van het development team (scrum). Vanuit het historische kantoor in Helvoirt ga je …
Vacature Software Tester Educatieve Software | HBO WO | . - .
WR.nl Solliciteren
Wie wordt jouw werkgever?Wij ontwikkelen educatieve software voor het basisonderwijs.Wil jij werken als software tester?Heb jij ervaring als software tester?Vaste baan: Software Tester Educatieve Software | HBO WO | …
Vacature "Junior" Cloud software tester - supply chain en logistiek
IT Equals 3
Heb je een passie voor kwaliteit? Heb je ervaring met Manufacturing ERP software of zou je hiermee willen werken? Heb je ervaring met het werken in een Project- of Service-gestuurde …

Actuele blogposts


reacties op Software tester

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar