Software tester Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills
Wat doet een Software tester? Lees de functieomschrijving.
Vind het antwoord op al jouw vragen over het beroep software tester. De functieomschrijving, over het loon, de baankans en hoe je software tester wordt.
Wat is een Software tester?
De ontwikkeling van software is een proces met vele stappen. De software tester houdt zich in dit proces niet of nauwelijks bezig met het ontwerp van software maar slechts met het testen en aan de hand daarvan het aanpassen ervan. Het testen is echter van groot belang in het ontwikkelen van een programma, omdat het product dat geleverd wordt door de ontwikkelaars (software designer, software engineer) vaak nog lang niet klaar is voor gebruik door de klant door de vele haperingen (bugs) of programmeerfouten (waardoor het programma slecht, langzaam of inefficiënt werkt). Bij grotere gebreken aan de software zal de software tester het probleem zelfs terugleggen op de ontwikkelaars. In andere gevallen zal hij zelf foutjes corrigeren, maar ook veel rapporten schrijven over de aangetroffen problemen, zodat anderen ermee aan de slag kunnen.
De verantwoordelijkheid is dus duidelijk: zorgen dat alle spreekwoordelijke krasjes van het aanvankelijke product (door anderen) worden weggepoetst. Betrouwbaarheid is een van de belangrijkste eigenschappen voor software, vooral wanneer het software betreft die speciaal voor een bedrijf wordt ontwikkeld. De aard van de werkzaamheden is echter minder spectaculair dan je naar aanleiding hiervan zou verwachten. De software tester is constant bezig met het opsporen van programmeerfouten die onwenselijke gevolgen voor de software hebben, en is dus een groot deel van zijn dag bezig met het bestuderen van codes, en de rest van de dag met het schrijven van rapporten over deze codes. De aard van het onderzoek is vaak wel verschillend, omdat het testen van software vaak een groot aantal stappen kent, dat meerdere aspecten van de software betreft.
Een software tester gaat soms ook door het leven onder de titel ‘Test engineer’. Deze twee zijn in die gevallen hetzelfde, maar ‘Test engineer’ is mogelijk breder; kan ook van toepassing zijn op bijvoorbeeld hardware.
Wil je werken als Software tester?
Werk je al als Software tester en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Software tester worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vind je de vacatures en de opleidingen voor Software tester, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!
Alles over het beroep Software tester in één oogopslag
Sector:
Beroepsgroep:
Competenties:
Persoonstype:
Netwerk:
- Software engineer
- Programmeur
- Applicatie-ontwikkelaar
Salarisindicatie:
- Van €2000 tot €3500
Baankans:
Aantal vacatures:
Aantal opleidingen:
Baankans
Huidige aantal vacatures
13
Salaris en Arbeidsvoorwaarden Software tester
Wat verdient een Software tester?
De software tester begint met een prima startsalaris, meestal tussen de 2000 en de 2500, maar hij groeit uiteindelijk vaak niet verder door dan naar de 3500, zelfs met veel werkervaring. Wil hij meer verdienen, zal hij moeten solliciteren naar een baan als ontwikkelaar/designer.
Salarisschaal Software tester
- Maximaal
- Gemiddeld
- Minimaal
Wil jij weten of je genoeg verdient?
Vergelijk jouw salaris met dat van anderen in de salaris benchmark
Vacatures Software tester
Op zoek naar een nieuwe baan als Software tester? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Software tester. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vindt zal je doorklikken naar onze vacaturepartner.
De top 5 Software tester vacatures


Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Software tester
Wat is de toekomst van Software tester?
Het arbeidsmarktperspectief voor dit beroep is momenteel erg goed. Is iemand eenmaal aan het werk als software tester, dan ligt er in veel grote bedrijven een doorgroeitraject klaar. Zodoende kan een software tester later een baan als software engineer of software designer krijgen. Verder doorgroeien is mogelijk naar bijvoorbeeld lead programmer, of naar een hogere functie die afhankelijk is van het specifieke bedrijf en natuurlijk de ambities van de werknemer.
Huidige aantal vacatures
13
Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?
Benieuwd hoe (andere) werkgevers jou waarderen? Plaats je CV bij onze vacaturepartners en vind uit hoe je in de markt ligt!
Plaats je CV op Nationale VacaturebankSoftware tester worden: Opleidingen tot Software tester
Wil je Software tester worden? Hieronder vind je de eisen, het ontwikkelingspad en de opleidingen voor de Software tester.
Hoe word je een Software tester?
Software tester kun je worden met een opleiding informatica/ICT, afhankelijk van het bedrijf en project zal er van je verwacht worden dat je een opleiding op mbo-, hbo- of wo-niveau hebt.
De 5 best beoordeelde opleidingen tot Software tester





Omscholen of doorgroeien tot Software tester
Als je Software tester wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Software tester zijn de volgende zaken belangrijk:
Interesse en Motivatie Software tester
Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Software tester?
Competenties en Vaardigheden Software tester
Naast de interesse is het belangrijk dat je de competenties hebt die een Software tester nodig heeft om succesvol te zijn. Sommige competenties zal je van nature hebben en andere hebben misschien training nodig? Hieronder vind je cursussen en trainingen voor de ontwikkeling van de competenties die een Software tester nodig heeft.
Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Software tester





Persoonlijkheid van een Software tester
Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Software tester. Als Software tester wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.
De persoonstypen Software tester:
zie volledige beschrijving persoonstype Software tester
Vakkennis voor een Software tester
Het is voor een Software tester ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen tot Software tester zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.
Online Trainingen & Opleidingen Software tester





Werkervaring Software tester
Het is voor een startend Software tester die net van school komt minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Software tester is het cruciaal dat er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoals Programmeur, Software Engineer, Software designer .
Iets anders leren?
Is Software tester het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.
Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen
Netwerk Software tester
Met wie werkt een Software tester samen?
De software tester werkt, meestal onder leiding van een lead programmer, in nauwe samenwerking met andere software testers en natuurlijk de ontwikkelaars. Dit zijn dan de software engineer of software developer, de programmeur, de applicatie-ontwikkelaar, ga zo maar door. Het is vooral afhankelijk van het project waar de tester aan werkt. Soms werkt hij of zij bij een bedrijf op locatie (bijvoorbeeld bij een school, bank of verzekering) en krijgt hij of zij de kans om zijn netwerk te verbreden.
- Software engineer
- Programmeur
- Applicatie-ontwikkelaar
Organisaties waar een Software tester werkzaam is
Veel beroepen vind je vaak terug bij gelijksoortige bedrijven. Bekijk hieronder bij wat voor type organisatie een Software tester meestal werkt.
Waar werkt een Software tester?
Een software tester werkt vrijwel altijd voor een ICT-bedrijf. Dit kan een game-ontwikkelaar zijn, een ontwikkelaar van administratiesoftware, een virusscanner of een algemeen ICT-bedrijf. Soms werken de werknemers van deze bedrijven voor andere, niet-ICT-bedrijven op locatie wanneer zij zijn ingehuurd voor een bepaalde klus.
Meer weten over werken in de IT & Software Development?
Bekijk werken in IT & Software DevelopmentBest beoordeelde werkgevers Software tester
Waar kun je het beste werken als Software tester? Hieronder vind je de best door de Software tester beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.
Competenties, Skills en Vaardigheden Software tester:
Voor ieder beroep heb je specifieke vaardigheden en kennis nodig, dat geldt ook voor een Software tester.
Welke competenties heeft een Software tester nodig?
Een Software tester heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.Persoonstypen Software tester
De meeste beroepen passen alleen bij bepaalde persoonlijkheden. Bekijk welke persoonstypen volgens het enneagram er bij Software tester passen.
Wat voor persoonlijkheid heeft een Software tester nodig?
De software tester is onderzoekend. Dit is tenslotte de kern van zijn werk. Hij moet kritisch zijn, oog voor detail hebben, accuraat zijn en vooral veel geduld hebben. Hij is dus vooral een Waarnemer. Vanwege het doelmatige karakter van zijn werk zou een Succesvolle werker zich ook thuis kunnen voelen met het werk van de software tester, maar dat deze een Waarnemer is, is het belangrijkste. Het werk betreft nu eenmaal veel technische, redelijk eentonige bezigheden.
Bekijk de persoonstypen voor Software tester
Waarnemer
Interview met een Software tester
Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.
Solliciteren op de functie Software tester
Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Software tester dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Software tester belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Software tester. Bekijk dan onze tips.
Bekijk onze CV en sollicitatietipsIs het beroep Software tester iets voor je?
Zou je graag Software tester willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Software tester bij jou past.
Doe de gratis beroepskeuzetestNiet actief op zoek naar een nieuwe baan als Software tester?
Zou je best een andere baan willen maar ben je niet actief op zoek? Ongeveer 70 procent van de Nederlandse beroepsbevolking zou een andere baan aannemen indien ze een goed aanbod krijgen. Jij ook? Plaats dan je CV bij onze vacaturepartners en misschien word je wel benaderd voor een nieuwe job!
Plaats je CV op Nationale Vacaturebank
Meest recente vacatures Software tester





Actuele blogposts
FAQ / Veelgestelde vragen beroep Software tester
❓ Hoeveel opleidingen Software tester hebben jullie?
❓ Hoeveel opleidingen Software tester hebben jullie?
Wij hebben op dit moment 62 opleidingen, trainingen of cursussen Software tester online staan van verschillende aanbieders. Je kunt bij ons de opleidingen vergelijken op prijs, duur, gemiddelde beoordeling en natuurlijk de inhoud. Je vind de gemiddelde beoordeling van een opleiding in de overzichtstegel en op de informatiepagina van de opleiding.
❓ Hoeveel vacatures Software tester hebben jullie nu online staan?
Wij hebben op dit moment 13 vacatures Software tester online staan van verschillende vacaturesites & werkgevers. Je vindt op nationaleberoepengids.nl de introductie van de vacatures en kan doorklikken naar de vacaturesite of de werkgever.
❓ Hoe kan ik het beste mijn beroepskeuze maken?
Wij proberen je op nationaleberoepengids.nl alle informatie te bieden die je nodig hebt om jouw beroeps- en loopbaankeuzes te maken. Zo hebben we natuurlijk de Beroepskeuzetest, maar ook de Omschoolwijzer voor als je Software tester wilt worden. Op deze pagina geven we je de antwoorden op jouw vragen over het salaris, de baankans, de functie, de competenties en de persoonstypen, zodat jij kan nadenken of het beroep Software tester iets voor jou is.
reacties op Software tester
Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.